Παρασκευή 28 Απρίλη 2023 - Κυριακή 30 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ
Ετοιμες οι ΗΠΑ να «σπρώξουν» διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά

...με βάση την «εξαιρετική συνεργασία, εδώ και πάνω από μία δεκαετία, με τέσσερις διαφορετικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα» που «δεν θα αλλάξει όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών»!

Την «πρόθεση οι ΗΠΑ να συνδράμουν στην διευκόλυνση των συζητήσεων και στη βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας, εφόσον αυτό ζητηθεί», τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζορτζ Τζέιμς Τσούνις, μιλώντας την Πέμπτη στο Φόρουμ των Δελφών, σε άλλη μια επιβεβαίωση ότι επιταχύνονται σχέδια στα Ελληνοτουρκικά προκειμένου να προχωρήσουν αμερικανοΝΑΤΟικού τύπου «διευθετήσεις» σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, με εξελίξεις να αναμένονται από την επομένη κιόλας των εκλογών.

Είναι άλλωστε δεδομένο ότι όποιος από τους ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και τις παραφυάδες τους κι αν ντυθεί το κοστούμι της νέας κυβέρνησης, θα υπερασπίζεται με την ίδια θέρμη την «εθνική» στρατηγική της παραπέρα εμπλοκής στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια.

Διόλου τυχαία ο ίδιος ο Τσούνις υπογράμμισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση διατηρεί «εκπληκτική συνεργασία» με την ελληνική, ξεκαθαρίζοντας πως «αυτό δεν θα αλλάξει, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών».

Υπενθύμισε, άλλωστε, με νόημα ότι «η εξαιρετική αυτή συνεργασία διατηρείται εδώ και πάνω από μία δεκαετία παρά τις τέσσερις διαφορετικές κυβερνήσεις», εξ ου και μέσα σε αυτά τα χρόνια η Ελλάδα αναδείχτηκε «σε στρατιωτικό εφοδιαστικό κόμβο για το ΝΑΤΟ» και «ένας εξαιρετικά αξιόπιστος και σταθερός σύμμαχος πάνω στον οποίο στηρίζονται οι ΗΠΑ για να λυθούν τα προβλήματα της ευρύτερης περιοχής»...

Σε αυτό το φόντο και με αυτήν τη βεβαιότητα, ο Τσούνις δήλωσε στους Δελφούς «ενθουσιασμένος από το βάθος των δύο κυβερνήσεων, Ελλάδας και Τουρκίας», που, όπως είπε, «είναι έτοιμες να συνομιλήσουν με στόχο την αποκλιμάκωση των εντάσεων στις σχέσεις τους», κάτι που, σημείωσε, περιμένει να φανεί ακόμα περισσότερο μετά τις εκλογές.

Εχοντας κατά νου, εξάλλου, την ευόδωση μπίζνες σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, επέμεινε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είναι «επ' ωφελεία και των δύο» αστικών τάξεων, ενώ προϊδεάζοντας για τα θέματα που είναι στο τραπέζι σημείωσε ότι «κανείς δεν έχει το μονοπώλιο του σωστού και του λάθους» και τόνισε την ανάγκη «να δοθεί έμφαση στη διπλωματία με στόχο να υπάρξει μία ειρηνική συνύπαρξη», προϋπόθεση κι αυτό για θωράκιση της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ ενόσω κλιμακώνεται η αντιπαράθεση με Ρωσία και Κίνα.

Ταυτόχρονα, ο Τσούνις έριξε κι άλλο νερό στον μύλο του επικίνδυνου εφησυχασμού, παρουσιάζοντας τις πάγιες διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης ως τάχα «προεκλογικές». Είπε συγκεκριμένα ότι «σε μία εκλογική χρονιά λέγονται αρκετά πράγματα και πρέπει να υπάρχει επιλογή στη σημασία που δίνεται», ενώ παρουσίασε περίπου ως κατόρθωμα το γεγονός ότι τέτοιες προκλητικές δηλώσεις από τη γείτονα «δεν ακολουθήθηκαν από σχετικές πράξεις»!

Στο ίδιο φόντο, ο Τσούνις, ερωτώμενος για την αγορά F-16 από την Τουρκία, ξεκαθάρισε ότι θα έρθει η μέρα που θα μπορεί η γείτων να λάβει τα αεροσκάφη. «ΗΠΑ και Τουρκία είχαν παραδοσιακά στενές σχέσεις. Ελπίζουμε ότι θα επανέλθουμε σε εκείνες τις μέρες στενής συνεργασίας», τόνισε, καλώντας μάλιστα την ΕΕ ...«να συμπεριφερθεί στην Τουρκία καλύτερα».

Τέλος, ο Τσούνις χαρακτήρισε «ιδιαίτερα σημαντικό» για τις ΗΠΑ να διασφαλίσουν ότι η Ελλάδα θα λάβει τα μαχητικά F-35, καθώς πέρα από τα κέρδη που συνεπάγεται αυτό για την αμερικανική πολεμική βιομηχανία, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις θα μπορούν να αναλάβουν ακόμα πιο ενεργό ρόλο ευρωατλαντικού χωροφύλακα στην ευρύτερη περιοχή.

Επαυξάνουν Δένδιας και Βενιζέλος

Σημειωτέον, σε αυτό το πλαίσιο, μιλώντας στην Πέμπτη στο «Νewsbomb», ο Ν. Δένδιας ανέφερε ότι μπορεί «να βρεθεί λύση με μια λογική Τουρκία», που ενδεχομένως μπορεί να προκύψει μετά τις τουρκικές εκλογές, ενώ έστειλε μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν θέλει να αποκλείσει την Τουρκία από τη θάλασσα, με προϋπόθεση η Τουρκία να δεχτεί το πλαίσιο της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Προανήγγειλε, δε, ότι σύντομα θα «ξεκολλήσει» η διαδικασία ολοκλήρωσης της συμφωνίας για ΑΟΖ με την Αλβανία (μέσω Χάγης), η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «παράδειγμα» και για την Τουρκία.

Στο μεταξύ, ο Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας την Πέμπτη στο Φόρουμ των Δελφών, έδινε μια ιδέα του τι εννοούν όταν λένε ότι πρέπει να πάνε σε αλλαγές στα «διαδικαστικά» των διερευνητικών. Είπε συγκεκριμένα ότι υπάρχει ανάγκη να «αντιστραφεί ο διάλογος» με την Τουρκία εκκινώντας από την «εξομάλυνση» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και όχι από το Κυπριακό, προκειμένου να επιλυθούν πρώτα τα «πιο εύκολα ζητήματα», όπως είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ!

Επέμεινε, άλλωστε, ότι «επιβάλλεται να επανέλθουμε στις συζητήσεις με την Τουρκία για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης στρατιωτικά», ενώ «επιλύοντας τα πιο εύκολα ζητήματα των σχέσεων των δύο χωρών», τόνισε πως «θα μπορέσουν στην συνέχεια να τεθούν υπό διαπραγμάτευση και τα πιο δύσκολα εντός του ΝΑΤΟικού πλαισίου». Παράλληλα, υπογράμμισε πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει ως προτεραιότητα την «αξιοποίηση του ανοιχτού παραθύρου ευκαιρίας» για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, επιβεβαιώνοντας ότι οι μπίζνες δρομολογούν διευθετήσεις.

Τέλος, τόνισε με νόημα απέναντι σε όσους «θέλουν αυτοδύναμη κυβέρνηση» ότι «περισσότεροι αντιλαμβάνονται τη σημασία της συνεργασίας», απέναντι «και στις προκλήσεις των επόμενων 3 ετών - που θα είναι πιο δύσκολα από τα προηγούμενα - καθώς δεν υπήρχαν δημοσιονομικοί περιορισμοί και υπήρχε η δυνατότητα για πολλές παροχές, χωρίς μείζονα διακυβεύματα στην εξωτερική πολιτική».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αμερικανικές «ελπίδες» για επιτάχυνση σε Ελληνοτουρκικά και μπίζνες(2023-09-28 00:00:00.0)
Αλληλοσυγχαίρονται για την εμπλοκή στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ!(2023-06-01 00:00:00.0)
Ετοιμασίες για συναντήσεις και συνεννοήσεις(2023-05-30 00:00:00.0)
Δυναμώνουν τα ιμπεριαλιστικά παζάρια, πέφτει λάδι στη φωτιά των ανταγωνισμών(2022-12-16 00:00:00.0)
Κοινή «στρατηγική προτεραιότητα» ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ οι ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί(2020-12-17 00:00:00.0)
Συναντήσεις με τους ΥΠΕΞ Τουρκίας και Β. Μακεδονίας(2019-11-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ