Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Μάρτη 2023 - αριθ. φύλλου: 14214

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
Στους δρόμους ξανά σήμερα με νέα μεγάλη απεργία

  • Στο Παρίσι ο Δ. Κουτσούμπας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΚΚΕ που θα συμμετάσχει στις απεργιακές διαδηλώσεις
  • Σε Ελλάδα και Γαλλία, έμπρακτη αλληλεγγύη του ΠΑΜΕ στους απεργούς
  • Συγκέντρωση σήμερα, στις 6.30 μ.μ. στη γαλλική πρεσβεία

Copyright 2023 The Associated


ΣΕΛ.  19

Συνεχίζουμε για τη ζωή που μας αξίζει, ενάντια στην πολιτική του κέρδους!

Με ορόσημο την απεργία της Πρωτομαγιάς, ο Απρίλης να γίνει μήνας πολύμορφης αγωνιστικής δράσης σε χώρους δουλειάς και γειτονιές, για όλα τα οξυμένα ζητήματα που «καίνε» την εργατική - λαϊκή οικογένεια

Σε κλίμα αισιοδοξίας και ενθουσιασμού για τους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος έγινε η σύσκεψη | Αποκαλυπτικές τοποθετήσεις για τα «άλλα Τέμπη» που καραδοκούν στη ζωή του λαού και προειδοποιούν για νέα εγκλήματα | Αναδείχτηκε η δύναμη της οργανωμένης πάλης, που ακύρωσε κάθε προσπάθεια να υπονομευθούν και να κατασταλούν οι παλλαϊκές κινητοποιήσεις


ΣΕΛ.  12   -   14

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Θλιβερή και επικίνδυνη πρωτιά

Ενας από τους πιο αντιπροσωπευτικούς δείκτες, που αποτυπώνει την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και την πολεμική προπαρασκευή, χτύπησε για άλλη μια χρονιά «ταβάνι»: Τα 30 κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ δαπάνησαν πάνω από 1,2 τρισ. δολάρια το 2022 για την ενίσχυση των στρατών τους, ποσό αυξημένο κατά 2,2% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΝΑΤΟ.

«Σ' έναν πιο επικίνδυνο κόσμο, οι σύμμαχοι ολοένα και περισσότερο βλέπουν το 2% του ΑΕΠ που δαπανούν για την άμυνα ως βάση, όχι ως οροφή», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στην παρουσίαση της έκθεσης, προϊδεάζοντας για το τι θα συμβεί το 2023... Και πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι στα εξοπλιστικά συμβόλαια της περασμένης χρονιάς, η ΕΕ αποφάσισε να δαπανήσει επιπλέον 2 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της Ουκρανίας με πολεμικό υλικό.

Ενα τεράστιο μέρος του πλούτου που παράγουν οι λαοί ξοδεύεται για τις στρατιωτικές ανάγκες της ΝΑΤΟικής συμμαχίας, σε βάρος των πραγματικών αναγκών τους και με κίνδυνο να τους καταπιεί η δίνη μιας γενικευμένης ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης.

Ο πόλεμος ΝΑΤΟ - Ρωσίας στην Ουκρανία, η όξυνση των ανταγωνισμών ΗΠΑ - Κίνας, με τη δεύτερη να αμφισβητεί ανοιχτά την πρωτοκαθεδρία των πρώτων στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα, είναι σημάδια μιας σύγκρουσης που κυοφορείται στο έδαφος σκληρών αντιθέσεων, που δεν χωρούν στους συμβιβασμούς του παρελθόντος.

Αυτό ακριβώς αντανακλούν και οι στρατιωτικές δαπάνες που αυξάνονται, οι νέες στρατιωτικο-πολιτικές συμμαχίες που αναδύονται στον έναν και στον άλλο ιμπεριαλιστικό πόλο, η αλλαγή «δόγματος» στις Ενοπλες Δυνάμεις και στους εξοπλισμούς διαφόρων κρατών, η προσπάθεια της ΕΕ να αποκτήσει μια πιο αυτοτελή εξωτερική πολιτική, με την ανάλογη στρατιωτική υποδομή, παράλληλα προς το ΝΑΤΟ.

Στη ΝΑΤΟική λίστα η χώρα μας καταγράφει θλιβερή και επικίνδυνη πρωτιά, με τις υψηλότερες δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ (3,54%), πάνω κι από τις ΗΠΑ (3,46%)! Οι δαπάνες αυτές δεν έχουν για προτεραιότητα την άμυνα της χώρας, αλλά την υποστήριξη των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών και η εμπλοκή της χώρας σ' αυτούς όχι μόνο δεν θωρακίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά τα εκθέτει σε ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που η Ελλάδα ανεβαίνει στο ψηλότερο σκαλί, σταθερά πάνω από το 2% του ΑΕΠ, είτε με κυβέρνηση ΝΔ, είτε με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Οι στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 78,10% από το 2014 μέχρι το 2022 (!) με κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αντανακλώντας τη βαθύτερη εμπλοκή στα ΝΑΤΟικά σχέδια, με την υλοποίηση του ελληνοαμερικανικού «Στρατηγικού Διαλόγου» και τη μετατροπή της χώρας σε πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Μεγάλη αύξηση καταγράφεται λίγο πριν και μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ξοδεύτηκαν πάνω από 17 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό!

Και μόνο αυτή η εικόνα, σε αντιπαραβολή με τις αφύλακτες ράγες, τα ρημαγμένα νοσοκομεία, τα απροστάτευτα από σεισμούς σχολεία, την ανυπαρξία αντιπυρικής και αντισεισμικής πρόληψης, δείχνει τι εννοούν πραγματικά το κράτος και οι κυβερνήσεις του όταν επικαλούνται τις ...«αντοχές της οικονομίας» για να απορρίψουν τις δίκαιες διεκδικήσεις του εργατικού - λαϊκού κινήματος!

Γι' αυτό σήμερα δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο! Ειδικά μπροστά στο σοβαρό ενδεχόμενο να αποτελέσει η σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας στην Ουκρανία τη θρυαλλίδα ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Το αισιόδοξο στοιχείο, ότι σχεδόν ένας στους δυο Ελληνες δεν εμπιστεύεται το ΝΑΤΟ, δεν είναι μόνο χαστούκι στην προπαγάνδα του ευρωατλαντικού «μονόδρομου», αλλά και εφαλτήριο για να αποκτήσει αυτή η στάση πολιτικά - ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά. Να μεταφραστεί ακόμα πιο μαζικά σε αγωνιστική δράση ενάντια στα ΝΑΤΟικά σχέδια και την εμπλοκή της χώρας μας σ' αυτά.


Ο «Ριζοσπάστης»

Λόγω της αργίας της 25ης Μαρτίου, ο «Ριζοσπάστης του Σαββατοκύριακου» θα κυκλοφορήσει αύριο Παρασκευή.ΝΑΤΟ - ΕΕ
Παρακολουθούν «πολύ προσεκτικά» τις σχέσεις Ρωσίας - Κίνας

Αντιδράσεις μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα


ΣΕΛ.  18
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Μέρα Νερού

ΣΕΛ.  8
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
Αθωώνει τους πραγματικούς ενόχους, επιταχύνει την πολιτική που το προκάλεσε

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συνέντευξη Μητσοτάκη | Παρέμβαση με Ερώτηση και στην Κομισιόν


ΣΕΛ.  4
ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
«Αγκομαχάει» η ΝΑΤΟική προπαγάνδα

Παρά το πρωτοφανές κρεσέντο, το 44% των Ελλήνων βλέπουν αρνητικά το ΝΑΤΟ | Πρωτιά της Ελλάδας σε στρατιωτικές δαπάνες


ΣΕΛ.  5

Εκλογές Ιούνη 2023

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org