Παρασκευή 31 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
«Στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σχοινί»

Απάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, στο σόου του πρωθυπουργού με τους ασφαλίτικους φακέλους επί ΝΔ

«Στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σχοινί». Με τη φράση αυτή η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, απάντησε αργά προχθές το βράδυ στη Βουλή στον πρωθυπουργό ο οποίος σκηνοθέτησε ένα σόου διαβάζοντας από το βήμα της Βουλής φακέλους της ασφάλειας με τους οποίους παρακολουθούνταν η δράση του επί κυβερνήσεων της ΝΔ. Η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε:

«Ακούγοντας τον πρωθυπουργό να αναφέρει τα δελτία παρακολούθησης στην περίοδο της ΝΔ επί Κ. Καραμανλή, σκέφθηκα ότι στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σχοινί. Δεν είσαστε και ο μοναδικός παρακολουθούμενος κύριε πρωθυπουργέ». Μάλιστα η Αλ. Παπαρήγα παίρνοντας αφορμή από τα όσα έλεγαν τα ασφαλίτικα δελτία ότι στις τότε ομιλίες του πρωθυπουργού «ουδέν επιλήψιμο» υπήρχε, παρατήρησε καυστικά: «Σημειώνω μάλιστα ότι σε κάθε δελτίο έλεγε και "ουδέν επιλήψιμο". Για σκεφθείτε τα εκατομμύρια δελτία που υπήρχαν και έλεγαν "επιλήψιμα"». Στη συνέχεια η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε:

«Και ΜΑΤ υπήρχαν επί ΝΔ και καταστολή υπήρχε αλλά στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σχοινί, γιατί δυστυχώς αυτά δεν καταργήθηκαν. Τώρα το βράδυ (προχθές) έγινε γενικευμένη επίθεση στους ναυτεργάτες στον Πειραιά.

Εσείς από το Βήμα της Βουλής παραδεχτήκατε ότι πρέπει να υπάρχουν παρακολουθήσεις μέσα στις συγκεντρώσεις για "να προφυλάσσουν βέβαια τους συγκεντρωμένους". Και δε γίνονται μόνο παρακολουθήσεις σε συγκεντρώσεις. Γίνονται και σε συνελεύσεις σωματείων και εμείς στη Βουλή έχουμε καταθέσει 18 συγκεκριμένες περιπτώσεις που αναφέρονται σε παρακολουθήσεις με επώνυμους ανθρώπους της αστυνομίας. Είναι παρακολουθήσεις που έγιναν σε διαδηλώσεις και σε συγκεντρώσεις.

Επειδή έγινε λόγος για το παρελθόν, εγώ δεν πάω ούτε στο 1821, ούτε στο 1453. Θα πω μόνο ότι στις 21 Απριλίου, η χούντα συνέλαβε βάσει φακέλων και δε λέμε για τις συλλήψεις που έκανε μετά, γύρω στις 20.000 ανθρώπους. Αρκετοί από αυτούς, όχι οι περισσότεροι, απλώς εκατοντάδες, είχαν προ πολλού σταματήσει την ενεργό συνδικαλιστική δράση για τους δικούς τους λόγους. Είχαν καμφθεί ή δεν ξέρω γιατί. Συνελήφθησαν όμως γιατί υπήρχαν φάκελοι. Φάκελοι λοιπόν υπήρχαν γιατί διατηρήθηκαν. Και όχι μόνο διατηρήθηκαν αλλά υπήρξαν, δουλεύτηκαν και επί Κωνσταντίνου Καραμανλή. Υπήρχαν όμως και πολύ πιο πριν όπως και επί Γεωργίου Παπανδρέου. Ξαναλέω δε ότι στάλθηκαν άνθρωποι στην εξορία που είχαν ξεχάσει πότε είχαν αγωνιστεί. Φάκελοι όμως υπήρχαν και ήταν ενημερωμένοι ως ένα σημείο. Κακά τα ψέματα, όταν υπάρχει αντιλαϊκή πολιτική, θα υπάρχει καταστολή και παρακολούθηση. Σήμερα αυτοί που παρακολουθούν, κάπου δεν τα γράφουν; Δεν υπάρχουν φάκελοι; Τώρα το ότι μπορεί να είναι ηλεκτρονικό το φακέλωμα και δεν έχουμε τους παλιούς φακέλους τους κίτρινους, τους πορτοκαλί, τους πράσινους που υπήρχαν, είναι άλλο θέμα.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Υπήρχαν πολλά κέντρα παρακολούθησης και στο παρελθόν και τώρα και μάλιστα και ξένα κέντρα παρακολούθησης χρησιμοποιούν και την ελληνική υποδομή. Παρακολούθηση κάνει και η αμερικάνικη πρεσβεία και η ΣΙΑ και η Μοσάντ και άλλοι. Και κάνουν παρακολουθήσεις Ελλήνων πολιτών και Ελλήνων πολιτικών. Και εγώ είμαι βέβαιη ότι έχουν φακέλους και μάλιστα θα υπάρχουν φάκελοι και μελών της κυβέρνησης και μελών του ΠΑΣΟΚ και μελών της ΝΔ και όχι μόνο κομμουνιστών και αριστερών.

Γιατί λειτουργεί το ΕΣΕΛΟΝ; Εχουμε μάλιστα πια διεθνή και πανευρωπαϊκά δίκτυα παρακολούθησης που γίνονται και με την αποδοχή της ελληνικής κυβέρνησης και χρησιμοποιούνται και ελληνικοί δίαυλοι και ελληνικές πληροφορίες.

Μάλιστα τώρα με βάση τις αποφάσεις, είστε υποχρεωμένοι να καταθέσετε πληροφορίες για τους τρομοκράτες πάσης φύσεως, με αυτή την ελαστική έννοια του όρου, είστε υποχρεωμένοι να δίνετε και να καταθέτετε στοιχεία στην πανευρωπαϊκή αστυνομία κλπ. Γι' αυτό λέω στο "σπίτι του κρεμασμένου ας μη μιλάμε για σχοινί". Και αναμφισβήτητα δεν είναι καθόλου αθώα η ΝΔ, ούτε η ΝΔ αυτά μπορεί να τα θεωρήσει ως δείγματα γραφής της ιστορίας. Θα είναι δείγματα γραφής και του παρόντος, συνέχεια και των δικών σας, εάν και όποτε γίνει κυβέρνηση».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ