Τετάρτη 16 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ
Είμαστε αντίθετοι με την Ευρωπαϊκή Ενωση από την εμφάνισή της

Συνέντευξη του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στο Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου

Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ) έδωσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας. Την παραθέτουμε στη συνέχεια:

-- Η ΕΕ προχωρά στη διεύρυνσή της με 10 νέα κράτη-μέλη. Ποια είναι η θέση σας;

-- Κατ' αρχήν θα μου επιτρέψετε, ξεκινώντας αυτή τη σύντομη συζήτησή μας, να απευθύνω έναν θερμό, αδελφικό, αγωνιστικό χαιρετισμό στον κυπριακό λαό, και να τον διαβεβαιώσω ότι, όπως πάντα, και σήμερα, έτσι και στο μέλλον το ΚΚΕ θα βρίσκεται αταλάντευτα στο πλευρό του κυπριακού λαού, στον αγώνα του για ένα καλύτερο μέλλον.

Από την αρχή της εμφάνισής της, είμαστε, ως ΚΚΕ, αντίθετοι με την Ενωση αυτή.

Ξεσκεπάσαμε και ξεσκεπάζουμε τον χαρακτήρα της, την Ενωση του μεγάλου κεφαλαίου ενάντια στους εργαζόμενους και, γενικότερα, στους λαούς.

Δημιουργήθηκε για να θωρακίσει τα συμφέροντα και την εξουσία του μεγάλου κεφαλαίου των χωρών-μελών της, ενάντια στους εργαζόμενους, στους λαούς γενικότερα.

Η 45χρονη πορεία της, ιδιαίτερα τα τελευταία 15 χρόνια, που εντείνεται η στρατιωτικοποίηση και επιθετικότητά της, δυστυχώς επιβεβαίωσαν αυτή την εκτίμησή μας.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτική είναι η πείρα του λαού μας. Αξίες, όπως λαϊκή κυριαρχία, εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία, αλλά και το εισόδημα και οι κατακτήσεις του λαού μας, όπως και των άλλων λαών, των χωρών-μελών της ΕΕ, πλήττονται και καταστρατηγούνται βάναυσα.

Οι συνέπειες για τους λαούς των υπό ένταξη χωρών, με το σημερινό δυσμενή διεθνή συσχετισμό δυνάμεων, θα είναι οδυνηρότερες. Ηδη από την εκβιαστική προενταξιακή διαδικασία, τους πήραν περισσότερα απ' ό,τι πήραν από τον ελληνικό λαό κατά τα 22 χρόνια της ένταξης.

Για την Κύπρο, επιπρόσθετα, η ένταξη χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης για την οριστικοποίηση και de jure αναγνώριση των αποτελεσμάτων της βάρβαρης εισβολής και κατοχής.

Επιπλέον, όπως ξεδιάντροπα διακηρύσσουν οι ιθύνοντες της ΕΕ, οι υπό ένταξη χώρες, και ιδιαίτερα η Κύπρος, θα αποτελέσουν τα στρατηγικά προπύργια (το διακηρύσσει με ιδιαίτερη υπερηφάνεια και ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, σε (προ)χτεσινή του συνέντευξη σε ελληνική εφημερίδα) των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών για την προώθηση των στόχων τους στη γύρω περιοχή, αλλά και στον κόσμο.

Αισθήματα λοιπόν αλληλεγγύης επέβαλαν και επιβάλλουν τη στάση μας, στάση αρχών, απέναντι στην ενίσχυση της ιμπεριαλιστικής Ενωσης που σημαίνει η διεύρυνσή της.

Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι η διεύρυνση θα οξύνει τις εσωτερικές αντιθέσεις των ισχυρών της ΕΕ για το ποιος θα αρπάξει το μεγαλύτερο κομμάτι της νέας πίτας.

Αγωνιζόμαστε για την αποδέσμευση της χώρας μας, για τη διάλυση της ΕΕ. Για μια άλλη Ευρώπη: Της ειρήνης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αδελφοσύνης των λαών κι όχι της αλληλοσφαγής τους.

Για μια Ευρώπη που θα διαφεντεύεται από τους εργαζόμενους, τους λαούς της γενικότερα και όχι τους εκμεταλλευτές και μακελάρηδές τους.

-- Εγινε και στην Κύπρο πολύς λόγος για τη θέση του ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο. Πώς εξηγείτε την ψήφο σας κατά της ένταξης της Κύπρου;

-- Μετά απ' όσα είπαμε πιο πάνω, θα ήταν περίεργο αν ψηφίζαμε υπέρ της ένταξης της Κύπρου, θα δείχναμε ασυνέπεια στις θέσεις μας και θα εκδηλώναμε εχθρότητα προς τον κυπριακό λαό. Δεν είναι δυνατό να αγωνιζόμαστε για την αποδέσμευση της Ελλάδας, το αποδυνάμωμα και τη διάλυση της ΕΕ και ταυτόχρονα να ψηφίζουμε υπέρ της ένταξης και άλλων χωρών και της ενίσχυσης αυτού του ιμπεριαλιστικού οργανισμού. Ενημερωθήκαμε για τη συζήτηση στην Κυπριακή Βουλή και εκτιμήσαμε ιδιαίτερα τη στάση αρχών του αδελφού ΑΚΕΛ, απέναντι στην επίθεση που επιχειρήθηκε κατά του ΚΚΕ.

Εξάλλου σε ό,τι αφορά στην Κύπρο, είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε ότι οι «ευαίσθητοι» της ΕΕ όχι μονάχα δε ζήτησαν ποτέ να φύγουν τα στρατεύματα κατοχής από την Κύπρο, στρατεύματα χώρας υποψηφίου μέλους της ΕΕ, αλλά με την υποστήριξή τους στο «σχέδιο Ανάν» αποδέχτηκαν, μεταξύ άλλων, τον εισβολέα ως εγγυήτρια δύναμη! Αρα, σε καμιά περίπτωση η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δε διασφαλίζει την ασφάλειά της.

Με την ευκαιρία, θα ήθελα να σημειώσω ότι δεν ευσταθούν και τα όσα λέγονται και από το Συνασπισμό περί ΕΕ «αντίπαλου δέους» απέναντι στις ΗΠΑ, αφού ως γνωστόν η ιμπεριαλιστική ΕΕ έχει ταυτόσημο με τις ΗΠΑ στόχο: Τη διαιώνιση και ένταση της εκμετάλλευσης των λαών. Επιδιώκουν ως Ενωση ή ως ομάδα μελών της, σε συνεργασία και ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ, να εξασφαλίσουν ένα όσο γίνεται μεγαλύτερο κομμάτι της παγκόσμιας πίτας. Αυτό φάνηκε και πρόσφατα, με ιδιαίτερα κραυγαλέο τρόπο, με τη στάση τους απέναντι στην επίθεση κατά του Ιράκ.

Είμαστε βέβαιοι ότι σ' αυτές τις συνθήκες και οι λαοί των υπό ένταξη χωρών, όπως δείχνουν και οι σφυγμομετρήσεις, θα σφυρηλατήσουν το μέτωπό τους στην κάθε χώρα και θα ενώσουν τις δυνάμεις τους ενάντια στην ΕΕ, ενάντια στον ιμπεριαλισμό γενικά.


Στρατής ΚΟΡΑΚΑΣ
Μέλος της Κ.Ε. και Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ