Τρίτη 9 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με το παράδειγμά τους οδηγό για να δικαιωθούν οι θυσίες τους

Εκδήλωση στο Γεντί Κουλέ, με ομιλητή τον Δ. Γόντικα, πραγματοποίησαν οι ΤΟ Δυτ. Θεσσαλονίκης και Δήμου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ

Ο Δ. Γόντικας κρατάει το ψαλίδι που χρησιμοποιούσε η μαχήτρια Βαγγελιώ Μελιτζανά

MotionTeam

Ο Δ. Γόντικας κρατάει το ψαλίδι που χρησιμοποιούσε η μαχήτρια Βαγγελιώ Μελιτζανά
Την 9η Μάη, Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, τίμησαν την Κυριακή οι Οργανώσεις Δυτικής Θεσσαλονίκης και Δήμου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, με μεγάλη εκδήλωση που πραγματοποίησαν στο Γεντί Κουλέ, τόπο φυλακής και εκτελέσεων κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Χαιρέτισε η Νικολέττα Θεογνώστου, υποψήφια βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης ο Κίμωνας Αμπουκέλης παρέδωσε στον Δ. Γόντικα, για το Αρχείο του Κόμματος, το ψαλίδι που χρησιμοποιούσε για ιατρικές πράξεις και επεμβάσεις η γιαγιά του, Βαγγελιώ Μελιτζανά, μαχήτρια του ΔΣΕ, νοσοκόμα στο Υγειονομικό Τμήμα του ΔΣΕ. Ο Δ. Γόντικας του παρέδωσε λίγα λουλούδια για την μαχήτρια του ΔΣΕ, καθώς δεν μπόρεσε να παρευρεθεί η ίδια στην εκδήλωση, και ένα λεύκωμα για το Γεντί Κουλέ.

Στη συνέχεια ο Νίκος Βάγιας, πρόεδρος του Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, διάβασε κάλεσμα προς τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ και τους απογόνους τους για αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ στις εκλογές.

Η εκδήλωση έκλεισε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τον Βασίλη Κασούρα.

Η Νικολέττα Θεογνώστου σημείωσε ότι η εκδήλωση «συνδέει τους ιστορικούς με τους σύγχρονους αγώνες του Κόμματός μας και επιδιώκει να τιμήσει για άλλη μια φορά όλους αυτούς τους λαϊκούς αγωνιστές, τους κομμουνιστές που έδωσαν όλες τους τις δυνάμεις για να ζήσει ο λαός μας καλύτερες μέρες. Τιμή που αποδίδουμε καθημερινά μέσα από τους αγώνες του ΚΚΕ για τα δίκια και τις ανάγκες του λαού».


MotionTeam

Στην κεντρική ομιλία ο Δημήτρης Γόντικας σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η Ιστορία διδάσκει ότι όταν οι λαοί βγαίνουν στο προσκήνιο και συνειδητοποιούν τη δύναμή τους, είναι ανίκητοι.

Ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος έληξε με τη νίκη της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης.

Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος έληξε με τη γέννηση του σοσιαλιστικού στρατοπέδου, με νίκη των λαών και μεγάλες κατακτήσεις.

Τη δύναμη του λαού φοβούνται οι καπιταλιστές σε όλο τον κόσμο. Αυτό το κίνημα θέλουν να αποτρέψουν.

(...) Ο λαός μπορεί, με το ΚΚΕ δυνατό, να φέρει τα πάνω κάτω.

Γνωρίζετε ότι το ΚΚΕ δεν λέει λόγια χωρίς αντίκρισμα, δεν λέει παραμύθια για να ξεγελάσει κανέναν, δεν πετάει στα σύννεφα.

Μιλάει με τη δύναμη της αλήθειας, της ιστορικής πείρας και της επιστήμης, αλλά και με τη δύναμη του παραδείγματος και της ανιδιοτελούς, μεγάλης, ακούραστης προσφοράς και δράσης των δυνάμεών του.

Το κάστρο όπου βρισκόμαστε σήμερα, το περίφημο Γεντί Κουλέ, είναι αδιάψευστος μάρτυρας.

Είναι ένα ακόμα σύμβολο αυτής της τιτανομαχίας ανάμεσα στις δυνάμεις της αντίδρασης και της οπισθοδρόμησης και στις δυνάμεις της αντίστασης και του αγώνα για να ανθρωπέψει ο άνθρωπος. Οι μάρτυρες που πέρασαν από αυτό το κάτεργο, όσοι έπεσαν με το κεφάλι ψηλά από τα βόλια των εχθρών του λαού, όχι μόνο έχουν δικαιωθεί από την Ιστορία αλλά στέκουν μπροστά μας οδηγοί.


MotionTeam

Το παράδειγμά τους συνεχίζουμε ατρόμητοι, ακούραστοι, ασυμβίβαστοι, για να προχωρήσει μπροστά αυτός ο τόπος και να δικαιωθούν οι θυσίες τους. Το μνημείο που ετοιμαζόμαστε να τοποθετήσουμε εδώ σε αυτόν το χώρο θα είναι μια διαρκής υπόμνηση ότι δεν τους ξεχνάμε, ότι συνεχίζουμε έως τη νίκη».

Κατάθεση στεφάνων στον τάφο της Κούλας Ελευθεριάδου

Νωρίτερα, στις 11 π.μ., πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στον τάφο της Κούλας Ελευθεριάδου, στο νεκροταφείο του Αγίου Παύλου. Η αλύγιστη αγωνίστρια της ΕΠΟΝ, Κούλα Ελευθεριάδου, εκτελέστηκε στις 6/5/1947 σε ηλικία 24 ετών.

Με μια σεμνή τελετή οι σύντροφοί της έδωσαν την υπόσχεση να κρατήσουν ψηλά τη σημαία του ΚΚΕ, που το τίμησε μέχρι το τέλος της ζωής της.

Εκ μέρους του ΚΚΕ στεφάνι κατέθεσε ο Γρηγόρης Κλικόπουλος, μέλος της ΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ