Παρασκευή 31 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέα πρόκληση από τους Τουρκοκύπριους

Σε άλλη μία πρόκληση, που στόχο έχει τη δημιουργία εντυπώσεων και την υπονόμευση των προσπαθειών για την επίλυση του Κυπριακού, προχώρησαν οι Τουρκοκύπριοι Με απόφαση του υπουργικού τους συμβουλίου επεκτείνουν τα χωρικά τους ύδατα από τα 3 ναυτικά μίλια στα 12.

Αντιδράσεις της κυπριακής κυβέρνησης

Σε διαβήματα προς τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και σε διεθνείς οργανισμούς προβαίνει η Κυπριακή Δημοκρατία μετά την παραπάνω απόφαση των Τουρκοκυπρίων. Αυτό ανακοίνωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μιχάλης Παπαπέτρου, ο οποίος χαρακτήρισε «αντιφατική» την ενέργεια αυτή.

«Είναι αντιφατικό τη στιγμή που διεξάγονται συνομιλίες η τουρκική πλευρά να προκαλεί κατ' αυτόν τον τρόπο», είπε, σημειώνοντας πως ίσως είναι πολύ φανερό αυτό που επιδιώκει με τόσο «χονδροειδείς προκλήσεις».

Ο Μ. Παπαπέτρου τόνισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρόκειται να παίξει το παιχνίδι της τουρκικής πλευράς, ούτε και να διευκολύνει την άλλη πλευρά στη δημιουργία κρίσης, αλλά ούτε και θα αδιαφορήσει για τις συνέπειες της υιοθέτησης από μέρους τους ακραίων και αδιάλλακτων θέσεων στο Κυπριακό.

«Είναι χαρακτηριστικό των προθέσεών τους, ότι τάχα έλαβαν αυτή την απόφαση γιατί πρόσφατα η Κυπριακή Δημοκρατία αύξησε τα χωρικά της ύδατα από τρία σε 12 μίλια», είπε και υπενθύμισε ότι αυτό έγινε πριν από 38 χρόνια, το 1964. Ο Μ. Παπαπέτρου είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προβαίνει σε διαβήματα γι' αυτή τη νέα πρόκληση στο ΓΓ του ΟΗΕ, στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σε διεθνείς οργανισμούς που σχετίζονται με τη διεθνή αεροπλοΐα και ναυσιπλοΐα και σε οποιονδήποτε άλλο οργανισμό θεωρηθεί αναγκαίο.

Η ελληνική κυβέρνηση

Στην Αθήνα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι «η επέκταση των χωρικών υδάτων αποτελεί μια παράνομη πράξη ενός παράνομου καθεστώτος. Η απόφαση αυτή, πρόσθεσε, δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας. Πιστεύουμε ότι τόσο η ελληνοκυπριακή όσο και η ελληνική πλευρά, με σύνεση, με ψυχραιμία, με αποφασιστικότητα, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος στη βάση των αποφάσεων και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ».

Στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ επισημαίνει ότι «η διεθνής κοινότητα γνωρίζει σήμερα ποιος συμβάλλει θετικά και εποικοδομητικά στην επίλυση του προβλήματος και βεβαίως ταυτόχρονα αξιολογεί όλες εκείνες τις προσπάθειες, που υπονομεύουν αυτή τη διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων, για τη λύση του κυπριακού προβλήματος. Γιατί, πράγματι, η παράνομη αυτή απόφαση, ουσιαστικά, στόχο έχει να υπονομεύσει τις απευθείας συνομιλίες. Εναπόκειται στη διεθνή κοινότητα και στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, να αξιολογήσει ακόμα μία αρνητική πράξη του κ. Ντενκτάς. Ολες οι τελευταίες ενέργειες, εκ μέρους του τουρκοκυπριακού καθεστώτος, κατέληξε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, έχουν μια εσωτερική λογική και έναν σαφή στόχο, είναι ο στόχος της υπονόμευσης των απευθείας συνομιλιών». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ