Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Μάρτη 2023 - αριθ. φύλλου: 14216

ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ
Ετοιμάζεται νέα αποστολή τεθωρακισμένων στην Ουκρανία;

Από τα νησιά του Αιγαίου σε στρατόπεδο στη Μενεμένη για «επιθεώρηση»... Κι από κει, πού;


ΣΕΛ.  10
ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΕ ΗΠΑ ΚΑΙ ΕΛΒΕΤΙΑ...
Σε δίνη και η γερμανική Deutsche Bank παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις

Κατακόρυφη πτώση των μετοχών της, σε «επιφυλακή» το τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης


ΣΕΛ.  16

«Οπου βγει...» η ασφάλεια του λαού σε αστικές συγκοινωνίες και μεταφορές

  • Σοβαρά ερωτήματα από την έρευνα του «Ριζοσπάστη» για την αντιπυρική πρόληψη και προστασία στους υπόγειους σταθμούς του Ηλεκτρικού
  • «Λάστιχο» τα όρια ηλικίας για υπέργηρα λεωφορεία! Με ευθύνη του κράτους η απόσυρσή τους παρατείνεται λόγω «εξαιρετικά δύσκολων οικονομικών συνθηκών»
  • Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ: Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για ασφαλείς σχολικές εκδρομές
  • Με καθυστέρηση η επανεκκίνηση του σιδηρόδρομου, λόγω των μεγάλων προβλημάτων που παραμένουν

ΣΕΛ.  4   -   7

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ελπιδοφόροι αγώνες

Στη Γαλλία και τη Γερμανία του «σκληρού πυρήνα» της ΕΕ, στην Ελλάδα και την Πορτογαλία του «μεσογειακού Νότου», στη Βρετανία του Brexit, σε όλη την Ευρώπη, εκατομμύρια εργαζόμενοι βγαίνουν στους δρόμους, απεργούν, διεκδικούν και διαδηλώνουν απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που κλιμακώνουν όλες οι κυβερνήσεις, υπηρετώντας τα συμφέροντα και τις ανάγκες του κεφαλαίου.

Η διάρκεια, η μαζικότητα, η εναλλαγή διαφορετικών μορφών πάλης από τις οργανώσεις των εργαζομένων αποτυπώνονται στις κινητοποιήσεις που δυναμώνουν σε όλη την Ευρώπη:

Στους απεργιακούς αγώνες για Συλλογικές Συμβάσεις με ουσιαστικές αυξήσεις μισθών απέναντι στην «απογείωση» του πληθωρισμού και την επίθεση κυβερνήσεων και εργοδοσίας που κατατρώει το εργατικό - λαϊκό εισόδημα. Στις κινητοποιήσεις ενάντια στην κλιμάκωση της αντιασφαλιστικής επίθεσης.

Αλλά και στην πάλη των «ηρώων» της πανδημίας - των εργαζομένων σε κλάδους όπως η Υγεία, οι Μεταφορές κ.ά. - που διεκδικούν μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, επαρκή στελέχωση, να μπει τέλος στην εξοντωτική εντατικοποίηση.

Οι μαζικές κινητοποιήσεις είναι ταυτόχρονα γροθιά στις αυταπάτες που καλλιεργούσαν όλο το προηγούμενο διάστημα δυνάμεις και αστικά επιτελεία για τις σοσιαλδημοκρατικές και τις άλλες «προοδευτικές» κυβερνήσεις, για δήθεν «φιλολαϊκές» διεξόδους από κόμματα και κυβερνήσεις που εμφανίζονται ως «σωτήρες».

Στη Γαλλία, η «προοδευτική» κυβέρνηση του «δημοκράτη» Μακρόν που «νίκησε την ακροδεξιά», ξεδιπλώνει όλο το «πακέτο» των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων και καταφεύγει παράλληλα σε ρεσιτάλ αυταρχισμού για να περάσει τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα.

Επιστρατεύει απεργούς και στέλνει τις δυνάμεις καταστολής εναντίον τους, αξιοποιεί τις πιο αντιδραστικές διατάξεις του αστικού Συντάγματος για να αποφύγει ακόμα και την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, χαρακτηρίζει «μπουλούκια που δεν έχουν σημασία» τα εκατομμύρια των απεργών και των διαδηλωτών...

Στην Πορτογαλία της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης Κόστα, που αρκετοί με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ παρουσίαζαν και στη χώρα μας ως πρότυπο «αριστερής διακυβέρνησης», χιλιάδες απεργοί και διαδηλωτές κατέκλυσαν πριν λίγες μέρες το κέντρο της Λισαβόνας καταγγέλλοντας το αβάσταχτο κόστος διαβίωσης, με τον πληθωρισμό να φτάνει στο 7,8% το 2022.

Στη Γερμανία της δήθεν «προοδευτικής αλλαγής», με την ανάδειξη του σοσιαλδημοκράτη Ολαφ Σολτς στην καγκελαρία (ο ίδιος ήταν αντικαγκελάριος της Μέρκελ αλλά αυτό ήταν... ψιλά γράμματα στο σχετικό αφήγημα), δυναμώνουν απεργιακές κινητοποιήσεις για τις Συλλογικές Συμβάσεις, όπως η χτεσινή απεργία στις Μεταφορές - η μεγαλύτερη των τελευταίων δεκαετιών - και οι παράλληλες απεργίες σε μια σειρά κλάδους του Δημοσίου, παρά το ασφυκτικό νομικό πλαίσιο για την επιβολή της περιβόητης «εργασιακής ειρήνης».

Στη Βρετανία, ο πολύμηνος απεργιακός αγώνας για ουσιαστικές αυξήσεις μισθών απέναντι στην τεράστια ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια, επιβεβαιώνει ότι τα συμφέροντα των εργαζομένων είναι ασύμβατα με τα κέρδη και την εξουσία του κεφαλαίου, είτε εντός, είτε εκτός ΕΕ.

Απέναντι στις αστικές κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων και στα επιτελεία τους σε όλη την ΕΕ, απέναντι στα μονοπώλια που αυτοί υπηρετούν, απέναντι σε όσους θέλουν τους εργαζόμενους να σκύβουν το κεφάλι, να πνίγονται στη μοιρολατρία του «τίποτα δεν αλλάζει» και να διαλέγουν το «μικρότερο κακό» μέσα στους «μονόδρομους» του κεφαλαίου, που οδηγούν πάντα σε νέες απώλειες και στο μεγαλύτερο κακό, οι εργατικές κινητοποιήσεις σε μια σειρά χώρες, με την πρωτόγνωρη εδώ και δεκαετίες έκταση, τον παλμό και τον συντονισμό τους, στέλνουν ελπιδοφόρα μηνύματα αγωνιστικής ανάτασης.

Είναι κόλαφος για τους στημένους «κοινωνικούς διαλόγους», τους εργατοπατέρες που χρόνια τώρα διατείνονταν ότι «οι απεργίες είναι ξεπερασμένες», τους διάφορους «καταλληλότερους» διαχειριστές της «κοινωνικής συνοχής».

Μέσα σε αυτήν την πάλη, την οργάνωση και την αλληλεγγύη, διαμορφώνονται καλύτερες δυνατότητες και προοπτικές να φωτιστεί ο δρόμος που οδηγεί στην ανατροπή του σημερινού αρνητικού συσχετισμού δυνάμεων. Ο δρόμος που πρέπει να ανοίξουν οι λαοί για να γράψουν τη δική τους Ιστορία!


Copyright 2023 The Associated

Copyright 2023 The Associated

ΓΑΛΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Χιλιάδες λαού στους δρόμους με απεργίες και διαδηλώσεις

Νέα πανεθνική απεργία σήμερα στη Γαλλία | Παρέλυσαν χτες οι υπεραστικές συγκοινωνίες και οι μεταφορές στη Γερμανία | Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε στο Παρίσι και μεταφέρει τον παλμό του απεργιακού αγώνα


ΣΕΛ.  13   -   16


«Εφυγε» πλήρης ημερών ο παλαίμαχος σύντροφος Κώστας Τάτσης

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ


ΣΕΛ.  18
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Οσο πιο δυνατό το ΚΚΕ τόσο μεγαλύτερο το κέρδος για τον λαό!

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε κυριακάτικη εφημερίδα


ΣΕΛ.  9
ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
Κανένα συγχωροχάρτι στην εγκληματική πολιτική

ΚΚΕ: Η ζωή και η ασφάλεια δεν κοστολογούνται | ΚΝΕ: Κοροϊδία οι ρυθμίσεις για τους φοιτητές


ΣΕΛ.  12

Εκλογές Ιούνη 2023

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org