Παρασκευή 24 Μάρτη 2023 - Κυριακή 26 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΑΠΟ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ
Από την Αθήνα μέχρι το Παρίσι, το δίκιο κι η ζωή στο τέλος θα κερδίσει!

«Οταν στον δρόμο βγαίνει ο λαός, γεννιούνται παντού πόλεις του φωτός», διαδήλωσαν στη γαλλική πρεσβεία εργαζόμενοι και φοιτητές

Με συγκέντρωση έξω από τη γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα, σωματεία και μαζικοί φορείς διαδήλωσαν το απόγευμα της Πέμπτης την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους της Γαλλίας και στη νέα πανεθνική τους απεργία ενάντια στην αντεργατική συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Μακρόν.

«Σε Ελλάδα και Γαλλία κλέβουν τη ζωή, ποτάμι θα τους πνίξει η λαϊκή οργή», φώναξαν χαρακτηριστικά οι εργαζόμενοι και η νεολαία, διαμηνύοντας: «Ασφάλιση - Υγεία - σύνταξη - δουλειά, δεν θα τα χαρίσουμε στα αφεντικά». Το δικό τους «παρών» με πικέτες, συνθήματα και τραγούδια στη γλώσσα τους έδωσαν Γάλλοι φοιτητές που βρίσκονται στη χώρα μας. Οι συγκεντρωμένοι άναψαν καπνογόνα στα τρία χρώματα της γαλλικής σημαίας και ένωσαν τη φωνή τους: «Από την Αθήνα μέχρι το Παρίσι, το δίκιο κι η ζωή στο τέλος θα κερδίσει». «Οταν στον δρόμο βγαίνει ο λαός, γεννιούνται παντού πόλεις του φωτός», έγραφε χαρακτηριστικά επίσης το πανό των φοιτητικών συλλόγων.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής μέλη του Πολιτικού της Γραφείου.

Σημειώνεται ότι λίγο πριν ξεκινήσει η κινητοποίηση, κλούβες των ΜΑΤ παρατάχθηκαν μπροστά από τη γαλλική πρεσβεία, με την κυβέρνηση να δείχνει έτσι τη δική της «αλληλεγγύη» στην κυβέρνηση Μακρόν, όπως σχολίασε το ΠΑΜΕ.


«Για τους καπιταλιστές τα κέρδη αξίζουν περισσότερο από τη ζωή μας», ανέφερε στον χαιρετισμό της Γαλλίδα φοιτήτρια από το Πανεπιστήμιο της Λιόν. «Εκ μέρους όλων των Γάλλων που βρίσκονται στην Αθήνα, σας ευχαριστούμε», τόνισε και διαβεβαίωσε ότι ο αγώνας των εργαζομένων είναι κοινός.

«Λέμε στα αδέρφια μας στη Γαλλία: Ο αγώνας σας έχει ήδη γράψει ιστορία», υπογράμμισε ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ. «Είμαστε η τάξη που παράγει τον πλούτο. Είμαστε η τάξη που τραβάει μπροστά την κοινωνία. Και οι αγώνες των εργατών της Γαλλίας σήμερα τραβάνε μπροστά ολόκληρη την εργατική τάξη. Η εργατική τάξη της Ελλάδας ήταν, είναι και θα είναι στο πλευρό σας», υπογράμμισε, καλώντας «να κάνουμε πόλη του φωτός κάθε πόλη της Ευρώπης και του κόσμου».

Σχολίασε επίσης όσους υποκριτικά παρουσιάζονται σήμερα ως «φίλοι» των Γάλλων εργαζομένων. «Μιλάμε γι' αυτούς που πανηγύριζαν με τη νίκη του Μακρόν και έλεγαν ότι αυτή η νίκη είναι μήνυμα υπέρ της δημοκρατίας στην Ευρώπη. Είναι αυτοί που στην Ελλάδα ως κυβερνήσεις έφεραν τα όρια συνταξιοδότησης στα 67 έτη και σήμερα παριστάνουν τους θλιμμένους. Ας ρωτήσουν τα αδέλφια μας, τους λιμενεργάτες, με πόση δημοκρατία πήγαν στο λιμάνι του FOS να τους επιστρατεύσουν, αλλά βρήκαν απέναντί τους σαν μια γροθιά τους εργάτες και το έβαλαν στα πόδια».

Γάλλοι φοιτητές έδωσαν το «παρών» στη συγκέντρωση
Γάλλοι φοιτητές έδωσαν το «παρών» στη συγκέντρωση
«Σήμερα δεν θα μπορούσαν οι φοιτητές να λείψουν από την κινητοποίηση αυτή», επισήμανε η Ασημίνα Γιαννείου, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Αρχιτεκτονικής, και μίλησε για τη συμμετοχή των νέων, μαθητών και φοιτητών, στον απεργιακό αγώνα, δίνοντας την υπόσχεση στους γονείς και τους παππούδες τους πως τα δικαιώματα που κέρδισαν με τον αγώνα τους θα παλέψουν για να τα κρατήσουν.

Το κλίμα του απεργιακού ξεσηκωμού μεταφέρθηκε έξω από την πρεσβεία με δεκάδες νέους, φοιτητές και φοιτήτριες να ενώνουν τη φωνή τους στη «Διεθνή» στα Γαλλικά, τη γλώσσα που γράφτηκε και τραγουδήθηκε για πρώτη φορά. Και τους εργαζόμενους από την Ελλάδα να τους συνοδεύουν με τους ανάλογους στίχους. «Στον αγώνα ενωμένοι...».

Στην Κέρκυρα

Παράσταση διαμαρτυρίας στο προξενείο της Γαλλίας στην Κέρκυρα πραγματοποίησε την Τετάρτη το απόγευμα το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας, εκφράζοντας την αλληλεγγύη των εργαζομένων του νησιού στον αγωνιζόμενο γαλλικό λαό.

Οι συνδικαλιστές μάλιστα στην Κέρκυρα βρέθηκαν ζωσμένοι από αστυνομικές δυνάμεις, ενώ τον πανικό των προξενικών αρχών έδειξε η στάση τους να υποστείλουν τη σημαία της Γαλλίας και να καλύψουν τα γαλλικά εθνόσημα από το κτίριο του προξενείου.


Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ