Τρίτη 9 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ - ΙΝΔΙΑ - ΗΑΕ
Επαφές Σάλιβαν στην Τζέντα με το βλέμμα απέναντι στην Κίνα

Διαδοχικές διαβουλεύσεις είχε το Σαββατοκύριακο στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, σε μια προσπάθεια προώθησης των γεωπολιτικών συμφερόντων της χώρας του στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά και του Ινδο-Ειρηνικού, στο πλαίσιο του σφοδρού ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού με την Κίνα.

Την Κυριακή ο Σάλιβαν συζήτησε με τους ομολόγους του από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και την Ινδία, μεταξύ άλλων, τα σχέδια για τη δημιουργία ενός σιδηροδρομικού δικτύου και λιμενικών υποδομών που θα συνδέουν χώρες του Κόλπου με την Ινδία.

Τα σχέδια αυτά είχαν προηγουμένως συζητηθεί σε έναν βαθμό και στο λεγόμενο φόρουμ I2U2 (Ινδία, Ισραήλ, ΗΠΑ, ΗΑΕ), ενώ στο επίκεντρό τους βρίσκεται η προσπάθεια των ΗΠΑ να απαντήσουν στο ευρύ φάσμα επενδύσεων της Κίνας στις περισσότερες χώρες του Περσικού στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη - Ενας Δρόμος».

Το Ισραήλ δεν συμμετείχε στις διαβουλεύσεις στη Σαουδική Αραβία, ωστόσο χτες αναμενόταν να αναχωρήσει για την Ινδία ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Ελι Κοέν, για να συναντήσει τον πρωθυπουργό Ν. Μόντι και τον ομόλογό του, Σ. Τζαϊσανκάρ.

Σε κάθε περίπτωση, οι επαφές του Σάλιβαν στην Τζέντα πραγματοποιήθηκαν στον απόηχο της σημαντικής συμφωνίας Σαουδικής Αραβίας - Ιράν που υπογράφηκε στις 10/3 στο Πεκίνο με κινεζική διαμεσολάβηση, για την «εξομάλυνση» των μεταξύ τους σχέσεων.

Το αμερικανικό δίκτυο «Bloomberg» μετέδωσε μάλιστα πως μετά τις επαφές Σάλιβαν στη Σαουδική Αραβία θα μεταβεί στο Ριάντ, στα μέσα Ιούνη, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, στο πλαίσιο συνόδου του λεγόμενου «Διεθνούς Συνασπισμού κατά του "Ισλαμικού Κράτους"».

Ξεχωριστές συναντήσεις με τους συμβούλους Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, των ΗΑΕ και της Ινδίας είχε την Κυριακή - στο περιθώριο των συνομιλιών για το Σουδάν στην Τζέντα - ο Σαουδάραβας πρωθυπουργός και διάδοχος του θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Παρόντες στις συναντήσεις αυτές ήταν επίσης ο Αμερικανός πρέσβης στη Σαουδική Αραβία, Μάικλ Ράτνεϊ, ο ειδικός συντονιστής του αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, Μπρετ Μακγκούρκ, ο ειδικός συντονιστής του Προέδρου Μπάιντεν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Εϊμος Χοκστάιν, και η ανώτερη σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Αριάνα Μπερενγκάουτ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κούρσα για τη γεωπολιτική «επιρροή» από ΗΠΑ και Κίνα(2023-08-22 00:00:00.0)
Περιοδείες ηγετών Τουρκίας, Ιαπωνίας και Ινδίας με στόχο τις επενδύσεις(2023-07-18 00:00:00.0)
Εφ' όλης της ύλης οι συνομιλίες Μπλίνκεν - Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν(2023-06-08 00:00:00.0)
Επίσκεψη στο Ριάντ με «φορτωμένη» ατζέντα(2023-06-07 00:00:00.0)
Προετοιμασία εδάφους για άμεσες συνομιλίες(2022-01-26 00:00:00.0)
Διατήρηση της έντασης με απειλές περιφερειακής κλιμάκωσης(2019-06-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ