Πέμπτη 12 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ο λαός να περπατήσει το μονόδρομο που υποδεικνύουν τα συμφέροντά του!

Η εισηγητική τοποθέτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες στην Πάτρα

Από τη συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην Πάτρα
Από τη συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην Πάτρα
Μήνυμα συσπείρωσης και πάλης απηύθυνε στους εργαζόμενους και το λαό της Πάτρας η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες στα πλαίσια της περιοδείας της στην αχαϊκή πρωτεύουσα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ο ελληνικός λαός να δει την επικείμενη εκλογική μάχη ως μια μεγάλη ευκαιρία να καταφέρει πλήγμα στο δικομματισμό, ψηφίζοντας με κριτήριο τα συμφέροντά του, με κριτήριο να κάνει ένα βήμα στην οικοδόμηση του αντίπαλου δέους, ψηφίζοντας και ενισχύοντας το ΚΚΕ και την πολιτική του πρόταση.

Η Αλ. Παπαρήγα άρχισε τη συνέντευξή της αναφερόμενη στο φλέγον πρόβλημα της πόλης και της περιοχής, στην ανεργία, όπως σημείωσε: «Οσες φορές έχω έρθει στην Πάτρα, ακούω ένα μόνιμο μοτίβο που αναμφισβήτητα είναι το χαρακτηριστικό της Πάτρας: "Η Πάτρα της ανεργίας, η Πάτρα με τα κλεισμένα εργοστάσια". Δυστυχώς, αυτό το μοτίβο ακούγεται τώρα σε πάρα πολλές πόλεις της Ελλάδας και στην ίδια την Αθήνα. Δε θέλω καθόλου να υποτιμήσω ή να αμβλύνω το πρόβλημα της Πάτρας, όμως εμείς θέλουμε να πάρει μια άλλη ρότα η συζήτηση. Είναι δεδομένο πια ότι η ανεργία θα δυναμώσει και εάν τα νούμερα μικρύνουν, θα είναι μόνο γιατί θα έχουν αλλάξει τη μέθοδο στατιστικής και δε θα θεωρούν, και στην Ευρώπη και εδώ, ανέργους αυτούς που δουλεύουν μερικούς μήνες, μερικά μεροκάματα».


«Επομένως, η ανεργία θα δυναμώσει» προειδοποίησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, συμπληρώνοντας πως «θα υπάρξουν εργοστάσια που θα κλείνουν, άλλα που θα συγχωνεύονται, θα δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας αναμφισβήτητα, αλλά περισσότερες θα χάνονται. Τι ωφελεί να μετράμε; Μόνο ότι δεν πρέπει να συμβιβαζόμαστε, να ξεχνάμε. Πρέπει να γίνονται αποκαλύψεις για το πώς ζουν εργαζόμενοι και άνεργοι, τι προβλήματα αντιμετωπίζουν».

Ωστόσο, όπως τόνισε, για το ΚΚΕ αυτό που προέχει είναι «μέσα στην εργατική τάξη, στους ανέργους, το λαό να ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση - αρκεί να μη χάσουμε πολύ χρόνο και παράλληλα με τη δράση - για το τι πρέπει να γίνει. Ο λαός στην πλειοψηφία του έχει δοκιμάσει την απάντηση που έδωσε στο τι πρέπει να γίνει, περιφέροντας την εκτίμηση και την ψήφο του από το ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ, υιοθετώντας τη λογική ότι η πολιτική που ακολουθείται σήμερα είναι μονόδρομος, ότι το Μάαστριχτ, η ΟΝΕ, το Σύμφωνο Σταθερότητας, η Συμφωνία Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων είναι μονόδρομος».

«Ο λαός - συμπλήρωσε - έχει δοκιμάσει τη λογική των μονόδρομων και με την ψήφο του τυπικά την έχει εγκρίνει. Εχει δοκιμάσει επίσης ο ελληνικός λαός τις προσπάθειες - τα τελευταία χρόνια και στα πλαίσια της ΕΕ και από φιλελεύθερα και από σοσιαλδημοκρατικά κόμματα κι εδώ στην Ελλάδα - να λειανθούν οι οξείες γωνίες, να στρογγυλευτεί η φτώχεια και η ανεργία. Η στρογγυλοποίηση... Είναι μια επιλογή που τη δουλεύει μελετημένα και ο ΣΥΝ, όπως έδειξε στο τελευταίο του Συνέδριο. Εχουν δοκιμάσει οι εργαζόμενοι και τα φάρμακα για την ασθένεια της ακρίβειας και της φτώχειας, τη μερική απασχόληση, τα προγράμματα κατάρτισης, τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, επιδοτήσεις για νέες επιχειρήσεις, γυναικείους συνεταιρισμούς, αγροτουρισμούς, επιδοτήσεις των μικρομεσαίων. Ολα αυτά όξυναν το πρόβλημα της ανεργίας, μοίρασαν τις θέσεις απασχόλησης και για ένα μικρό διάστημα κάποιοι πήραν κάποια επιδόματα φτώχειας, για να βρεθούν πάλι αντιμέτωποι με το ψάξε για δουλιά».

Ποια πολιτική χρειάζεται
ο λαός και ο τόπος

«Επομένως - συνέχισε - η συζήτηση που πρέπει να μπει σήμερα στο επίκεντρο είναι ποια πολιτική έχει ανάγκη ο τόπος και με ποια μέσα θα επιτευχθεί; Κατά τη γνώμη μας, να μη φοβηθεί ο λαός το δικομματικό καυγά ΠΑΣΟΚ - ΝΔ για τις εκλογές, αρκεί να τους στρέψει την πλάτη του και να ανοίξει η συζήτηση μέσα στο λαό. Εμείς τον καλούμε να συζητήσει μαζί μας και να δράσει γύρω από την πολιτική μας πρόταση, που είναι επεξεργασμένη και δεν αφορά στενά το ΚΚΕ. Αυτό που λέμε είναι: Απόρριψη στη συνείδησή μας της λογικής των μονόδρομων, συσπείρωση δυνάμεων που θέλουν να αντιπαλέψουν τις κυρίαρχες πολιτικές και επιλογές και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οικοδόμηση του αντίπαλου δέους και στην εκλογική μάχη να δράσουμε για την αποδυνάμωση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και την ενίσχυση του ΚΚΕ. Γιατί θεωρούμε ότι το ΚΚΕ είναι, αποδεδειγμένα, ο πόλος της συσπείρωσης που παλεύει και για τα άμεσα και δεν κοροϊδεύει τον κόσμο με "ασπιρίνες", συμβάλλει στο να ανοίξει ο δρόμος για βαθιές αλλαγές ως το επίπεδο της ριζικής αλλαγής του πολιτικού συσχετισμού, της αλλαγής της εξουσίας».

«Κατά τη γνώμη μας, λοιπόν, είναι μια μεγάλη ευκαιρία στην εκλογική μάχη που έρχεται, ο δικομματισμός, ως κόμματα και πολιτική αντίληψη, να υποστεί πλήγμα, να αποδυναμωθεί. Ο λαός να μην είναι ρυθμιστής ανάμεσα στους δύο, αλλά να ψηφίσει με κριτήριο τα συμφέροντά του, με κριτήριο να κάνει ένα βήμα στην οικοδόμηση του αντίπαλου δέους. Απεγκλωβισμός, λοιπόν, από το δικομματισμό είναι το πρώτο βήμα, γιατί διαφορετικά θα μιλάμε και θα κλαίμε για την ανεργία και δε θα συνδυάζουμε την πάλη για την ανεργία με αυτό το βήμα που μπορεί να κάνει ο λαός να χτυπήσει το δικομματισμό».

Για τη συμφωνία
«δικαστικής συνδρομής»

Αναφερόμενη εισηγητικά στη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε: «Για τη συμφωνία ΕΕ και ΗΠΑ για δικαστική συνδρομή, εμείς λέμε ότι πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό και ελληνικό έγκλημα, όπου στην ουσία το ευρωπαϊκό και ελληνικό δίκαιο - που δεν έχει διαφορές φιλοσοφίας από το αμερικανικό, αλλά εν πάση περιπτώσει - γίνεται τμήμα του δικαίου των ΗΠΑ και ό,τι δεν προβλέπει το ελληνικό θα συμπληρώνεται από το αμερικανικό. Εμείς σ' αυτούς τους μονόδρομους δεν περπατάμε».

Για τις παραβιάσεις
στο Αιγαίο

Σχολιάζοντας τις κλιμακούμενες τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, σημείωσε: «Είναι γεγονός ότι πολλαπλασιάζονται οι παραβιάσεις στο Αιγαίο από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης. Παλιό γνωστό ζήτημα. Προκαλεί ερωτηματικά γιατί τώρα τέτοια ένταση. Δε συμμεριζόμαστε τις κυβερνητικές προσπάθειες, που λένε ότι το πρόβλημα βρίσκεται στη διχογνωμία κυβέρνησης και στρατού στην Τουρκία. Οχι ότι δεν υπάρχουν και τέτοιες πλευρές, αλλά για μας η τουρκική ηγεσία έχει ενιαία πολιτική και κυρίως δε μας πείθει η θέση ότι όταν η Τουρκία ενταχτεί στην ΕΕ, τότε όλοι θα ζούμε σε αμοιβαία ασφάλεια. Η ΕΕ δεν είναι ούτε πηγή, ούτε παράγοντας εξασφάλισης της ασφάλειας, όταν μάλιστα διακατέχεται από τη διαπάλη για τις αγορές. Αναμφισβήτητα, είμαστε υπέρ και πρέπει να δουλέψουμε στην κατεύθυνση αντιμετώπισης των προβλημάτων που υπάρχουν με την Τουρκία. Δεν είμαστε υπέρ της πολιτικής της όξυνσης, αλλά δε δεχόμαστε και την πολιτική της κυβέρνησης, η οποία κινείται μέσα στη λογική τού να πάρουν πρωτοβουλία οι ΗΠΑ, να μας διευκολύνουν οι Ευρωπαίοι, μια λογική κουκουλώματος του προβλήματος και δεν ξέρω αύριο τι θα προκύψει. Πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση και για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ