Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΙΔΕΙΑ
«ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»
Εκρηκτικά τα προβλήματα στα σχολεία

Εκρηκτικά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία στο Δήμο της Αθήνας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», τα προβλήματα αφορούν όχι μόνο την απώλεια των αναγκαίων και δυσεύρετων οικοπέδων για σχολεία, αλλά ακόμη και ζητήματα στέγασης σε ακατάλληλους χώρους (π.χ. σε ...κοντέινερ) μέχρι και το υψηλό ποσοστό της διπλοβάρδιας. Τονίζει, δε, πως οι κινητοποιήσεις και οι καταλήψεις που βρίσκονται σε εξέλιξη σε σχολεία της Αθήνας και αλλού, δεν είναι τυχαίες, αφού «υποκινούνται» από τις τεράστιες ελλείψεις.

Το θέμα των σχολικών μονάδων, η «Συμπαράταξη» το έχει κατ' επανάληψη θέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο - τελευταία φορά, στην προηγούμενη συνεδρίασή του, πριν από δύο εβδομάδες - χωρίς όμως να έχει συζητηθεί επί της ουσίας. Μάλιστα, αν και ζήτησε να μπει στην Ημερήσια Διάταξη, μέχρι σήμερα η διοίκηση του δήμου δεν το έχει πράξει.

«Η νέα σχολική χρονιά άρχισε με τα προβλήματα της εκπαίδευσης να οξύνονται συνεχώς», σημειώνεται εξαρχής στην ανακοίνωση της «Συμπαράταξης» και επισημαίνει: «Η αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί στην παραπέρα υποβάθμιση, εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας». «Η διπλοβάρδια - τονίζεται σε άλλο σημείο - βρίσκεται, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΣΚ, στο 12,1%, ενώ το 8,2% των σχολείων στεγάζεται σε μισθωμένα κτίρια. Τρία σχολεία λειτουργούν σε κοντέινερ (150ό - 50ό Δημοτικά και 9ο ΤΕΕ), τα οποία μάλιστα πλημμύρισαν κατά τις πρόσφατες νεροποντές. Δεκάδες σχολεία λειτουργούν σε απαράδεκτες συνθήκες (υπόγειες αίθουσες, προσθήκες, χωρίς αυλή κακοσυντηρημένα)». Οπως σημειώνεται, «εκατοντάδες είναι και οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, ενώ το 20% των βιβλίων δεν έχουν φτάσει ακόμα στους μαθητές, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΟΛΜΕ. Οι ελλείψεις είναι πολύ μεγαλύτερες στα ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ».

Στην ανακοίνωσή της, η «Συμπαράταξη» επισημαίνει και ορισμένα εξόφθαλμα παραδείγματα «απώλειας» χώρων που είχαν χαρακτηριστεί σχολικοί. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του Οικοδομικού Τετραγώνου 51, στα Τουρκοβούνια, όπου «με την ανοχή της δημοτικής αρχής και της ΟΣΚ ΑΕ, οικοδομήθηκε, σε μέρος του οικοπέδου, πολυκατοικία»! Ομως, η υπόθεση δε σταματά εδώ. Ο εργολάβος - που έχτισε την πολυκατοικία - με εξώδικο το οποίο απέστειλε σε εκπροσώπους συλλόγων της περιοχής διεκδικεί 6 εκατ. ευρώ, απ' τον καθένα, για ...διαφυγόντα κέρδη!

«Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίες ή αδικαιολόγητες οι κινητοποιήσεις και καταλήψεις που βρίσκονται σε εξέλιξη σε δεκάδες σχολεία της Αθήνας και όχι μόνο. "Υποκινούνται" από τα ολοένα οξυνόμενα προβλήματα που βιώνουν καθημερινά μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς. Προβλήματα που οφείλονται στην αντιεκπαιδευτική πολιτική κυβέρνησης, υπουργείου Παιδείας και Δήμου», τονίζει η «Συμπαράταξη», η οποία σημειώνει ότι «στηρίζει κάθε κινητοποίηση και μορφή αγώνα μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών, για την αντιμετώπιση των καυτών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Δημόσιο Σχολείο».

Στην Πολίχνη

Αμεση επίλυση του οξύτατου προβλήματος σχολικής στέγης και τη λειτουργία των σχολείων σε πρωινό κύκλο, διεκδικούν γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές της Πολίχνης, όπως ανακοίνωσαν χτες σε συνέντευξη Τύπου. Στο πλευρό τους έχουν τη διοίκηση του Δήμου Πολίχνης. Στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου ανακοίνωσαν ότι ως πρώτο βήμα συντονισμένης δράσης θα προχωρήσουν, την επόμενη Δευτέρα 5 Νοέμβρη, σε 10λεπτη αποχή στην έναρξη κάθε βάρδιας, σε όλα τα σχολεία, πρώτης και δεύτερης βαθμίδας.

Η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών των σχολείων του Δήμου Πολίχνης υπογραμμίζει το πρόβλημα σχολικής στέγης στην Πολίχνη, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ένα ποσοστό 42% διπλοβάρδιας, έλλειψη 4 αιθουσών στο 13ο Δημοτικό Σχολείο (η διπλοβάρδια αποφεύχθηκε μετά από κινητοποίηση των γονέων), κατάργηση αιθουσών πολλαπλής χρήσης και διαδρόμων προκειμένου να μετατραπούν σε αίθουσες διδασκαλίας.

Μαθητές του 3ου Λυκείου Πολίχνης, που είναι σε κατάληψη, αλλά και του 1ου Λυκείου Πολίχνης, παρουσίασαν τις ελλείψεις που υπάρχουν στα σχολεία σε αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, γυμναστήρια, βιβλιοθήκες, αλλά και σε εκπαιδευτικούς, βιβλία. Δήλωσαν πως δε θα υποστείλουν τη σημαία του αγώνα, αν δεν ανακοινωθούν έργα, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης, στην κατεύθυνση επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ