Πέμπτη 12 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Χαρμάνι

Ενα «χαρμάνι» κάνουν η κυβέρνηση και τα επιτελεία της τα τραπεζώματα του Πολάκη, τις «ψεκασμένες» θεωρίες συνωμοσίας και τον Θεσσαλονικιό που έψαχνε για κολατσιό έξω από το ΑΧΕΠΑ, με τη διαδήλωση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής έξω από το Εφετείο και την προετοιμασία σωματείων και φορέων για τον αγωνιστικό γιορτασμό του Πολυτεχνείου. Μπερδεύοντας επετείους που έχουν άλλο χαρακτήρα με σημαντικούς σταθμούς στη δράση του εργατικού - λαϊκού κινήματος, όπως είναι η αντιιμπεριαλιστική πορεία του Πολυτεχνείου, το σύνθημα που δίνουν είναι «η ατομική ευθύνη και η αυτοπροστασία πάνω απ' όλα» και «τα κεφάλια μέσα». Κουνάνε το δάχτυλο στο λαό, που αγκομαχά από τις συνέπειες της άγριας αντιλαϊκής πολιτικής τους, ότι δεν είναι τώρα καιρός για διαδηλώσεις και διεκδικήσεις, αλλά για «συνεννόηση» και «συναίνεση», για να αντιμετωπιστεί η «υγειονομική κρίση». Σ' αυτό συμφωνεί βέβαια και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Ανδ. Ξανθό να αρθρογραφεί χτες (στα «Νέα») υπέρ «της πολιτικής συνεννόησης και όχι της πόλωσης και του διχασμού», ζητώντας από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τους τρεις όρους που έθεσε ο Τσίπρας. Μπροστά στις εξελίξεις, που διαγράφονται δυσοίωνες για το λαό, επιβεβαιώνεται ολοένα και περισσότερο ότι είναι πλέον δική του υπόθεση η αγωνιστική διεκδίκηση μέτρων προστασίας της υγείας, των δικαιωμάτων, της ζωής του. Οι κινητοποιήσεις του επόμενου διαστήματος, με κορύφωση την απεργία στις 26/11, με όλα τα αναγκαία μέτρα ατομικής και συλλογικής προστασίας, πρέπει να στείλουν δυνατά το μήνυμα της μηδενικής ανοχής στην πολιτική που εγκληματεί διαχρονικά σε βάρος των δικαιωμάτων και των αναγκών του λαού.

Την πάπια

Το χτεσινό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» και του «902.gr», για την άρνηση του ΕΚΑΒ στη Θεσσαλονίκη να διακομίζει ανασφάλιστους ασθενείς, αντέγραψε και αναδημοσίευσε το «left.gr», με ορισμένες βέβαια ...«προσαρμογές». Η πρώτη είναι ότι δεν ανέφερε πουθενά την πηγή. Ας είναι... Το πιο σοβαρό όμως είναι ότι η ειδησεογραφική ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ «κάνει την πάπια» για το γεγονός ότι αυτή η οδηγία ήρθε ως συνέχεια της τροπολογίας του υπουργείου Υγείας, η οποία «πέρασε» την περασμένη βδομάδα από τη Βουλή με τις ψήφους και του ΣΥΡΙΖΑ! Η τροπολογία προβλέπει ότι οι ιδιωτικές κλινικές θα δέχονται για νοσηλεία μόνο ασφαλισμένους ασθενείς από δημόσια νοσοκομεία και θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. Αυτό σημαίνει ότι τα νοσοκομεία θα επιλέγουν αν θα στείλουν έναν ασθενή για νοσηλεία σε ιδιωτική κλινική με κριτήριο όχι τη σοβαρότητα της κατάστασής του, αλλά το αν είναι ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος. Η νέα τροπολογία που αναμένονταν να καταθέσει χτες η κυβέρνηση για το ΕΚΑΒ, σε τίποτα δεν αλλάζει την ουσία της συμφωνίας με τους κλινικάρχες. Ούτε η κυβέρνηση ξεπλένεται επομένως από την αντιλαϊκή της πολιτική, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ για την ουσιαστική στήριξη που της προσφέρει.

Εχουν λόγο

Η κυβέρνηση έπρεπε να μπει σε διαδικασία διαβούλευσης για την πραγματοποίηση της πορείας του Πολυτεχνείου με τους διοργανωτές και τα κόμματα, υποστήριξε σε συνέντευξή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης, ώστε «να πειστούν όσοι επιθυμούν πορεία στις 17 Νοεμβρίου. Αν κάποιοι επιμείνουν, υπάρχει ένα θέμα υγειονομικών μέτρων, να δούμε πώς θα γίνει, μια κατάθεση στεφάνου, κάτι συμβολικό. Αλλά μετά από διαβούλευση. Οχι έτσι». Το πρόβλημα δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η κυβέρνηση δεν ...διαβουλεύτηκε πριν αρχίσει να συκοφαντεί τις δίκαιες διεκδικήσεις και τους αγώνες του λαού, να τους ενοχοποιεί για τη διασπορά του ιού και τελικά να στρώνει το έδαφος για την περιστολή τους, με στόχο να κρύψει τις δικές της τεράστιες ευθύνες για την έξαρση της πανδημίας. Θα μπορούσε μάλιστα και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ να βοηθήσει στη διαβούλευση, ώστε να πειστούν κι αυτοί που θέλουν να τιμήσουν αγωνιστικά την επέτειο! Καμία εντύπωση δεν προκαλεί η στάση τους. Μετά από τόσους όρκους αγάπης που αντάλλαξαν με τον «διαβολικά καλό» Τραμπ και τα πανηγύρια για την εκλογή Μπάιντεν, έχουν κάθε λόγο να «καλοβλέπουν» και να σιγοντάρουν την κυβερνητική επίθεση στο αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα του Πολυτεχνείου, με την πορεία που γίνεται κάθε χρόνο στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Καλομελέτα κι έρχεται...

Οσο περισσότερο εξελίσσονται τα προβλήματα στην καπιταλιστική οικονομία, τόσο στύβουν το μυαλό τους τα διάφορα αστικά επιτελεία για το πώς θα ξελασπώσει το κεφάλαιο, φορτώνοντας νέα βάρη στους εργαζόμενους, με την αξιοποίηση και της πανδημίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί έρευνα της Deutsche Bank, που καταλήγει στην πρόταση για επιβολή φόρου 5% επί του μισθού των εργαζομένων που απασχολούνται εξ αποστάσεως. Οι επιτελείς της γερμανικής τράπεζας λένε ότι αυτό είναι «δίκαιο, καθώς όσοι εργάζονται από το σπίτι εξοικονομούν χρήματα και δεν προσφέρουν στο σύστημα όπως εκείνοι που βγαίνουν για δουλειά». Φτάνουν μάλιστα να ισχυρίζονται ότι ενώ οι τηλεργαζόμενοι «προσφέρουν λιγότερο στην υποδομή της οικονομίας, εξακολουθούν να απολαμβάνουν τα οφέλη της»! Προφανώς, ήταν θέμα χρόνου να πλαισιωθούν και με τέτοια χυδαία επιχειρήματα τα μέτρα έντασης της εκμετάλλευσης στο όνομα της πανδημίας, όπως γίνεται με το ξεχείλωμα των ωραρίων και τη διάλυση του ελεύθερου χρόνου στην τηλεργασία. Ο επικεφαλής της έρευνας, μάλιστα, ομολογεί κυνικά ότι η πανδημία είναι «ευκαιρία» για να τρέξουν τέτοιοι σχεδιασμοί, αφού όπως λέει «εδώ και χρόνια χρειαζόμασταν έναν φόρο για όσους βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας, αλλά ο κορονοϊός το κατέστησε προφανές». Επιβεβαιώνεται και μ' αυτόν τον τρόπο ότι η τεχνολογική εξέλιξη στον καπιταλισμό μετατρέπεται από μέσο ευημερίας στο αντίθετό της: Μέτρο έντασης της εργοδοτικής επίθεσης για περισσότερα κέρδη. Καλομελέτα κι έρχεται και στην Ελλάδα, που τώρα η τηλεργασία καθιερώνεται πιο πλατιά...

Ανθρακες

Ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία για την ενεργειακή φτώχεια περιέχει η πανελλαδική έρευνα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, που παρουσιάστηκε στο 7ο Περιβαλλοντικό Συνέδριο Μακεδονίας και αφορά τις «συνθήκες άνεσης» στα ελληνικά νοικοκυριά. Οπως προκύπτει, οι μισοί σχεδόν που συμμετείχαν στην έρευνα, για να ζεσταθούν ικανοποιητικά το χειμώνα χρειάζεται να κυκλοφορούν μέσα στο σπίτι με βαρύ ρουχισμό, ενώ σε μεγάλο ποσοστό χρησιμοποιούν ξύλα για καύσιμο, κάτι που δείχνει οικονομική αδυναμία πρόσβασης στο πετρέλαιο ή στο φυσικό αέριο. Αλλο ένα 25% περίπου αισθάνεται «κρύο ή δροσιά» το χειμώνα μέσα στο ίδιο του το σπίτι, ενώ ακόμα και σε περιοχές με δριμύ ψύχος, όπως η Φλώρινα, διαπιστώθηκε ότι οι κάτοικοι δεν είχαν τη δυνατότητα να διατηρούν διαρκώς αναμμένα τα μέσα θέρμανσης. Οπως σημειώνει η έρευνα, «η θέρμανση κοστίζει ακριβά και δεν διαπιστώνεται ικανοποιητική ζέστη στο μεγαλύτερο ποσοστό» του πληθυσμού, δείχνοντας την απόσταση που χωρίζει τη μετατροπή της χώρας σε «ενεργειακό κόμβο», για τις ανάγκες και τα κέρδη των μονοπωλίων της Ενέργειας, από τις συνθήκες διαβίωσης του λαού, που διαρκώς επιδεινώνονται, όπως δείχνει και η διεύρυνση της ενεργειακής φτώχειας. Οσο για το παραμύθι ότι «θα μας σώσουν οι ΑΠΕ», η έρευνα διαπιστώνει πως «τα προηγούμενα χρόνια είχε γίνει μεγάλη εκστρατεία για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στα σπίτια, αλλά (...) το κοινό δείχνει απογοητευμένο και σχολιάζει ότι ευνοούνται μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις για φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες». Εν ολίγοις, «χρυσάφι» οι ΑΠΕ για τους ομίλους, «άνθρακες» όμως για το λαό...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1912 Με την κατάληψη της Χίου, στο πλαίσιο του Α' Βαλκανικού Πολέμου, ολοκληρώνεται η απελευθέρωση όλων των νησιών του Αιγαίου πλην των Δωδεκανήσων, που παραμένουν υπό ιταλική κυριαρχία.

1923 Πεθαίνει ο Γερμανός αρχιτέκτονας Ερνέστος Τσίλερ.

1926 Με πρωτοπόρο το Κομμουνιστικό Κόμμα ξεσπά αντιιμπεριαλιστική εξέγερση στην Ινδονησία κατά της ολλανδικής κυριαρχίας, που καταστέλλεται μέσα σε λίγες βδομάδες.

1944 Πεθαίνει ο ποιητής Τέλλος Αγρας (Ευάγγελος Ιωάννου).

1947 Εχοντας τεθεί εκτός νόμου, ο «Ριζοσπάστης» κυκλοφορεί και πάλι στην παρανομία.

1947 Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Για σταθερή ειρήνη, για τη Λαϊκή Δημοκρατία», οργάνου του Γραφείου Πληροφοριών των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων (Κομινφόρμ).

1951 Ορκίζονται οι επτά εξόριστοι βουλευτές της ΕΔΑ από τις εκλογές της 9 Σεπτέμβρη.

1981 Εκτοξεύεται για δεύτερη φορά το διαστημόπλοιο «Κολούμπια». Ηταν το πρώτο διαστημόπλοιο που χρησιμοποιήθηκε πάνω από μια φορά.

1998 Ο ηγέτης του ΡΚΚ (Κουρδικού Εργατικού Κόμματος) Αμπντουλάχ Οτσαλάν καταφεύγει στην Ιταλία και συλλαμβάνεται, προκαλώντας διεθνή διπλωματική εμπλοκή.

1999 Σεισμός 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει την Τουρκία, με επίκεντρο κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Οι νεκροί έφτασαν τους 894 και οι τραυματίες τους 5.000.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ