Παρασκευή 31 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
... και τα πετρέλαια

Και δεν είναι ο μοναδικός, που κάνει τέτοιες εκτιμήσεις. Ορίστε και οι εκτιμήσεις του πρώην επικεφαλής των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών, στρατηγού Χαμίντ Τζουλ, στο γαλλικό πρακτορείο: «Η αξία των ενεργειακών πηγών του Κόλπου θα μειωθεί με την πάροδο του χρόνου. Υπάρχουν τεράστιες διαθέσιμες πηγές στην κεντρική Ασία. Το μεγάλο παιχνίδι στον τομέα της ενέργειας μόλις άρχισε.

Οι Αμερικανοί επιθυμούν ο 21ος αιώνας να είναι ο αιώνας τους. Θέλουν να ρυθμίζουν την παγκόσμια οικονομία μέσα από τις στρόφιγγες των καυσίμων. Η εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στην κεντρική Ασία δεν είναι μόνον προς το συμφέρον των Αμερικανών. Οι τρεις παίκτες που υπογράφουν σήμερα στο Ισλαμαμπάντ έχουν, καθένας χωριστά, τις δικές τους βλέψεις και πιέζονται να τελειώσουν τουλάχιστον αυτή την παρτίδα του παιχνιδιού. Θέλουν να υπογράψουν πάση θυσία πριν τη σύσταση της νέας κυβέρνησης στο Αφγανιστάν, που αναμένεται να αναδειχτεί προς τα μέσα Ιούνη από τη Λόγια Τζίργκα.

Η παρτίδα μόλις άρχισε. Μένει να δούμε πώς θα τελειώσει».

Κι αν προσθέσετε στην όλη εικόνα και την επικίνδυνη ένταση, που κυριαρχεί τελευταία στις σχέσεις Ινδίας - Πακιστάν, τότε τα ερωτηματικά πληθαίνουν ακόμη περισσότερο...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ