Παρασκευή 24 Μάρτη 2023 - Κυριακή 26 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ
Κι άλλες υποδομές για την πολεμική προπαρασκευή του ΝΑΤΟ ετοιμάζεται να διαθέσει η κυβέρνηση

Με εμπιστευτική επιστολή ζητείται πεδίο βολής στον Εβρο για την εκπαίδευση της Πολυεθνικής Νοτιοανατολικής Μεραρχίας

Για ΝΑΤΟικές ασκήσεις, με τη συμμετοχή εκατοντάδων στρατιωτικών στελεχών της λυκοσυμμαχίας, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να διαθέσει πεδίο βολής στον Εβρο!

Το νέο αυτό βήμα στην επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας μας και ειδικά της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο γίνεται στο πλαίσιο της ανάπτυξης των ΝΑΤΟικών δυνάμεων της Νοτιοανατολικής Πολυεθνικής Μεραρχίας (Multinational Division - South East, MND-SE), που επιχειρεί σε Βουλγαρία και Ρουμανία.

Πιο συγκεκριμένα, το ΝΑΤΟ με διαβαθμισμένο - «εμπιστευτικό» έγγραφο, με ημερομηνία αποστολής 16/2/2023, ζητά να «επιστρατεύσει» το πεδίο βολής «Ψηλός Στάλος» κοντά στο Διδυμότειχο Εβρου ως πεδίο ασκήσεων για την παραπάνω μεραρχία.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το έγγραφο, αυτήν την περίοδο έχουν αναπτυχθεί από τη μεραρχία 5.850 άτομα, στο πλαίσιο της στρατιωτικής ετοιμότητας και της προετοιμασίας για την ταχεία ανάπτυξη δυνάμεων. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται αφενός για δυνάμεις του ΝΑΤΟ που αποτελούνται από 900 άτομα στη Βουλγαρία και 1.300 άτομα στη Ρουμανία και αφετέρου για δυνάμεις υπό τη διοίκηση του 5ου ΣΣ των ΗΠΑ, με άλλα 650 άτομα στη Βουλγαρία και 3.000 στη Ρουμανία.

Μιλάμε δηλαδή για έναν τεράστιο όγκο συγκεντρωμένων στρατιωτικών δυνάμεων που αναπτύσσονται στην περιοχή, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για γενικευμένο πόλεμο και με το βλέμμα στραμμένο στην Ουκρανία. Οπως αναφέρεται στο έγγραφο του ΝΑΤΟ, τα συμμαχικά τμήματα «αντικαθίστανται με συχνότητα 4 μηνών από τη Γαλλία και 6 μηνών από τους έτερους συμμάχους. Σε κάθε εναλλαγή τμημάτων η MND-SE, στο πλαίσιο της ομαλής ενσωμάτωσης των νεοεισερχόμενων (CET/FIT plan) στην περιοχή επιχειρήσεων (AOO), έχει καθορίσει τη διεξαγωγή εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων (...) με αντίστοιχη χρησιμοποίηση όπλων υποστηρίξεως».

«Δυσχέρειες» και «απροθυμίες» στην προσφορά υποδομών


Το έγγραφο λοιπόν διαπιστώνει ότι οι υποδομές που αυτήν τη στιγμή είναι διαθέσιμες για την εκπαίδευση της παραπάνω δύναμης σε Ρουμανία και Βουλγαρία δεν είναι κατάλληλες. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει ότι το «μοναδικό αξιόλογο» πεδίο ασκήσεων είναι το CINCU της Ρουμανίας, 300 χλμ. βορείως του Βουκουρεστίου, που συνδέεται «με οδικό δίκτυο κακής κατάστασης, απαιτώντας πολύωρη διαδρομή για να προσεγγιστεί».

Οσο για τη Βουλγαρία, εκεί βρίσκεται το μοναδικό πεδίο ασκήσεων που χρησιμοποιείται σήμερα (το NSTA), ενώ, αν και υπάρχει ένα ακόμα, ο διοικητής του βουλγαρικού στρατού ξηράς δεν εγκρίνει τη χρήση του από το ΝΑΤΟ.

Με βάση την παραπάνω εικόνα, επισημαίνονται στο σχετικό έγγραφο από τη μία η «αδυναμία του ρουμανικού στρατού» και από την άλλη η «μερική απροθυμία του βουλγαρικού στρατού» να διαθέσουν πεδία ασκήσεων, κάτι που φέρνει «σοβαρή δυσχέρεια στην κάλυψη των επιχειρησιακών απαιτήσεων εκπαιδεύσεως των ανεπτυγμένων δυνάμεων». Και αυτό, όπως επισημαίνεται, έχει προκαλέσει έντονα σχόλια από την πλευρά των Γάλλων και των Ιταλών που συμμετέχουν με δυνάμεις τους στη μεραρχία.

Μάλιστα, το ΝΑΤΟ προειδοποιεί ότι η κατάσταση αυτή αναμένεται να επιδεινωθεί με την «επικείμενη αύξηση της δύναμης των ανεπτυγμένων Συμμαχικών στρατευμάτων».

Γι' αυτό και με το εν λόγω έγγραφο ζητείται από την Ελλάδα να διαθέσει, με έγκριση από το ΓΕΕΘΑ, ελληνικά πεδία βολής και ασκήσεων και πιο συγκεκριμένα το «Ψηλός Στάλος» του Εβρου σε ιταλικές και αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Παρουσιάζονται άλλωστε και τα ...πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου σημείου της χώρας μας αναφορικά με την εγγύτητα στις εγκαταστάσεις της μεραρχίας, αφού η απόσταση από τη βουλγαρική βάση NSTA μέχρι την Ορεστιάδα είναι 200 χλμ., «με ικανοποιητικό οδικό δίκτυο και σιδηροδρομική σύνδεση», ενώ η απόσταση μέχρι την αεροπορική βάση της Ρουμανίας (MK airbase) είναι 500 χλμ.

Προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα

Τα ερωτήματα που προκύπτουν από το συγκεκριμένο ΝΑΤΟικό παράγγελμα προς την Ελλάδα και από την προθυμία της κυβέρνησης να το υλοποιήσει είναι πολύ σοβαρά. Για παράδειγμα:

-- Τι σημαίνουν για την περιοχή, τι κινδύνους εγκυμονούν η «φιλοξενία» και η πολεμική προπαρασκευή - εκπαίδευση μιας τεράστιας πολυεθνικής δύναμης του ΝΑΤΟ, όταν λίγα χιλιόμετρα βορειότερα μαίνεται η φωτιά του πολέμου;

-- Ποια και πόσα όπλα υποστηρίξεως αναμένεται να αξιοποιηθούν μέσα στην καρδιά του Εβρου από τους χιλιάδες ΝΑΤΟικούς που θα περνάνε από εκεί κάθε τόσο;

-- Ποιες άλλες εγκαταστάσεις σκοπεύει η κυβέρνηση να διαθέσει για την υποστήριξη της εκπαίδευσης των ΝΑΤΟικών δυνάμεων, π.χ. στρατόπεδα, χώρους φιλοξενίας κ.λπ.;

-- Πόσα χρήματα θα δαπανηθούν για την όλη διαδικασία και ποια θα είναι η πηγή χρηματοδότησής της;

-- Τι επιβάρυνση φέρνει για το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο η μεταφορά τέτοιων δυνάμεων, μέσα από κατοικημένες περιοχές, όταν νωπά είναι ακόμα τα τραγικά αποτελέσματα από το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη; Σημειώνεται ότι οι κάτοικοι των χωριών γύρω από το πεδίο βολής «Ψηλός Στάλος» πολλές φορές στο παρελθόν έχουν αντιδράσει για τις βολές και τις ασκήσεις, που προξενούν ακόμα και ζημιές στα σπίτια τους.

Και «προσβολή στόχων» στον Βόλο από B-52

Στο μεταξύ, την Τετάρτη, «στο πλαίσιο της Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδος και ΗΠΑ», όπως λέγεται αρμοδίως, πραγματοποιήθηκε «επιχειρησιακή συνεκπαίδευση» με την επωνυμία «Spartan Spear» μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων και ενός στρατηγικού βομβαρδιστικού αεροσκάφους (ικανού να φέρει πυρηνικά) τύπου Β-52 της Bomber Task Force της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Στη συνεκπαίδευση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς 2 μαχητικά αεροσκάφη F-16 σε αποστολή Συνοδείας και 1 ομάδα Τερματικής Καθοδήγησης Πυρών - Joint Terminal Attack Controller (JTAC) της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ. Αλλωστε, κατά τη διεξαγωγή της εκτελέστηκε εικονική προσβολή στόχων από το αεροσκάφος Β-52 με κατάδειξη από την ομάδα JTAC της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στο Πεδίο Βολής Γλαφυρών (κοντά στον Βόλο).

Πεδίο βολής που έτσι κι αλλιώς αξιοποιούν συχνά οι Αμερικανοί, ακονίζοντας τις ικανότητές τους για πόλεμο. Π.χ. ασκούνται εκεί ελικοπτεράδες της 1st Combat Aviation Brigade (CAB), οι οποίοι έχουν μετασταθμεύσει στις εγκαταστάσεις της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο.


Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ