Παρασκευή 31 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΦΕΑ
Καταγγέλλει «τρομονόμο» και χαφιεδισμό

Ομόφωνο ψήφισμα καταδίκης της τρομοκρατικής και αντιλαϊκής πολιτικής από το Σύνδεσμο Φυλακισθέντων-Εξορισθέντων 1967-'74

Την έντονη ανησυχία της για την τρομοκρατική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση εκφράζει με ομόφωνο ψήφισμά της η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-'74, που χαρακτηρίζει «επιεικώς απαράδεκτη» τη δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή, με την οποία προσπάθησε να δικαιολογήσει την παρουσία αστυνομικών οργάνων στις λαϊκές εκδηλώσεις. Ο ΣΦΕΑ καλεί «τον ελληνικό λαό, όλους όσοι προσδοκούν την κοινωνική δικαιοσύνη, την ισονομία και ισοπολιτεία, να αποκρούσουν αυτές τις πολιτικές».

Συγκεκριμένα, αναφέρεται στο ομόφωνο ψήφισμα:

«Παρά τη φωνή διαμαρτυρίας που υψώσαμε από την προηγούμενη Γενική Συνέλευση κατά του νομοσχεδίου, που με πρόσχημα την πάταξη της τρομοκρατίας προσβάλλει λαϊκές και ατομικές ελευθερίες και ανοίγει δρόμους μελλοντικών εκτροπών, η κυβέρνηση, κατ' εφαρμογήν της Συνθήκης του Παλέρμο, που επέβαλαν οι ΗΠΑ, εφαρμόζει αυταρχικές πολιτικές, που περιορίζουν και συρρικνώνουν τη δημοκρατία και υπονομεύουν το δικαίωμα στη διαμαρτυρία και στην ειρηνική διεκδίκηση. Αστυνομικοί με πολιτικά παίρνουν διαταγή να διεισδύουν σε συλλογικές εκδηλώσεις. Ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα είναι στη διάθεση θεσμικά ανεξέλεγκτων μηχανισμών. Ηγετικά στελέχη κομμάτων (όπως έγινε με τον Δήμο Κουμπούρη, συνδικαλιστικό στέλεχος, πρώην βουλευτή του ΚΚΕ και υποψήφιο δήμαρχο στην Ελευσίνα) καλούνται σε αστυνομικά τμήματα για ανάκριση.

Πιστεύουμε ότι στόχος αυτών των πολιτικών είναι ο ίδιος ο λαός, είναι οι κοινωνικοί αντίπαλοι της εξουσίας, που κινητοποιούνται ενάντια στη νεοφιλελεύθερη πολιτική. Είναι το συνδικαλιστικό και συνεταιριστικό κίνημα, οι αυτόνομες κινήσεις πολιτών, που αμφισβητούν έμπρακτα τη "νέα τάξη πραγμάτων".

...Καλούμε τον ελληνικό λαό, όλους όσοι προσδοκούν την κοινωνική δικαιοσύνη, την ισονομία και ισοπολιτεία, να αποκρούσουν αυτές τις πολιτικές. Να συστρατευθούμε για να πραγματώσουμε την ουσιαστική δημοκρατία με ειρήνη και σεβασμό στη ζωή και στον άνθρωπο».

Στο σύντομο χαιρετισμό του στη Γενική Συνέλευση, ο πρόεδρος του ΣΦΕΑ, Μιχ. Βαρδάνης, εκτός των άλλων, αναφέρθηκε στα προβλήματα ειρήνης, εθνικής κυριαρχίας, δημοκρατίας και ελευθερίας, τονίζοντας ότι η 11η του Σεπτέμβρη 2001 σηματοδοτεί και αποκαλύπτει ωμά τη στρατηγική της υπερδύναμης (ΗΠΑ) με τη συμπόρευση των συμμάχων της του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Που, στο όνομα της εξάλειψης της τρομοκρατίας, ισοπεδώνεται το Αφγανιστάν, νομιμοποιείται ο μακελάρης Σαρόν να σφάζει τον παλαιστινιακό λαό, ενώ, παράλληλα, έχει νομοθετηθεί η «αντιτρομοκρατική νομοθεσία», που ακυρώνει ανθρώπινα δικαιώματα και ατομικές και συλλογικές ελευθερίες, κατακτήσεις των λαών ακόμα και πριν από τη Γαλλική Επανάσταση.

Για να τονίσει σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του: «Ανησυχούμε για το καθημερινό ξέφτισμα της πατριωτικής διάστασης των αξιών της εθνικής ανεξαρτησίας -εθνικής κυριαρχίας-εθνικής άμυνας-εθνικής οικονομίας-εθνικής Παιδείας». Επίσης, ανέφερε: «Πολιτικές πρακτικές του τύπου εντεταλμένα όργανα ασφαλείας με πολιτική περιβολή μέσα σε λαϊκές εκδηλώσεις σηματοδοτούν επιπλέον κίνδυνο κατά των ατομικών και συλλογικών ελευθεριών, κίνδυνο για την ίδια τη δημοκρατία».

Για να καταλήξει: «Εχουμε χρέος, στους σημερινούς δύσκολους καιρούς, να αγρυπνούμε και να παρεμβαίνουμε. Γνωρίζουμε πως δεν είναι της μόδας οι αγωνιστικές αναφορές μα ο λαός μας έχει ανάγκη τα οράματα της Εθνικής Αντίστασης και του Αντιδικτατορικού Αγώνα. Ο αγώνας του λαού μας, οι αγώνες των λαών είναι η μόνη ελπίδα στο σκουρόχρωμο τοπίο».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ