Τρίτη 9 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Εξετάζει κυρώσεις κατά κινεζικών εταιρειών που «βοηθούν» τη Ρωσία

Η Κίνα θα αναλάβει «έντονη δράση» για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, διαμηνύει το Πεκίνο

Από την πρόσφατη συνάντηση στο Πεκίνο ανάμεσα στον Κινέζο Πρόεδρο, τον Γάλλο ομόλογό του και την πρόεδρο της Κομισιόν
Από την πρόσφατη συνάντηση στο Πεκίνο ανάμεσα στον Κινέζο Πρόεδρο, τον Γάλλο ομόλογό του και την πρόεδρο της Κομισιόν
Την επιβολή κυρώσεων σε βάρος κινεζικών εταιρειών, που παρέχουν στη Ρωσία υλικό που μπορεί να αξιοποιηθεί στην κατασκευή όπλων, εξετάζει η ΕΕ, σύμφωνα με δημοσιεύματα των «Financial Times» (FT) και του «Bloomberg», σε μια ακόμα εξέλιξη που αποτυπώνει την ευρύτερη κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, παρά τις διαφοροποιήσεις συμφερόντων εντός του ευρωατλαντικού μπλοκ και την απόπειρα να διασφαλιστούν παράλληλα οι τεράστιες μπίζνες των ευρωπαϊκών μονοπωλίων με την Κίνα.

Επτά κινεζικές εταιρείες (στην ηπειρωτική Κίνα και στο Χονγκ Κονγκ) κατονομάζονται στη νέα δέσμη κυρώσεων που πρόκειται να συζητηθεί από τα κράτη - μέλη της ΕΕ εντός της βδομάδας, σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT, που επικαλείται ευρωενωσιακό έγγραφο σε γνώση της εφημερίδας, ενώ το «Bloomberg» κάνει λόγο για 8 εταιρείες με έδρα το Χονγκ Κονγκ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των FT, στον κατάλογο περιλαμβάνονται δυο επιχειρήσεις με έδρα την ηπειρωτική Κίνα (3HC Semiconductors, King-Pai Technology) και άλλες πέντε με έδρα το Χονγκ Κονγκ (Sinno Electronics, Sigma Technology, Asia Pacific Links, Tordan Industry, Alpha Trading Investments).

Στο προσχέδιο αναφέρονται εταιρείες τρίτων χωρών οι οποίες «εμπλέκονται στην παράκαμψη των εμπορικών περιορισμών, καθώς και ορισμένες ρωσικές οντότητες που εμπλέκονται στην ανάπτυξη, παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρονικών εξαρτημάτων για το στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα της Ρωσίας».

Κάποιες εταιρείες, ιδίως η «King-Pai Technology», αντιμετωπίζουν ήδη κυρώσεις από τις ΗΠΑ, με αντίστοιχες κατηγορίες.

Από την έναρξη της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, η ΕΕ έχει επιβάλει 10 πακέτα κυρώσεων κατά ρωσικών εταιρειών και οντοτήτων, ενώ το 11ο πακέτο που προετοιμάζεται θα επικεντρώνεται στο να κλείσουν τα «παράθυρα» αποφυγής των κυρώσεων που έχουν ήδη επιβληθεί.

Περιοδεία στην Ευρώπη και «προειδοποιήσεις» από τον Κινέζο ΥΠΕΞ

Σε αυτή τη συγκυρία ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Κιν Γκανγκ, ξεκίνησε περιοδεία σε Γερμανία, Γαλλία, Νορβηγία, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 12 Μάη. Το αμέσως προηγούμενο διάστημα είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες επισκέψεις Ευρωπαίων ηγετών και υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ΕΕ στην Κίνα.

«Είναι πολύ επικίνδυνο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γουενμπίν, σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα για το σχέδιο επιβολής κυρώσεων σε κινεζικές εταιρείες.

«Καλούμε την ΕΕ να μην ακολουθήσει αυτό το λάθος μονοπάτι, αλλιώς η Κίνα θα αναλάβει έντονη δράση προκειμένου να υπερασπιστεί τα νόμιμα συμφέροντά της».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως εάν οι πληροφορίες αληθεύουν, «οι πράξεις της ΕΕ θα υπονομεύσουν σοβαρά την αμοιβαία εμπιστοσύνη και συνεργασία με την Κίνα, θα βαθύνουν τη διαίρεση και την αντιπαράθεση στον κόσμο», θα «οδηγήσει σε χειροτέρευση των σχέσεων ΕΕ - Κίνας».

Το Πεκίνο αντιτίθεται σε όλα τα μέτρα «που χρησιμοποιούν τις ρωσο-κινεζικές σχέσεις ως πρόσχημα για τη διατάραξη της διεθνούς εμπορικής συνεργασίας», πρόσθεσε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παραιτήθηκε ο Αμερικανός πρέσβης στο Πεκίνο(2020-09-15 00:00:00.0)
Νέα «επεισόδια» στην αντιπαράθεση για Χονγκ Κονγκ και «Huawei»(2020-07-18 00:00:00.0)
Οι αντικυβερνητικοί ζητούν «αλληλεγγύη»(2020-07-07 00:00:00.0)
Ενέκρινε ψήφισμα για τη «δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ»(2019-10-17 00:00:00.0)
Επιβεβαίωσε σύλληψη εργαζόμενου στο βρετανικό προξενείο(2019-08-22 00:00:00.0)
Η Κίνα απαγόρευσε ελλιμενισμό σε αμερικανικά πολεμικά πλοία(2019-08-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ