Τρίτη 9 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
ΣΤΕΛΛΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗ
Δράση για σύγχρονη σχολική στέγη

RIZOSPASTIS

Για την κατάσταση της σχολικής στέγης μίλησε η Στέλλα Βαλαβάνη, σημειώνοντας ως προς τη σημασία της πως ένα παιδί, από τα 6 του χρόνια μέχρι τα 18 του, βρίσκεται καθημερινά επί 6 τουλάχιστον ώρες σε έναν χώρο μέσα στον οποίο θα πρέπει να μάθει να σκέφτεται, να επικοινωνεί μέσω της Γλώσσας με τους γύρω του, να αντιλαμβάνεται την αντικειμενική πραγματικότητα με τους νόμους που την διέπουν, να αθλείται, να ψυχαγωγείται και όποια άλλη δραστηριότητα είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση της προσωπικότητάς του.

«Προφανώς, η διαμόρφωση αυτού του χώρου, του Δημόσιου Σχολείου του, παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στο να αισθανθεί αυτόν τον χώρο δικό του, να τον αγαπήσει», τόνισε, προσθέτοντας πως ειδικά για τα προνήπια η πρώτη επαφή με το σχολείο είναι ακόμα πιο σημαντική. Στην πραγματικότητα όμως η θέσπιση της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής το 2018 δεν συνοδεύτηκε από ουσιαστική προετοιμασία, με αποτέλεσμα χιλιάδες προνήπια όλης της Αττικής να γνωρίζουν για πρώτη φορά το σχολείο σε αίθουσες κλουβιά, σε κοντέινερς ατάκτως ερριμμένα σε προαύλιους χώρους Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων, σε αίθουσες εκδηλώσεων σε Δημοτικά.

«Παράλληλα - σημείωσε - με ευθύνη του κράτους, των κυβερνήσεων, των δημοτικών αρχών της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, όπως και της Περιφερειακής Διοίκησης του κ. Πατούλη, με τα ακροδεξιά εξαπτέρυγά του, ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή με σχολεία κακοσυντηρημένα, παρατημένα, επικίνδυνα, με σοβάδες να πέφτουν...».

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε σχολεία που φιλοξενούν υπερδιπλάσιους των προδιαγραφών τους μαθητές, για αμφιθέατρα και κοντέινερς που μετατρέπονται σε τάξεις, για σχολεία με διπλοβάρδιες, για τάξεις με έως και 28 μαθητές, υπογραμμίζοντας πως παρ' όλα αυτά «δεν υπάρχει σχέδιο για ανέγερση νέων σχολείων στην έκταση της ανάγκης που αντικειμενικά υπάρχει στην Αττική».

Τόνισε πως «όλα αυτά έχουν αιτία την πολιτική που ακολουθήθηκε από δημοτικές και περιφερειακές αρχές και κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ. Χαρακτηριστικά, με τον "Καλλικράτη" και τον "Κλεισθένη", η συντήρηση των σχολείων μετακυλίστηκε στους δήμους, χωρίς όμως να τους δοθούν και τα κατάλληλα κονδύλια. Και μάλιστα, μέσω μνημονίων αποψιλώθηκαν οι Τεχνικές τους Υπηρεσίες. Καμία από τις δημοτικές αρχές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ σε όλη την Αττική δεν έχει διεκδικήσει με αποφασιστικότητα χρήματα για τις σχολικές υποδομές, παρά μόνο αρκούνται στη διαχείριση και στήριξη του υπάρχοντος καθεστώτος. Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή να θυμίσουμε ότι ήταν το μοναδικό κόμμα που καταψήφισε τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που αφορούσαν την Τοπική Διοίκηση, τον "Καλλικράτη" και τον "Κλεισθένη", προβλέποντας όλα τα παραπάνω».

Τόνισε την ανάγκη σύστασης ενιαίου δημόσιου φορέα που να έχει την ευθύνη για τα σχολεία, εξασφαλίζοντας την αναγκαία κατασκευή των σχολείων σε κάθε περιοχή, όσο και τη συντήρηση και αναβάθμιση των υπαρχόντων. Την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης του αντισεισμικού ελέγχου όλων των βαθμών, γενναίας χρηματοδότησης και σχεδιασμού, που θα εξυπηρετεί τις μεγάλες ανάγκες για σύγχρονη σχολική στέγη.

«Το αυτονόητο για τα παιδιά μας, να φοιτούν σε σύγχρονα και ασφαλή σχολεία, ξέρουμε καλά και από την ίδια μας την πείρα ότι απαιτεί οργανωμένη δράση, διεκδίκηση, σύγκρουση με όλους όσοι αντιμετωπίζουν τα παιδιά μας ως κόστος για εξοικονόμηση», σημείωσε, προσθέτοντας πως οι γονείς διαθέτουν πια πείρα, βλέπουν καθημερινά, στην πράξη και όχι στα λόγια, ότι η δράση δυνάμεων του ΚΚΕ στους χώρους της Εκπαίδευσης είναι το εχέγγυο και για τη συνέχεια και για τη μαζικότητα, αλλά και για την όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική προοπτική της διεκδίκησης για την ικανοποίηση όλων όσα έχουν ανάγκη τα παιδιά μας. «Γιατί στη ζωή των παιδιών μας δεν κάνουμε εκπτώσεις. Δεν υπάρχει πολυτέλεια για άλλο χαμένο χρόνο. Καλούμε όλους σας να σκεφτείτε, να προβληματιστείτε και να συμπορευθείτε μαζί μας, με το ΚΚΕ, σε όλες τις μάχες που έχουμε μπροστά μας. Και στους καθημερινούς αγώνες αλλά και στις εκλογές», κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ