Παρασκευή 31 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τώρα και «βιομετρικό» πανευρωπαϊκό φακέλωμα

Οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ενωσης δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν πολύ πέρα από τα δακτυλικά αποτυπώματα, στο όνομα της ασφάλειας της κοινωνίας από τους «λαθρομετανάστες»

Eurokinissi

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

«Υπάρχουν χώρες που χρησιμοποιούν τα δακτυλικά αποτυπώματα και άλλες όχι. Σ' ευρωπαϊκό επίπεδο εξετάζουμε τη δυνατότητα εισαγωγής στοιχείων ασφαλείας στις ταυτότητες: όχι μόνο τα δακτυλικά αποτυπώματα, αλλά και άλλα βιομετρικά στοιχεία πιο σύγχρονα, όπως είναι η ανάλυση του βάθους του ματιού ή της οδοντοστοιχίας. Σ' αυτό τον τομέα, η φαντασία των τεχνικών είναι απεριόριστη», δήλωσε χτες στη Ρώμη ο Πορτογάλος επίτροπος Αντόνιο Βιτορίνο, αρμόδιος για θέματα Εσωτερικών και Δικαιοσύνης στην Κομισιόν.

Πρόκειται για την πιο ανατριχιαστική δημόσια δήλωση «αρμοδίου» για το ολοκληρωτικό «βιομετρικό» πανευρωπαϊκό φακέλωμα που προετοιμάζεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) στα πλαίσια της τρομοκρατίας του ευρω-τρομονόμου και της ρατσιστικής και ξενοφοβικής «νέας προσέγγισης της κοινής πολιτικής για το άσυλο και τη μετανάστευση».

Οι δηλώσεις του επιτρόπου έγιναν στα πλαίσια της έκτακτης συνάντησης των 15 υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ και των 13 ομολόγων τους από τις υποψήφιες για ένταξη χώρες για το «σχέδιο» δημιουργίας της «κοινής συνοριακής ευρωπαϊκής αστυνομίας» (βλ. «Ρ», 29/5/2002). Και την ίδια μέρα που η Ιταλική Βουλή επικύρωνε το νόμο της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι για φακέλωμα των δακτυλικών αποτυπωμάτων όλων των μεταναστών, και, όχι, βέβαια, των «λαθρομεταναστών».

Δεν πρόκειται για (...) ιδιαιτερότητα της ιταλικής δεξιάς. Οπως δήλωσε ο επίτροπος Α. Βιτορίνο «πάντα σ' ευρωπαϊκό επίπεδο, τον επόμενο χρόνο θα αρχίσει να εφαρμόζεται το Eurodac, ένα σύστημα συλλογής των δακτυλικών αποτυπωμάτων για όλα τα άτομα που ζητούν πολιτικό άσυλο στην Ευρώπη». Που σημαίνει ότι μέχρι το 2003, όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, και η Ελλάδα, θα πρέπει να φακελώνουν όλους τους μετανάστες, και όχι μόνο τους «λαθρομετανάστες».

Η δήλωση Βιτορίνο αποκαλύπτει, σ' όλο του το εύρος, τις αποκαλύψεις του «Ρ» για το φακέλωμα των Ευρωπαίων είτε υπηκόων είτε μεταναστών. Και αυτό γιατί μέχρι τώρα το σύστημα Eurodac δε συνδεόταν επίσημα με τα δακτυλικά αποτυπώματα. Η ομόφωνη σχετική εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Λάακεν (14/15 Δεκέμβρη 2001) έχει ως εξής: «Μια πραγματική κοινή πολιτική για το άσυλο και τη μετανάστευση προϋποθέτει (...) ανάπτυξη ευρωπαϊκού συστήματος ανταλλαγής πληροφοριών για το άσυλο, τη μετανάστευση και τις χώρες καταγωγής. Εφαρμογή του Eurodac καθώς και κανονισμού για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της Σύμβασης του Δουβλίνου, με ταχείες και αποτελεσματικές διαδικασίες».

Κανείς μέχρι τώρα δεν είχε κάνει λόγο για δακτυλικά αποτυπώματα. Και, βέβαια, όλοι οι «αρμόδιοι» είχαν τηρήσει «σιγήν ιχθύος» ότι το φακέλωμα των δακτυλικών αποτυπωμάτων δεν αφορούσε μόνο τους μετανάστες, αλλά στη βάση της (...) «αρχής της αμοιβαιότητας και όλους τους Ευρωπαίους πολίτες». Για άλλη μια φορά η ζωή αναιρεί τις εξουσιαστικές προπαγάνδες. Ο μετανάστης εργάτης και ο Ευρωπαίος εργάτης έχουν κοινά «δεσμά» και φακέλωμα εξαιτίας της κοινής εκμετάλλευσης που αναιρεί για τ' αφεντικά «φυλή», «ράτσα» και «χρώμα». Και είναι χαρακτηριστική η αντίδραση του Πορτογάλου επιτρόπου, που βγάζοντας την ταυτότητά του με φωτογραφία και δαχτυλικά αποτυπώματα της μετα - Σαλαζάρ Πορτογαλίας, δήλωσε τα εξής αποτρόπαια: «Σας φαίνομαι μήπως για εγκληματίας; Θυμάμαι καλά όταν μου πήραν τα δαχτυλικά αποτυπώματα, ήταν μια πολύ σημαντική στιγμή, και ευτυχισμένη, γιατί στη χώρα μου, όταν έχεις ταυτότητα, άρα φωτογραφία και δαχτυλικά αποτυπώματα, πάει να πει ότι δεν είσαι πια παιδί, έχεις γίνει μεγάλος» (!!!). Πρόκειται για ανατριχιαστική προπαγάνδα, αφού ο Πορτογάλος τεχνοκράτης κάνει επίκληση (...) «συναισθήματος» για να δικαιολογήσει το πανευρωπαϊκό φακέλωμα.

Φαίνεται, όμως, ότι για την Κομισιόν το παραδοσιακό φακέλωμα δεν είναι παρά μια «ευτυχισμένη» παραχώρηση «προστασίας» προς τους υπηκόους. Γιατί οι χτεσινές δηλώσεις Βιτορίνο αποκαλύπτουν ότι τα «σχέδια» φακελώματος που θα συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Σεβίλλης (21/22 Ιούνη) δεν αφορούν μόνο στα εξωτερικά αποτυπώματα, αλλά και σε κάθε εξονυχιστική πληροφορία περί των Ευρωπαίων που η «σύγχρονη επιστήμη» θέτει στη διάθεση της πολιτικής καταστολής. Είτε είναι υπήκοοι είτε μετανάστες.

Η έκτακτη χτεσινή «συνάντηση» στη Ρώμη των υπευθύνων του ευρω-φακελώματος αποκάλυψε και όλη την υποκρισία που χαρακτηρίζει εδώ και μήνες την ευρω-τρομοκρατία. Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι φοβούνται πλέον τους μετανάστες «τους», όπως φοβούνται και τους εργαζομένους «τους». Και με πρόσχημα τη (...) λαθρομετανάστευση μαζεύονται στη Ρώμη, δήθεν για «φύλαξη των συνόρων», όταν ο πανικός τους είναι «πώς θα καταστείλουν τους "εντός" και όχι τόσο πώς θα αποκρούσουν τους "εκτός"». Σύμφωνα με τον Α. Βιτορίνο «η δημιουργία ενός σώματος διαφύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων μπορεί να είναι το τελικό αποτέλεσμα αυτής της κοινής πολιτικής, αλλά όχι η απαρχή της». Ορισμένα κράτη - μέλη της ΕΕ «μπορούν να προστρέξουν οικειοθελώς» στην «προστασία» των συνόρων τους. Ετσι κι αλλιώς, σύμφωνα με την Κομισιόν «αυτό το σώμα θα 'ναι συμπληρωματικό και δεν πρόκειται να υποκαταστήσει τις εθνικές υπηρεσίες». Διαφαίνεται μια «κοινή» απειλή από τα «έξω», αλλά και μια δυστοκία «κοινής» αντιμετώπισης. Θα υπάρξουν «κοινές επιχειρήσεις» καταστολής, αλλά προς το παρόν, είναι δύσκολο να χαραχτούν «κοινές στρατηγικές».

Το σύνθημα «πατάξτε τη λαθρομετανάστευση» θα 'ναι κεντρικό στη Σύνοδο Κορυφής της Σεβίλλης. Αλλά κάτω από το τσόφλι, στο «αυγό του φιδιού» έχει ήδη επωαστεί μια νέα, και ιστορικά πρωτόγνωρη, πανευρωπαϊκή καταστολή, μ' όλα τα απαίσια «βιομετρικά» της χαρακτηριστικά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ