Παρασκευή 24 Μάρτη 2023 - Κυριακή 26 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ανταγωνισμοί και «αβεβαιότητες» με θύματα τους λαούς

Κυρ. Μητσοτάκης: Το γονάτισμα των δανειοληπτών, «η άλλη όψη της προόδου των τραπεζών»!

Με τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τις οικονομικές αβεβαιότητες στο τραπέζι συνεδρίαζε Πέμπτη και Παρασκευή, στις Βρυξέλλες, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Σε ό,τι αφορά τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, οι ηγέτες της ΕΕ συζήτησαν την «περαιτέρω ενίσχυση της συλλογικής πίεσης προς τη Ρωσία», τη «χρήση δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων για την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας», τη «στήριξη για την κάλυψη των στρατιωτικών και αμυντικών αναγκών» της, αλλά και την «παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια». Τόνισαν σχετικά ότι από την έναρξη του πολέμου, η ΕΕ και τα κράτη - μέλη της έχουν διαθέσει περίπου 67 δισ. ευρώ, επίσης «θέσπισαν μια άνευ προηγουμένου δέσμη περιοριστικών μέτρων κατά της Ρωσίας». «Η ΕΕ είναι ενωμένη όσον αφορά την αλληλεγγύη της προς την Ουκρανία και θα στηρίξει τη χώρα για όσο χρειαστεί», διαβεβαίωσαν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κλιμάκωση του πολέμου.

Στη θεματική «Ανταγωνιστικότητα και ενιαία αγορά της ΕΕ», και ενώ σωρεύονται νέα σύννεφα στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία, αναζητώντας νέα πεδία διασφαλισμένης κερδοφορίας για τα μονοπώλια, εξέτασαν την «πρόοδο» της στρατηγικής για την «πράσινη» και «ψηφιακή μετάβαση» και το πώς η «οικονομική, βιομηχανική και τεχνολογική βάση της ΕΕ μπορεί να προσαρμοστεί» σε αυτή.

Εξάλλου, καθώς οι σχετικοί ανταγωνισμοί με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα (που έχουν ανακοινώσει τεράστια «πακέτα στήριξης» των δικών τους μονοπωλίων), αλλά και στο εσωτερικό της ΕΕ, χτυπάνε «κόκκινο», το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διεξήγαγε «στρατηγική συζήτηση σχετικά με τις γεωπολιτικές πτυχές της εμπορικής πολιτικής της ΕΕ και θα εξετάσει τη μεταρρύθμιση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ», όπως και το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο του 2023, την αλυσίδα μνημονίων διαρκείας που ματώνουν τους λαούς.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κυρ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα μετέχει τώρα στις συζητήσεις από πιο ενισχυμένες θέσεις, με βάση τα σκληρά μέτρα κατά του λαού, που έστρωσαν «κόκκινο χαλί» στο κεφάλαιο.

Ενώ έσπευσε, «μπροστά στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική καταιγίδα η οποία ξετυλίχθηκε τις τελευταίες εβδομάδες», να δώσει διαβεβαιώσεις χωρίς αντίκρισμα ότι «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό και ότι οι καταθέσεις είναι προστατευμένες».

Ταυτόχρονα μίλησε για «σειρά από μεγάλες οικονομικές προκλήσεις» που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, φροντίζοντας από τη μια να ξαναπαρουσιάσει την ακρίβεια ως «εισαγόμενη» και «αποτέλεσμα της απρόκλητης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», και αναπόφευκτη την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, «την οποία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κρίνει απαραίτητη προκειμένου να συγκρατήσουμε τον πληθωρισμό».

Μάλιστα, με θράσος είπε ότι από τη μια «αυτή η αύξηση των επιτοκίων πιέζει και τους Ελληνες δανειολήπτες, καθώς τους υποχρεώνει να διαθέσουν μεγαλύτερο κομμάτι του διαθέσιμου εισοδήματός τους για τις δανειακές τους εξυπηρετήσεις», αλλά... αυτό είναι «η άλλη όψη του νομίσματος, της προόδου που έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια, είναι ότι οι τράπεζές μας είναι πια ισχυρές»!

Για μια ελάφρυνση στους δανειολήπτες παρέπεμψε στην «πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα», όπως είπε, που όταν αποκτηθεί από την εγχώρια καπιταλιστική οικονομία, «θα μπορούμε να προσβλέπουμε ότι και το κόστος δανεισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις, για τα ελληνικά νοικοκυριά, για την Ελληνική Δημοκρατία θα μειωθεί, με αποτέλεσμα να μην είμαστε τόσο αρνητικά εξαρτημένοι από οποιαδήποτε αύξηση επιτοκίων καθορίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Αποσιώπησε, βέβαια, ότι οι λαϊκές ανάγκες, από τη μια, και οι στόχοι του κεφαλαίου, από την άλλη, όπως αυτός της «επενδυτικής βαθμίδας», είναι έννοιες ασύμβατες καθώς προϋπόθεση γι' αυτή είναι η «σταθερότητα» της καπιταλιστικής οικονομίας, που μεταφράζεται σε κλιμάκωση της πολιτικής που εξαθλιώνει τον λαό, επιταχύνει τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, πολλαπλασιάζει τους πλειστηριασμούς και τους εκβιασμούς στα λαϊκά σπίτια. Ολα ώστε το αστικό κράτος να μπορεί να δανείζεται φτηνά για τους επιχειρηματικούς ομίλους, δίνοντας εχέγγυο στους δανειστές νέα αντιλαϊκά μέτρα και αντεργατικές «μεταρρυθμίσεις», όπως την επιτάχυνση των πλειστηριασμών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ