Πέμπτη 12 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Τεντωμένο σχοινί» - θηλιά στον λαό τα ελλείμματα για την ενίσχυση του κεφαλαίου

Την ερχόμενη Τετάρτη δημοσιοποιείται η 8η έκθεση «ενισχυμένης εποπτείας» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία, ενώ το αντιλαϊκό οπλοστάσιο συμπληρώνεται από τις πρώτες εκθέσεις που προβλέπονται στο πλαίσιο της «κανονικότητας» των Ευρωπαϊκών Εξαμήνων.

Σε αυτό το πλαίσιο, στο τέλος της επόμενης βδομάδας κατατίθεται στη Βουλή ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2021 και όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης «η χώρα βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί, ανάμεσα στην αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που προκαλεί η πανδημία και στην αποφυγή καταστάσεων και δεσμεύσεων που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια».

Ουσιαστικά, οι δηλώσεις παραπέμπουν στις δεσμεύσεις που άφησε «παρακαταθήκη» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε συνδυασμό βέβαια με τις νέες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, προκειμένου να στηριχθεί η ανάκαμψη των επιχειρηματικών ομίλων στο έδαφος των μνημονίων διαρκείας.

Σύμφωνα με τον Θ. Σκυλακάκη, η πτώση του ΑΕΠ για το 2020 θα διαμορφωθεί λίγο πάνω από το 10% ενώ για την επόμενη χρονιά αναμένεται ανάκαμψη οριακά πάνω από 5%. Παράλληλα το κρατικό χρέος αναμένεται να εκτιναχτεί στο 204% - 206% του ΑΕΠ, ως αποτέλεσμα των διαδοχικών παρεμβάσεων στήριξης του κεφαλαίου που θα φορτωθούν στις λαϊκές πλάτες.

Χαρακτηριστικά, η Κομισιόν τονίζει πως «όταν το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες, οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να επιδιώξουν την επίτευξη συνετών μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών θέσεων και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, με παράλληλη ενίσχυση των επενδύσεων».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ