Παρασκευή 24 Μάρτη 2023 - Κυριακή 26 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αντιδράσεις του ευρωατλαντικού μπλοκ με αιχμή την Ουκρανία

Οπως ήταν φυσικό, ο πόλεμος στην Ουκρανία βρέθηκε κι αυτός στο επίκεντρο της επίσκεψης Σι - παρότι αυτό δεν καταγράφεται στην επίσημη Κοινή Δήλωση - με φόντο και το «ειρηνευτικό» σχέδιο που παρουσίασε πρόσφατα το Πεκίνο, προβλέποντας παύση των εχθροπραξιών και διαπραγματεύσεις, χωρίς αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τα ουκρανικά εδάφη που έχουν καταλάβει.

Κινεζικά ΜΜΕ μεταδίδουν πως οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να γίνουν σεβαστές οι «νόμιμες ανησυχίες ασφαλείας» όλων των χωρών και να αποφευχθεί η αντιπαράθεση μεταξύ «διαφορετικών στρατοπέδων». Εστίασαν δε - σύμφωνα με τις ίδιες πηγές - στην ανάγκη για «υπεύθυνο διάλογο».

Ο Πούτιν δήλωσε ότι οι κινεζικές προτάσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για τη διευθέτηση της σύγκρουσης, όταν το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του είναι έτοιμοι, προσθέτοντας ότι η Μόσχα αντιμετωπίζει «με σεβασμό» τις «πρωτοβουλίες» της Κίνας.

Στα θέματα του πολέμου στην Ουκρανία εστίασαν και οι αντιδράσεις του ευρωατλαντικού μπλοκ για τη συνάντηση Πούτιν - Σι, παρότι βέβαια οι αντιδράσεις αυτές αφορούν τις συνολικότερες «ανησυχίες» για τη «στρατηγική σύμπραξη» Πεκίνου και Μόσχας.

Η αμερικανική κυβέρνηση έσπευσε να σχολιάσει ότι «ο κόσμος δεν πρέπει να ξεγελαστεί από οποιαδήποτε τακτική απόφαση της Ρωσίας, με την υποστήριξη της Κίνας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας, να παγώσει τη σύγκρουση με τους δικούς της όρους». Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, είπε ότι οι ΗΠΑ αμφιβάλλουν για την προθυμία της Κίνας να διατηρηθούν «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα» της Ουκρανίας και απέδωσε στο Πεκίνο «μια τακτική στασιμότητας», αλλά και ότι «επιδιώκει να διευκολύνει ένα άδικο αποτέλεσμα».

Την Πέμπτη, ο Μπλίνκεν επανήλθε αναφέροντας ότι αν επιτραπεί στη Ρωσία να επιτεθεί ατιμώρητα στον γείτονά της, αυτό «θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας» και θα οδηγήσει σε έναν «κόσμο συγκρούσεων».

«Δείχνοντας» την Κίνα, πρόσθεσε ότι «το διακύβευμα στην Ουκρανία υπερβαίνει κατά πολύ την Ουκρανία (...) Νομίζω ότι έχει βαθύ αντίκτυπο στην Ασία, για παράδειγμα», ενώ έσπευσε να επισημάνει: «Νομίζω ότι αν η Κίνα το βλέπει αυτό - και το βλέπει πολύ προσεκτικά - θα αντλήσει διδάγματα για το πώς η διεθνής κοινότητα συσπειρώνεται, ή όχι, για να αντισταθεί σε αυτήν την επιθετικότητα».

Ο δε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε πως η κυβέρνηση Μπάιντεν «παρακολουθεί πολύ, πολύ προσεκτικά» τη σχέση Ρωσίας - Κίνας, ενώ επανέλαβε ότι «μια έκκληση για κατάπαυση του πυρός τώρα θα επικύρωνε μόνο την κατοχή της Ρωσίας και θα έδινε στον Πούτιν περισσότερο χρόνο για να εξοπλιστεί, να προετοιμαστεί και να ξαναρχίσει τις επιχειρήσεις σε χρόνο και τόπο της επιλογής του». Επέκρινε δε τον Κινέζο Πρόεδρο ότι «παπαγαλίζει τη ρωσική προπαγάνδα (για την Ουκρανία) και πως αυτός είναι κατά κάποιον τρόπο ένας πόλεμος της Δύσης εναντίον της Ρωσίας»...

Αντίστοιχα, η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ είπε ότι η επίσκεψη Σι στη Μόσχα ήταν «χαμένη ευκαιρία» για το Πεκίνο, προσθέτοντας ότι αυτό «δεν ανταποκρίθηκε στην ευθύνη και τον ρόλο της ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας» του ΟΗΕ. Κατέληξε δε για το «ειρηνευτικό» σχέδιο της Κίνας, ότι τελικά «κατατέθηκε δυστυχώς μόνο ένα έγγραφο θέσεων, στο οποίο δεν κατονομάζονται ο επιτιθέμενος και το θύμα (...) δεν μπορεί να συνεισφέρει πραγματικά στην ειρήνη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ