Παρασκευή 31 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κλασικές... εικόνες

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οι παρακάτω δύο εικόνες είναι από προχτές. Μόνον μερικές ώρες χωρίζει τη μια από την άλλη. Και είναι χαρακτηριστικές - ... κλασικές, πλέον - εικόνες της υποκρισίας και διγλωσσίας του ΠΑΣΟΚ.

Εικόνα πρώτη: Ο Ακης Τσοχατζόπουλος παραβρίσκεται στα εγκαίνια υγραεριοφόρου δεξαμενοπλοίου των ΕΛΠΕ και, ενώ, οι εργαζόμενοι της επιχείρησης φωνάζουν συνθήματα του τύπου: «Σήκω Ανδρέα για να δεις, πώς πουλάν τις μετρητοίς», δηλώνει δημόσια: «Δεν είμαι εδώ σήμερα, διότι ενδιαφέρομαι να ξεπουληθούν τα ΕΛΠΕ, ή να αλλάξει το μάνατζμεν της εταιρίας, ή διότι αποδέχομαι να μεγαλώσει το ποσοστό συμμετοχής του οποιουδήποτε εταίρου πέραν του 23%. Είμαι εδώ για να σας πω ξεκάθαρα ότι ακολουθούμε μια ολοκληρωμένη πολιτική ενίσχυσης του δημόσιου χαρακτήρα των ΕΛΠΕ και του κοινωνικού τους ρόλου».

Εικόνα δεύτερη: Την ίδια μέρα, ο Κ. Σημίτης, απαντώντας στον Κ. Καραμανλή, στη Βουλή, έκανε πολύ καθαρό, ότι το ξεπούλημα των δημοσίων επιχειρήσεων, και προχωρά ικανοποιητικά και, ιδιαίτερα, θα προχωρήσει πολύ περισσότερο γρήγορα και αποτελεσματικά.

Τα συμπεράσματα δικά σας...

Η δημοκρατία του Κ. Σημίτη

Οι παραπάνω, βέβαια, εικόνες της απέραντης διγλωσσίας και της άκρατης υποκρισίας του κυβερνώντος κόμματος δεν είναι μοναδικές. Από την προχτεσινή επικαιρότητα είναι και τα παρακάτω: Την ίδια στιγμή, που ο Κ. Σημίτης διάβαζε στη Βουλή τις προ 25ετίας αναφορές της Χωροφυλακής, από την παρακολούθηση της τότε δραστηριότητας του ίδιου, καταγγέλλοντας το αστυνομικό κράτος της Δεξιάς, οι ειδικές δυνάμεις του Λιμενικού και άλλες δυνάμεις καταστολής -με εντολή της κυβέρνησης- χτυπούσαν αλύπητα τους απεργούς ναυτεργάτες και όποιον άλλον έβρισκαν μπροστά τους, στο λιμάνι του Πειραιά, τσαλαπατούσαν το δημοκρατικό δικαίωμα της απεργίας και λειτουργούσαν, ουσιαστικά, ως μπράβοι των εφοπλιστών και της ολιγαρχίας.

'Η, μήπως, έχει κανείς και την παραμικρή αμφιβολία, ότι συνεχίζονται οι παρακολουθήσεις, οι καταγραφές, οι εκθέσεις κλπ, κλπ, με άλλα μέσα, βέβαια, περισσότερο σύγχρονα και πολύ περισσότερο αποτελεσματικά; Απλά, ίσως, χρειαστούν άλλα 25 χρόνια, για να έρθουν οι σχετικές αποδείξεις στην επιφάνεια...

«Της γραμματείας... »

«Λάθος της γραμματείας»... Εκεί απέδωσε ο Χρ. Πρωτόπαππας το θέμα που δημιουργήθηκε προχτές με τον Θ. Πάγκαλο. Συγκεκριμένα, και ενώ ο πρώην υπουργός ήταν στο εξωτερικό, του εστάλη με φαξ από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ένα έντυπο επιστολικής ψήφου για να συμμετάσχει στην ψηφοφορία του νομοσχεδίου για το «βασικό μέτοχο» στα ΜΜΕ. Ομως οι αποστολείς της επιστολής είχαν φροντίσει να συμπληρώσουν οι ίδιοι τον κενό χώρο με το «Ναι». Δηλαδή, να προσημειώσουν και να προκαταλάβουν την ψήφο του, και απλώς με το φαξ ενημέρωναν τον κ. Πάγκαλο τι θα ψηφίσει... Ο πρώην υπουργός έγινε έξαλλος, εξέδωσε ανακοίνωση μιλώντας για «αθλιότητες», προσθέτοντας ότι αρνείται να «εξανδραποδιστεί» και φωτογραφίζοντας ως «εμπνευστή» της υπόθεσης τον υπουργό Επικρατείας Στ. Μανίκα. Ομως, επαναλαμβάνουμε, κατά τον Χρ. Πρωτόπαππα, αυτός που ήθελε να «εξανδραποδίσει» τον Θ. Πάγκαλο δεν ήταν ο Στ. Μανίκας, αλλά «μια γραμματέας». Ακόμα κι αν εμείς το πιστέψουμε, ο Πάγκαλος θα το πιστέψει; Βεβαίως, για να μην υπάρξουν λαθεμένες εντυπώσεις, θυμίζουμε, ότι ο κ. Πάγκαλος έχει ψηφίσει επί της αρχής το σχετικό νομοσχέδιο...

ΥΓ: Αυτό το αγλάισμα «δημοκρατικής» συμπεριφοράς στο εσωτερικό της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ εκδηλώθηκε προχτές, την ίδια μέρα που διεξαγόταν η ψηφοφορία για το νέο της προεδρείο και ενώ ο πρωθυπουργός έδινε τα συγχαρητήριά του για τη λειτουργία της...

Αφιερωμένο εξαιρετικά...

«Η κατάσταση στην Παιδεία, τα τελευταία δύο χρόνια, βελτιώθηκε, χειροτέρευσε ή παρέμεινε η ίδια;

- Βελτιώθηκε: 16,8%

- Χειροτέρευσε: 41,1%

- Παρέμεινε η ίδια: 11,9%

- Δε γνωρίζω/δεν απαντώ: 11,9%»

Το αποτέλεσμα της παραπάνω έρευνα της κοινής γνώμης δημοσιεύτηκε στα προχτεσινά «Νέα» και το... αφιερώνουμε εξαιρετικά στον υπουργό Παιδείας, την κυβέρνηση και την εκπαιδευτική τους μεταρρύθμιση. Και μαζί μ' αυτά, ένα ακόμη στοιχείο της ίδιας δημοσκόπησης: Το 63,3% θεωρεί «απαραίτητα τα φροντιστήρια γιατί δε λειτουργούν καλά τα σχολεία».

Συνεχίστε κ. Ευθυμίου, μέχρι το 100% έχετε ακόμη αρκετό δρόμο μπροστά σας...

Τα «θερμά»...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ. Η κυβέρνηση δε φοβάται καθόλου και κανένα «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο κι ούτε έχει λόγο για να ασχοληθεί με κάτι τέτοιο, όπως δήλωσε χτες ο Χρήστος Πρωτόπαππας. Τα «θερμά επεισόδια» τα δημιουργεί η ίδια στον ...Αργοσαρωνικό και το λιμάνι του Πειραιά. Αλλωστε, εκεί στέλνει τις επίλεκτες δυνάμεις της, ΜΑΤ, βατραχανθρώπους, ΟΥΚ, κλπ.!

Οσο για «εχθρούς», τι Τουρκίες και ...πράσινα άλογα; Εδώ υπάρχουν απεργοί και, μάλιστα, ναυτεργάτες, ό,τι χειρότερο, δηλαδή, για τους εφοπλιστές! Ετσι ασκούμε μια ιδιάζουσα εσω-εξωτερική πολιτική: Την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, προς τα μέσα!

ΟΜΩΣ, ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ, αυτή η κυβέρνηση σε κάνει να σκέφτεσαι πολλά: Το πρωί και το απόγευμα χτυπούν ανηλεώς απεργούς ναυτεργάτες στον Πειραιά και το βράδυ στη Βουλή καταγγέλλουν τη Νέα Δημοκρατία για αστυνόμευση της συνδικαλιστικής δράσης πριν το 1981. Αραγε, είναι πιο επικίνδυνοι, από όσο είναι γελοίοι;

Τις προάλλες, παραδεχτήκανε ότι αστυνομικοί με πολιτικά βρίσκονται, «σε διατεταγμένη υπηρεσία», μέσα σε κάθε συγκέντρωση και διαδήλωση και, από την άλλη, προσπαθούν να μας θυμίσουν το «παρακράτος της Δεξιάς» και άλλα τέτοια, ενόψει δημοτικών εκλογών. Αραγε, είναι τόσο αυτάρεσκοι ή απλά πρόκειται για άσχετους..;

Εχουν ξεφουσκώσει τρακτέρ αγροτών, έχουν χτυπήσει με γκλομπ συνταξιούχους, έχουν συνεργαστεί στην αιματοχυσία της Γένοβα, έχουν στείλει φυλακή μαθητές γυμνασίων κι επιμένουν να μας μιλάνε για «λαϊκή κυριαρχία» και «κράτος δικαίου». Αραγε, μας έχουν για τυφλούς ή για ηλίθιους;

Ας απαντήσει ο καθένας όπως νομίζει στα ερωτήματα αυτά. Ισως δεν έχουν και μεγάλη σημασία. Ομως, όλοι πρέπει να απαντήσουμε με πράξεις και αποφασιστικά σ' αυτά τα φαινόμενα. Γιατί στην Ελλάδα ο αυταρχισμός και η φασίζουσα νοοτροπία έχει σήμερα «εκσυγχρονιστικό» προσωπείο.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Οσο για τη Νέα Δημοκρατία, καθόλου δεν εντυπωσιάζει με την απάθεια που επιδεικνύει μπροστά στα όσα συμβαίνουν. Μάλλον μαθήματα παίρνει, όσο τέτοιου είδους τεκταινόμενα δεν τη βοηθούν να κάνει «αντιπολίτευση» στα μέτρα της.

Θορυβώδεις κοκορομαχίες

Γενική θυμηδία και κύματα ασυγκράτητου γέλιου προκάλεσε η κοκορομαχία Σημίτη - Καραμανλή προχτές το βράδυ στη Βουλή. Η αλήθεια είναι ότι τα εκατομμύρια των «υπηκόων» δεν έχουν πολλές φορές την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα θεατρικό έργο με «αληθινούς» πρωταγωνιστές. Οσοι παρακολούθησαν προχτές το βράδυ τη μονομαχία των δύο μεγάλων αρχηγών, ασφαλώς το φχαριστήθηκαν.

«

Το ΠΑΣΟΚ εγκαθίδρυσε τη λαϊκή δημοκρατία», δήλωνε στα σοβαρά ο Κ. Σημίτης. «Ο Κ. Καραμανλής εγκαθίδρυσε την καλύτερη δημοκρατία που γνώρισε ο τόπος», απαντούσε, επίσης στα σοβαρά, ο Κ. Καραμανλής (ανιψιός). Ο Κ. Σημίτης, καταφέρνοντας να μην ξεσπάσει σε γέλια, μίλησε για «σοσιαλιστική πολιτική» της κυβέρνησής του και ακόμα πως «με την πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ η χώρα θωρακίζεται». Η απάντηση ήρθε στο ίδιο επίπεδο. «Παιδεία και Υγεία λειτουργούν τριτοκοσμικά, μία στις τέσσερις οικογένειες είναι κάτω από το όριο της φτώχειας και οι άνεργοι ξεπερνούν τις 500 χιλιάδες», ήταν τα «φιλολαϊκά» στατιστικά, που πάντα έχει πρόχειρα ο πρόεδρος της ΝΔ.

Η παράσταση, όμως, είχε στηθεί καλά και δεν μπορούσε παρά να έχει και εκπλήξεις. Ανασύρθηκαν «λαγοί από καπέλα» και «άσοι από το μανίκι». Ο Κ. Σημίτης φανέρωσε στοιχεία από το φάκελό του στην Ασφάλεια «επί Δεξιάς», τα οποία με ευλάβεια φύλαγε τόσα χρόνια. Ο Κ. Καραμανλής «δεν τα 'χασε», αλλά διάβασε αποσπάσματα από βιβλίο περί λαϊκισμού, που είχε εκδώσει ο Κ. Σημίτης το 1989 και από τότε το κουβαλάει πάντα μαζί του!

Οσοι, αφελείς, περίμεναν μια σοβαρή αντιπαράθεση «στοιχείων και επιχειρημάτων» για την οικονομική πολιτική, όπως όριζε η ημερήσια διάταξη, ασφαλώς θα απογοητεύτηκαν. Ομως, τι θα μπορούσαν να πουν για την οικονομική πολιτική Σημίτης και Καραμανλής και να μην προκαλέσουν αφόρητη πλήξη, συνάμα και οργή; Τι θα μπορούσαν να πουν και δε θα έπειθαν και τον τελευταίο εργαζόμενο, που τυχόν τους έδινε προσοχή, ότι αντιγράφει ο ένας τον άλλον; Το κυριότερο, όμως, είναι ότι οι ηγεσίες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είχαν παρουσιάσει τις πραγματικές θέσεις τους για την οικονομία μια μέρα πριν, στη ΓΣ του ΣΕΒ, μπροστά σε ακροατήριο που ζητούσε «συγκεκριμένα» πράγματα και δε «σήκωνε αστεία». Εκεί φάνηκε η πλήρης ομοφωνία κυβέρνησης και ΝΔ με τη «στρατηγική» των βιομηχάνων.

Ακριβώς επειδή δεν υπάρχει μεταξύ τους καμία διαφορά για την εφαρμοζόμενη και ακολουθητέα οικονομική πολιτική, στη Βουλή δεν τους απέμενε παρά να στήσουν μια κοκορομαχία για να δείξουν ότι, τάχα, διαφωνούν και δεν είναι ίδιοι. Ακριβώς γι' αυτό επιστρατεύτηκε η κόντρα για το «παρελθόν». Οι ομιλίες των Κ. Σημίτη και Κ. Καραμανλή θύμισαν σε όλους προεκλογικό μπαλκόνι, ακριβώς γιατί χαρακτηριστικό γνώρισμα εκείνης της περιόδου είναι η παραπλάνηση, η εξαπάτηση και η πλειοδοσία λαϊκισμού. Φαίνεται, όμως, ότι εξαναγκάζονται να το κάνουν πιο συχνά, γιατί το δικομματικό σύστημα τρίζει επικίνδυνα. Γι' αυτό, το «σόου» πρέπει να είναι ολοένα και «πιο δυνατό».


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

Η τρομοκρατία, το Αφγανιστάν...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σύμφωνα με όσα μετέδωσαν χτες τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι αρχηγοί κρατών του Αφγανιστάν, του Πακιστάν και του Τουρκμενιστάν συναντήθηκαν χτες στο Ισλαμαμπάντ, προκειμένου να καταλήξουν στη μονογραφή πρωτοκόλλου, για την κατασκευή αγωγού, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Τουρκμενιστάν στο Πακιστάν, μέσω Αφγανιστάν. Τον αγωγό φυσικού αερίου θα ακολουθήσει πετρελαιαγωγός, το περιεχόμενο των οποίων θα εξάγεται από τα πακιστανικά λιμάνια. Η συμφωνία στηρίζεται και ευνοείται από μεγάλες πολυεθνικές του πετρελαίου και χρηματιστηριακούς ομίλους

Κι αν το μυαλό σας πηγαίνει στον «αντιτρομοκρατικό» πόλεμο εναντίον του Αφγανιστάν και τη μόλις λίγων μηνών εγκατάσταση του νέου καθεστώτος, διαβάστε και τα παρακάτω: «Είναι πολύ σημαντικό... το βασικό πρόβλημα ήταν η ασφάλεια του Αφγανιστάν. Το επιχειρηματικό σχέδιο υπήρχε από τις αρχές του '90, αλλά η εμπόλεμη κατάσταση και η αστάθεια στο Αφγανιστάν ήταν το κύριο εμπόδιο», εκτιμά ο Α.Ρ. Καμάλ, διευθυντής του πακιστανικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης.

... και τα πετρέλαια

Και δεν είναι ο μοναδικός, που κάνει τέτοιες εκτιμήσεις. Ορίστε και οι εκτιμήσεις του πρώην επικεφαλής των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών, στρατηγού Χαμίντ Τζουλ, στο γαλλικό πρακτορείο: «Η αξία των ενεργειακών πηγών του Κόλπου θα μειωθεί με την πάροδο του χρόνου. Υπάρχουν τεράστιες διαθέσιμες πηγές στην κεντρική Ασία. Το μεγάλο παιχνίδι στον τομέα της ενέργειας μόλις άρχισε.

Οι Αμερικανοί επιθυμούν ο 21ος αιώνας να είναι ο αιώνας τους. Θέλουν να ρυθμίζουν την παγκόσμια οικονομία μέσα από τις στρόφιγγες των καυσίμων. Η εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στην κεντρική Ασία δεν είναι μόνον προς το συμφέρον των Αμερικανών. Οι τρεις παίκτες που υπογράφουν σήμερα στο Ισλαμαμπάντ έχουν, καθένας χωριστά, τις δικές τους βλέψεις και πιέζονται να τελειώσουν τουλάχιστον αυτή την παρτίδα του παιχνιδιού. Θέλουν να υπογράψουν πάση θυσία πριν τη σύσταση της νέας κυβέρνησης στο Αφγανιστάν, που αναμένεται να αναδειχτεί προς τα μέσα Ιούνη από τη Λόγια Τζίργκα.

Η παρτίδα μόλις άρχισε. Μένει να δούμε πώς θα τελειώσει».

Κι αν προσθέσετε στην όλη εικόνα και την επικίνδυνη ένταση, που κυριαρχεί τελευταία στις σχέσεις Ινδίας - Πακιστάν, τότε τα ερωτηματικά πληθαίνουν ακόμη περισσότερο...

Η... σύγκλιση

«Η κουλτούρα κατανάλωσης αναμένεται να παρουσιάσει μεταβολές κατά τη δεκαετία που διανύουμε οι οποίες θα αποτελούν ανάμεσα στους άλλους παράγοντες και έκφραση της σύγκλισης σε επίπεδο κοινωνιών με τις ανεπτυγμένες οικονομίες της Ευρώπης και των ΗΠΑ». Το παραπάνω συμπέρασμα διατυπώνεται στην έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) με θέμα «Το καταναλωτικό πρότυπο του 2010 - Εξελίξεις και προβλέψεις της ιδιωτικής καταναλωτικής δαπάνης στην Ελλάδα».

Μα την αλήθεια, αν είναι να συγκλίνουμε με μια «ανάπτυξη», σύμφωνα με την οποία πρέπει να αυξάνεται όλο και περισσότερο το μερίδιο εκείνο του οικογενειακού εισοδήματος, που προορίζεται για την κάλυψη αναγκών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, για παιδεία, για σύνταξη κλπ, να λείπει το βύσσινο.

Μαϊμούδες

«Καραγκιοζιλίκια. Στο Θεό που πιστεύετε τώρα. Υπάρχει πιθανότητα να πάρει κανείς στα σοβαρά Greek music σε στιλ Mihalis Rakintzis; Ούτε μία στο εκατομμύριο. Κι αυτή ακόμα η πασαρέλα της Eurovision είναι σε θέση να ξεχωρίσει το σούργελο από το τραγούδι. Το αιώνιο πρόβλημα της νεοελληνικής ψυχαγωγίας. Ο μαϊμουδισμός. Παριστάνουν τους αστέρες του Διαστήματος με φτέρνα Αμαλιάδος. Τι να ψωνίσουν οι άνθρωποι; Τον Ρίκι Μάρτιν Γορτυνίας ή τη Δέσποινα Βανδή ως Μαντόνα από την Τούμπα Θεσσαλονίκης; Χωρίς προσωπικότητα και ιδιαιτερότητα, πάπαλα το εξωτερικό. Απόδειξη; Φυσικά ο Μίκης. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει στα διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ. Οι ξυπόλυτοι του Ιράν και της Παλαιστίνης βάζουν γκολ με το τσουβάλι κι εμείς οι Αμερικανολιγούρηδες της γκλαμουριάς μαζεύουμε την μπάλα από τα δίχτυα. Ολοι μαζί και ο ψωριάρης χώρια. Περί ζωολογικού κήπου πρόκειται. Παίρνεις την γκόμενα, ρουφάς το ουισκάκι σου, μπανίζεις Αννα Βίσση και από καιρού εις καιρόν πετάς γαρδένιες στα μωρά της πίστας. Αλλο Κοζάνη, άλλο Λωζάννη!» Του Δ. Δανίκα από τα χτεσινά «Νέα».

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πραγματικοί λαϊκοί αγωνιστές

Η εικόνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Μηχανικών να προσπαθεί να κρατήσει το πλοίο κρεμασμένος απ' τον καταπέλτη κι από κάτω να αφρίζει η θάλασσα απ' τις προπέλες, κάνει ήδη το γύρο του κόσμου. Γίνεται σημαία, παράδειγμα. Συγκλονίζει. Κι όχι μόνο όποιον το 'ζησε από κοντά. Το ίδιο και οι εικόνες, όπου άοπλοι απεργοί αγκαζέ με τις γυναίκες και τα παιδιά τους, σφιχτά δεμένοι στην αλυσίδα της περιφρούρησης του αγώνα, στέκονται περήφανα όρθιοι. Απέναντι σε πάνοπλα ανθρωπόμορφα τέρατα που φοράνε στολές του μηχανισμού της κρατικής καταστολής. Ορθιοι ακόμα κι όταν τα γκλομπ πέφτουν σύννεφο στα κεφάλια τους. Σηκώνονται, προσπαθούν να σηκωθούν όρθιοι να συνεχίσουν, ακόμα κι όταν - με βρώμικο χτύπημα - τους έχουν σακατέψει το συκώτι ή τη σπλήνα. Με σπασμένα πλευρά, με τσακισμένα χέρια και πόδια σηκώνονται όρθιοι, προσπαθούν. Δίνουν κουράγιο στο διπλανό τους, εμψυχώνουν όποιον δεν έχει περάσει ακόμα στην πρώτη γραμμή, στηρίζουν το σύντροφο που έπεσε, βάζουν το μπόι τους μπροστά και γίνεται αυτό το μπόι της τάξης μας.

Λένε πολλά αυτές οι εικόνες. Μας γέμισαν περηφάνια. Τόσο για το μεγαλείο αυτού του αγώνα, όσο και για τους ίδιους τους πρωταγωνιστές του. Ανθρωποι σεμνοί, καθημερινοί, καθ' ένας, ένας από μας στην καθημερινότητά του. Στο μεροκάματο, στο σχολειό, στη γειτονιά. Ανθρωποι που όταν σκουπίζουν το κούτελο με την ανάποδη της παλάμης δε μαυρίζει κι ας δουλεύουν μες τη μουντζούρα, το χνούδι, τη λάσπη ολημερίς. Ανθρωποι που μαθαίνουν στα παιδιά τους, στο διπλανό τους, πως είναι ό,τι πιο σπουδαίο να περπατάς με το κεφάλι ψηλά.

Ταυτόχρονα όμως, άνθρωποι που γνωρίζουν πως ο πλούτος όλος, όλου του κόσμου, είναι δικό τους δημιούργημα. Κι ακόμα παραπέρα, άνθρωποι που έχουν κάνει ένα σημαντικό άλμα στη συνείδησή τους. Γνωρίζουν πως οι εργάτες δεν είναι απλώς μια μάζα ανθρώπων που παράγει, αλλά και πως έχουν ιστορική αποστολή να γίνουν μια τάξη για τον εαυτό της. Που σημαίνει πως όχι μόνο δε ζούνε μοιρολατρικά, αλλά και πως πράττουν σύμφωνα με τη συνείδησή τους. Οργανωμένα, στρατευμένα, στην πρώτη γραμμή. Ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, για έναν κόσμο σοσιαλιστικό. Κι είναι αυτός ο δρόμος που οδηγεί σ' ό,τι μοιάζει πράξη ατομικά ηρωική. Είναι αυτός ο δρόμος που κάνει αυτή την πράξη να γίνεται, πια, σημαία για όλους. Πράξη που ως δεδομένη η ίδια χρεώνει τους υπόλοιπους για το ανάλογο.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας είναι περήφανο για αυτά τα παιδιά του. Η εργατική τάξη της χώρας μας έχει κάθε λόγο να είναι περήφανη για τους ηγέτες της. Η ιστορία της ταξικής πάλης δε γράφτηκε κάποτε, δεν περιλαμβάνει μόνο ό,τι συνέβη χρόνια πριν. Είναι εδώ ζώσα. Γεμάτη πρότυπα. Τέτοια που βεβαιώνουν πως οι λυσσασμένες επιθέσεις των οργάνων της άρχουσας τάξης, όχι μόνο θα αντιμετωπίζονται αποφασιστικά, αλλά κι ότι είναι στο χέρι μας να πάψουν να υπάρχουν. Μαζί με ό,τι τις γεννά.

Με τέτοια γνώση και περηφάνια προχωράμε.

Προοπτική

Οσο θα σφίγγει

η θηλιά

των «μέτρων»

η αγχόνη

το «Μέτωπο»

αντίστασης

και πάλης

θα πυκνώνει,

σήμερα χίλιοι

οι αγωνιστές,

όμως αγάλι,

αγάλι

στα μετερίζια

θα βρεθεί

όλη η βιοπάλη.

***

Κι όταν στρατιά

οι «είλωτες»

θα ξεχυθούν

στους δρόμους,

σκόνη θα κάνουν,

θα το δεις

όλους τους μαύρους

νόμους

και μη θαρρείς

πως όνειρο

είναι αυτές

οι εικόνες,

τα πάντα

επιτυγχάνονται

με λαϊκούς αγώνες!


Ο οίστρος



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ