Τετάρτη 16 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
«ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ»
Πρώτη προσέγγιση με φόντο το αίμα

Associated Press

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΑΣΗ ΤΑΛΙΛ.--

Ηταν μία πρώτη απόπειρα «προσέγγισης για τη σύνθεση της μελλοντικής μεταβατικής κυβέρνησης στο Ιράκ», αλλά οι αντιαμερικανικές διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις και στην ίδια στη Νασρίγια, που έγινε με μοναδικό στόχο να εναντιωθεί σε αυτή τη Σύνοδο, και κυρίως η σφαγή στη Μοσούλη επισκίασαν την ίδια τη συνάντηση και έθεσαν το στίγμα: Ο εφιάλτης τώρα μόλις αρχίζει... Το κοινό ανακοινωθέν, μετά τις συνομιλίες, που αποτελείται από 13 σημεία και κυρίως η δέσμευση για επανάληψη συνομιλιών σε 10 μέρες ωχριούν μπροστά σε οτιδήποτε επιφυλάσσει το μέλλον του «μεταπολεμικού Ιράκ».

Στη σκιά του αρχαίου ναού Ζιγκουράτ, αφιερωμένου από τους αρχαίους Σουμέριους στη θεότητα της Σελήνης Νάνα, στα ερείπια της Ουρ, δηλαδή της Μεσοποταμίας, όπου διασταυρώθηκαν οι Ασσύριοι και οι Βαβυλώνιοι, στο μέρος που φέρεται ότι γεννήθηκε ο Αβραάμ, κάτω από μία τέντα, συναντήθηκαν οι εκπρόσωποι των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων, αλλά και της ιρακινής αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρέστησαν άνω των 60 κατά άλλους 80 Ιρακινών, που εκπροσωπούν σιιτικές, σουνιτικές και κουρδικές οργανώσεις, όπως επίσης και οπαδοί της μοναρχίας και κατέληξαν, με ομόφωνη συναίνεση, να προσέλθουν σε νέα συνάντηση στις 25 Απρίλη.

Τις εργασίες της συνάντησης άνοιξε ο Αμερικανός απόστρατος στρατηγός Τζέι Γκάρνερ, που θα ηγηθεί του πολιτικού σκέλους της κατοχής, που έχει βαπτιστεί «μεταβατική κυβέρνηση του Ιράκ», τονίζοντας: «Ενα ελεύθερο και δημοκρατικό Ιράκ θα αρχίσει σήμερα». «Οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα, μα κανένα ενδιαφέρον να κυβερνήσουν το Ιράκ», βεβαίωσε ο απεσταλμένος του Λευκού Οίκου, Ζαλμάι Κχαλιλζάντ.

Δυσχέρειες πάσης φύσεως

Αν και επισήμως δεν έχουν ανακοινωθεί ποιες οργανώσεις συμμετείχαν, σύμφωνα με πληροφορίες από τον αραβικό Τύπο, μέρος έλαβαν εκτός του INC, το Εθνικό Ιρακινό Σύμφωνο (ΙΝΑ), το Πατριωτικό Μέτωπο του Κουρδιστάν του Τζαλάλ Ταλαμπανί, η Ισλαμική Οργάνωση AL DAWA και επίλεκτα μέλη του κόμματος Μπάαθ, καθώς, σύμφωνα με Αμερικανούς, «υπάρχει ένα αντικείμενο, το οποίο είναι να καθοριστεί ο τρόπος της απομπααθοποίησης της πολιτικής ζωής φυσικά, αλλά και της συμφιλίωσης»!

Στη συνάντηση δε μετείχε, όπως είχε ήδη γνωστοποιηθεί, το Ανώτατο Συμβούλιο της Ισλαμικής Επανάστασης στο Ιράκ - η μεγαλύτερη οργάνωση των σιιτών που διαθέτει 15.000 ενόπλους μαχητές. «Δε σκοπεύουμε να παραστούμε στη συνάντηση της Νασρίγια, γιατί δε θα είναι προς όφελος του ιρακινού λαού» ξεκαθάρισε ο Αμπντελαζίζ Χακίμ, ηγέτης της σιιτικής οργάνωσης. «Από την αρχή, η ανεξαρτησία ήταν η διακήρυξή μας. Δε θα αποδεχτούμε την αμερικανική ομπρέλα ή την κυριαρχία οποιουδήποτε άλλου», πρόσθεσε. Ενώ ο εκπρόσωπος του κινήματος, Χάμιντ Αλ Μπαγιατί, δήλωσε ότι «η διάσκεψη οργανώθηκε από τον στρατηγό Τόμι Φρανκς και για λόγους αρχής δε δεχόμαστε να λάβουμε μέρος σε συνάντηση που έχει οργανωθεί από έναν Αμερικανό στρατηγό».

Στη σύνοδο δεν παρέστη επίσης και ο Αχμεντ Τσαλαμπί, το «πουλέν του Πενταγώνου» και επικεφαλής του Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου, που εκπροσωπήθηκε μέσω αντιπροσώπου του. Βρετανός στρατιωτικός εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι οι Ιρακινοί θέλουν την κατά το δυνατό συντομότερη αποχώρηση των αμερικανοβρετανικών δυνάμεων από τη χώρα τους.

Τα Ηνωμένα Εθνη, που έχουν λάβει υπόσχεση από τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς ότι θα διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στο μεταπολεμικό Ιράκ, θα εκπροσωπηθούν στη διάσκεψη με παρατηρητές.

«Δεν πιστεύω ότι τα Ηνωμένα Εθνη μπορούν να παίξουν κεντρικό ρόλο στο Ιράκ, γιατί είχαν γίνει de facto σύμμαχος του Σαντάμ», υποστήριξε ο Τσαλαμπί σε συνέντευξή του στη γαλλική «Monde».

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, το μεταπολεμικό Ιράκ πρόκειται να διαιρεθεί σε κεντρικό, βόρειο και νότιο τμήμα και να κυβερνηθεί από τρεις Αμερικανούς με τη βοήθεια τριών Ιρακινών, αλλά χωρίς την παρουσία των ηγετών των δύο μεγαλύτερων κουρδικών κομμάτων, γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλη δυσφορία στις τάξεις όλων των κομμάτων των Κούρδων. Ο διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων Τόμι Φρανκς θα είναι στρατιωτικός διοικητής για όλο το Ιράκ.

Κοινό ανακοινωθέν

Τέλος, κατά τις πρώτες αυτές συνομιλίες υιοθετήθηκε κοινό ανακοινωθέν, που αποτελείται από τα εξής 13 σημεία:

1) Το Ιράκ πρέπει να είναι δημοκρατικό κράτος.

2) Η μελλοντική κυβέρνηση του Ιράκ δεν πρέπει να βασίζεται σε μια κοινοτική ταυτότητα.

3) Η μελλοντική κυβέρνηση του Ιράκ πρέπει να οργανωθεί ως ένα δημοκρατικό ομοσπονδιακό σύστημα, στη βάση όμως διαβουλεύσεων σε εθνικό επίπεδο.

4) Η κυριαρχία του νόμου θα είναι απόλυτη.

5) Το Ιράκ πρέπει να οικοδομηθεί στη βάση του σεβασμού της διαφοράς κυρίως του σεβασμού του ρόλου της γυναίκας.

6) Στις συνομιλίες θα εξεταστούν ο ρόλος που θα έχει η θρησκεία στο κράτος και την κοινωνία.

7) Στις συνομιλίες συζητήθηκε η αρχή σύμφωνα με την οποία ο ιρακινός λαός θα εκλέγει την ηγεσία του και αυτή δε θα του επιβάλλεται έξωθεν.

8) Πρέπει να απορρίπτεται η πολιτική βία και οι Ιρακινοί πρέπει να οργανωθούν άμεσα ώστε να περαιωθεί η αποστολή της ανασυγκρότησης του Ιράκ σε τοπικό, εθνικό επίπεδο.

9) Οι Ιρακινοί και η Συμμαχία πρέπει να συνεργαστούν ώστε να αντιμετωπιστούν τα άμεσα εκκρεμή θέματα της ασφάλειας και της παροχής βασικών κοινωφελών υπηρεσιών.

10) Πρέπει να καταργηθεί το κόμμα Μπάαθ και να εξαλειφθούν τα αποτελέσματά του στην ιρακινή κοινωνία.

11) Πρέπει να αρχίσει ένας ανοιχτός διάλογος με όλες τις εθνικές πολιτικές ομάδες για να ενταχθούν αυτές στην παρούσα διαδικασία.

12) Η σύνοδος καταδικάζει τις λεηλασίες που έγιναν και την καταστροφή των επίσημων εγγράφων.

και 13) Η ιρακινή αντιπροσωπεία στη σύνοδο ενέκρινε με ψήφο επανάληψη των συνομιλιών σε 10 ημέρες, σε τοποθεσία που θα οριστεί, και με επιπλέον ιρακινή συμμετοχή και θέμα την άσκηση της εξουσίας κατά τη μεταβατική αυτή περίοδο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ