Παρασκευή 28 Απρίλη 2023 - Κυριακή 30 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ρωσία και ΝΑΤΟ προετοιμάζονται για την επικείμενη «κρίσιμη» ουκρανική αντεπίθεση

Σε νέα φάση εκτιμάται ότι θα εισέλθει η σύγκρουση, ενώ η Κίνα προωθεί το δικό της σχέδιο

Από την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτικών σε ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς στη Βρετανία

Copyright 2023 The Associated

Από την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτικών σε ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς στη Βρετανία
Σε νέα φάση εκτιμάται ότι θα εισέλθει το επόμενο διάστημα η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, με την αναμενόμενη αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων να θεωρείται πως θα είναι κρίσιμη για τους όρους της όποιας μελλοντικής «διευθέτησης», ενώ η κλιμάκωση των εχθροπραξιών αυξάνει πάντα τους κινδύνους παραπέρα γενίκευσης.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ και οι «εταίροι» στην «Ομάδα Επαφής» προμήθευσαν στην Ουκρανία 230 άρματα μάχης, 1.550 τεθωρακισμένα οχήματα και σημαντικές ποσότητες πυρομαχικών, ώστε να εξοπλιστούν 9 νέες τεθωρακισμένες ταξιαρχίες για να τη βοηθήσουν να ανακτήσει τα εδάφη της, ανακοίνωσε χτες ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ.

«Συνεπώς οι Ουκρανοί διαθέτουν δυνατότητες τις οποίες έχουν ανάγκη για να ανακαταλάβουν περισσότερα εδάφη», υπογράμμισε.

Εξάλλου, από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης τα μέλη του ΝΑΤΟ παρείχαν επίσης αντιαεροπορικά αμυντικά συστήματα, πυροβολικό και σοβιετικού σχεδιασμού μαχητικά αεροσκάφη MIG-29, τα οποία είχαν στην κατοχή τους η Πολωνία και η Σλοβακία, εκπαίδευσαν και συνεχίζουν να εκπαιδεύουν δεκάδες χιλιάδες Ουκρανούς στρατιωτικούς σε ΝΑΤΟικά όπλα.

Ο Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε πάντως «να μην υποτιμήσουμε ποτέ» τη Ρωσία. «Οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να υπολείπονται σε ποιότητα, όμως καλύπτουν το έλλειμμα με την ποσότητα και η Μόσχα συνεχίζει να κινητοποιεί περισσότερο προσωπικό», τόνισε.

Την ίδια στιγμή ο γγ του ΝΑΤΟ «χαιρέτισε» την τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους Προέδρους της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι, αλλά «αυτό δεν αλλάζει σε τίποτε το γεγονός ότι η Κίνα δεν είναι σε θέση να καταδικάσει την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», σχολίασε.

«Εγκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει ποιες είναι οι προϋποθέσεις για συνομιλίες και ποιο σχήμα θα πρέπει αυτές να έχουν», είπε ο Στόλτενμπεργκ, αλλά «αν θέλουμε μια ειρηνική λύση έπειτα από διαπραγματεύσεις, που να επιτρέπει στην Ουκρανία να επιβληθεί ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος, το καλύτερο είναι να προσφέρουμε στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, ακριβώς όπως κάνουν οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ», κατέληξε.

Μόσχα: Η Δύση δεν κρύβει πως σχεδιάζει την ουκρανική αντεπίθεση

«Η Δύση δηλώνει ανοιχτά ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να πετύχει η αντεπίθεση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, η οποία σχεδιάζεται για το εγγύς μέλλον. Δεν κρύβουν καν ότι βρίσκονται πίσω από όλο αυτόν τον στρατιωτικό σχεδιασμό, όχι μόνο την τακτική καθοδήγηση, αλλά και τη συνεχή διάθεση δυνάμεων σύμφωνα με το στρατηγικό τους σχέδιο», σχολίασε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα.

Στο μεταξύ, την Τρίτη, η εφημερίδα «New York Times», επικαλούμενη απόρρητα έγγραφα του Πενταγώνου και των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που διέρρευσαν στο διαδίκτυο, ανέφεραν ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις σχεδίαζαν να εξαπολύσουν μια αντεπίθεση στον νότο τον επόμενο μήνα.

Παράλληλα η Μ. Ζαχάροβα τόνισε πως η Ρωσία «δεν προτίθεται να ακολουθήσει το μονοπάτι της πυρηνικής κλιμάκωσης» στην αντιπαράθεσή της με τη Δύση για την Ουκρανία, αλλά το αντίπαλο στρατόπεδο δεν θα πρέπει να «δοκιμάζει την υπομονή της».

Οι δηλώσεις της γίνονται μετά από μια πλειάδα προειδοποιήσεων στις οποίες έχουν προβεί υψηλόβαθμοι Ρώσοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου Βλ. Πούτιν, ότι η στρατιωτική υποστήριξη της Δύσης προς την Ουκρανία αυξάνει τους κινδύνους μιας καταστροφικής πυρηνικής σύγκρουσης.

Νωρίτερα μες στη βδομάδα πολλοί Ρώσοι αξιωματούχοι «προειδοποίησαν» πως «μεγεθύνεται ο κίνδυνος μιας άμεσης σύγκρουσης μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων» και πως ο κόσμος «βαδίζει προς έναν τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Θα κάνουμε οτιδήποτε για να αποτρέψουμε μια εξέλιξη των γεγονότων σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο, αλλά όχι με κόστος να παραβιάσουμε τα ζωτικά μας συμφέροντα», ξεκαθάρισε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, «συμβουλεύοντας» τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις να μην αμφισβητήσουν την αποφασιστικότητα της Μόσχας.

Οι ΗΠΑ «συνεχίζουν σκόπιμα να παραβιάζουν τα θεμελιώδη συμφέροντά μας, σκόπιμα δημιουργούν κινδύνους και αυξάνουν τις πιθανότητες μιας σύγκρουσης με τη Ρωσία», είπε ακόμη αναφερόμενη στις προμήθειες όπλων προς το Κίεβο.

Προετοιμασίες για την επόμενη φάση της σύγκρουσης

Σε γραμμές άμυνας 800 και πλέον χιλιομέτρων η Μόσχα έχει συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό στρατιωτών για να τις κρατήσουν, απέναντι στη σχεδιαζόμενη ουκρανική αντεπίθεση, η έκβαση της οποίας, κατά το Κίεβο και τη Δύση, θα είναι αποφασιστικής σημασίας για τη συνέχεια του πολέμου.

Οι ρωσικές αμυντικές εγκαταστάσεις εκτείνονται από τη Χερσώνα (νότια) έως τη βορειοανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με τον Μπρέιντι Αφρικ, του κέντρου μελετών American Enterprise Institute. Περιλαμβάνουν συρματοπλέγματα, τάφρους για να εμποδίζεται η διέλευση αρμάτων μάχης, ναρκοπέδια, εμπόδια, ιδίως προκατασκευασμένες άμυνες όπως τα «δόντια του δράκου», πολυβολεία, χαρακώματα για στρατιώτες.

Η τοποθεσία όπου θα γίνει η ουκρανική αντεπίθεση μπορεί να μην έχει αποφασιστεί ακόμη. Ισως προηγηθεί επιχείρηση εξαπάτησης των αντιπάλων, μικρότερης κλίμακας, ώστε οι Ρώσοι διοικητές να ξεγελαστούν, να θεωρήσουν πως πρόκειται για την αντεπίθεση και να ρίξουν δυνάμεις για να αμυνθούν σε αυτή, ενώ στην πραγματικότητα «δεν θα πρόκειται για την κύρια» επιχείρηση.

Στη Μόσχα, ο Βασίλι Κασίν του εθνικού πανεπιστημίου HSE λέει πως η επίθεση θα μπορούσε να γίνει στην πόλη Μπαχμούτ στο Ντονμπάς, θέατρο ανελέητης μάχης από το περασμένο καλοκαίρι, ή στον νότο.

Τη Δευτέρα, ο επικεφαλής της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας «Βάγκνερ», Γ. Πριγκόζιν, προέβλεψε πως η ουκρανική αντεπίθεση ίσως γίνει την ημέρα που οι άνδρες του θα πάρουν την Μπαχμούτ ή λίγο αργότερα.

Αναφέρεται ακόμη ότι ακόμα κι αν οι Ρώσοι έφεδροι που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν την ουκρανική αντεπίθεση δεν είναι τόσο καλά εκπαιδευμένοι, μπορούν να κρατήσουν αμυντικές γραμμές. Σε κάθε περίπτωση, κατά τον Βασίλι Κασίν, «καμιά ουκρανική αντεπίθεση, ακόμα και η πιο αποτελεσματική, δεν θα τερματίσει αυτόν τον πόλεμο».

Με το δυτικό στρατιωτικό υλικό που έχει λάβει, το Κίεβο είναι καλύτερα οπλισμένο από ό,τι πριν από έναν χρόνο. Ομως μέρος των όπλων αυτών δεν βρίσκεται ακόμα στο μέτωπο, ενώ άλλα απλά αντικατέστησαν ουκρανικό εξοπλισμό που καταστράφηκε, καθώς ο πόλεμος φθοράς που εξελίσσεται εδώ και πολλούς μήνες προκάλεσε «υψηλό επίπεδο απωλειών ιδίως μεταξύ των πιο εμπειροπόλεμων αξιωματικών και στρατιωτών», όπως και «δραστικό περιορισμό της κατανάλωσης πυρομαχικών».

Σύμφωνα με αναλυτές, την ώρα που η Ουκρανία ετοιμάζει την αντεπίθεσή της, είναι ταυτόχρονα αναγκασμένη να αμύνεται στο Κίεβο, στο Χάρκοβο, στον άξονα ανεφοδιασμού ανάμεσα στις δυο πόλεις, στα σύνορα με τη Λευκορωσία, στους άξονες προς τα σύνορα με την Πολωνία και τη Ρουμανία, στην Οδησσό.

Παράλληλα, όλο και περισσότερο πυκνώνουν τα δείγματα πως οι δυτικές κυβερνήσεις πλησιάζουν στα όρια των δυνατοτήτων τους ως προς τη στρατιωτική βοήθεια που προσφέρουν στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας και πως μετά την αναμενόμενη αντεπίθεση θα τεθεί το ζήτημα πώς θα συνεχιστεί η δυτική στήριξη στη γεωπολιτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Δημοσιεύματα στις ΗΠΑ αναφέρουν πως η κυβέρνηση Μπάιντεν προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο η αναμενόμενη αντεπίθεση της Ουκρανίας να μην αποσπάσει σημαντικά εδαφικά οφέλη. Δημόσια, η Ουάσιγκτον προσφέρει «ακλόνητη υποστήριξη» στην Ουκρανία, με όπλα και οικονομική βοήθεια για «όσο χρειαστεί». Την ίδια στιγμή, «πίσω από τις κλειστές πόρτες η κυβέρνηση ανησυχεί για το τι μπορεί να πετύχει η Ουκρανία», σημειώνει το «Politico», επικαλούμενο αξιωματούχους του Λευκού Οίκου.

Αυτές οι ανησυχίες της κυβέρνησης των ΗΠΑ βγήκαν πρόσφατα στο φως με τη διαρροή απόρρητων εγγράφων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μια άκρως απόρρητη αξιολόγηση από τις αρχές Φλεβάρη 2023 ανέφερε ότι η Ουκρανία υπολειπόταν «αρκετά» από τους στόχους της αντεπίθεσης. Οι πιο πρόσφατες αμερικανικές εκτιμήσεις είναι ότι η Ουκρανία μπορεί να σημειώσει κάποια πρόοδο στον νότο και στα ανατολικά, αλλά δεν θα μπορέσει να επαναλάβει την επιτυχία του περασμένου έτους, όπου είχε ανακαταλάβει την πόλη Χερσώνα και περιοχές γύρω από το Χάρκοβο.

Η Κίνα προωθεί το δικό της σχέδιο «πολιτικής διευθέτησης»

Σε αυτή τη χρονική στιγμή, η Κίνα επέλεξε να κάνει ένα ακόμη βήμα προώθησης του δικού της «ειρηνευτικού» σχεδίου για την ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μετά την τηλεφωνική συνομιλία των ηγετών της Κίνας και της Ουκρανίας την περασμένη Τετάρτη, ανακοινώθηκε ότι το Πεκίνο θα στείλει τον ειδικό αντιπρόσωπο για τις Ευρασιατικές Υποθέσεις, Λι Χούι, στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες «για μια εις βάθος επικοινωνία με όλα τα μέρη για μια πολιτική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης». Ο Λι ήταν ο πρέσβης της Κίνας στη Ρωσία το διάστημα 2009 - 2019.

Υπενθυμίζεται πως το κινεζικό «ειρηνευτικό» σχέδιο 12 σημείων που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Φλεβάρη, προβλέπει κατάπαυση πυρός και «ειρηνευτικές» διαπραγματεύσεις χωρίς αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τα εδάφη που έχουν καταλάβει. Μάλιστα, πρόσφατα ο Κινέζος πρέσβης στη Μόσχα έθεσε ακόμη ένα ρωσικό επιχείρημα στο τραπέζι, αυτό του «αδιαιρέτου της ασφάλειας», δηλαδή ότι κανένα κράτος δεν μπορεί να «εδραιώνει την ασφάλειά του σε βάρος των συμφερόντων ασφαλείας άλλων κρατών». Εν ολίγοις ο νέος γεωπολιτικός συσχετισμός θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του τα συμφέροντα της Ρωσίας και η επέκταση του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει την Ουκρανία.

Η Κίνα θα διορίσει έναν ειδικό απεσταλμένο ικανό να χειριστεί την πρόοδο των «ειρηνευτικών» συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, δήλωσε την Πέμπτη η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, σχολιάζοντας την επιλογή του Λι Χούι.

Τόνισε επίσης ότι «η Κίνα θα συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στην πολιτική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης».


Ε.Μ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ