Παρασκευή 31 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 51
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Ολο και λιγότερα, όλο και χειρότερα...
  • Με ευθύνη κυβέρνησης και δημοτικής αρχής δήθεν δεσμεύουν χώρους για να κτίσουν και μετά ακυρώνουν
  • Τα αίτια και τις μεθοδεύσεις, με τις οποίες παιδιά στοιβάζονται σε τάξεις - «κλουβιά», χωρίς βοηθητικούς χώρους, αποκαλύπτει η «Συμπαράταξη για την Αθήνα»

Συνηθισμένο φαινόμενο για τα σχολεία της Αθήνας να λειτουργούν σε διπλοβάρδιες και οι μαθητές να στοιβάζονται στις αίθουσες
Συνηθισμένο φαινόμενο για τα σχολεία της Αθήνας να λειτουργούν σε διπλοβάρδιες και οι μαθητές να στοιβάζονται στις αίθουσες
Η σχολική χρονιά είναι στο τέλος της, όμως δυστυχώς το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης ανθρώπινων σχολικών κτιρίων δε βρίσκει λύση, τουλάχιστον στο Δήμο Αθηναίων. Και ούτε θα βρει, με τις σημερινές κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές, λόγω της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής που εφαρμόζουν. Στελέχη της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» αποκαλύπτουν τα αίτια και τις μεθοδεύσεις, με τις οποίες παιδιά στοιβάζονται σε τάξεις - «κλουβιά», χωρίς βοηθητικούς χώρους, ενώ οι φορολογούμενοι πληρώνουν κάθε χρόνο τεράστια ποσά για ενοίκια.

Μια γεύση του προβλήματος δίνει το 1ο Δημοτικό Διαμέρισμα (ΔΔ) Αθήνας. Το 1995 ο ΟΣΚ αποφάσισε να απαλλοτριώσει τα οικόπεδα της οδού Ηπείρου 4 και Γ` Σεπτεμβρίου γωνία, για να κατασκευάσει σχολεία. Οπως δηλώνει η Β. Καμακάρη, πρόεδρος της Ενωσης Γονέων του ΔΔ, όλα αυτά τα χρόνια ο Οργανισμός δεν πλήρωσε τους ιδιοκτήτες και δεν έκανε κανένα έργο, αν και ο σεισμός του 1999 επανέφερε στο προσκήνιο την έλλειψη ικανοποιητικών και ασφαλών σχολείων. Μάλιστα τότε ο ΟΣΚ επέταξε τα οικόπεδα, αλλά και πάλι δεν προχώρησε σε καταβολές χρημάτων.

Ακολούθως, δέχτηκε το οικόπεδο της Ηπείρου με Γ` Σεπτεμβρίου να γίνει γκαράζ κι όχι σχολείο. Μετά ήρθε και η δημοτική αρχή, που στις 26 Μάρτη φέτος αποχαρακτήρισε το δεσμευμένο οικόπεδο από «χώρο σχολείου».

«Από τη διεύθυνση Σχεδίου Πόλης του Δήμου μας λένε ότι θα γίνει σχολείο μόνο στο οικόπεδο της Ηπείρου 4. Ομως αυτό μόνο του είναι πολύ μικρό, χωρίς καν ικανοποιητικό αύλειο χώρο. Επιπλέον, και αυτή η δέσμευση είναι άτυπη. Κανείς δεν ξέρει αν όντως ο ΟΣΚ πληρώσει τα χρήματα για να ολοκληρώσει την απαλλοτρίωση», επισημαίνει η Β. Καμακάρη.

Σημειωτέον ότι στα δύο αυτά οικόπεδα αρχικά σχεδιαζόταν να στεγαστεί το 4ο ΤΕΕ Αθηνών, η 1η και 2η ΤΕΣ. Εγιναν και προτάσεις να στεγαστεί το 2ο Γυμνάσιο - Λύκειο που μετρά 300 μαθητές, χώρια τα νυχτερινά τμήματα. Σήμερα ο δήμος το στεγάζει σε νοικιαζόμενο κτίριο.

Οκτώ σε ένα και προκάτ...

Αλλη χαρακτηριστική περίπτωση είναι το οικόπεδο στη συμβολή των οδών Γ` Σεπτεμβρίου και Ιουλιανού. Το 1997 κρίθηκε από τον ΟΣΚ κατάλληλο για να οικοδομηθεί εκεί σχολείο για τις ανάγκες του 1ου ΤΕΕ Αθηνών. Το 1999, μετά το σεισμό, επιτάχθηκε κι αυτό για να στηθούν προκάτ αίθουσες. «Στόχος ήταν να μεταστεγαστεί εκεί άμεσα το 32ο Δημοτικό Αθηνών και το 31ο Νηπιαγωγείο. Τελικά το Δημοτικό την περίοδο 1999-2001 στεγάστηκε με άλλα επτά (!) σχολεία σε κτίριο της Λιοσίων, για να μεταφερθεί σήμερα στην οδό Αριστοτέλους, σε νοικιασμένο κτίσμα» αναφέρει η πρόεδρος.

Και εδώ οι ιδιοκτήτες δεν αποζημιώθηκαν και η απαλλοτρίωση δεν προχώρησε. Μάλιστα το Συμβούλιο του 1ου ΔΔ με ψήφους της ΝΔ αποφάσισε να αλλάξει η χρήση του χώρου και να μη γίνει σχολείο. Η δε Διεύθυνση Σχολικής Μέριμνας του Δήμου στις 22 Απρίλη φέτος ανέφερε ότι κι εκεί θα γίνει γκαράζ.

Φυσικά οι αποφάσεις βρίσκουν αντίθετες την Ενωση Γονέων. Η Β. Καμακάρη υπογραμμίζει ότι χρόνια γονείς κι άλλοι δημότες αγωνίζονται να αυξηθούν τα σχολεία καθώς οι κτιριακές ανάγκες είναι τεράστιες και τέτοιες αποφάσεις μόνο λύση δε δίνουν. Ο Θ. Ανανίδης, διαμερισματικός σύμβουλος με τη «Συμπαράταξη», προεκτείνει: «Δεν πρέπει να χάνεται κανένας χώρος που υποδεικνύεται και εγκρίνεται για σχολείο. Από το 1981 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έλεγε ότι θα αγοράσουν οικόπεδα για να έχει κάθε σχολείο το δικό του χώρο. Τους ρωτούμε πόσα οικόπεδα αγόρασαν και οικοδόμησαν;».

«Χρωστώ κι αποχαρακτηρίζω»

Η Αλέκα Μπενάτου, εκπρόσωπος της «Συμπαράταξης» στη Διαπαραταξιακή Επιτροπή (ΔΕ) του Δήμου για τα σχολεία, υπογραμμίζει: «Απρίλη του 1999, το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας ομόφωνα δέχτηκε την εισήγηση της ΔΕ για δέσμευση 75 χώρων προκειμένου να οικοδομηθούν εκεί σχολεία. Οι προτάσεις μας ήταν σε γνώση της διοίκησης του ΟΣΚ, που τότε μας διαβεβαίωνε ότι υπάρχει κοινοτικό χρήμα διαθέσιμο.

Ως "Συμπαράταξη" με επιστολή μας στο αρμόδιο αντιδήμαρχο τον Ιούνη 2000 καταγράφαμε τις ανησυχίες μας γιατί βλέπαμε ότι οι προτάσεις της ΔΕ δεν προχωρούσαν. Και οι ανάγκες ήταν όντως πιεστικές. Σε ημερίδα του ίδιου του Δήμου το Νοέμβρη 2000 φάνηκε ότι αρκετά σχολεία στεγάζονται σε παλιά και ακατάλληλα κτίρια. Οτι το 60% λειτουργούσε σε διπλοβάρδιες. Σε νοίκι ήταν το 51% των Δημοτικών, το 39% των Γυμνασίων και το 50% των Λυκείων. Η κατάσταση ελάχιστα βελτιώθηκε από τότε».

Το Μάρτη 2001, ο υπουργός Παιδείας, απαντώντας στη Βουλή σε σχετική Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ, παρουσίασε στοιχεία του ΟΣΚ που προέβλεπαν για το Δήμο Αθηναίων οικοδόμηση σχολείων σε 64 χώρους. «Κουτσούρεψαν δηλαδή τα 75 που προτείναμε και ο αριθμός συνεχίζει να μειώνεται λόγω αποχαρακτηρισμών», επισημαίνει η Αλ. Μπενάτου.

Τα στελέχη της «Συμπαράταξης» αποσαφηνίζουν την εικόνα: Η Αθήνα έχει τεράστια ανάγκη από σχολεία. Τα μεγάλα συμφέροντα πιέζουν να αποδεσμεύονται χώροι, να αποχαρακτηρίζονται και μετά να τους αποκτούν - με προτίμηση στο κέντρο - για να τους μετατρέψουν σε γραφεία ή γκαράζ που τους φέρνουν μεγάλο κέρδος. Ο ΟΣΚ ουσιαστικά δεν απαλλοτριώνει. Καθυστερεί πληρωμές και αποχαρακτηρίζονται δεσμευμένοι χώροι. Η Δημοτική Αρχή δεν πιέζει την κυβέρνηση και τον ΟΣΚ. Δεν καταγγέλλει τις υπαναχωρήσεις. Σε αγαστή συνεργασία, ο ένας δεν πληρώνει κι ο άλλος αποχαρακτηρίζει.

«Φέρουν μεγάλη ευθύνη. Με την τακτική τους δε θα υπάρχουν ανθρώπινα σχολεία. Απλά θα συγχωνεύουν συγκροτήματα σε μικρούς και ακατάλληλους χώρους. Πρέπει να σταματήσει αυτό. Δεν μπορεί να υποβαθμίζουν έτσι και στο χώρο της Παιδείας το δημόσιο τομέα, για να ωθούν τους γονείς στα ιδιωτικά σχολεία. Απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση μόνη λύση είναι ο διαρκής αγώνας δημοτών, γονιών, μαθητών για να δεσμευτούν ικανοποιητικοί χώροι και να ξεκινήσουν άμεσα έργα οικοδόμησης σχολείων» καταλήγουν.


Θ. Μπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκρηκτικά τα προβλήματα στα σχολεία(2007-10-31 00:00:00.0)
Διαρκής απαξίωση με ευθύνη της διοίκησης(2007-03-11 00:00:00.0)
Δεσμεύει χώρους για σχολεία, αλλά μέχρι εκεί...(2002-06-13 00:00:00.0)
Καθυστερεί η ανέγερση σχολείου(1998-03-05 00:00:00.0)
Χρόνιο πρόβλημα στέγης για δύο σχολεία(1997-08-06 00:00:00.0)
Ευκαιριακή πολιτική στο πρόβλημα των σχολικών κτιρίων(1997-03-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ