Τρίτη 9 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ
Αντί για αδιαπραγμάτευτο κοινωνικό αγαθό, πεδίο κερδοφορίας των ομίλων

RIZOSPASTIS

Η θεμελιώδης ανάγκη για στέγαση είναι άλλο ένα πεδίο κονιορτοποίησης του λαϊκού εισοδήματος, τόνισε ο Αντώνης Καββαδίας στην παρέμβασή του, στηλιτεύοντας «την αχαλίνωτη εμπορευματοποίηση σε ό,τι έχει να κάνει με τη στέγαση, όπου η κατοικία, αντί να αποτελεί βασικό και αδιαπραγμάτευτο κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα, μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε εμπόρευμα, σε επενδυτικό προϊόν και όχημα κερδοσκοπίας».

Επεσήμανε ότι η πρόσβαση στην κατοικία εξαρτάται πλέον όλο και περισσότερο από τον τραπεζικό δανεισμό, με ένα πλέγμα γύρω από την αγορά των ακινήτων το οποίο οδηγεί τους «από κάτω» σε ακόμα μεγαλύτερη ασφυξία, ενώ από την άλλη δημιουργεί ακόμα περισσότερες κοινωνικές ανισότητες και αυξάνει τις συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού. Την ίδια ώρα που οι τράπεζες παρουσιάζουν ανυπολόγιστα κέρδη, απεγνωσμένοι δανειολήπτες εξωθούνται να αποτελέσουν τη νέα γενιά των «κόκκινων» δανείων, μέσω της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού.

«Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι - το βλέπουμε καθημερινά στη δουλειά μας, στους υπολογιστές μας - ότι ετοιμάζεται ένας νέος κύκλος επίθεσης του κεφαλαίου. Ηδη όλοι ξέρουμε ότι ετοιμάζεται νέα επιδρομή στα λαϊκά σπίτια, με 700.000 πλειστηριασμούς να "τρέχουν" αμέσως μετά τις εκλογές, μέσω κυρίως των funds, στα οποία φρόντισαν και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ να χαρίσουν τα "κόκκινα" δάνεια. Και αν το αστικό αφήγημα - είτε από δεξιά είτε από "αριστερά" - ισχυρίζεται ότι η πλειοψηφία αφορά αυτούς που ονομάζουν "στρατηγικούς κακοπληρωτές", εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η συντριπτική πλειοψηφία αφορά σπίτια και μικρομάγαζα λαϊκών οικογενειών που "κοκκίνισαν" με τη θύελλα της καπιταλιστικής κρίσης, αλλά και της καπιταλιστικής ανάπτυξης για τους λίγους», συνέχισε.

Για να προσθέσει: «Το παιχνίδι στήνεται και μεταξύ των μεγάλων "παικτών" στην αγορά του real estate, μέσω του λεγόμενου gentrification, δηλαδή του δήθεν εξευγενισμού ολόκληρων αστικών περιοχών. Ενας "εξευγενισμός" βέβαια που απαιτεί τον εκτοπισμό των ευάλωτων και οικονομικά αδύναμων πληθυσμών και επιχειρήσεων από μια γειτονιά, λόγω της ανόδου των τιμών, της αλλαγής του καταναλωτικού προτύπου και των χρήσεων, μέσω της αδυναμίας δηλαδή για ανταπόκριση στο νέο επίπεδο διαβίωσης που διαμορφώνεται σε ολόκληρες περιοχές.

Πάνω σε αυτήν τη λογική, λοιπόν, οδήγησαν τα λαϊκά στρώματα στον τραπεζικό δανεισμό, δημιούργησαν προγράμματα όπως αυτό της Golden Visa, "απελευθέρωσαν" τους πλειστηριασμούς, την ώρα που φροντίζουν να νομοθετούν "φωτογραφικές" θεσμικές και πολεοδομικές διευκολύνσεις για τους μεγάλους "παίκτες" της στέγασης και της αστικής ανάπλασης.

Ξέρουμε όμως και ακόμα καλύτερα, φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι, ότι μπροστά στη νέα ταξική επίθεση που ετοιμάζουν ήμασταν και θα είμαστε εκεί για να υπερασπιστούμε κάθε αδύναμο συνάνθρωπό μας, κάθε χτυπημένη από την κρίση τους οικογένεια (...) Ηταν και θα είναι εκεί με ακόμα μεγαλύτερο πείσμα οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, με ένα σωρό δικαστήρια στις πλάτες τους, για να δώσουν το χέρι σε όποιον ρίχνει κάτω το σύστημά τους.

Και γι' αυτό, λοιπόν, τώρα ΚΚΕ. Για να γίνουμε ακόμα μεγαλύτερος εφιάλτης σε όλους αυτούς και τις κυβερνήσεις τους, που θέλουν να μας πείσουν ότι κανονικότητα είναι η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Τώρα ΚΚΕ, γιατί ο λαός μας ξέρει ότι την επομένη των εκλογών, εκτός από την ψήφο του, θα βρει στη θέση τους και τους κομμουνιστές».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ