Τρίτη 9 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με τον αγώνα και με ισχυρό το ΚΚΕ να διεκδικήσουμε την παιδιατρική περίθαλψη των αναγκών μας!

Εκδήλωση στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή

«Με αφορμή τις εξελίξεις στο Παιδοογκολογικό στο Νοσοκομείο Παίδων "Αγία Σοφία", τη μετατροπή του σε ΝΠΙΔ και τη διεύρυνση των ΣΔΙΤ, μας είπαν ότι θα γίνουμε σαν το Νοσοκομείο "Παπαγεωργίου" στη Θεσσαλονίκη, το οποίο παρουσιάζεται ως μια ειδυλλιακή κατάσταση. Ισχύει;»

Η παραπάνω είναι η πρώτη ερώτηση που ακούστηκε από εργαζόμενη, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης - συζήτησης που οργάνωσε η ΤΟ Υγείας - Πρόνοιας Αττικής του ΚΚΕ στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», το μεσημέρι της Παρασκευής 5 Μάη. Θέμα της εκδήλωσης ήταν «Η δημόσια παιδιατρική περίθαλψη σε συνεχή υποβάθμιση. Οι θέσεις του ΚΚΕ η πραγματική λύση για τη σύγχρονη φροντίδα των μικρών ασθενών και των οικογενειών τους».

Μίλησαν ο Γιώργος Μητσιάκος, καθηγητής Παιδιατρικής - Νεογνολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και η Δήμητρα Σταματέλου, υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ, επιμελήτρια Β' στον «Ευαγγελισμό» και οργανωτική γραμματέας της ΟΕΝΓΕ.

Πτυχές από την απάνθρωπη λειτουργία του εμπορευματοποιημένου συστήματος Υγείας

Τι σημαίνει Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» και ΣΔΙΤ εξήγησε ο Γ. Μητσιάκος, μεταφέροντας πτυχές από την απάνθρωπη λειτουργία του:


Για παράδειγμα, «ανασφάλιστου μετανάστη γέννησε πρόωρα η γυναίκα του. Το νεογνό νοσηλεύτηκε μερικές μέρες σε θερμοκοιτίδα. Του ήρθε λογαριασμός 6.000 ευρώ! Οταν χρειάστηκε το μωρό μια μικρή επέμβαση, το Νοσοκομείο "Παπαγεωργίου" αρνήθηκε να χειρουργηθεί, γιατί δεν είχαν εξοφληθεί οι 6.000 ευρώ. Και ο μετανάστης εξαναγκάστηκε να πάει σε ιδιώτη...».

Αλλο παράδειγμα: «Νεογνό χρειάστηκε να κάνει μαγνητική τομογραφία. Προγραμματίζεται η εξέταση, αλλά τελικά δεν γίνεται, καθώς ο αναισθησιολόγος πήρε εντολή να πάει σε άλλο τμήμα του νοσοκομείου, για ιατρική πράξη η οποία ήταν πιο κερδοφόρα. Αυτό σημαίνει ΣΔΙΤ. Η απάντηση βρίσκεται στην παρ. 1 του άρθ. 1 του ΕΚΛ του νοσοκομείου: "Το εν λόγω Νοσοκομείο απολαύει οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας και λειτουργεί βάσει των αρχών της ιδιωτικής οικονομίας...". Δηλαδή οι ασφαλισμένοι και οι ασθενείς θα αποτελούν τους "χορηγούς" του νοσοκομείου».

Ο ίδιος, μιλώντας για τις συνέπειες για τους εργαζόμενους του νοσοκομείου, ανέφερε: «Πρώτος παράγοντας η υποστελέχωση. Στους γιατρούς, οι κενές οργανικές θέσεις ανέρχονται σε 73. Από τις 1.524 οργανικές θέσεις, καλυμμένες είναι οι 1.138. Οι 386 κενές θέσεις καλύπτονται από 224 εργαζόμενους με "ελαστικές" μορφές απασχόλησης (επικουρικούς, ΟΑΕΔίτες, πανεπιστημιακούς υπότροφους, μπλοκάκια, κ.λπ.). Κενές παραμένουν 162. Εχουμε μετρήσει 8 μορφές εργασιακών σχέσεων στο νοσοκομείο. Στο οργανόγραμμα δεν περιλαμβάνονται σίτιση, φύλαξη, καθαριότητα, που από την πρώτη στιγμή που λειτούργησε το νοσοκομείο, δόθηκαν σε εργολάβους. Στην πορεία, εργολάβοι μπήκαν σε πλυντήρια και τηλεφωνικό κέντρο, ενώ σχεδιάζεται και η είσοδός τους στη διανομή του φαγητού. Οι εργαζόμενοι που "περίσσευαν", μετακινήθηκαν "οικειοθελώς", ώστε να καλύψουν κενά σε άλλες υπηρεσίες».

«Συνταξιοδοτείται ο διευθυντής του Τμήματος Ανοσολογίας, η υποστελέχωση είναι τεράστια. Θα το κλείσουν; Τι θα γίνει με τα παιδιά μας που παρακολουθούνται εκεί; Με τον ίδιο τρόπο έκλεισε και το Γαστρεντερολογικό του "Αγία Σοφία"»: Με αυτά τα λόγια μεταφέρει την αγωνία της η Νατάσα Καπράλου, μητέρα παιδιού με ανοσοανεπάρκεια. Οπως εξηγεί, έκανε ιδιωτική ασφάλιση στο παιδί της όταν αυτό ήταν 10 ημερών. Διαγνώστηκε όταν ήταν 10 μηνών, και «αν χρειαστεί να νοσηλευτεί σε ιδιώτη, η ασφάλιση δεν μου καλύπτει το ποσό. Η κατάσταση έχει ξεφύγει. Δεν μπορεί να φταις για όλα, να είναι στην ευθύνη σου όλα, να τα πληρώνεις όλα και να μη φτάνουν. Πρέπει να υπάρξει μια ριζική αλλαγή».

«Οσο υπάρχει αυτό το σάπιο σύστημα οι ζωές μας δεν θα υπολογίζονται. Είναι μια η πολιτική που "χτυπάει" τα δημόσια νοσοκομεία. Ολοι θυμόμαστε ότι την ίδια μέρα τάχα έκλαιγαν για τα Τέμπη και παράλληλα έκαναν εμπόρευμα τη θεραπεία του παιδικού καρκίνου. Το θέμα είναι η επόμενη μέρα. Να ενισχύσουμε κάποιον που δεν θα μας θυμάται προεκλογικά. Θα οργανώνει και θα κατεβαίνει μαζί μας στους αγώνες. Αγωνιζόμενοι και δυναμώνοντας το ΚΚΕ μπορούμε από καλύτερη θέση να διεκδικήσουμε όσα δικαιούμαστε», σημείωσε η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού», Μαρία Αλιφιέρη.

Τον λόγο πήραν επίσης η Χρυσάνθη Μιχαλοπούλου, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με συγγενείς καρδιοπάθειες, αναδεικνύοντας την ανάγκη «οι γονείς να είμαστε μαζί σας. Να βγούμε στον δρόμο, να αγωνιστούμε με τα παιδιά μας, για τα παιδιά μας. Οι γονείς να γίνουμε οι πολλαπλασιαστές των θέσεών σας».

«Οι ανάγκες των σπιτιών μας, μας έφεραν εδώ. Γιατί εισβάλλουν σαν τα κοράκια πάνω στις ανάγκες μας και στην ψυχή μας. Γιατί όταν στοχεύουν το παιδί σου, στοχεύουν την καρδιά σου», είπε ο Γιάννης Βουτσινάς, εκ μέρους του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων.

«Διορίστηκα ως επικουρική, επί ΣΥΡΙΖΑ, στο Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής, τμήμα που δεν υπήρχε στο οργανόγραμμα του Παίδων "Αγία Σοφία". Ποτέ δεν προκηρύχθηκε μόνιμη θέση επιμελητή Β΄. Παραιτήθηκα πριν από έναν χρόνο κι άφησαν ένα τόσο σημαντικό τμήμα να παρακμάσει, χωρίς να γίνονται θεραπείες. Μεθοδεύτηκε έτσι ώστε να έρθει πριν από έναν μήνα ιδιώτης γιατρός και να τον παρουσιάσουν ως μεσσία. Ομως, μαζί με τον ιδιώτη Πυρηνικής Ιατρικής, θα έρθει και ιδιώτης αναισθησιολόγος και θα πρέπει να δώσεις λεφτά για να τον έχεις σ' ένα νοσοκομείο που μόνο κατ' επίφαση είναι δημόσιο», κατήγγειλε επίσης η γιατρός Ιωάννα Σεβασλίδου.

Το βασικό εμπόδιο είναι το καπιταλιστικό κέρδος

«Η παιδιατρική περίθαλψη είναι φλέβα χρυσού για το κεφάλαιο», τόνισε η Δήμητρα Σταματέλου, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις ευθύνες των άλλων κομμάτων:

«Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση, εφάρμοσαν τη στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ για τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ενίσχυσαν τη λειτουργία τους ως "αυτοτελών ανταγωνιστικών επιχειρηματικών μονάδων" που θα συνυπάρχουν με τους ιδιωτικούς ομίλους στην Υγεία - Πρόνοια και θα καλύπτουν το κόστος λειτουργίας με την "πώληση" υπηρεσιών στους ασθενείς - πελάτες και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Μη μας μπερδεύει η λέξη "δημόσιο" που χρησιμοποιούν όλοι: Η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ έχουν διαφορετικό πράγμα στο μυαλό τους από ό,τι καταλαβαίνει ο απλός κόσμος όταν ακούει τη λέξη "δημόσιο", αφού και οι τρεις μιλάνε για ένα εμπορευματοποιημένο σύστημα Υγείας που στην ταμπέλα θα γράφει "δημόσιο" και μέσα θα αλωνίζουν τα επιχειρηματικά κρατικά ή ιδιωτικά συμφέροντα.

Το κυριότερο: Το "ΕΣΥ" του ενός ή του άλλου είναι κατ' όνομα "δωρεάν", αφού ο λαός μας το έχει χρυσοπληρώσει μέσω των άμεσων πληρωμών και συμμετοχών και έμμεσα μέσω των υπέρογκων εισφορών του στα ασφαλιστικά ταμεία. Στόχος είναι να απεμπλακεί στον μεγαλύτερο βαθμό ο κρατικός προϋπολογισμός από τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων προκειμένου να περισσέψει κρατικό χρήμα για την παντός είδους στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων».

Μιλώντας για το ξήλωμα της δημόσιας και δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, η υποψήφια του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι παρά τις τεράστιες δυνατότητες να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του λαού, εμπόδιο μπαίνει το καπιταλιστικό κέρδος. Οπως είπε, «οι εργαζόμενοι μπορούν να συνειδητοποιούν αυτήν την αλήθεια από την ίδια τους την πολιτική πείρα, μέσα από τη συμμετοχή τους στην πάλη, μαζί με το ΚΚΕ. Σε αυτόν τον αγώνα σάς καλούμε όλες και όλους να συνδράμετε».

Στάθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα που δείχνουν αυτήν τη στρατηγική της υποβάθμισης που ακολουθούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις και θύμισε την τεράστια λίστα αναμονής που είχε βρεθεί στην επικαιρότητα πρόσφατα, με 3.000 παιδιά να περιμένουν για να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις, λόγω των δραματικών ελλείψεων προσωπικού (αναισθησιολόγων και όχι μόνο). Επίσης, σημείωσε ότι «είναι υποδειγματική η αντίδραση και η κινητοποίηση των εργαζομένων του νοσοκομείου απέναντι στην απόφαση περιστολής των χειρουργείων λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων! Θυμόμαστε όλοι τις μαζικές συνελεύσεις, τις απεργιακές κινητοποιήσεις με σχεδόν καθολική συμμετοχή, τη συμπόρευση και κοινή δράση με γονείς. Η οργανωμένη μαζική απάντηση είχε ως αποτέλεσμα να προκηρυχθούν 3 θέσεις αναισθησιολόγων, ενώ πιο πριν η απάντηση του υπουργείου ήταν ότι θα μετακινούνται εκ περιτροπής αναισθησιολόγοι από άλλα νοσοκομεία!».

«Αναβάθμιση» για τις κυβερνήσεις είναι η είσοδος επιχειρηματιών και ιδιωτών στον ευαίσθητο αυτό τομέα, τόνισε η Δ. Σταματέλου, απαντώντας: «"Αναβάθμιση" για εμάς είναι στο σήμερα προσλήψεις και μονιμοποίηση των εργαζομένων, στελέχωση όλων των τμημάτων με τον απαραίτητο εξοπλισμό μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, όχι μέσω δωρεών κ.τ.λ.».

Ξεχωρίζει η ανάγκη για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν ΠΦΥ

στη συνέχεια η υποψήφια του ΚΚΕ παρουσίασε αναλυτικά τις θέσεις του Κόμματος για την παιδιατρική περίθαλψη, ξεκαθαρίζοντας εξαρχής ότι «δεν μιλάμε μόνο για τα παιδιατρικά νοσοκομεία».

Στο πλαίσιο αυτό, ξεχώρισε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, την ανάγκη «να αναπτυχθεί σε πανελλαδικό επίπεδο, με χρηματοδότηση αποκλειστικά από το κράτος, χωρίς καμία εμπλοκή - συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, των ΜΚΟ, των διαφόρων "κοινωνικών συνεταιρισμών»». Για τα παιδιά το μεγαλύτερο μέρος της ΠΦΥ περιλαμβάνει την παρακολούθηση της υγείας και της πορείας της ανάπτυξης, την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση αλλά και την εκπαίδευση και υποστήριξη των γονέων στο μεγάλωμα των παιδιών και την εξέλιξη της οικογένειας. Σημείωσε ότι αυτά «χρειάζονται δομές με καταρτισμένους επιστήμονες (παιδιάτρους, παιδοψυχολόγους κ.λπ.), σύγχρονο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, ώστε να προάγουν την υγεία των παιδιών σε επίπεδο κοινότητας, σχολείου, γειτονιάς» κ.λπ. Ανέπτυξε αναλυτικά αυτές τις θέσεις, όπως για τον πυρήνα της ΠΦΥ που πρέπει να είναι το Κέντρο Υγείας με τα αποκεντρωμένα ιατρεία και τις κινητές μονάδες, για το κριτήριο ανάπτυξής της, που πρέπει να είναι η έγκαιρη παροχή υπηρεσιών.

Αντίστοιχα, στο επίκεντρο της θέσης του ΚΚΕ μπαίνουν ακόμη και η ανάγκη για επαρκή στελέχωση και ενίσχυση των παιδιατρικών κλινικών όλων των γενικών νοσοκομείων, η αντιμετώπιση των σοβαρών ελλείψεων σε ΜΕΘ παίδων, η εξασφάλιση από το κράτος της δωρεάν, πλήρους και απρόσκοπτης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας σε όλα τα παιδιά.

Μίλησε επίσης για την ανάγκη να καταργηθεί κάθε πληρωμή στην Υγεία για όλο τον λαό, για δωρεάν διάθεση των ειδικών φαρμάκων και των φαρμάκων για τις ασθένειες που τις συνοδεύουν, τα συμπληρώματα διατροφής κ.λπ., αλλά και για τη δημιουργία παιδιατρικού - γυναικολογικού νοσοκομείου στην περιοχή του Πειραιά, τη δημιουργία νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική, να μην εφαρμοστεί η μετατροπή του Παιδοογκολογικού σε ΝΠΙΔ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεν υποχωρούν από τις διεκδικήσεις τους, κόντρα στην ποινικοποίηση και στην καταστολή(2024-05-31 00:00:00.0)
Μετακινήσεις - μπαλώματα που εγείρουν ζητήματα ασφάλειας(2024-05-29 00:00:00.0)
Επισφαλείς συνθήκες νοσηλείας για τους μικρούς ασθενείς, «στον αέρα» τα χειρουργεία(2024-05-28 00:00:00.0)
Παιδιατρική περίθαλψη: Γολγοθάς για γονείς και μικρούς ασθενείς(2023-11-18 00:00:00.0)
Σήμερα η απεργιακή κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας(2022-09-28 00:00:00.0)
Υγειονομική γύμνια στα Κύθηρα(2003-10-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ