Σάββατο 1 Ιούνη 2019 - Κυριακή 2 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Διατήρηση της έντασης με απειλές περιφερειακής κλιμάκωσης

Η διατήρηση της έντασης εξαιτίας των οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, όχι μόνο στην περιοχή του Περσικού Κόλπου αλλά και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, επιβεβαιώθηκε και στην έκτακτη Κοινή Σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) τα ξημερώματα της Παρασκευής στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας και την επακόλουθη σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης στην ίδια πόλη τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Στη πρώτη σύνοδο ξεχώρισε η επιλογή των περισσότερων χωρών της περιοχής (πλην Ιράκ) να ευθυγραμμίσουν την πολιτική τους έναντι του ανταγωνιστικού Ιράν, υιοθετώντας ουσιαστικά την επικίνδυνη τακτική της «υπέρτατης πίεσης» από τη μεριά των ΗΠΑ. Και το Κατάρ (που έχει επιδεινώσει τις σχέσεις του με άλλες χώρες του Κόλπου και την Αίγυπτο από τον Ιούνη του 2017, μετά την απόφασή του να συνεργαστεί με το Ιράν για τη συνεκμετάλλευση τεράστιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου) συνυπέγραψε αυτές τις επιλογές. Ξεχωρίζει επίσης η επιλογή του Ιράκ να διαφοροποιηθεί και να αρνηθεί να προσυπογράψει το κοινό ανακοινωθέν του Αραβικού Συνδέσμου, λόγω της στρατηγικής συνεργασίας που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια με το γειτονικό του Ιράν (ιδιαίτερα μετά την καταστροφική ιμπεριαλιστική επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους το 2003!). Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν πως το Ιράκ δεν συνυπέγραψε, διαφωνώντας με την αναφορά των άλλων μελών του Αραβικού Συνδέσμου στη φράση πως «οποιαδήποτε συνεργασία με την Τεχεράνη θα πρέπει να γίνει στη βάση της μη ανάμειξης στις υποθέσεις άλλων χωρών». Κατάρ και Ιράκ έχουν προσφερθεί να παίξουν το ρόλο μεσολαβητή μεταξύ ΗΠΑ - Ιράν με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης.

Το αραβικό δίκτυο «Αλ Τζαζίρα», αναφερόμενο στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου και του Αραβικού Συνδέσμου αλλά και στο ξεχωριστό ανακοινωθέν του Ανώτατου Συμβουλίου των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, επισημαίνει την απόφαση των χωρών αυτών να υποστηρίξουν το «δικαίωμα» της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) να «υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους» μετά τις επιθέσεις σε αγωγούς και τάνκερ το πρώτο 15ήμερο του Μάη. Αυτό αναδεικνύει αφενός το διακύβευμα για τους ανταγωνισμούς μεταξύ μονοπωλίων Ενέργειας, αφετέρου την πιθανότητα μίας πολλαπλώς επικίνδυνης σύγκρουσης στην περιοχή για «ξαναμοίρασμα» αγορών.

Αξίζει επίσης να επισημανθεί πως στο ανακοινωθέν των χωρών του GCC, δίνεται από την αρχή έμφαση όχι σε όσα κατηγορούν το Ιράν πως διέπραξε στην περιοχή, αλλά... στις επιθέσεις των Σιιτών αντικαθεστωτικών ενόπλων Χούτι της Υεμένης σε βάρος της Σαουδικής Αραβίας, μολονότι αυτές είναι απάντηση στην καταστροφική ιμπεριαλιστική επίθεση που εξαπολύει η τελευταία με τους συμμάχους της από τον Μάρτη του 2015!

Οι προτεραιότητες του Ριάντ και του Καΐρου

Απαρατήρητη δεν θα πρέπει επίσης να περάσει η τοποθέτηση του διοργανωτή των έκτακτων συνόδων στη Μέκκα, του Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν, κατά του Ιράν. Ο Σαλμάν επέκρινε το Ιράν, υιοθετώντας πλήρως το αμερικανικό «κατηγορητήριο» έναντι της Τεχεράνης, καθώς κατήγγειλε την ανάπτυξη του πυρηνικού και πυραυλικού προγράμματος ως «απειλή για την περιφερειακή και διεθνή σταθερότητα», καλώντας τους άλλους ηγέτες να αναλάβουν δράση για να σταματήσουν «την ιρανική κλιμάκωση μετά τις επιθέσεις σαμποτάζ σε δεξαμενόπλοια και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία» και απηύθυνε «έκκληση» στη διεθνή κοινότητα να εξασφαλιστεί η «ασφαλής ναυσιπλοΐα».

Οι έκτακτες σύνοδοι στη Μέκκα αποκαλύπτουν επίσης τη διάθεση για «γεφύρωμα» των διαφορών μεταξύ των περισσότερων χωρών της περιοχής με το Κατάρ (που διαθέτει τη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στον Περσικό!), προκειμένου να προωθηθεί το σχέδιο για το λεγόμενο «Αραβικό ΝΑΤΟ». Το σχέδιο αυτό, που χρησιμοποιεί ως βάση την υπογραφή της «Συμφωνίας Κοινής Αμυνας» του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, η οποία έχει μείνει ανενεργή μετά την επιδείνωση των σχέσεων με το Κατάρ, αναμένεται να αναθερμανθεί, με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Σίσι να είναι από τους πρώτους που είδε τη διπλή σύνοδο στη Μέκκα ως «ευκαιρία» για την «ανανέωση συζήτησης για τη δημιουργία ενός κοινού Αραβικού Αμυντικού Μηχανισμού»...

Απειλές και κατηγορίες από Πομπέο και Μπόλτον

Παράλληλα με τις έκτακτες συνόδους στη Μέκκα, Αμερικανοί αξιωματούχοι, με πρώτους τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, Τζον Μπόλτον, συνέχισαν τις απειλές σε βάρος της Τεχεράνης. Ο Μπόλτον κατηγόρησε ξανά, χωρίς αποδείξεις, το Ιράν ότι βρισκόταν πίσω από τη δολιοφθορά κατά τεσσάρων δεξαμενόπλοιων στις 12 Μάη ανοικτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, επιφυλασσόμενος να παρουσιάσει «στοιχεία» στις αρχές της ερχόμενης βδομάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Επίσης, ο Πομπέο κατηγόρησε εκ νέου (και αυτός χωρίς αποδείξεις...) το Ιράν για «επιθετικές» ενέργειες στον Περσικό, υποστηρίζοντας πως δρα με απώτερο στόχο «να αυξηθεί η τιμή του αργού».

Οι απειλές των Μπόλτον και Πομπέο έρχονται να «ενισχύσουν» την έντονη στρατιωτική κινητικότητα των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο. Σε μία περιοχή γεμάτη αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις, οι ΗΠΑ έχουν στείλει τις τελευταίες βδομάδες το αεροπλανοφόρο «Α. Λίνκολν», συνοδευτικά αντιτορπιλικά, σκάφη αμφίβιων επιχειρήσεων, ενισχύσεις στρατηγικών βομβαρδιστικών και μεταφορά νέων συστοιχιών πυραύλων «Patriot».


Δ. ΟΡΦ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ