Παρασκευή 22 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΡΕΜΠΕΛΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΚ ΝΑΟΥΣΑΣ
Η ανεργία "έπνιξε" τη Νάουσα

- Περιγράψτε μας την κατάσταση που υπάρχει στη Νάουσα μετά το κλείσιμο, τα τελευταία χρόνια, μιας σειράς μεγάλων εργοστασίων...

- Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, η ανεργία στη Νάουσα ξεπερνάει το 40% σε ένα σύνολο εργατικού δυναμικού 9.000 ανθρώπων. Αρκεί να σας πω ότι μετά από έρευνα του Εργατικού μας Κέντρου, διαπιστώνουμε ότι στην περίοδο '89 - '94 χάθηκαν 3.000 θέσεις εργασίας. Οι περισσότερες από αυτές τις θέσεις ήταν κύρια στην κλωστοϋφαντουργία, στο εμπόριο και στις διάφορες βιοτεχνίες. Κρίση όμως υπάρχει και στις διάφορες εποχιακές δουλιές, σαν αποτέλεσμα της κατάστασης που υπάρχει στην αγροτική οικονομία, η οποία ακολουθεί μία συνεχώς φθίνουσα πορεία. Επίσης έχουν μειωθεί οι εξαγωγές, ιδιαίτερα αυτές που έχουν σχέση με τα αγροτικά προϊόντα. Ολα αυτά, όπως και το κλείσιμο της "Βέτλανς" και της "Πέλλας - Ολυμπος" που απασχολούσαν 800 άτομα, είχαν σαν συνέπεια να ανέβει η ανεργία στα ύψη. Να σημειώσουμε ότι πολλές μικρές βιομηχανίες μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους σε άλλες χώρες, όπως και ότι μόνο από το εμπάργκο σε βάρος της Ν. Γιουγκοσλαβίας και της ΠΓΔΜ χάθηκαν στο εμπόριο 1.100 θέσεις εργασίας.

- Τι επιπτώσεις υπάρχουν στις εργασιακές σχέσεις με τη διόγκωση της ανεργίας;

- Με την ανεργία σ' αυτά τα ποσοστά, ανατρέπονται και οι εργασιακές σχέσεις. Οι εργοδότες καταργούν 8ωρα, 5ήμερα, συλλογικές συμβάσεις κι ό,τι έχει σχέση με τις καταχτήσεις των εργαζομένων. Υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν με δελτία παροχής υπηρεσιών κι άλλους αντί στο ΙΚΑ τους ασφαλίζουν στο ΤΕΒΕ. Γενικά κάτω από την πίεση της ανεργίας οι εργαζόμενοι υφίστανται τρομερή πίεση.

- Και τι γίνεται με αυτούς που χάνουν τη δουλιά τους;

- Πολλές οικογένειες φεύγουν από την πόλη και πάνε οπουδήποτε αλλού, προκειμένου να βρουν έστω και μία εποχιακή δουλιά. Ετσι η Νάουσα ερημώνεται.

- Ποιους θεωρείτε υπεύθυνους γι' αυτήν την κατάσταση;

- Τις πολιτικές που ακολουθούνται από τις τελευταίες κυβερνήσεις, αλλά και την έλλειψη μιας κλαδικής πολιτικής. Ολα έχουν αφεθεί στο έλεος του διεθνούς ανταγωνισμού. Οι βαθύτερες όμως αιτίες είναι η εφαρμογή της Συνθήκης του Μάαστριχτ, της ΓΚΑΤΤ και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Οι φορείς της πόλης μας, που συγκρότησαν μία διαρκή Συντονιστική Επιτροπή, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι στην κρίση μάς οδήγησαν τόσο η σημερινή, όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, οι οποίες θέλουν να εναρμονίσουν την πολιτική τους με τις παραπάνω συνθήκες.

- Ποια άμεσα μέτρα προτείνει το ΕΚ Νάουσας για την αντιμετώπιση της κατάστασης;

- Πιστεύουμε ότι σε πρώτη φάση θα πρέπει οι επιχειρήσεις "Βέτλανς" και "Πέλλα - Ολυμπος" να ενταχθούν στον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων. Να παρθούν μέτρα προστασίας των ανέργων και κύρια των μακροχρόνιων ανέργων. Να αντιμετωπιστεί το συνταξιοδοτικό καθεστώς αυτών που είναι πάνω από 55 χρόνων, καθώς και μια σειρά άλλα μέτρα.

- Με ποιο τρόπο θα απαιτήσει τα δίκαιά της η πόλη;

- Αλλος τρόπος εκτός από τον αγώνα δεν υπάρχει. Οι επαφές, οι συσκέψεις, οι παρεμβάσεις κλπ. που έγιναν μέχρι σήμερα, δεν οδήγησαν στη λήψη μέτρων ευνοϊκών για τη Νάουσα, η οποία εδώ και ένα χρόνο έχει ενταχθεί στις φθίνουσες περιοχές. Ο μόνος τρόπος είναι να βγει ο λαός στο δρόμο και γι' αυτό έχουν πειστεί πλέον οι πάντες. Οι εργάτες, οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι αγρότες ξεκινάμε κινητοποιήσεις από τις 28 του μήνα, που γίνεται και η πανελλαδική απεργία και ακόλουθα η Συντονιστική Επιτροπή θα εκτιμήσει με ποιο τρόπο θα συνεχιστούν οι αγώνες.

Α. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ