Πέμπτη 12 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ρήξη σήμερα για ουσιαστικές ανατροπές αύριο

Επίσκεψη στη χαρτοβιομηχανία ΕΛΠΑΚ πραγματοποίησε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τη ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος

Από την επίσκεψη στο εργοστάσιο ΕΛΠΑΚ
Από την επίσκεψη στο εργοστάσιο ΕΛΠΑΚ
Με επίσκεψη στη χαρτοβιομηχανία ΕΛΠΑΚ, στη βιομηχανική ζώνη της Πάτρας, όπου πριν από τρεις βδομάδες απολύθηκαν τέσσερις εργάτες εκ των οποίων οι τρεις ήταν ιδρυτικά μέλη του σωματείου, άρχισε την περιοδεία της στην πόλη η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Κατά τη συνάντηση που είχε η Αλ. Παπαρήγα με τη διοίκηση του σωματείου και τον πρόεδρο Δημήτρη Μαρμούτα αλλά και στη συγκέντρωση των εργαζομένων που ακολούθησε, πληροφορήθηκε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τις σκληρές εργασιακές συνθήκες. Χαρακτηριστικά, τις ανέφεραν, πως η εργοδοσία απέναντι στις προτάσεις τους για την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης εργασίας και τη λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, απάντησε με απολύσεις και επιβολή κλίματος τρομοκρατίας, καθώς πίεζε τους εργαζόμενους να προχωρήσουν σε αίτηση διαγραφής από το σωματείο, απειλώντας τους «ότι θα έρθει η σειρά σας».

Στη συζήτηση που είχε με τους εργαζόμενους η Αλ. Παπαρήγα τους έθεσε αρχικά το ερώτημα: «Τι συμπεράσματα έχετε βγάλει όλα αυτά τα χρόνια, με την πολιτική που ακολούθησαν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, και τα μέτρα που πήραν σε βάρος των εργαζομένων;». Και συνέχισε: «Αδιάψευστο μάρτυρα για την επιδείνωση της κατάστασης των εργαζομένων αποτελούν ακόμη και τα μαγειρεμένα στοιχεία που δίνουν κατά καιρούς στη δημοσιότητα. Το ερώτημα είναι γιατί οι εργαζόμενοι δεν ήταν έτοιμοι να αντισταθούν, να προβάλλουν αντίσταση ανάλογα με την επίθεση που δέχτηκαν; Υπήρξαν αντιστάσεις, αλλά αυτές δεν ήταν αρκετές. Εγιναν αγώνες, αλλά ήταν ανεπαρκείς. Τόσο η εργοδοσία, όσο και η κυβέρνηση και τα κόμματα που λειτουργούν για τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου πρέπει να φοβηθούν για να κάνουν πίσω. Δεν παίρνουν ούτε από υπομνήματα, ούτε από παρακάλια. Νυν υπέρ πάντων γι' αυτούς είναι τα κέρδη. Γι' αυτό το λόγο πρέπει να βγουν ορισμένα πολιτικά συμπεράσματα».

Η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε τις ευθύνες της κυβέρνησης που πέρασε αυτά τα μέτρα, της εργοδοσίας «που κρατά καθηλωμένους τους εργαζόμενους, όχι όλους», αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης και άλλων κομμάτων της Βουλής, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μπορεί να φωνάζουν κόμματα για τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά όταν ψηφίζεις Μάαστριχτ και ψηφίζεις όλα τα "ευαγγέλια" τα οποία λένε ρουφήξτε το αίμα των εργαζομένων, και να φωνάζουν, τι έγινε; Στην κρίσιμη στιγμή ψηφίζουν».

«Φταίνε - συμπλήρωσε - και οι ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος. Δεν προετοίμασαν τους εργαζόμενους. Με "τουφεκιές" και απεργίες την παραμονή, δεν έρχονται αποτελέσματα. Ο αγώνας πρέπει να είναι σχεδιασμένος».

Στη συνέχεια κι αφού αναφέρθηκε στα νέα αντεργατικά μέτρα που ετοιμάζονται από κυβέρνηση και ΕΕ, επισήμανε: «Θα καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια και θα μετράμε απώλειες; Πρέπει η εργατική τάξη να πάρει μεγάλες αποφάσεις. Πρώτα από όλα πρέπει να απορρίψει το μονόδρομο της ανταγωνιστικότητας - παραγωγικότητας, της ευρωπαϊκής ενοποίησης που μας λένε καθημερινά. Υπάρχουν δύο δρόμοι. Ο ένας που συμφέρει το μεγάλο κεφάλαιο και την πλουτοκρατία και ο άλλος που συμφέρει τους εργαζόμενους. Ενα ζήτημα είναι να απορριφθεί η λογική του μονόδρομου και όσους τη στηρίζουν. Οι εργαζόμενοι πρέπει να φοβούνται τα προβλήματα αλλά όχι και τον αγώνα για την επίλυσή τους. Να αντισταθούν, να υπάρξει ένα ενιαίο μέτωπο πάλης των εργαζομένων με κοινά αιτήματα και ταυτόχρονα πρέπει να υπάρχει πολιτικός αγώνας. Και αυτό σημαίνει με ποιες πολιτικές δυνάμεις θα πάτε και ποιες θα αφήσετε. Αν θα έρθετε με τους κομμουνιστές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα συμφωνείτε σε όλα μαζί μας, ή θα μένετε ουδέτεροι στη μέση ή θα σκύψετε το κεφάλι. Πρέπει να κάνετε νέες πολιτικές επιλογές και μέσα στο κίνημα και μέσα στο πολιτικό πεδίο. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τα δύο μεγάλα κόμματα να εγκλωβίζουν την πλειοψηφία των εργαζομένων στη λογική των μονόδρομων, η επόμενη πενταετία - δεκαετία θα είναι τραγική. Και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Γι' αυτό πρέπει να γίνονται ρήγματα σε αυτό το κατεστημένο σήμερα. Για να μπορούμε να μιλήσουμε αύριο για ουσιαστικές ανατροπές». Και κατέληξε: «Ετσι ώστε η εργατική τάξη να μπορεί να αποφασίζει η ίδια για την τύχη της και όχι να την εκμεταλλεύονται και να αποφασίζουν άλλοι γι' αυτήν. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ