Παρασκευή 28 Απρίλη 2023 - Κυριακή 30 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ «ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ»
«Στις εκλογές να ενισχυθεί το ΚΚΕ»

«Είναι αντικειμενικά σημαντικό για τα λαϊκά στρώματα, για το εργατικό κίνημα, απέναντι στην εξαγορά, τη διαχείριση και τις επιταγές του ιμπεριαλισμού, στις εκλογές να ενισχυθεί το ΚΚΕ» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η «Αριστερή Συσπείρωση». Πρόκειται για οργάνωση που δημιουργήθηκε - όπως αναφέρει η ίδια - «μετά τη μαζική αποχώρηση της πλειοψηφίας μελών της ΑΡΑΣ», ενώ μέχρι πρόσφατα συμμετείχε στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ακολουθούν εκτενή αποσπάσματα από την ανακοίνωση.

* * *

Την ώρα που πλειστηριάζεται η πρώτη κατοικία, τα νοικοκυριά της Ευρώπης περνάνε τη μεγαλύτερη κρίση ενεργειακής φτώχειας από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, το κόστος διατροφής έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα, που οι ίδιες οι έρευνές τους δείχνουν περιορισμό στην αγορά ακόμα και του ψωμιού και των μακαρονιών στην Ελλάδα, οι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΜέΡΑ25 μαζί με τα κόμματα της ακροδεξιάς δεν ψελλίζουν λέξη για την έξοδο από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ ως αναγκαίο βήμα για την ειρήνη στον κόσμο. Από τη ΝΔ του «ο Καραμανλής μας έβαλε στην ΕΕ» έως τον Βαρουφάκη του «δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να φύγουμε από την ΕΕ, ποτέ» (...)

Για τις κυρίαρχες ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις δεν αποτελεί επομένως διακύβευμα το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών, δεδομένου ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει, ανεξάρτητα από το πολιτικό της κέντρο (ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ), θα συστρατευθεί με τα δολοφονικά σχέδια και τις πολεμικές επιδιώξεις του κυρίαρχου ιμπεριαλισμού. Δεν αποτελεί διακύβευμα ούτε ως προς τον καθορισμό της εσωτερικής πολιτικής ατζέντας και τη συνέχεια της αστικής στρατηγικής, δεδομένου ότι ο δικομματισμός που έχει διαμορφωθεί θα εφαρμόσει ένα παραπλήσιο μείγμα πολιτικής (...)

Αυτό που ουσιαστικά διακυβεύεται για την επόμενη ημέρα είναι η συνέχεια της ίδιας της αριστεράς, αλλά και η πιθανότητα ενίσχυσης του ρεύματος του κοινοβουλευτισμού, του κυβερνητισμού, της ανάθεσης και των διαχειριστικών λογικών.

* * *

Το ΜέΡΑ25 - Συμμαχία για τη ρήξη δεν έχει καμία σχέση με την αριστερά, υπό οποιαδήποτε μορφή και παράδοσή της. Αποτελεί ένα μεταμοντέρνο πολιτικό αφήγημα - κεϊνσιανής έμπνευσης σύμφωνα με τους ίδιους, διαχείρισης της κρίσης προς όφελος του κεφαλαίου, με στοιχεία προστασίας κάποιων δημοκρατικών κατακτήσεων(...)

Η επιλογή της ΛΑΕ να προσχωρήσει ηγεμονευόμενη στα ψηφοδέλτια του ΜέΡΑ25 αποτελεί μία κίνηση που έχει ως βασικό κριτήριο τη δυνατότητα ή πιθανότητα κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης και το αναζητεί με συνέπεια και απαραίτητη ευελιξία από την ίδρυσή της. Η συνεχής και ρητορική επίκληση της ρήξης επιχειρεί να καμουφλάρει τον δομικά μεταρρυθμιστικό και διαχειριστικό χαρακτήρα ενός πολιτικού προγράμματος λίγο πιο προοδευτικού από εκείνο του ΣΥΡΙΖΑ 2012-2015.

Από την άλλη είναι ταυτόσημη με τη «σκληρή διαπραγμάτευση» του 2015, που κατέληξε στο τελευταίο μνημόνιο, μαζί με διευκολύνσεις στον ιμπεριαλισμό όπως εκφράστηκε με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ετσι, η «πρώτη φορά Αριστερά» μετατρέπεται σε «πρώτη φορά Ρήξη», πιάνοντας το νήμα εκεί όπου το άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν τη «μνημονιακή πανωλεθρία», με περίπου προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα ξανά.

Αυτό δεν δημιουργεί καμία ασυνέχεια στην πολιτική διαδρομή όσων συμμετέχουν στο ΜέΡΑ25 - Συμμαχία για τη ρήξη, καθώς πολιτική τους μήτρα αποτελεί ο ΣΥΡΙΖΑ, από τη διάσπαση του οποίου προέκυψαν το ΜέΡΑ25, η ΛΑΕ και η Πλεύση Ελευθερίας. Αποτελεί όμως χωρίς έκπληξη αναγκαία στάση, τυχοδιωκτική κατά την εκτίμησή μας, προετοιμάζοντας το επόμενο βήμα, για τις πολιτικές τάσεις που προέρχονται από τον χώρο της αντικαπιταλιστικής και ριζοσπαστικής αριστεράς.

Αποτελεί προδιαγεγραμμένη κατάληξη μίας μακράς διαδικασίας, που έκανε τα πρώτα της βήματα την περίοδο αναμονής της κυβερνητικής εναλλαγής το 2012 και ξεβράστηκε στη συγκρότηση του «ενδιάμεσου χώρου», στο πρώτο τσαλαβούτημα στα θολά νερά του κοινοβουλευτισμού, τον Αύγουστο του 2015 και η οποία ενίσχυσε και τροφοδοτήθηκε από την υποχώρηση και διάλυση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (...)

* * *

Επιδιώκουμε στην επικείμενη πολιτική μάχη των εκλογών την ενίσχυση δυνάμεων που παλεύουν ενάντια στον ιμπεριαλισμό, με απεύθυνση σε εργατολαϊκά στρώματα, που προωθούν τη δράση μέσα στο εργατικό κίνημα και παλεύουν για την ενίσχυσή του, που δεν ξεπουλάνε την ιστορία του εργατικού κινήματος και των λαϊκών αγώνων στην Ελλάδα για να δικαιολογήσουν την ήττα τους και δύο καρέκλες στη Βουλή.

Για αυτόν τον λόγο, είναι αντικειμενικά σημαντικό για τα λαϊκά στρώματα, για το εργατικό κίνημα, απέναντι στην εξαγορά, τη διαχείριση και τις επιταγές του ιμπεριαλισμού, στις εκλογές να ενισχυθεί το ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ