Τετάρτη 16 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Σύνοδος «διεύρυνσης» αντιθέσεων και προβλημάτων

Σε μια Αθήνα που βρίσκεται σε «κατάσταση πολιορκίας», λόγω των πρωτοφανών και τρομοκρατικών μέτρων ασφαλείας, αρχίζει σήμερα στο Ζάππειο, η άτυπη σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την υπογραφή της συμφωνίας προσχώρησης των δέκα νέων κρατών- μελών της ΕΕ. Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να στήσει τη «φιέστα της διεύρυνσης» προσδίδοντάς της το χαρακτήρα «εθνικής γιορτής», τα αποτελέσματα υπήρξαν πενιχρά. Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουν τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης τη διήμερη σύνοδο, αποδεικνύει ότι οι «εταίροι» δε συμμερίζονται καθόλου την άποψη περί «ιστορικής συνόδου».

Παρά τις προσπάθειες της Ελληνικής Προεδρίας να δημιουργήσει ένα «υγειονομικό κλοιό» γύρω από τους υψηλούς προσκεκλημένους, οι ηγέτες της ΕΕ και όσοι άλλοι πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις, θα ζήσουν για ένα διήμερο «περικυκλωμένοι» από χιλιάδες διαδηλωτές που θα πάρουν μέρος σε συγκεντρώσεις και πορείες καταδίκης του πολέμου και της πολιτικής της ΕΕ.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα της Συνόδου, η υπογραφή της Συνθήκης προσχώρησης θα γίνει στις 3 μετά το μεσημέρι στη στοά Αττάλου ενώ στην πρωινή συνεδρίαση, στο Ζάππειο, οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν για την πορεία των εργασιών της Συνέλευσης όπου συζητείται το «Σύνταγμα» της ΕΕ και οι λεγόμενες «θεσμικές μεταρρυθμίσεις», δηλαδή ο τρόπος λήψης των αποφάσεων στα κοινοτικά όργανα και το μοίρασμα της ηγεμονίας μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων της Ενωσης.

Η Σύνοδος θα συνεχιστεί αύριο, Πέμπτη, με αντικείμενο τις εργασίες της Συνέλευσης και την παράδοση των πορισμάτων της σε μια Διακυβερνητική Διάσκεψη η οποία θα αναλάβει να ολοκληρώσει τις εργασίες της μέχρι το Δεκέμβρη του 2003 οπότε και θα ψηφιστεί το «Σύνταγμα» από τη σύνοδο κορυφής.

Οπως και σε κάθε άλλη σύνοδο κορυφής, οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν στο περιθώριο των εργασιών και για όλα τα άλλα σημαντικά θέματα. Μεταξύ αυτών των θεμάτων βρίσκεται το θέμα του πολέμου και της «ανοικοδόμησης» του Ιράκ. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι «εταίροι» θα ζητήσουν την επαναδραστηριοποίηση του ΟΗΕ. Προς αυτή την κατεύθυνση λειτουργεί και η πρόσκληση στο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Θα συζητηθούν ακόμη θέματα σχετικά με την άσχημη κατάσταση της οικονομίας στην ΕΕ, στο περιβάλλον μιας κρίσης που προσβάλλει και τις ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ