Τετάρτη 16 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Η πλούσια δράση των κομμουνιστών βάση για πιο αποφασιστικά βήματα

Αξιοποιώντας την πείρα της από την πλούσια αγωνιστική δράση, σε συνδυασμό με τις μεγάλες δυνατότητες στην περιοχή, που αναδείχτηκε μέσα από την πλούσια και παραγωγική συζήτηση στη Συνδιάσκεψή της, η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλίας καλείται να προχωρήσει σε μια πιο αποφασιστική και σχεδιασμένη προώθηση και εκλαΐκευση της πολιτικής πρότασης του ΚΚΕ, με περισσότερη και καλύτερη δουλιά για τη δημιουργία πλατιών συσπειρώσεων, για ανάπτυξη μαζικών ταξικών αγώνων και για ολόπλευρη ισχυροποίηση, ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική του Κόμματος στην περιοχή. Αυτή είναι η κοινή θέληση όπως καταγράφηκε και στις ομιλίες των αντιπροσώπων στη συνδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στη Λάρισα.

Παρόντες ήταν η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής αντιπροσωπείας της ΚΕ, στην οποία συμμετείχαν τα μέλη του ΠΓ Δημήτρης Γόντικας και Σπύρος Χαλβατζής και τα μέλη της ΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, Μπάμπης Αγγουράκης και Γιώργος Νταφούλης.

Γραμματέας της ΚΟ Θεσσαλίας επανεκλέχτηκε ο Γιάννης Χώτος, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ.

Παρουσιάζοντας την εισήγηση της ΚΟ και αναφερόμενος στις σημερινές συνθήκες, ο Γιάννης Χώτος, γραμματέας της ΚΟ Θεσσαλίας και μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, θα επισημάνει: Οι ιμπεριαλιστές προχωρούν στη σφαγή του ιρακινού λαού, ισοπεδώνουν το Ιράκ, βάζοντας ταυτόχρονα τον ιρακινό λαό υπό αμερικανοβρετανική κατοχή. Από την άλλη εξελίσσεται η κούρσα των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών για συμμετοχή στη λεία... Ζούμε, θα προσθέσει, σε μια περίοδο που οι ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις οξύνονται και θα οξυνθούν στην πορεία περισσότερο, εξαιτίας των πολέμων και της αδυναμίας του συστήματος να ξεπεράσει τις συνθήκες γενικευμένης κρίσης που περνάει. Αυτό είναι που γεννάει τους πολέμους, που κάνει τον ιμπεριαλισμό πιο βάρβαρο και πιο επιθετικό απέναντι στους λαούς.

Πόλεμος... για τη λεία

Ο Γιάννης Χώτος
Ο Γιάννης Χώτος
Οσον αφορά τη στάση κάποιων ιμπεριαλιστικών χωρών για τον πόλεμο, ο εισηγητής θα σημειώσει: Δεν έχει να κάνει με φιλειρηνική ή φιλολαϊκή πολιτική, όπως ισχυρίζονται η κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΣΥΝ, αλλά με τον ανταγωνισμό που υπάρχει μεταξύ τους, για το πώς κάθε φορά θα αρπάξουν μεγαλύτερο κομμάτι από τη λεία. Πηγαίνουν μαζί με τις ΗΠΑ όταν τους συμφέρει. Πηγαίνουν χώρια από τις ΗΠΑ όταν έτσι συμφέρει. Η Γερμανία άρχισε το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας με μισθοφόρους, οπλισμό και χρήμα. Η Γαλλία βρίσκεται στην Αφρική και ευθύνεται για τη σφαγή εκατομμυρίων.

Η κυβέρνηση που συμμετέχει με τα μπούνια στον πόλεμο, το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΣΥΝ επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο, επιδιώκουν να αποπροσανατολίσουν το αντιπολεμικό, φιλειρηνικό κίνημα, να το μετατρέψουν σε «σούπα» στο πλευρό του ενός άξονα που ανταγωνίζεται τον άλλο. Καλώς κάνουμε, λοιπόν, που τους ξεσκεπάζουμε για να βγάλει πολιτικά συμπεράσματα ο λαός.

Αναφερόμενος στη δουλιά της ΚΟ Θεσσαλίας, σχετικά, ο Γ. Χώτος θα πει: Η ΚΟ έδωσε μάχη - πολλές φορές σε δύσκολες συνθήκες, όπως π.χ. στη Μαγνησία - όμως γενικά τα καταφέραμε να πετύχουμε πλατιές συσπειρώσεις - συνεργασίες, να βάλουμε στη δράση πρωτοβάθμιους και δευτεροβάθμιους μαζικούς φορείς με κύρος και ευρύτητα και να συμβάλουμε καθοριστικά στη μαζικότητα, τη μαχητικότητα και το περιεχόμενο των αντιπολεμικών κινητοποιήσεων.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα, μάλιστα, από την άποψη της πρωτόβουλης δράσης των κομμουνιστών και της επίμονης και προσαρμοσμένης δουλιάς τους αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένα εργοστάσια, όπου με τη δουλιά ελάχιστων κομμουνιστών, οι εργαζόμενοι πείστηκαν και συμμετείχαν όλοι στα αντιπολεμικά συλλαλητήρια με τα δικά τους καθαρά συνθήματα και πανό. ΄Η, για παράδειγμα, αναφέρθηκε η δουλιά της ΚΝΕ στις σχολές και στους μαθητές, όπου ενώ, αρχικά, το κλίμα δεν ήταν καλό, με τη συγκεκριμένη δουλιά των κνιτών συμμετείχαν μαζικά στα συλλαλητήρια. Είναι αυτό μια καθαρή απάντηση και σε όσους υποστηρίζουν πως οι μαθητές, η νεολαία που κατέβηκε στα συλλαλητήρια το έκανε αυθόρμητα και πως δεν έχει στόχους, ειπώθηκε...

Πλούσια δράση

Η εισήγηση, αφού αναφέρθηκε στη χειροτέρευση της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης (ανεργία, καλλιέργειες, μεγάλα πολυεθνικά καταστήματα στο εμπόριο, κλειστά εργοστάσια, την κοροϊδία με τα μεγάλα έργα που δε γίνονται κλπ.) στη Θεσσαλία με την αντιλαϊκή - αντεργατική και αντιαγροτική - πολιτική που εφαρμόζεται, όπως και στον αποπροσανατολιστικό ρόλο των στελεχών και παρατάξεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, σημείωσε ότι η ΚΟ Θεσσαλίας έδωσε στο προηγούμενο διάστημα σειρά μικρές και μεγάλες μάχες για την αντιμετώπιση των λαϊκών προβλημάτων. Και η δράση αυτή όπου πρωτοστάτησαν οι κομμουνιστές εκφράζεται συγκεκριμένα:

Στις αλλαγές που έχουμε στη συνείδηση αυτού του κόσμου που πήρε μέρος στις πολύμορφες κινητοποιήσεις ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές και μέτρα και στήριξε αιτήματα - σε πολλές περιπτώσεις - που αμφισβητούσαν την κυρίαρχη πολιτική. Αυτές οι δυνάμεις προβληματίζονται, ανησυχούν, ακούνε προσεκτικά το ΚΚΕ, τις θέσεις του, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι συμφωνούν σε όλα μαζί μας.

Επίσης, στη δημιουργία και το δυνάμωμα πλατιών συσπειρώσεων στα διάφορα μέτωπα και στην ΤΑ που είναι πιο στέρεες, αντικειμενικά έχουν όλες τις προϋποθέσεις να βαθαίνουν στα αιτήματα και τους στόχους, να έχουν προοπτική... Οι έντονες διεργασίες και η αλληλοτροφοδότηση αυτών των συσπειρώσεων αποτελεί και το «σπέρμα» της πανθεσσαλικής συσπείρωσης μεγάλου μέρους των κοινωνικών δυνάμεων. Η ιδέα της κοινής δράσης πάνω σε σύγχρονα αιτήματα και στόχους κερδίζει έδαφος...

Εκτός των άλλων, βοήθησαν και σε μια σχετική ωρίμανση της Κομματικής Οργάνωσης, που απέκτησε μεγαλύτερη εμπειρία στο να «χειρίζεται» ανθρώπους και καταστάσεις που έχουν διαφορετικές απόψεις από τους κομμουνιστές, όσους θέλουν να συμπορευτούν μαζί μας. Ομως, υπήρξαν και αδυναμίες. Δεν αποκρυσταλλώθηκε η δράση αυτή το ίδιο θετικά σε μια σειρά κρίσιμους δείκτες στη δουλιά της Οργάνωσης, όπως η κομματική οικοδόμηση στα εργοστάσια με στρατολογία νέων μελών, η βελτίωση της κοινωνικής σύνθεσης του Κόμματος, η αύξηση της επιρροής, η κυκλοφορία του «Ρ» και τα οικονομικά της ΚΟ. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται σ' αυτό που λέμε ότι όσο πιο ισχυρό είναι το ΚΚΕ, τόσο θα βοηθάει να προχωρήσει το λαϊκό μέτωπο και αντίστροφα.

...Αλλά και αδύνατες πλευρές

Η εισήγηση και οι ομιλίες των αντιπροσώπων, στάθηκαν ιδιαίτερα στην «Αχίλλειο πτέρνα» της δουλιάς των κομμουνιστών και των οργανώσεων, της προβολής, επαρκώς και ολοκληρωμένα, της εναλλακτικής πολιτικής πρότασης του Κόμματος για το Λαϊκό Μέτωπο, τονίζοντας πως είναι πρώτα απ' όλα καθοδηγητικό πρόβλημα που πρέπει να λύσουμε. Εδώ, πέρα από τις άλλες αδυναμίες, προβάλλει το ζήτημα: Δε φτάνει μόνο να έχουμε σωστή γενική πολιτική γραμμή, πρέπει να κατακτήσουμε και την ικανότητα ώστε να προωθείται στην πράξη ενιαία παντού. Το κυριότερο, η πολιτική μας να γίνει κινητήρια δύναμη για την οργάνωση του λαού, τη συσπείρωσή του, την ανάπτυξη λαϊκής πρωτοβουλίας.

Σχετικά με τα μαζικά κινήματα ιδιαίτερα προβλήθηκε η ανάγκη της δουλιάς της ΚΟ για την ενίσχυση του ΠΑΜΕ σαν ταξικού πόλου στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, όπου η δουλιά μέχρι τώρα κρίνεται αδύναμη, παρά τις προόδους στη συνδικαλιστική δουλιά. Η δράση όλης της ΚΟ - και όχι μόνο των εργατικών ΚΟΒ - τονίστηκε χαρακτηριστικά, πρέπει να υπηρετεί τον κεντρικό στόχο που είναι το δυνάμωμα του ταξικού πόλου, δηλαδή του ΠΑΜΕ, στην κατεύθυνση συσπείρωσης δυνάμεων, οργάνωσης της πάλης των εργαζομένων, συμβολή στην ενότητά τους σαν προϋπόθεση για τη συγκρότηση του Μετώπου. Επίσης τονίστηκε το ζήτημα ενίσχυσης της ΠΑΣΥ στην αγροτιά με τη συσπείρωση της μικρομεσαίας αγροτιάς γύρω της. Ενώ επισημάνθηκαν τα θετικά βήματα που γίνονται με τη συνένωση σε ένα πανθεσσαλικό συντονισμό και κοινή δράση.

Ιδιαίτερη αναφορά, στη συνδιάσκεψη έγινε και στη σημαντική ανάπτυξη της ΚΝΕ, σε συνδυασμό με τη δουλιά που πρέπει να γίνεται από το Κόμμα στη νεολαία και τη βοήθεια που πρέπει να δίνεται από όλες τις κομματικές οργανώσεις και τους κομμουνιστές στην ΚΝΕ, ώστε να αφομοιώνεται σωστά η πολιτική μας και να βοηθιέται στον προσανατολισμό της δουλιάς της η Οργάνωση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ