Τετάρτη 16 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Ο πόλεμος και ο ΣΥΝ

Είναι δυνατόν ένα κόμμα, να κάνει συνεπή αγώνα κατά του πολέμου και ταυτόχρονα να τάσσεται με την ΕΕ και να υποστηρίζει τη βασική γραμμή και τη στρατηγική της, τόσο στα θέματα του πολέμου, όσο και γενικότερα;

Σύμφωνα με την ίδια την πραγματικότητα, όχι! Σύμφωνα, όμως, με την ηγεσία του ΣΥΝ, όλα είναι δυνατά... Και επειδή όλα είναι δυνατά, ο ΣΥΝ δεν είχε δυσκολία να προσφέρει χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια του ιμπεριαλιστικού πολέμου εναντίον του Ιράκ, ενώ εξωράισε και το γαλλογερμανικό άξονα, συγκαλύπτοντας τον αληθινό ρόλο του, όπως και την ιμπεριαλιστική φύση του.

Εκπληξη; Καμιά! Πρώτο, γιατί δε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά από ένα κόμμα όπως ο ΣΥΝ, που τα χνότα του είναι της ίδιας «υφής» με εκείνα του ΠΑΣΟΚ. Δεύτερο, γιατί και στους προηγούμενους πολέμους ο ΣΥΝ άλλαξε τη θέση του γι' αυτούς στο παραπέντε, λόγω της πίεσης του αντιπολεμικού κινήματος. Δεν έχουμε παρά να θυμηθούμε την 11η Σεπτέμβρη. Τότε ο ΣΥΝ επιτέθηκε λάβρος κατά του ΚΚΕ, επειδή το Κόμμα μας δεν κρύφτηκε πίσω από τους νεκρούς των δίδυμων πύργων, για να αθωώσει την πολιτική του ιμπεριαλισμού, όπως έκανε ο ΣΥΝ!..

Στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, βεβαίως, πλάτη έβαλε, πρώτη και καλύτερη, η ΝΔ, λόγω ...εθνικών (ταξικών) συμφερόντων! Αλλά και του ΣΥΝ η πλάτη δεν ήταν αμελητέα, παρά το μέγεθός του. Θα μπορούσε, μάλιστα, να υποστηριχτεί ότι ήταν και πιο επικίνδυνη για το αντιπολεμικό κίνημα. Γιατί; Γιατί της ΝΔ η θέση περιέχει μια ευθύτητα: Τα ταξικά «μας» συμφέροντα, σου λέει. Καθαρά πράγματα. Ενώ του ΣΥΝ ήταν τακτική τού «έτσι κι αλλιώς κι αλλιώτικα»! Τακτική του «ψαρεύω στα θολά νερά»! Τακτική που στόχευε σε διάφορα ταμπλό.

Τι έπραξε ο ΣΥΝ, όσον αφορά στο βρώμικο πόλεμο κατά του ιρακινού λαού;

Πρώτο: Τάχτηκε κατά του πολέμου (ανέξοδο) και με συμμετοχή στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις.

Δεύτερο: Εξέφρασε την αντίθεσή του στη συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο (θετικό), με τη Σούδα και τα άλλα μέσα που η κυβέρνηση διέθεσε στις ΗΠΑ.

Αλλά την ίδια στιγμή:

Πρώτο: Ενώ κατέκρινε την κυβέρνηση για τη συμμετοχή της, δεν κατέκρινε τη Γερμανία, τη Γαλλία, και τις άλλες που δε συμμετείχαν, παρότι και αυτών οι κυβερνήσεις έκαναν ό,τι και η ελληνική! Συμμετείχαν με βάσεις, πιλότους, αεροδιαδρόμους κ.ά.

Δεύτερο: Εκανε κριτική στην κυβέρνηση, που δε συντάσσεται αποκλειστικά με τον γαλλογερμανικό άξονα, αλλά πατάει σε δύο βάρκες (και της ΕΕ και των ΗΠΑ)!

Τρίτο: Ενώ έλεγε, ο ΣΥΝ, ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να παίρνει μέρος στον πόλεμο, ωστόσο ουδέποτε έκανε κύριο σύνθημά του το «Εξω η Ελλάδα από τον πόλεμο»! Ψιθύριζε το «Οχι στη συμμετοχή», δίχως και να υψώνει και τους τόνους... Για να τα έχει καλά και με τις δύο πλευρές: Και στο κίνημα «να έχουμε πρόσωπο και στους ...άλλους»...

Τέταρτο: (Πρώτο σε σημασία): Συμπαρατάχτηκε με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στο κίνημα!! Αλλά και με τις πλειοψηφίες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, που δεν είχαν να χάσουν τίποτα, φωνάζοντας «Οχι στον πόλεμο»! Τι αξία έχει αυτό το σύνθημα, όταν φωνάζεται από εκείνους που στηρίζουν την πολιτική της κυβέρνησης στον πόλεμο; Καμιά! Ομως ο ΣΥΝ τούς ήθελε στο πλευρό του! Για την ενότητα!! Και επέκρινε τα ταξικά κινήματα και το ΚΚΕ ότι διασπούν το κίνημα!!! Δηλαδή, επειδή δε στηρίζουν την ελληνική κυβέρνηση και το γαλλογερμανικό άξονα!..

Με άλλα λόγια: Ο ΣΥΝ βλέπει ως ενωτική στάση τη συμπόρευσή του με το ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη του οποίου: Ως κυβέρνηση συμμετέχουν στον πόλεμο, ενώ ως ΠΑΣΟΚ δε συμμετέχουν! Ως στελέχη του ΠΑΣΟΚ δε λένε «Εξω η Ελλάδα από τον πόλεμο», αλλά λένε ότι η Ελλάδα δε συμμετέχει στον πόλεμο! Και οι ίδιοι, ως στελέχη της Αυτοδιοίκησης και άλλων χώρων, πηγαίνουν να περικυκλώσουν τη Σούδα (Φώφη Γεννηματά κ.ά.), μέσω της οποίας (κυρίως) η Ελλάδα συμμετέχει στον πόλεμο! Δεν πηγαίνουν, όμως, για να φωνάξουν να «βγει η Ελλάδα», αλλά έτσι... Για να τους βλέπει ο κοσμάκης και να τους επαινεί.

Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΝ αποδέχτηκε ότι οι ηγετικές δυνάμεις του ιμπεριαλισμού έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν ποια χώρα θα εξοπλίζεται και με τι, όπως και ποια χώρα θα πρέπει να αφοπλίζεται! Το ίδιο, βεβαίως, αποδέχτηκαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Αλλά και ο γαλλογερμανικός άξονας, ο οποίος επίσης υιοθέτησε την προπαγάνδα των ΗΠΑ, που αποτυπώθηκε στο ψήφισμα 1441 του ΟΗΕ, ότι ο πόλεμος είναι το έσχατο μέσο, εφόσον το Ιράκ κατέχει χημικά όπλα και αρνείται να αφοπλιστεί με πολιτικά μέσα!!!

Ομως, τα παραπάνω σημαίνουν και τούτο: Οτι ο κάθε λαός δεν έχει το δικαίωμα, εφόσον αυτό αντιστρατεύεται τις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις, να αποφασίζει ποια κυβέρνηση θα έχει και πότε ο ίδιος θα την ανατρέψει, με όποιον τρόπο επιλέξει.

Υπερβολή; Οχι! Ο ΣΥΝ χαιρέτισε την ανατροπή της κυβέρνησης Μιλόσεβιτς, διότι έτσι άνοιγε ο δρόμος προς τη δημοκρατία! Λες και την ανατροπή της κυβέρνησης Μιλόσεβιτς την είχε αποφασίσει αβίαστα ο λαός της Γιουγκοσλαβίας! Παρότι οι δρόμοι της μύριζαν δολάρια και ουίσκι, όπως έγραψαν και ξένοι παρατηρητές, μη κομμουνιστές. Παρότι οι βομβαρδισμοί λειτούργησαν τρομοκρατικά! Πέρα από τις εκβιαστικές υποσχέσεις των Ευρωπαίων, ότι θα εισρεύσει χρήμα και θα υπάρξει πρόοδος!.. Από την άλλη, χαρακτήρισε φιλειρηνική παρουσία αυτήν της KFOR και όχι στρατό κατοχής, όπως είναι.

Οποιες δυνάμεις, λοιπόν, λένε, ότι το κίνημα πρέπει να αποστασιοποιηθεί από την κυρίαρχη πολιτική, όποιος κι αν την εκφράζει, κατά την άποψη του ΣΥΝ λειτουργούν διασπαστικά! Οποιες δυνάμεις λένε ότι το κίνημα πρέπει να είναι ταξικό και να αντιπαρατίθεται σταθερά με το συμβιβασμό και όσους ξεπουλάνε τα συμφέροντα των εργαζομένων, κατά τον ΣΥΝ, δρουν διασπαστικά!!

Εκδηλος ο φόβος, μήπως το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα πλατύνει περισσότερο και γίνει, σε μια πορεία, το αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο ο καθοριστικός παράγοντας των εξελίξεων! Αυτός ο φόβος είναι που καθορίζει και τα κόλπα τους παρεμπόδισης του κινήματος. Αλλά το κίνημα γνώρισε και σοφότερους απ' τον ΣΥΝ. Και τους ξετίναξε τελείως. Το ίδιο θα ξαναγίνει...


Του
Μάκη ΜΑΪΛΗ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ