Παρασκευή 28 Απρίλη 2023 - Κυριακή 30 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Σημαντικοί αγώνες για μισθούς, συντάξεις, δουλειά με δικαιώματα

Από το «μπλε τρένο» που συγκρότησαν εργαζόμενοι της Ενέργειας την Πέμπτη στη Γαλλία, κατά της αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης
Από το «μπλε τρένο» που συγκρότησαν εργαζόμενοι της Ενέργειας την Πέμπτη στη Γαλλία, κατά της αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης
Απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις συνεχίζουν εργαζόμενοι σε μια σειρά από χώρες της Ευρώπης, με επίκεντρο την πάλη για ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, για τις συντάξεις και τα εργασιακά δικαιώματα, ενάντια στην αντεργατική επίθεση που κλιμακώνουν κυβερνήσεις και μεγαλοεργοδοσία.

Στη Γαλλία με πολύμορφες αγωνιστικές παρεμβάσεις προετοιμάζονται οι Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα, δίνοντας συνέχεια στον πολύμηνο μαζικό αγώνα των εργαζομένων ενάντια στον νέο αντιασφαλιστικό νόμο της κυβέρνησης Μακρόν.

Την περασμένη Πέμπτη, εργαζόμενοι μαζί με τα συνδικάτα τους από τον κλάδο της Ενέργειας συγκρότησαν ένα «μπλε τρένο» (από το χρώμα των επαγγελματικών οχημάτων τους) με τη συμμετοχή και σιδηροδρομικών από τις Βερσαλλίες, που «διαδήλωσε» στην περιοχή Ιβαλίν, κοντά στο Παρίσι, ζητώντας την απόσυρση των νέων μέτρων.

Στη Μασσαλία, το Εργατικό Κέντρο (UD CGT 13) εκτός από την Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση, οργανώνει μεγάλη συναυλία στο λιμάνι, με το συγκρότημα «Massilia Sound System», που «επενδύει» τους στίχους του και με αγωνιστικά μηνύματα. Τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση του ταμείου με το οποίο το Εργατικό Κέντρο στηρίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Στη Βρετανία συνεχίζονται κλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις, με επίκεντρο το αίτημα για πραγματικές αυξήσεις μισθών, απέναντι στον πληθωρισμό που ξεπερνά το 10%.

Την Πέμπτη, χιλιάδες εκπαιδευτικοί στην Αγγλία απέργησαν και ξαναβγήκαν στους δρόμους, διεκδικώντας καλύτερους μισθούς και καλύτερα δημόσια σχολεία. Το συνδικάτο NEU, που έχει απορρίψει την απαράδεκτη πρόταση της κυβέρνησης για «αυξήσεις» μόλις 4%, ετοιμάζει άλλες τέσσερις 24ωρες απεργίες έως τη λήξη της σχολικής χρονιάς.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις των σιδηροδρομικών. Οι οδηγοί τρένων και το συνδικάτο ASLEF θα προχωρήσουν σε τρεις ακόμα 24ωρες απεργίες, στις 12 και 31 Μάη και στις 3 Ιούνη.

Στο μεταξύ, πατώντας στο τεράστιο αντιαπεργιακό νομικό οπλοστάσιο που έχουν διαμορφώσει όλες οι βρετανικές κυβερνήσεις, δικαστήριο αποδέχθηκε την προσφυγή του υπουργού Υγείας και έκρινε παράνομη τη δεύτερη μέρα της 48ωρης απεργίας που έχει προκηρύξει το συνδικάτο των νοσηλευτών RCN για τις 1 και 2 Μάη. Το πάτημα του δικαστηρίου ήταν ότι την Πρωτομαγιά λήγει η 6μηνη ισχύς της εξουσιοδότησης που έδωσαν με τεράστια πλειοψηφία τα μέλη του συνδικάτου (μέσα από μια σύνθετη διαδικασία επιστολικής ψήφου) για την προκήρυξη απεργιών...

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος, με πρόσχημα τους αποκλεισμούς δρόμων, γεφυρών κ.τ.λ. από περιβαλλοντικές οργανώσεις, η Βουλή των Κοινοτήτων ψήφισε μεσοβδόμαδα νόμο για τη λεγόμενη «διατήρηση της δημόσιας τάξης», προσθέτοντας νέους αδικαιολόγητους περιορισμούς στις διαδηλώσεις.

Στη Γερμανία, νέα προειδοποιητική απεργία πραγματοποίησαν την Τετάρτη οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία και τρένα σε πέντε κρατίδια της χώρας, μετά τον πρώτο, ανεπιτυχή γύρο διαπραγματεύσεων για αυξήσεις στους μισθούς.

Στην απεργία στα κρατίδια Σλέσβιχ - Χολστάιν, Κάτω Σαξονία, Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία, Βαυαρία και Βάδη - Βυρτεμβέργη καλούσαν το συνδικάτο Ver.di και οι ενώσεις μεταφορών του συνδικάτου EVG, το οποίο διαπραγματεύεται με την εταιρεία των σιδηροδρόμων Deutsche Bahn και με άλλες 50 εταιρείες του κλάδου.

Μεγάλες απεργίες στον κλάδο των Μεταφορών πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα τις προηγούμενες βδομάδες, απέναντι στην άρνηση της Deutsche Bahn και των άλλων εταιρειών να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ