Παρασκευή 28 Απρίλη 2023 - Κυριακή 30 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
Το ΚΚΕ δεν ξεχωρίζει τον λαό σε Ρομά και Μπαλαμός

Στους Ρομά που διαβιούν μέσα σε άθλιες συνθήκες στον οικισμό Αγία Σοφία του δήμου Δέλτα και στον συνοικισμό του Δενδροπόταμου, στον δήμο Αμπελοκήπων - Μενεμένης, περιόδευσε πρόσφατα κλιμάκιο του ΚΚΕ

Στους Ρομά που διαβιούν μέσα σε άθλιες συνθήκες στον οικισμό Αγία Σοφία στα όρια του δήμου Δέλτα αλλά και στον συνοικισμό του Δενδροπόταμου, στον δήμο Αμπελοκήπων - Μενεμένης, περιόδευσε μέσα στη βδομάδα κλιμάκιο του ΚΚΕ, αποτελούμενο από τον Γιάννη Δελή, βουλευτή και εκ νέου υποψήφιο στην Α' Θεσσαλονίκης, τον Λεωνίδα Στολτίδη, βουλευτή και εκ νέου υποψήφιο στη Β' Θεσσαλονίκης, και τον Γιάννη Μάντζα, υποψήφιο βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ συνόδευε στη διάρκεια της περιοδείας ο Βασίλης Πάντζος, πρόεδρος της «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΕ».

Οι Ρομά επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στους υποψήφιους του ΚΚΕ, αναγνωρίζοντας στο πρόσωπό τους ότι το Κόμμα βρίσκεται σταθερά δίπλα τους και έχει αναδείξει από κάθε βήμα τις εγκληματικές πολιτικές σε βάρος τους, τις τραγικές ελλείψεις και την αδιαφορία. Μια πολιτική που είναι συνειδητή επιλογή, όπως κατήγγειλαν.

Αυτό που μένει ίδιο είναι η πολιτική της εγκατάλειψης

Οι Ρομά βιώνουν με πιο οξυμένο τρόπο το αποτέλεσμα της πολιτικής που αντιμετωπίζει ως κόστος τις βασικές λαϊκές ανάγκες όπως η κατοικία, η Υγεία και η Παιδεία και σήμερα θέτει υπό αίρεση ακόμα και τη στοιχειώδη πρόσβαση σε ρεύμα, θέρμανση και νερό. Στοιχεία αυτής της πολιτικής είναι η διαιώνιση των καταυλισμών, η διαβίωση σε οικισμούς με κυρίαρχη την έλλειψη υποδομών, η πολύπλευρη περιθωριοποίησή τους, η σχολική διαρροή και οι γάμοι ανηλίκων.


Ο οικισμός Αγία Σοφία εγκαινιάστηκε το 2000, σε 149 στρέμματα του πρώην στρατοπέδου «Γκόνου», με στόχο τη στέγαση των Ρομά που ζούσαν στην κοίτη του Γαλλικού Ποταμού, αλλά και σε άλλες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας. Βρίσκεται μέσα στη Βιομηχανική Περιοχή, δίπλα στις Φυλακές Διαβατών.

Αρχικά είχαν εγκατασταθεί στον οικισμό 256 οικογένειες και σήμερα έχουν ξεπεράσει τις 400. Πρόκειται για έναν οικισμό που αναπτύσσεται καθώς στις δύο δεκαετίες που μεσολάβησαν τα παιδιά μεγάλωσαν, έκαναν δικές τους οικογένειες, δημιουργήθηκαν νέες στεγαστικές ανάγκες.

Αυτό που παραμένει ίδιο είναι η πολιτική της εγκατάλειψης. Περίπου 4.000 άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν σε λυόμενα, σε παράγκες ή σε αυτοσχέδια σπίτια χωρίς αποχετευτικό σύστημα για το σύνολο του πληθυσμού, με υποτυπώδες δίκτυο ύδρευσης που δεν επαρκεί για τις ανάγκες τους, με δρόμους που μετατρέπονται σε λίμνες στο πρώτο ψιλόβροχο, με τα παιδιά να παίζουν στα λασπόνερα και με μοναδική εκπαιδευτική δομή ένα λυόμενο νηπιαγωγείο που στήθηκε για να στεγάσει τις ανάγκες 30 - 40 παιδιών και σήμερα στοιβάζονται περίπου 100, όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος του Συλλόγου του οικισμού, Σταύρος Καβατζίδης.

Ελάχιστα υδρόμετρα έχουν τοποθετηθεί καθώς δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας, με αποτέλεσμα για τις ανάγκες τους να χρησιμοποιούν πιεστικά μηχανήματα που τα λειτουργούν για λίγες ώρες στη διάρκεια της νύχτας προκειμένου να συγκεντρώνουν νερό σε πλαστικά μπιτόνια και βαρέλια, από τα οποία προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες για να πίνουν, να μαγειρεύουν και να πλένονται.


Εδώ και χρόνια περιμένουν να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις για τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών στο πλαίσιο του προγράμματος ένταξης των Ρομά, όμως ακόμα και αυτά παραμένουν στη σφαίρα των εξαγγελιών. Πρόκειται για παρεμβάσεις που αφορούν έργα όπως αποχετευτικό δίκτυο ακαθάρτων, δίκτυο ύδρευσης, οδοποιίας και ηλεκτροδότησης, διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων και, σε ένα επόμενο στάδιο, την αντικατάσταση των παραπηγμάτων με νέες κατοικίες.

Το σύστημα μας θέλει να είμαστε αγράμματοι μέσα στη λάσπη

Οπως είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ρομά Μακεδονίας, Παναγιώτης Σαμπάνης, έχει υποβληθεί ένα σχέδιο συνολικού προϋπολογισμού 6 εκατ. ευρώ, από τα οποία αρχικά σχεδιάζεται να δοθούν 1.750.000 ευρώ που φυσικά δεν επαρκούν ούτε για τις στοιχειώδεις υποδομές.

Την ίδια ώρα που παλεύουν να επιβιώσουν στις άθλιες συνθήκες, βρέθηκαν και αντιμέτωποι με την απόφαση της κυβέρνησης να βάλει σε εφαρμογή τη σύνδεση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης των παιδιών με την καταβολή των επιδομάτων. Η πλειοψηφία των οικογενειών, το 80%, αποκλείστηκε από το επίδομα παιδιού, το γνωστό Α21.

Οπως είπαν, πρόκειται για νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που αυστηροποιήθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ και ορίζει πως το επίδομα παιδιού χορηγείται πλέον «υπό την προϋπόθεση αφενός της εγγραφής κάθε παιδιού σε σχολείο και αφετέρου της πραγματικής φοίτησής του». Μάλιστα, το επίμαχο άρθρο 17 τέθηκε για πρώτη φορά σε εφαρμογή το 2023, στη μέση της σχολικής χρονιάς.

Ετσι, λοιπόν, οι οικογένειες που προσδοκούσαν το επίδομα για να πάρουν κανένα ρουχαλάκι και παπούτσια στα παιδιά τους, λίγο κρέας για τις μέρες του Πάσχα, βρέθηκαν για άλλη μια φορά στο έλεος μιας πολιτικής που, όπως καταγγέλλουν, τους τιμωρεί και επιδεινώνει την ήδη ευάλωτη και οριακή κατάσταση εκατοντάδων οικογενειών.

Δηλώνουν ότι «είμαστε απολύτως σύμφωνοι με την υποχρεωτικότητα της Εκπαίδευσης, όμως για την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου προϋπόθεση είναι η εξασφάλιση θέσεων στα σχολεία για όλα τα παιδιά». Και εξηγούν ότι η κοινότητα των Ρομά έχει ανάγκη από δομές Προσχολικής Αγωγής, βρεφονηπιακούς σταθμούς, νηπιαγωγεία κ.λπ. ώστε τα παιδιά να προετοιμαστούν για το Δημοτικό σχολείο. «Τα παιδιά σήμερα πηγαίνουν στο σχολείο, ολοκληρώνουν το Δημοτικό αλλά δεν ξέρουν να διαβάζουν. Υπάρχει φοίτηση χωρίς να υπάρχει μάθηση. Τα περισσότερα απογοητεύονται και σταματάνε. Δεν έχουν στήριξη από τους γονείς γιατί είναι ευάλωτοι και αγράμματοι. Ρόλο παίζει επίσης η υποστελέχωση των σχολείων. Οδηγούμαστε έτσι σε μεγάλη σχολική διαρροή στο Γυμνάσιο - Λύκειο. Το σύστημα μας θέλει να είμαστε αγράμματοι μέσα στη λάσπη».

Οξυμένο είναι και το πρόβλημα ηλεκτροδότησης. Το 85% δεν έχει «χελώνα» με αποτέλεσμα να παλεύουν να καλύψουν τις ανάγκες τους μέσω της ρευματοκλοπής. Και όσοι ελάχιστοι έχουν, βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο διακοπής αφού αδυνατούν να πληρώσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς. «Για μια κουζίνα και μια λάμπα καλούμαστε να πληρώσουμε 1.000 και 1.500 ευρώ στο δίμηνο», λένε. Ζητούν διαγραφή των χρεών που έχουν συσσωρευτεί και να δημιουργηθούν οι υποδομές ηλεκτροδότησης. Να γίνονται σταθερά μετρήσεις της κατανάλωσης και φυσικά να μη γίνει καμία διακοπή ρεύματος.

Στο επίκεντρο της κουβέντας βρέθηκε και το πρόβλημα της αυξημένης ανεργίας (πάνω από 60%) που αντιμετωπίζουν και το «κυνήγι» που δέχονται οι πλανόδιοι μικροπωλητές που παλεύουν να βγάλουν ένα μεροκάματο. Οπως είπαν, έξω από τον οικισμό υπάρχει μόνιμη αστυνομική παρουσία που με την παραμικρή παράβαση στην κυκλοφορία των οχημάτων, τους «κόβει» τσουχτερά πρόστιμα και πολλές φορές αφήνει τους πλανόδιους μικροπωλητές χωρίς τη δυνατότητα να εργαστούν. Με τέτοια αντιμετώπιση οδηγούνται στη μικροπαραβατικότητα.

Οι Ρομά να μη χαραμίσουν την ψήφο τους στα κόμματα που ευθύνονται για τα προβλήματά τους

Οπως σημείωσε ο Λεωνίδας Στολτίδης, «για να βγει η κοινότητά τους από την ανέχεια και την εξαθλίωση τα κονδύλια που χρειάζονται είναι στην κυριολεξία ψίχουλα και πρέπει σήμερα κιόλας κυβέρνηση, Περιφέρεια, δήμοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να εξασφαλίσουν αυτά τα κονδύλια σε σχέση με τη στέγαση, την ύδρευση, την αποχέτευση, την Παιδεία». Επίσης, κατήγγειλε την πρακτική των μηχανισμών του κράτους, της καταστολής, να τους τσακίζουν, να τους πνίγουν με το κυνήγι. «Δεν τους δίνουν άδειες για δραστηριότητες, δεν τους εξασφαλίζουν εργασία και τους βαράνε στο κεφάλι με εξοντωτικά πρόστιμα για να μην μπορεί κανένας να έχει άλλη διέξοδο. Τους βολεύουν οι συνθήκες εξαθλίωσης που οδηγούν στην παραβατικότητα γιατί εξυπηρετεί την προπαγάνδα των αστικών κομμάτων», είπε. Τόνισε ότι το ΚΚΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις σε όλα τα επίπεδα, συνεχίζοντας τις παρεμβάσεις μέσα στη Βουλή αλλά και για τον συντονισμό της δράσης τους με το εργατικό - λαϊκό κίνημα ώστε να δοθούν άμεσα λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ρομά.

Στον συνοικισμό του Δενδροπόταμου οι υποψήφιοι του ΚΚΕ αρχικά επισκέφθηκαν τα γραφεία της ποδοσφαιρικής ομάδας «Αστραπή Δενδροποτάμου», το καμάρι των Ρομά, όπου συνομίλησαν σε εγκάρδιο κλίμα με τον υπεύθυνο. Στη συνέχεια περπάτησαν στα σοκάκια και συνομίλησαν με τους κατοίκους, στα καφενεία και στα σπίτια τους. Ενιωσαν τη φιλοξενία του κόσμου που τους υποδεχόταν με το χαμόγελο και μοιραζόταν τις αγωνίες και τα βάσανα που τον απασχολούν.

Οι υποψήφιοι του ΚΚΕ κάλεσαν τους Ρομά να μη συμβιβαστούν με το περιθώριο όπου τους έχουν καταδικάσει διαχρονικά οι κυβερνήσεις. Να μη χαραμίσουν την ψήφο τους στα κόμματα που κυβέρνησαν όλα αυτά τα χρόνια και ευθύνονται για την πολύπλευρη περιθωριοποίησή τους. Να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους σε συμπόρευση με το εργατικό - λαϊκό κίνημα και να δυναμώσουν το ΚΚΕ που διεκδικεί με ευθύνη του κράτους να ξεκινήσει άμεσα ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης των Ρομά, που θα εξασφαλίζει τις βασικές προϋποθέσεις για την ένταξή τους στην εργασία, την εξασφάλιση στέγης και όρων ζωής που θα ανταποκρίνονται στις δυνατότητες της εποχής, την ισότιμη συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Ο Γιάννης Μάντζας ανέφερε ότι «τα προβλήματα της κοινότητας είναι κοινά με τα προβλήματα του υπόλοιπου λαού. Η ακρίβεια, η ανεργία, οι πλειστηριασμοί και η φτωχοποίηση της κοινωνίας έχουν επηρεάσει περισσότερο την κοινότητα των Ρομά. Στον οικισμό Αγία Σοφία είναι άθλιες οι συνθήκες και είναι ντροπή για την κοινωνία μας, το 2023, να ζουν άνθρωποι στοιβαγμένοι στην άκρη του πουθενά. Στον Δενδροπόταμο η περιοχή οικιστικά είναι σε καλύτερη μοίρα αλλά επίσης έχει προβλήματα στο κομμάτι της εργασίας. Το δικαίωμα στην εργασία δεν είναι δυστυχώς αυτονόητο για όλους, ειδικά για τους Ρομά, που πολλές φορές μόνο και μόνο για την ταυτότητά τους τίθενται αμέσως εκτός εργασιακού χώρου».

Σημείωσε ότι «οι Ρομά πρέπει να ψηφίσουν ΚΚΕ γιατί είναι το μόνο κόμμα που δεν θα τους εξαγοράσει ποτέ, που δεν μας ξεγέλασε ποτέ, δεν μας κορόιδεψε ποτέ. Το ΚΚΕ δεν ξεχωρίζει τον λαό σε Ρομά και Μπαλαμός. Ξεχωρίζει την κοινωνία σε δύο κατηγορίες, στους εργαζόμενους και στους πλουτοκράτες. Οι Ρομά ανήκουν στους εργαζόμενους. Γι' αυτό οι Ρομά πρέπει να ενισχύσουν το ΚΚΕ, το κόμμα που στηρίζει τον εργαζόμενο, τον απλό λαό».

Ο Γιάννης Δελής τόνισε ότι «δυναμώνει η θέληση του ΚΚΕ να σταθούμε στο πλάι αυτών των ανθρώπων για την πραγματική κοινωνική τους ένταξη, για να λυθούν όλα τα βασικά και σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Το ΚΚΕ θα σταθεί δίπλα στους οργανωμένους αγώνες των Ρομά και του υπόλοιπου εργαζόμενου λαού για να απολαύσουν αυτά που δικαιούνται».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ