Παρασκευή 24 Μάρτη 2023 - Κυριακή 26 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΚΙΝΑ - ΡΩΣΙΑ
«Κοινά καθήκοντα και στόχοι» για την «παγκόσμια στρατηγική συνεργασία» στη «νέα εποχή»

Η ενίσχυση της «αμυντικής», ενεργειακής και οικονομικής συνεργασίας βρέθηκε στο επίκεντρο της επίσκεψης του Κινέζου Προέδρου στη Μόσχα

Sputnik

Η παραπέρα ενίσχυση της συνεργασίας Κίνας - Ρωσίας σε κρίσιμους τομείς για τον εντεινόμενο ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό με το ευρωατλαντικό μπλοκ βρέθηκε στο επίκεντρο της τριήμερης επίσκεψης του Κινέζου Προέδρου, Σι Τζινπίνγκ, στη Μόσχα.

Με φόντο την ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία και μόλις λίγα 24ωρα μετά την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο σε βάρος του Ρώσου ομολόγου του, ο Σι Τζινπίνγκ υπογράμμισε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ότι Κίνα και Ρωσία «είμαστε εταίροι σε μια παγκόσμια στρατηγική συνεργασία» και ότι «είναι αυτό το καθεστώς που καθορίζει πως πρέπει να υπάρχουν στενές σχέσεις μεταξύ των χωρών μας».

Αντίστοιχα, ο Βλ. Πούτιν τόνισε ότι «έχουμε πολλά κοινά καθήκοντα και στόχους».

Σε αυτό το πλαίσιο, οι δύο ηγέτες υπέγραψαν «Κοινή Δήλωση για την εμβάθυνση της περιεκτικής Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Συντονισμού για τη Νέα Εποχή».

«Αμυντική» συνεργασία σε αντιπαράθεση με το ευρωατλαντικό μπλοκ

Στο επίκεντρο της Δήλωσης τίθεται μεταξύ άλλων η αντιπαράθεση με τη στρατιωτική κινητικότητα του ευρωατλαντικού μπλοκ και των συμμάχων του στην Ευρώπη και στον Ινδο-Ειρηνικό.

Ετσι, καταγράφονται «σοβαρές ανησυχίες» των δύο πλευρών για «τις συνέπειες και τους κινδύνους που θα έχουν στην περιφερειακή στρατηγική σταθερότητα η τριμερής εταιρική σχέση στην ασφάλεια AUKUS και τα προγράμματα που αφορούν συνεργασία για πυρηνοκίνητα υποβρύχια ανάμεσα σε ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία».

Στο πλαίσιο της όξυνσης των στρατιωτικών και άλλων σχεδιασμών σε όλο τον Ινδο-Ειρηνικό (όπου μάλιστα Ρωσία και Κίνα έχουν αυξήσει και τα κοινά τους γυμνάσια τα τελευταία χρόνια) και λίγες μέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής της AUKUS και την ανακοίνωση του σχεδιασμού για τον εξοπλισμό της Αυστραλίας με πυρηνοκίνητα υποβρύχια, Κίνα και Ρωσία «καλούν με έμφαση τα μέλη της AUKUS να εκπληρώσουν αυστηρά τις υποχρεώσεις τους για τη μη εξάπλωση όπλων μαζικής καταστροφής και μέσων παράδοσής τους και να διαφυλάξουν την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στην περιφέρεια».

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η «έκκληση» των δύο πλευρών προς το ΝΑΤΟ «να τηρήσει τις δεσμεύσεις του ως περιφερειακού και αμυντικού οργανισμού» και «να σεβαστεί την κυριαρχία, ασφάλεια και τα συμφέροντα αλλά και την ποικιλία των πολιτισμών, της ιστορίας και της κουλτούρας άλλων χωρών και να αντιμετωπίσει την ειρηνική τους ανάπτυξη με αντικειμενικό και δίκαιο τρόπο».

Επιπλέον, «εκφράζουν τη σοβαρή τους ανησυχία για τη συνεχιζόμενη ενίσχυση των στρατιωτικών δεσμών του ΝΑΤΟ με χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού και την υπονόμευση της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας».

Απέναντι στην προσπάθεια των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων τους να ενισχύσουν τα στρατιωτικά και πολιτικά «πατήματά» τους στον Ινδο-Ειρηνικό (π.χ. με τις επαφές με κράτη της Νοτιοανατολικής Ασίας όπως οι Φιλιππίνες, όπου η Ουάσιγκτον αναζητά και «διευκολύνσεις» για τα στρατεύματά της στην περιοχή), «οι δύο πλευρές αντιτίθενται στη σύνδεση ως κλειστή και αποκλειστική δομή ομάδων στην περιοχή και στην αντιπαράθεση στρατοπέδων και πολιτικών ομάδων».

Οι Πρόεδροι Κίνας και Ρωσίας εστίασαν και σε άλλα μέτωπα, όπου οι εξελίξεις «τρέχουν» τον τελευταίο καιρό:

-- Στην Ταϊβάν, όπου η στοχευμένη συνεχής «αναβάθμιση» των επαφών της Ουάσιγκτον με την Ταϊπέι ρίχνει νέο «λάδι στη φωτιά» των εντάσεων με το Πεκίνο. «Η ρωσική πλευρά επαναβεβαιώνει την αφοσίωσή της στην αρχή της "μίας Κίνας", αναγνωρίζει την Ταϊβάν ως αναφαίρετο τμήμα της κινεζικής επικράτειας και εναντιώνεται σε κάθε μορφή της "ταϊβανέζικης ανεξαρτησίας", στηρίζει σθεναρά τα μέτρα της Κίνας να διαφυλάξει την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

-- Στην Κορεατική Χερσόνησο, γύρω από την οποία υψώνονται πάλι οι τόνοι, μετά και τις νέες, ευρείας κλίμακας ασκήσεις ΗΠΑ - Νότιας Κορέας, αλλά και τις διαρκείς βαλλιστικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας. Συγκεκριμένα, οι δύο πλευρές «εκφράζουν ανησυχία για την κατάσταση στη Χερσόνησο και καλούν την αμερικανική πλευρά να ανταποκριθεί στις έννομες και λογικές ανησυχίες της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας με πρακτικές δράσεις και να διαμορφώσει συνθήκες για την επανάληψη του διαλόγου».

Ως προς τη συνεργασία των δύο πλευρών σε ζητήματα ασφάλειας, ξεχωρίζει επίσης η αναφορά στη Δήλωση για συντονισμένη αντιμετώπιση διαφόρων εξελίξεων στο εσωτερικό χωρών που αποδίδονται σε παρέμβαση ξένων παραγόντων («έγχρωμες επαναστάσεις»).

Η Δήλωση αναφέρει ότι Κίνα και Ρωσία θα ενισχύσουν «τη συνεργασία στην επιβολή του νόμου, όπως στην παρεμπόδιση της "έγχρωμης επανάστασης"», αλλά και ειδικά στην αντιμετώπιση οργανώσεων όπως το «Ισλαμικό Κίνημα στο ανατολικό Τουρκιστάν», το διεθνές οργανωμένο έγκλημα, το οικονομικό έγκλημα και το εμπόριο ναρκωτικών.

Ακόμα στενότερη συνεργασία στην Ενέργεια και την οικονομία

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα και με τη Δήλωση, «οι δύο πλευρές θα οικοδομήσουν στενότερη εταιρική σχέση στην ενεργειακή συνεργασία, θα στηρίξουν εταιρείες των δύο πλευρών στην προώθηση προγραμμάτων ενεργειακής συνεργασίας, όπως στο πετρέλαιο και το αέριο, στον άνθρακα, στην ηλεκτρική και την πυρηνική ενέργεια».

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις ευρωατλαντικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας να επιταχύνουν εξελίξεις και ανακατατάξεις, η Ρωσία επιχειρεί στροφή στις εξαγωγές υδρογονανθράκων στις ανερχόμενες αγορές του Ινδο-Ειρηνικού, ενώ η Κίνα επιδιώκει να αντλήσει περισσότερα οφέλη από την ανάδειξή της ως βασικού αγοραστή ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ολα αυτά σε μία περίοδο που συνολικά στην Κεντρική και Νότια Ασία «τρέχουν» σχέδια και παζάρια για την αξιοποίηση παλιών και νέων ενεργειακών διαδρόμων, δυναμώνοντας τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Σε ένα τέτοιο φόντο, η Δήλωση αναφέρει ότι οι δύο πλευρές θα εστιάσουν και στην «από κοινού διαφύλαξη της διεθνούς ενεργειακής ασφάλειας, περιλαμβανομένης της ασφάλειας διασυνοριακών υποδομών, και στη σταθερότητα της βιομηχανίας και των εφοδιαστικών αλυσίδων ενεργειακών προϊόντων».

Χαρακτηριστικό είναι και το «Πρωτόκολλο για την Ενίσχυση της Συνεργασίας στη Θεμελιώδη Επιστημονική Ερευνα», που υπέγραψαν το ρωσικό υπουργείο Επιστημών και Ανώτατης Εκπαίδευσης, το κινεζικό υπουργείο Επιστήμης και Τεχνολογίας, το Κοινό Ινστιτούτο για την Πυρηνική Ερευνα και η Κινεζική Ακαδημία Επιστημών. Ακόμα, ο κρατικός όμιλος ατομικής ενέργειας Rosatom και η Κινεζική Αρχή Ατομικής Ενέργειας υπέγραψαν πρόγραμμα μακροπρόθεσμης συνεργασίας για την ανάπτυξη αντιδραστήρων νετρονίου και κλειστών κυκλωμάτων ανάπτυξης πυρηνικών καυσίμων.

Οι δύο πλευρές εξάλλου συζήτησαν ειδικά και για τον αγωγό φυσικού αερίου «Power of Siberia» 2, που θα αυξήσει κι άλλο τις ροές ρωσικού αερίου προς την Κίνα. Υπολογίζεται ότι θα παραδίδει ετησίως 50 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου στην Κίνα μέσω Μογγολίας.

Τέλος, οι δύο πλευρές υπέγραψαν και Κοινή Δήλωση ειδικά για το «Σχέδιο Ανάπτυξης των προτεραιοτήτων στην Οικονομική Συνεργασία Κίνας - Ρωσίας έως το 2030». Εκεί μεταξύ άλλων ιεραρχούν τη νέα αύξηση της «κλίμακας εμπορικών τους συναλλαγών», τη βελτίωση των «εμπορικών δομών», αλλά και την ανάπτυξη του «ηλεκτρονικού εμπορίου και άλλων καινοτόμων τρόπων συνεργασίας».

Αναφέρθηκε επίσης ότι οι δύο χώρες είναι έτοιμες να δημιουργήσουν ένα κοινό σώμα εργασίας για την ανάπτυξη της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής, μιας ναυτιλιακής οδού που εκτείνεται στις βόρειες ακτές της Ρωσίας, κατά μήκος των θαλασσών του Αρκτικού Ωκεανού.

Ο Ρώσος ηγέτης, με φόντο το μπαράζ ευρωατλαντικών κυρώσεων, δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει τις κινεζικές επιχειρήσεις να αντικαταστήσουν τις δυτικές, που μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία αποχώρησαν από τη Ρωσία ή διέκοψαν συνεργασίες με ρωσικά κεφάλαια.

Από την πλευρά του, ο Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να προωθήσουν την ποιότητα και τον όγκο της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας τους, ξεχωρίζοντας τους τομείς της Ενέργειας, των πρώτων υλών και των ηλεκτρονικών, ενώ δεν παρέλειψε να προσκαλέσει τον Πούτιν στην Κίνα «όταν θα μπορέσει φέτος».


Α. Μ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ