Παρασκευή 24 Μάρτη 2023 - Κυριακή 26 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το πραγματικό δίλημμα είναι «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» σε Ελλάδα, Γαλλία και όλο τον κόσμο

Την αλληλεγγύη των Ελλήνων κομμουνιστών και της εργατικής τάξης μετέφερε στη συγκλονιστική απεργιακή συγκέντρωση της Πέμπτης ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, που έγινε δεκτός με ενθουσιασμό

Στο Παρίσι βρέθηκε την Πέμπτη 23 Μάρτη, μέρα πανεθνικής απεργίας και διαδηλώσεων στη Γαλλία, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, όπου και συμμετείχε στις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις των γαλλικών συνδικάτων ενάντια στα μέτρα για το Ασφαλιστικό και τις συντάξεις που προωθεί η γαλλική κυβέρνηση, ενώ συναντήθηκε ακόμα με Ελληνες μετανάστες και Γάλλους συνδικαλιστές.

Στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συμμετείχαν επίσης και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και υποψήφιοι βουλευτές Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου και Γιώργος Πέρρος.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας παρευρέθηκε και χαιρέτισε το πρωί σε απεργιακή συγκέντρωση σιδηροδρομικών στον σταθμό του Μον Παρνάς, ενώ συμμετείχε επίσης και χαιρέτισε στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση των γαλλικών συνδικάτων στην πλατεία της Βαστίλης. Αργότερα, μίλησε σε σύσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Γαλλίας του ΚΚΕ με Ελληνες μετανάστες, εργαζόμενους και φοιτητές.

Μια συγκλονιστική απεργιακή συγκέντρωση

Στην πλημμυρισμένη από λαό πλατεία της Βαστίλης, ο Δημήτρης Κουτσούμπας έγινε δεκτός με χειροκροτήματα στη συγκέντρωση των συνδικάτων της CGT.

Εκεί έκανε την εξής δήλωση στα Μέσα Ενημέρωσης:

«Η αλληλεγγύη μας στον αγώνα του γαλλικού λαού είναι δεδομένη. Είναι κοινός ο αγώνας σε Ελλάδα και Γαλλία, σε όλη την Ευρώπη, ενάντια στις αντεργατικές πολιτικές, ενάντια στις αντιλαϊκές επιλογές των κυβερνήσεων στην Ελλάδα, στη Γαλλία, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενάντια στους επιχειρηματικούς ομίλους, στα μονοπώλια, για να νικήσει τελικά ο εργαζόμενος λαός και να ανοίξει τον δρόμο για το συμφέρον το δικό του και όχι για τα συμφέροντα και τα κέρδη των λίγων.


Copyright 2023 The Associated

Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας. Αυτό είναι το πραγματικό δίλημμα στην Ελλάδα, στη Γαλλία, σε όλο τον κόσμο».

Στη συνέχεια, απηύθυνε στα Γαλλικά χαιρετισμό στη συγκέντρωση, μεταφέροντας την αλληλεγγύη των Ελλήνων κομμουνιστών και της εργατικής τάξης της Ελλάδας στον αγώνα που δίνει η εργατική τάξη της Γαλλίας ενάντια στην αντεργατική συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Μακρόν. «Αυτός ο αγώνας σας έχει ήδη γράψει ιστορία», τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ευχόμενος καλούς αγώνες και νίκη στους εργαζόμενους της Γαλλίας, με το χαρακτηριστικό «Venceremos!».

Μόλις ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του ο Δημήτρης Κουτσούμπας, οι Γάλλοι συνδικαλιστές τού πρόσφεραν ως αναμνηστικό ένα μαντήλι των «Φίλων της Κομμούνας του Παρισιού». Στο σημείο βρίσκονταν και Ελληνες μετανάστες απεργοί, που φώναζαν το σύνθημα «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», ενώ την ίδια ώρα άρχισε από τα μεγάφωνα της συγκέντρωσης να ακούγεται η «Διεθνής», την οποία τραγούδησαν μαζί στη γλώσσα τους Ελληνες και Γάλλοι συγκεντρωμένοι.

Ενα μοναδικό στιγμιότυπο, από αυτά που συναντούσε κανείς όπου γυρνούσε το βλέμμα στη συγκλονιστική διαδήλωση: Σε κάθε δρόμο που οδηγούσε στην πλατεία της Βαστίλης στο Παρίσι, από νωρίς το μεσημέρι οι δρόμοι άρχισαν να κλείνουν από τους απεργούς που έφταναν με προσυγκεντρώσεις από τους χώρους δουλειάς τους από κάθε πλευρά. Πλάι τους και μεγάλες ομάδες νεολαίων, μαθητών και φοιτητών που έπαιρναν τη θέση τους με πλακάτ και συνθήματα. Πριν ακόμα φανεί η μεγάλη στήλη της πλατείας, ο απεργιακός παλμός έφτανε έντονα στους δρόμους. Η προσέγγιση της πλατείας γινόταν όλο και πιο δύσκολη από την πυκνότητα του λαού που είχε συγκεντρωθεί, σε μια μεγαλειώδη απεργιακή συγκέντρωση, καθώς όπου γυρνούσε το βλέμμα έβλεπε πανό με συνθήματα και εργάτες με μπλούζες και τα διακριτικά των συνδικάτων τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ