Πέμπτη 12 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η εχθρότητα του αστικού συστήματος απέναντι στο δικαίωμα της απεργίας

Ζαχαρίας ΜΑΜΜΑΤΑΣ, δικηγόρος

Η διαδικασία κήρυξης απεργίας και το πλαίσιο δικαστικής επίλυσης των σχετικών με την απεργία διαφορών ρυθμίζονται από τον Ν.1264/1982. Σύμφωνα με το άρθρο 22 παρ. 3 του Ν.1264/1982 «δεν επιτρέπεται η δικαστική απαγόρευση απεργίας με ασφαλιστικά μέτρα». Η απαγόρευση αυτή τέθηκε προκειμένου να μην αρκεί πιθανολόγηση για να γίνει δεκτό το αίτημα του εργοδότη ή της εργοδοτικής οργάνωσης να κηρυχθεί η απεργία παράνομη, αλλά να απαιτείται πλήρης δικανική πεποίθηση. Η ρύθμιση όμως αυτή συμπληρώνεται από τη διάταξη της παρ. 4 εδ. β' του ίδιου άρθρου, με βάση την οποία «σε επείγουσες περιπτώσεις οι πρόεδροι των αρμοδίων πρωτοβαθμίων και δευτεροβαθμίων δικαστηρίων προσδιορίζουν σύντομη δικάσιμη και συντέμνουν τις προθεσμίες επίδοσης των δικογράφων, ώστε η συζήτηση να πραγματοποιηθεί μέσα σε τρεις (3) ημέρες από την κατάθεσή τους, ανεξάρτητα από τον αριθμό των υποθέσεων που εκκρεμούν». Στο ίδιο δηλαδή άρθρο του νόμου θεσπίζεται η δυνατότητα παράκαμψης της απαγόρευσης που έχει τεθεί. Πρακτικά, η συζήτηση προσδιορίζεται το αργότερο την επόμενη μέρα από την υποβολή της αγωγής του εργοδότη, αποτελώντας την πιο γρήγορη διαδικασία εκδίκασης ενδίκου βοηθήματος στα ελληνικά δικαστήρια.

(...) Η ταχύτητα ανταπόκρισης της ελληνικής Δικαιοσύνης στις περιπτώσεις απεργίας, αλλά και το συντριπτικό ποσοστό στο οποίο γίνονται δεκτές οι αγωγές των εργοδοτών - εργοδοτικών οργανώσεων για την κήρυξη των απεργιών ως παράνομων ή καταχρηστικών, είναι στοιχεία που επιβεβαιώνουν την εχθρότητα του αστικού καπιταλιστικού συστήματος απέναντι στο δικαίωμα της απεργίας.

Κανένα άλλο δικαίωμα δεν έχει προσβληθεί σε τέτοιο βαθμό στον πυρήνα του με τόσες δικαστικές αποφάσεις. Τούτο οφείλεται στο ότι για τον δικαστή αρκεί να διαγνώσει ότι με την απεργία θα προκληθεί ζημία στον εργοδότη, ώστε να κρίνει ότι η απεργία είναι καταχρηστική. Ωστόσο, η απεργία από τη φύση της είναι δικαίωμα η άσκηση του οποίου προκαλεί ζημία στον εργοδότη και λειτουργεί αντισταθμιστικά στη διαπραγματευτική ανισότητα των μερών στη σύμβαση εργασίας. Με αυτό το επιχείρημα, αντίστοιχη ζημία αναλαμβάνει και ο εργαζόμενος που συμμετέχει σε απεργία και χάνει το μισθό του. Η απώλεια αυτή του μισθού μάλιστα είναι πολύ πιο ουσιώδης για τον εργαζόμενο που εργάζεται για να εξασφαλίσει τον βιοπορισμό του, σε σύγκριση με την ενδεχόμενη απώλεια κερδών του εργοδότη.

Η στάση αυτή της ελληνικής Δικαιοσύνης επιδρά περαιτέρω στην ουσιαστική ανισότητα εργοδότη - εργαζόμενου, καθώς στερεί από την πλευρά του εργαζόμενου το πλέον ισχυρό όπλο και ενισχύει έμπρακτα την πλευρά του εργοδότη, ο οποίος γνωρίζει ότι απολαμβάνει την προστασία της ελληνικής Δικαιοσύνης, που με ελάχιστες εξαιρέσεις θα τον βοηθήσει στο να μη δεχτεί τα αιτήματα των εργαζομένων.

Δίνοντας συνέχεια στην αποκάλυψη του αντεργατικού νομοσχεδίου - εκτρώματος που έχουν ετοιμάσει κυβέρνηση και εργοδοσία, ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει αποσπάσματα από δηλώσεις - τοποθετήσεις μαχόμενων δικηγόρων. Ολόκληρες οι δηλώσεις δημοσιεύονται στο «902.gr» (στις διευθύνσεις www.902.gr/node/241477, www.902.gr/node/241478 και www.902.gr/node/241479).

ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Απαντάμε συλλογικά και από κάθε μετερίζι στα σχέδια κυβέρνησης - εργοδοσίας

Δηλώσεις δικηγόρων που ασχολούνται ενεργά με το Εργατικό Δίκαιο

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:
  • Ομοσπονδίες - Εργατικά Κέντρα - Συνδικάτα: Πολύμορφες πρωτοβουλίες για την απεργία στις 26 Νοέμβρη
  • Απαντάμε συλλογικά και από κάθε μετερίζι στα σχέδια κυβέρνησης - εργοδοσίας: Δηλώσεις μαχόμενων δικηγόρων με αφορμή τη νέα επίθεση στη συνδικαλιστική δράση
  • Βιοπαλαιστές Αγρότες - Κτηνοτρόφοι: Αντιμέτωποι με οξυμένα προβλήματα, χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη
Θέλουν να ξεμπερδεύουν από τα ταξικά σωματεία

Βασίλης ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ, δικηγόρος, υποψήφιος διδάκτωρ Εργατικού Δικαίου

Είναι να αναρωτιέται κανείς τι έχει απομείνει στο Εργατικό Δίκαιο μετά από τόσες, κυριολεκτικά δεκάδες, νομοθετικές παρεμβάσεις - ακόμα και στον σκληρό πυρήνα του Εργατικού Δικαίου (κατάργηση αρχή εύνοιας, Συλλογικές Συμβάσεις, διαμόρφωση αποδοχών, ΠΥΣ 6/2012 κ.λπ.).

Γιατί θεωρητικά γνωρίζουμε ότι το άρθρο 23 του Συντάγματος ορίζει πως η συνδικαλιστική ελευθερία διασφαλίζεται «μέσα στα όρια του νόμου», περιλαμβάνοντας έτσι ρήτρα νομοθετικής επιφύλαξης - υπό την έννοια ότι το κράτος πρέπει να την περιφρουρεί και όχι να την περιορίζει κατά το δοκούν - η οποία σήμερα έχει ήδη υλοποιηθεί με την εφαρμογή του Ν. 1264/1982.

Στην πράξη όμως τι ισχύει;

  • Στο 95% των περιπτώσεων το δικαστήριο κρίνει την απεργία παράνομη ή καταχρηστική. Τα παραπάνω, φυσικά, αν καταφέρει το σωματείο να ξεπεράσει τους υφιστάμενους και επερχόμενους σκοπέλους της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, της συμμετοχής του 50% των οικονομικά τακτοποιημένων μελών κ.ά. Αν τα παραπάνω δεν είναι αρκετά, υπάρχει και ο άσος στο μανίκι, της επίταξης προσωπικών υπηρεσιών, για να καταπνίξει την απεργία, παρά τις προβλέψεις του άρθρου 18 παρ. 3 του Συντάγματος.
  • Η ίδια η καθημερινότητα θα μας διδάξει ότι ο πρωτοπόρος εργαζόμενος που διεκδικεί τα εργασιακά του δικαιώματα, ο οποίος όμως δεν προστατεύεται ως συνδικαλιστικό στέλεχος, όταν απολυθεί από τον εργοδότη, φέρει το βάρος απόδειξης της εκδικητικής απόλυσης, όταν είναι γνωστό ότι η απόδειξη των αναγκαίων στοιχείων, που ανήκουν κατά κύριο λόγο στη σφαίρα του εργοδότη, είναι εξαιρετικά δυσχερής, ώστε με αυτόν τον τρόπο να ματαιώνεται πρακτικά η ουσιαστικού δικαίου προστασία που θεωρητικά προβλέπει ο νόμος.
  • Η ίδια η καθημερινότητα της ενασχόλησης με το Εργατικό Δίκαιο θα μας διδάξει ότι το σωματείο είναι η στέγη, η φροντίδα, η δύναμη, η οργάνωση, για την κατοχύρωση των εργασιακών και εν γένει δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Γιατί ένα από τα σωματεία με ταξικό προσανατολισμό στάθηκε δίπλα:

- Στον με νοητική υστέρηση εργαζόμενο στην Alpha Bank, ο οποίος υποχρεώθηκε να υπογράψει την παραίτησή του μέσα σε ένα γραφείο με την προϊσταμένη του.

- Στην εργαζόμενη στη «Mellon», που προσλήφθηκε ως υπάλληλος γραφείου και υποχρεώθηκε να απασχοληθεί ως τηλεφωνήτρια, παρά το γεγονός ότι είχε 50% βλάβη στην ακοή της και σήμερα 85%.

- Στους εργαζόμενους σε ΟΤΕ και «Cosmote», άνω των 55 ετών, που τους ζήτησαν να μεταφερθούν από θέσεις διοικητικού προσωπικού, όπου απασχολούνταν επί 30 και πλέον έτη εργασίας, στα τηλεφωνικά κέντρα.

- Σε εργαζόμενο στη «European Dynamics», ο οποίος τόλμησε να διαμαρτυρηθεί για απόλυση συναδέλφου του που διεκδικούσε τα εργασιακά δικαιώματά του, ενώ μέλη του ΔΣ δέχτηκαν μήνυση της εργοδοσίας.

- Σε εργαζόμενη με μωρό 6 μηνών, η οποία ζητούσε μέτρα προστασίας γιατί δεν είχε πού να αφήσει το παιδί της και η απάντηση που λάμβανε ήταν «αν δεν σου αρέσει, να παραιτηθείς».

- Στους εργαζόμενους στη «Cepal Hellas» («κόκκινα» δάνεια), τους οποίους η εργοδοσία καλεί να υπογράψουν μεσαιωνικές συμβάσεις, με βάση τις οποίες ο μισθός, το ωράριο, ο τόπος παροχής της εργασίας θα καθορίζονται μονομερώς από τον εργοδότη, όπως μονομερώς θα ασκείται και το διευθυντικό δικαίωμα.

- Σε εργαζόμενο σε επιχείρηση στο χώρο του Μετάλλου, ο οποίος απολύθηκε από την εργασία του την ίδια μέρα που πραγματοποίησε εξόρμηση με το φυλλάδιο του ΠΑΜΕ για τη δίκη της ΧΑ.

Αυτά τα σωματεία ενοχλούν και «δεν ανταποκρίνονται στη σύγχρονη κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα», όπως διαβάζουμε μονότονα αυτές τις μέρες. Από αυτά θέλει να ξεμπερδεύει η εργοδοσία.

Απαντάμε με την πεποίθηση ότι ο καθένας και η καθεμιά, από το μετερίζι του/της, θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας στον καθημερινό αγώνα της διεκδίκησης των συλλογικών δικαιωμάτων μας.

Νέοι περιορισμοί στο απεργιακό δικαίωμα

Αλέξανδρος ΜΙΧΑΣ, δικηγόρος

Οι εξελίξεις του τελευταίου χρονικού διαστήματος επιβεβαιώνουν ότι η αντιλαϊκή οικονομική πολιτική είναι νύχι κρέας με την κρατική καταστολή και τον αυταρχισμό. Η κυβέρνηση της ΝΔ, μετά τον νόμο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, έρχεται με τον νέο συνδικαλιστικό νόμο να συμπληρώσει τον απεργοκτόνο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο στόχαστρο μπαίνει ιδιαίτερα το δικαίωμα της απεργίας. Οι κυοφορούμενες αλλαγές, σύμφωνα με την παρουσίαση του νομοσχεδίου στο υπουργικό συμβούλιο, αφορούν στη γενίκευση της πρόβλεψης για προσωπικό ασφαλείας και στον ιδιωτικό τομέα, στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την πραγματοποίηση απεργίας, σε συνδυασμό με την ισχύουσα διάταξη για υποχρεωτική συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση που αποφασίζει απεργία τουλάχιστον του 50% των οικονομικά ενεργών μελών του πρωτοβάθμιου συνδικάτου κ.ά., συνιστούν περιορισμούς που ουσιαστικά οδηγούν στην κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας.

Ειδικότερα:

  • Με την πρόβλεψη για ορισμό προσωπικού ασφαλείας με ευθύνη των συνδικάτων στις επιχειρήσεις, ουσιαστικά εκμηδενίζεται η πίεση στον εργοδότη από την πραγματοποίηση της απεργίας καθώς θα συνεχίζεται αδιατάρακτη η παραγωγική διαδικασία, καθιστώντας την απεργιακή κινητοποίηση άνευ αντικειμένου.
  • Η εφαρμογή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την πραγματοποίηση απεργίας σε συνδυασμό με την ισχύουσα διάταξη για υποχρεωτική συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση που αποφασίζει απεργία τουλάχιστον του 50% των οικονομικά ενεργών μελών του πρωτοβάθμιου συνδικάτου υπονομεύει τη συλλογική δράση των εργαζομένων και ουσιαστικά ανοίγει διάπλατα το δρόμο για όξυνση των πιέσεων και παρεμβάσεων της εργοδοσίας.

(...) Ο νέος συνδικαλιστικός νόμος έρχεται ουσιαστικά να σαρώσει ό,τι έχει απομείνει όρθιο από τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Ωστόσο και χωρίς τις κυοφορούμενες αλλαγές και υπό την ισχύ του ν. 1264/1982 τα δικαστήρια έχουν διαμορφώσει «πλούσια» νομολογία ως προς την κήρυξη των απεργιών ως παράνομων και καταχρηστικών.

Ετσι έχουμε απεργίες που κηρύσσονται παράνομες επειδή τα αιτήματα δεν είχαν κοινοποιηθεί «έγκαιρα» στους εργοδότες, επειδή δήθεν οι εργοδότες δεν είχαν ενημερωθεί εγγράφως και αναλυτικά για τα αιτήματα και επειδή την απόφαση για απεργία είχε πάρει «αναρμόδιο» όργανο. Επίσης απεργίες που κηρύχθηκαν καταχρηστικές επειδή κρίθηκε ότι τα αιτήματά τους δεν μπορούσαν να ικανοποιηθούν από τον εργοδότη, αλλά μόνο από την κυβέρνηση. Τέλος, πρόσφατη απόφαση έκρινε απεργία καταχρηστική επειδή μέσα στην πανδημία θα προκαλούσε δήθεν επιβάρυνση του κοινωνικού συνόλου. Με αυτόν τον τρόπο η Δικαιοσύνη συμβάλλει με τη σειρά της στην προσπάθεια επιβολής «σιγής νεκροταφείου» με πρόσχημα την πανδημία.

Και όλα αυτά μέσα σε ένα δικονομικό πλαίσιο που δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να κοινοποιούν τη σχετική αγωγή στα σωματεία μία μόλις ώρα πριν τη συζήτησή της, αποκλείοντας ουσιαστικά κάθε δυνατότητα αντίκρουσής της.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Πολύμορφες πρωτοβουλίες για την επιτυχία της απεργίας στις 26 Νοέμβρη

«Θα μας βρουν απέναντί τους!», απαντούν τα συνδικάτα στην πολιτική που αφήνει τον λαό εκτεθειμένο στην πανδημία και στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης μέσα στο lockdown να φέρει το νομοσχέδιο - έκτρωμα

Παράσταση διαμαρτυρίας χτες στο υπουργείο Εργασίας από τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας
Παράσταση διαμαρτυρίας χτες στο υπουργείο Εργασίας από τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας
Με προμετωπίδα τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του λαού, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα προετοιμάζουν την απεργία στις 26 Νοέμβρη.

Με εξορμήσεις και περιοδείες, συνελεύσεις και συσκέψεις, αγωνιστικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις, που οργανώνονται με όλα τα μέτρα προστασίας, καλούν σε απεργία - απάντηση σε κυβέρνηση και εργοδοσία.

Στις συνθήκες έξαρσης της πανδημίας και με τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολιτικής να αποτυπώνονται ανάγλυφα στην εκρηκτική κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία και τις άλλες δομές Υγείας, οι διεκδικήσεις στο μέτωπο της Υγείας παραμένουν στην πρώτη γραμμή. Μετά την προχτεσινή μέρα δράσης των συνδικάτων της Αττικής για την Υγεία, με παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς για μέτρα προστασίας των εργαζομένων, παραστάσεις διαμαρτυρίας σε δημόσιες δομές Υγείας και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, τη σκυτάλη παίρνουν σήμερα Πέμπτη οι κινητοποιήσεις που οργανώνονται στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας. Με τα ίδια αιτήματα σωματεία υγειονομικών και εργατικά συνδικάτα προετοιμάζουν την απεργία και καλούν τους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς να απεργήσει, διεκδικώντας την άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Από τη χτεσινή παρέμβαση των οικοδόμων στο υπουργείο Οικονομικών
Από τη χτεσινή παρέμβαση των οικοδόμων στο υπουργείο Οικονομικών
Αντίστοιχα, με την απεργία εργαζόμενοι και συνδικαλιστικές οργανώσεις στέλνουν μήνυμα σε κυβέρνηση και εργοδοσία, που έχουν στα σκαριά νομοσχέδιο - έκτρωμα, πως δεν θα επιτρέψουν τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα να στηθούν στο απόσπασμα.

Μπροστά στην απεργία και δίνοντας συνέχεια στις πρωτοβουλίες τους για την προστασία της υγείας του λαού, τα Εργατικά Κέντρα της Αττικής (Αθήνας, Πειραιά, Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής), Ομοσπονδίες και Σωματεία οργανώνουν μέρα δράσης για τις αστικές συγκοινωνίες, την Πέμπτη 19/11, σε συνεργασία με τα σωματεία του κλάδου, διεκδικώντας τακτικές και ασφαλείς συγκοινωνίες. Επίσης, την Τρίτη 17/11 θα πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Απεργιακές αποφάσεις από Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες

Προκήρυξη 24ωρης απεργίας στις 26 Νοέμβρη έχουν αποφασίσει τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά και Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής.

Αποφάσεις για απεργία έχουν πάρει επίσης οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών (ΠΟΛ), Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ) και Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ).

Με τήρηση των μέτρων προστασίας της υγείας, σωματεία πραγματοποίησαν τις προηγούμενες μέρες συνελεύσεις και συσκέψεις μπροστά στην απεργία (φωτ. από το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου Αττικής)
Με τήρηση των μέτρων προστασίας της υγείας, σωματεία πραγματοποίησαν τις προηγούμενες μέρες συνελεύσεις και συσκέψεις μπροστά στην απεργία (φωτ. από το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου Αττικής)
Ακόμη, τα Εργατικά Κέντρα Πάτρας, Λάρισας, Ιωαννίνων, Αρτας, Αγρινίου, Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Κορίνθου, Λαμίας, Λασιθίου, Λευκάδας - Βόνιτσας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Σάμου, Λέσβου και η Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας.

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων προχωρούν στις 26 Νοέμβρη οι ναυτεργάτες. Αποφάσεις έχουν πάρει ήδη τα σωματεία «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ενώ σήμερα συνεδριάζει το ΔΣ της ΠΕΜΕΝ με θέμα την προκήρυξη της απεργιακής κινητοποίησης.

Στο Δημόσιο, 24ωρη απεργία την ίδια μέρα έχει αποφασίσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

Απεργιακές αποφάσεις έχουν ήδη πάρει οι Ομοσπονδίες Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ), Υπαλλήλων Υπουργείου Ανάπτυξης - τέως Βιομηχανίας / Ενέργειας / Ερευνας και Τεχνολογίας (ΟΣΥΒΕΤ), Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών (ΟΣΥΑΠΕ), Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ).

Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο - έκτρωμα

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησε χτες η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ), απαιτώντας να μην κατατεθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο.

Αντιπροσωπεία του ΕΚΑ, σε συνάντηση στο ισόγειο του υπουργείου με τον γενικό διευθυντή Εργασιακών Σχέσεων, Κ. Αγραπιδά, κατήγγειλε πως η κυβέρνηση ουσιαστικά βάζει πλάτη στην ασυδοσία της εργοδοσίας, καθώς κωφεύει στις απανωτές καταγγελίες σωματείων εργαζομένων από κλάδους δουλειάς. Επισήμανε ότι οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε χώρους υπερμετάδοσης του ιού και ότι στη λογική του «κόστους» δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων. Προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην τολμήσει να φέρει το νομοθετικό τερατούργημα που στόχο έχει νέο χτύπημα στα εργασιακά και στη συνδικαλιστική δράση. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου απάντησε ότι θα το φέρει τις επόμενες μέρες.

Ακόμα η αντιπροσωπεία σημείωσε πως το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας έχει πρακτικά βάλει «λουκέτο». Το ΕΚΑ έχει πολλές καταγγελίες για επ' αόριστον αναβολή τριμερών συναντήσεων, καθώς δεν προσέρχονται οι εργοδότες. Μάλιστα, όπως τόνισαν οι συνδικαλιστές, στις καταγγελίες που γίνονται για κρούσματα κορονοϊού σε χώρους δουλειάς, οι απαντήσεις που λαμβάνουν είναι οι καταγγελίες να γίνονται τηλεφωνικά, με αποτέλεσμα να μη γίνονται ούτε οι απαραίτητες συστάσεις, ούτε να επιβάλλονται πρόστιμα, ούτε να λαμβάνονται τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Ο Γ. Μυλωνάς, πρόεδρος του ΕΚΑ, μεταξύ άλλων χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, που και πάλι αρνήθηκε να συναντηθεί με τους συνδικαλιστές, ενώ αναμένεται να φέρει το νομοσχέδιο και κάλεσε στην απεργία στις 26 Νοέμβρη.

Ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΕΕ του ΕΚΑ και της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, σε δηλώσεις του σημείωσε ότι στη συνάντηση «επιβεβαιώθηκε η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να φέρει τις επόμενες μέρες το νομοσχέδιο που καταργεί βασικά εργασιακά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα. Απαιτήσαμε από την ηγεσία του υπουργείου να μη βρει ευκαιρία τούτες τις δύσκολες ώρες για τον λαό μας να φέρει αυτό το νομοσχέδιο - έκτρωμα. Απαιτήσαμε μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς. Είπαμε στην κυβέρνηση ότι θα μας βρει απέναντί της, οργανώνοντας την απεργία στις 26 του Νοέμβρη».

Παρέμβαση από την Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Οικοδόμων

Παρέμβαση στο υπουργείο Οικονομικών, με αίτημα την ένταξη των οικοδόμων στον μηχανισμό οικονομικής στήριξης, πραγματοποίησε χτες αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση «δεν καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των οικοδόμων, δασεργατών, παρά ένα πολύ μικρό κομμάτι που δουλεύει σε μικρά τεχνικά γραφεία και κατασκευαστές. Για την πλειοψηφία του κλάδου που απασχολείται στη μικρή συμβατική οικοδομή δεν υπάρχει κανένα μέτρο, καμία κάλυψη, καμία στήριξη του εισοδήματός τους», σημειώνει η Ομοσπονδία. Τονίζει πως είναι «επείγουσα ανάγκη» να ενταχθούν οι εργαζόμενοι στον κλάδο των κατασκευών στον μηχανισμό στήριξης, καθώς αντιμετωπίζουν, ιδιαίτερα όσοι δουλεύουν σε μικρές οικοδομές και οικοδομοτεχνικά έργα, «σοβαρότατο πρόβλημα λόγω διακοπής της εργασίας τους».

Στο αίτημα αυτό ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού απάντησε πως η ένταξη των οικοδόμων στα μέτρα αποτελεί αρμοδιότητα του υπουργείου Εργασίας. Ακολούθως, η Ομοσπονδία απευθύνθηκε τηλεφωνικά στο υπουργείο Εργασίας ζητώντας να καθοριστεί άμεσα συνάντηση με εκπρόσωπό του, προκειμένου να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις στο αίτημά της.

«Από τη συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας που θα γίνει τις επόμενες μέρες θα φανεί αν υπάρχει η πολιτική βούληση της κυβέρνησης να στηριχθεί ένας κλάδος που έχει χτυπηθεί επανειλημμένα λόγω των συνθηκών που διαμορφώνει η αντεργατική πολιτική ή η κυβέρνηση διά μέσου των υπουργείων προσπαθεί να πετάξει την ευθύνη από πάνω της, κάνοντας "μπαλάκι" τις επείγουσες διεκδικήσεις του κλάδου μας ανάμεσα στις αρμοδιότητες από υπουργείο σε υπουργείο», σχολιάζει η Ομοσπονδία.

Καλεί τα σωματεία να ενημερώσουν τους οικοδόμους για τις διεκδικήσεις και το πλαίσιο αιτημάτων, να στηρίξουν τον αγώνα που συνδέεται με την προστασία των εργαζομένων μέσα σε συνθήκες έξαρσης της πανδημίας, να προετοιμάσουν τη συμμετοχή τους στην απεργία στις 26/11, όλες τις πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για μέτρα στήριξης των ανέργων, να δυναμώσουν την πάλη ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει να φέρει η κυβέρνηση.

Απεργούμε για την υγεία, το ωράριο, την κυριακάτικη αργία

Να απεργήσουν «για την προστασία της υγείας, για μέτρα ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, για τις ανατροπές στη ζωή και στα δικαιώματά μας, για το ωράριο και τη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας», καλεί τους εργαζόμενους η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ. Στην ανακοίνωσή της ξεχωρίζει την επίθεση στην κυριακάτικη αργία, υπενθυμίζοντας πως οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ θα πρέπει, με απόφαση της κυβέρνησης, να δουλέψουν και την Κυριακή 15/11.

«Με νόμους, διατάξεις, εγκυκλίους και με αποφάσεις Περιφερειών αντί να ψάχνουμε ποιες Κυριακές το χρόνο είναι τα καταστήματα ανοιχτά, μετράμε πλέον ποιες Κυριακές τα καταστήματα παραμένουν κλειστά», σχολιάζει η Γραμματεία και προειδοποιεί ότι η επέκταση της κυριακάτικης εργασίας σε περισσότερους κλάδους είναι μέρος των ανατροπών που φέρνει το αντεργατικό νομοσχέδιο που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση. «Απεργούμε για τη ζωή μας, για το δικαίωμα στην εργασία, για τους μισθούς μας, για την ανάγκη θωράκισης του συστήματος Υγείας, την προστασία στους χώρους δουλειάς, για να μη μείνει εργαζόμενος χωρίς εισόδημα, για ανθρώπινο ωράριο, για τη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας!», σημειώνει η Πανελλαδική Γραμματεία και καλεί τα σωματεία στον κλάδο σε εγρήγορση ώστε να φτάσει το απεργιακό κάλεσμα παντού.

Συνελεύσεις και συσκέψεις σωματείων

Με τη συμμετοχή εργαζομένων από εργοστάσια, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία αλλά και την ιατρική ενημέρωση, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 8/11 η Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Εργαζομένων Φαρμάκου Αττικής. Η συνέλευση αποφάσισε τη συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 26/11 και στην αντιιμπεριαλιστική πορεία του Πολυτεχνείου στις 17/11. Αποφάσισε επίσης αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης στους χώρους δουλειάς του κλάδου για την υπεράσπιση της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Μαζική σύσκεψη έκανε το Σάββατο 7/11 το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων, συνεχίζοντας τη δράση του μπροστά στην απεργία. Στη συζήτηση μεταφέρθηκε πείρα από την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς (εντατικοποίηση και εξαντλητικά ωράρια, επέκταση της τηλεργασίας, έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας από την πανδημία) αλλά και τα δικαστήρια, τα οποία έχουν μετατραπεί σε υγειονομικές βόμβες, με την ευθύνη της κυβέρνησης αλλά και των ηγεσιών των Δικηγορικών Συλλόγων. Στο σχεδιασμό της δράσης του για το επόμενο διάστημα, το Σωματείο έχει αποφασίσει τη συμμετοχή του στον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου με κατάθεση στεφανιού και συμμετοχή στην αντιιμπεριαλιστική πορεία στις 17/11, καθώς και τη στήριξη της μέρας δράσης για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Την απόφαση του ΔΣ για προκήρυξη απεργίας στις 26/11 επικύρωσε την περασμένη Κυριακή και η Γενική Συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων στη «Vodafone - 360 Connect» και λοιπές θυγατρικές του ομίλου.

Εξορμήσεις στην ιδιωτική Υγεία

Εξορμήσεις σε μεγάλους χώρους δουλειάς, όπως στα νοσοκομεία «ΥΓΕΙΑ», «ΕΡ. ΝΤΥΝΑΝ», «ΒΙΟΚΛΙΝΙΚΗ ΑΘΗΝΑΣ» και «ΙΑΣΩ», έκανε την περασμένη βδομάδα το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Αθήνας, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους για το βάρβαρο νομοσχέδιο της κυβέρνησης και καλώντας σε συμμετοχή στην απεργία στις 26 Νοέμβρη.

«Η κυβέρνηση νομοθετεί προς όφελος και καθ' υπόδειξη των μεγάλων ομίλων. Διαλύει μισθούς και δικαιώματα για να μειώσει κι άλλο το κόστος εργασίας. Θέλουν να μας φτάσουν να δουλεύουμε για 300 ευρώ το μήνα, χωρίς ωράρια και δικαιώματα. Γι' αυτό στον κλάδο μας οι εργοδότες δεν υπογράφουν κλαδικές Συμβάσεις. Δεν θεσμοθετούν αυξήσεις και δικαιώματα», τονίζει στην ανακοίνωσή του. «Οι εργαζόμενοι θα σηκώσουμε το βάρος της ευθύνης, για τη ζωή μας, για τα δικαιώματά μας, όπως σηκώνουμε καθημερινά το βάρος της λειτουργίας των επιχειρήσεων», σημειώνει και καλεί σε απεργιακή απάντηση στα αντεργατικά σχέδια.

Στο μεταξύ, το κλαδικό Σωματείο καταγγέλλει ότι η εργοδοσία στο γηροκομείο «GRAND CARE» στον Αγ. Δημήτριο Αττικής από το Σεπτέμβρη του 2019 έχει αφήσει τους εργαζόμενους χωρίς ένσημα. Η κατάσταση αυτή «έχει οδηγήσει πολλούς συναδέλφους στην παραίτηση και στην αναζήτηση άλλης εργασίας», ενώ όσοι έχουν προσληφθεί μετά το Σεπτέμβρη του 2019 παραμένουν ανασφάλιστοι και «αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους οποιαδήποτε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χρειαστούν αυτοί και οι οικογένειές τους». «Οι συνάδελφοι στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων δίνουν πραγματικό αγώνα για τη φροντίδα των συνανθρώπων μας, σε ιδιαίτερα δύσκολες εργασιακές συνθήκες. Στη σημερινή συγκυρία με την πανδημία, έχουν επιφορτιστεί ακόμα μεγαλύτερο βάρος. Είναι απαράδεκτο οι ίδιοι να δουλεύουν ανασφάλιστοι», τονίζει το Σωματείο και καλεί το υπουργείο Εργασίας να παρέμβει προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφαλιστική ικανότητα όλων των εργαζομένων.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Κάλεσμα συνέχισης του αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ

Απέναντι στο διαλυτικό σχέδιο της κυβέρνησης και την προσπάθεια αξιοποίησης της πανδημίας για την προώθησή του

Κάλεσμα συμμετοχής στην πανεργατική απεργία στις 26 Νοέμβρη και συνέχισης των κινητοποιήσεων του 10μηνου αγώνα απευθύνει στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, καταγγέλλοντας παράλληλα την κυβέρνηση και την ειδική διαχείριση ότι χρησιμοποιούν την πανδημία για να σταματήσουν τη λειτουργία της επιχείρησης και να την αδειάσουν από εργαζόμενους.

«Κυβέρνηση και ειδική διαχείριση αξιοποιούν την πανδημία, παίζουν με την υγεία μας, για να κρύψουν την παύση λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ που έχουν σχεδιάσει από την πρώτη στιγμή», επισημαίνει το Συνδικάτο και προσδιορίζει ότι «αντί να δώσουν ένα πενιχρό ποσό για προληπτικά τεστ των εργαζομένων, ώστε να εξασφαλίσουμε υγεία και λειτουργία, ύπουλα και μεθοδευμένα, δίνουν τη δυνατότητα αναστολής συμβάσεων που στοιχίζει πολύ περισσότερο στο κράτος». Επισημαίνει μάλιστα ότι μπροστά στη νέα έξαρση της πανδημίας, δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο προστασίας της υγείας των εργαζομένων, αλλά αντίθετα ενέταξαν τη ΛΑΡΚΟ στον ΚΑΔ με τις επιχειρήσεις που έχουν τη δυνατότητα να θέσουν τους εργαζόμενους σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων.

Καταγγέλλει επίσης ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την τακτική του αποπροσανατολισμού και εφησυχασμού των εργαζομένων, αξιοποιώντας και τα «παπαγαλάκια» της εντός της ΛΑΡΚΟ, τα οποία προωθούν τις επιδιώξεις της μέσα στο εργοστάσιο και τα μεταλλεία. Τονίζει μάλιστα ότι η νέα προσπάθεια εφησυχασμού εστιάζεται στις διαρροές ότι η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ θα συνεχιστεί και εκφράζει τον προβληματισμό για το πώς θα γίνει αυτό, από τη στιγμή που η σύμβαση με τη ΔΕΗ τελειώνει στο τέλος του έτους, η τροφοδοσία του εργοστασίου με πρώτες ύλες έχει σταματήσει, οι συμβάσεις με τους εργολάβους λήγουν επίσης στο τέλος του έτους.

Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους από την πείρα που έχουν συγκεντρώσει από τις μέχρι τώρα διαβεβαιώσεις και εξαγγελίες της κυβέρνησης, όπως το περίφημο «αντικοινωνικό πακέτο» που έχει τάξει ως «τυράκι στη φάκα» των απολύσεων και για το οποίο δεν έχει ακόμη ενημερώσει για το περιεχόμενό του. Παράλληλα, επισημαίνει τα όσα ανέφερε ο ειδικός εκκαθαριστής στις αρχές Νοέμβρη σχετικά με την έλλειψη ρευστότητας και την αδυναμία της ΛΑΡΚΟ να λειτουργήσει μετά το τέλος του έτους εφόσον δεν λάβει χρηματοδότηση από την κυβέρνηση, καθώς και την αδυναμία επιστροφής των χρημάτων από τις επιπλέον περικοπές που έγιναν στους εργαζόμενους.

Τονίζει επίσης ότι οι εξελίξεις και η απαξίωση της ΛΑΡΚΟ εντάσσονται στη γενικευμένη επίθεση της κυβέρνησης στην εργατική τάξη όλης της χώρας και στα δικαιώματά της, όπως με την προωθούμενη κατάργηση του 8ωρου, τις απλήρωτες υπερωρίες, τη θεσμοθέτηση μισθού 200 ευρώ για τους ανέργους. Επισημαίνει ότι τις συγκεκριμένες αντεργατικές ανατροπές που προωθεί η κυβέρνηση, κατά εντολή των βιομηχάνων και των εφοπλιστών και ως συνέχεια των αντεργατικών πολιτικών που εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, θα τις βρουν οι εργαζόμενοι μπροστά τους ανεξάρτητα αν θα συνεχίσουν να δουλεύουν στη ΛΑΡΚΟ ή αλλού.

Στο πλαίσιο αυτό, το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας καλεί τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ σε συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 26 Νοέμβρη και στις εκδηλώσεις για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, καθώς και σε προετοιμασία για μαζικές Γενικές Συνελεύσεις και νέες κινητοποιήσεις. Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «προετοιμαζόμαστε για εργατικό λοκ ντάουν στην πολιτική εξαθλίωσης».

Καθημερινές καταγγελίες για τα «πρωτόκολλα της εργοδοσίας»

Κάθε μέρα που περνά επιβεβαιώνεται ότι οι εργοδότες διαθέτουν ισχυρό αντεργατικό οπλοστάσιο - «προσφορά» όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων - προκειμένου να τσακίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, να τους ξεζουμίζουν και την ίδια ώρα να μην παίρνουν κανένα μέτρο προστασίας της υγείας απέναντι στην πανδημία.

Το Σωματείο Εργαζομένων στην «Vodafone - 360 Connect» και λοιπές θυγατρικές καταγγέλλει την εργοδοσία της εταιρείας που «ενώ ήταν ενήμερη για την ύπαρξη κρούσματος στο τμήμα της εξυπηρέτησης πελατών στο κτίριο του Φαλήρου, για ακόμα μια φορά προτίμησε την απρόσκοπτη λειτουργία της εταιρείας έναντι της ασφάλειας των εργαζόμενων. (...) Το μόνο που τους νοιάζει είναι μην και χαθεί καμία κλήση, μην και δεν τρέξει το project και δεν πιαστούν οι στόχοι. (...) Αλλιώς θα είχαν μεριμνήσει να νοικιάσουν επιπλέον χώρους για να κατανεμηθούν οι εργαζόμενοι με όλα τα μέτρα προστασίας (...) να μετακινούνται με ασφάλεια οι εργαζόμενοι στα κτίριά της (...) να υπάρχει μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα κτίρια. Αλλιώς θα είχε μεριμνήσει να γίνονται μαζικά, δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους».

Την έντονη ανησυχία τους για το νέο κρούσμα αλλά και την αγανάκτησή τους «για τα απολύτως ανεπαρκή μέτρα αντιμετώπισης της κατάστασης σε περίοδο μάλιστα έξαρσης της πανδημίας», εκφράζουν οι εργαζόμενοι στις Κτιριακές Υποδομές. Οπως αναφέρει το Σωματείο τους, «ο γενικός διευθυντής ενημέρωσε με e-mail το προσωπικό ότι, λόγω κρούσματος, θα γίνει απολύμανση μόνο στον 1ο όροφο της εταιρείας όπου βρίσκονται η Οικονομική Διεύθυνση και η Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού και μόνο αυτές οι Διευθύνσεις θα μείνουν κλειστές για σήμερα!». Ομως στο κεντρικό εξαώροφο κτίριο της εταιρείας «με τους συναδέλφους των συγκεκριμένων Διευθύνσεων (...) έρχεται καθημερινά σε επαφή μεγάλο μέρος του προσωπικού. (...) Απαιτούμε εδώ και τώρα να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα πέραν των ασαφών πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ».

ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Αντιμέτωποι με οξυμένα προβλήματα χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη

Πρωτοβουλίες διεκδίκησης από Ομοσπονδίες και Συλλόγους

Από την παράσταση διαμαρτυρίας Αγροτικών Συλλόγων της Αχαΐας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Από την παράσταση διαμαρτυρίας Αγροτικών Συλλόγων της Αχαΐας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Με αφορμή τα οξυμένα προβλήματα, όπως το αίσχος των «ανοιχτών» και απαράδεκτα χαμηλών τιμών παραγωγού για την πλειοψηφία των αγροτικών προϊόντων, το υψηλό κόστος παραγωγής, την απαράδεκτη κατάσταση με τον ΕΛΓΑ, που δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών, τις απώλειες εισοδήματος όσων έχουν πληγεί από την πανδημία, οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων αναπτύσσουν μια σειρά από πρωτοβουλίες για την αγωνιστική διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων επιβίωσης των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων.

Ταυτόχρονα, σε συντονισμό με τα εργατικά σωματεία και τους άλλους φορείς δίνουν τη μάχη για τη λήψη μέτρων προστασίας της υγείας του λαού, καθώς στην ύπαιθρο αναδεικνύεται ακόμα πιο έντονα η διαχρονική γύμνια των δημόσιων δομών Υγείας και ειδικότερα των Κέντρων Υγείας στα χωριά, για τη μόρφωση των παιδιών τους, μιας και χιλιάδες παιδιά συνωστίζονται στα μέσα μαζικής μεταφοράς προς τα σχολεία ή μέσα στις αίθουσες. Αλλά και ενάντια στον αυταρχισμό, μιας και όχι μόνο τα «αγροτοδικεία» συνεχίζονται ακόμη, αλλά η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο νόμο για τη δίωξη της συνδικαλιστικής δράσης των εργαζομένων, του λαού γενικότερα.

Κινητοποίηση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας», Δυτικής Αχαΐας, Ερυμάνθου, Ωλενίας και Πατρών πραγματοποίησαν την προηγούμενη Τρίτη παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα, όπου συναντήθηκαν με τον περιφερειάρχη, αναδεικνύοντας τα προβλήματά τους και επιδίδοντας υπόμνημα με τα αιτήματά τους.

Στο επίκεντρο των προβλημάτων που ανέδειξαν, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν: Οι χαμηλές τιμές στα προϊόντα, όπως το σταφύλι, όπου οι παραγωγοί οινοποιήσιμων σταφυλιών είδαν 30% πτώση στην παραγωγή τους και 40% μείωση στην τιμή. Η καταβολή αποζημιώσεων στους ελαιοπαραγωγούς για τη ζημιά που προκάλεσε ο καύσωνας του Μάη στα ελαιόδεντρα, την περίοδο της ανθοφορίας και είχε αποτέλεσμα να μην ολοκληρωθεί η διαδικασία της καρπόδεσης και να προκληθεί μείωση της καρποφορίας σε ποσοστό έως και 100% σε κάποιες περιοχές. Η αντιμετώπιση της εξάπλωσης της ασθένειας του καταρροϊκού πυρετού. Η ανάγκη για μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος.

Στα όριά τους οι πατατοπαραγωγοί ζητούν αποζημιώσεις εδώ και τώρα

Παραγωγοί από τον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο Μεσσήνης, μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», επισήμαναν πως εδώ και 8 μήνες, σε συνθήκες πανδημίας, παραμένουν ξεκρέμαστοι, παρά την ψεύτικη εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση.

Οπως επισημαίνουν, «διανύουμε την περίοδο που ετοιμαζόμαστε να καλλιεργήσουμε για τη νέα χρονιά. Ηδη ο πατατόσπορος έφτασε στους εμπόρους και τους γεωπόνους και μάλιστα σε πολύ υψηλή τιμή, 1,60 ευρώ το κιλό. Για να μπει ο σπόρος πρέπει να πληρωθεί, να ετοιμαστούν τα χωράφια, να φυτευτεί. Την ίδια ώρα όμως είμαστε χρεωμένοι στους εμπόρους, από τις χαμηλές τιμές των προηγούμενων χρόνων, και δεν έχουμε τη δυνατότητα να προμηθευτούμε σπόρο και να ξανακαλλιεργήσουμε. Την ίδια στιγμή μένουμε απροστάτευτοι από τις αθρόες εισαγωγές και τις ελληνοποιήσεις».

Ταυτόχρονα, στηλιτεύουν το γεγονός ότι πουλάνε σε τιμές κόστους, την ίδια ώρα όμως οι μεγαλέμποροι και οι μεσάζοντες δεν χάνουν την ευκαιρία σε αυτές τις συνθήκες να κερδοσκοπήσουν, συμπιέζοντας τις τιμές παραγωγού, αλλά και εκτοξεύοντας ταυτόχρονα τις τιμές για τον καταναλωτή. Για παράδειγμα, η πατάτα με τιμή παραγωγού 15 λεπτά το κιλό, ξεπερνά και το 1 ευρώ στα ράφια των σούπερ μάρκετ!

Ανεπαρκή τα μέτρα για τους κτηνοτρόφους

Ανεπαρκείς θεωρούν οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι τις αποζημιώσεις που δόθηκαν μετά από 6 μήνες για την αναπλήρωση των απωλειών από τα αδιάθετα αμνοερίφια και τις χαμηλές τιμές των προϊόντων, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα κριτήρια που εφαρμόστηκαν άφησαν εκτός αρκετές περιπτώσεις παραγωγών.

Οπως καταγγέλλει, για παράδειγμα, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η Ενότητα»,«όταν ήρθε η ώρα της πληρωμής, που έγινε με μεγάλη καθυστέρηση, στις 26 Οκτώβρη, πολλοί βιοπαλαιστές κτηνοτρόφοι διαπίστωσαν ότι δεν δικαιούνται ενισχύσεις γιατί... δεν πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις. Εκτός της ενίσχυσης βρέθηκαν όσοι δεν είχαν τουλάχιστον 4 δειγματοληψίες στο γάλα που παρέδωσαν, για τις οποίες δεν ευθύνεται φυσικά ο κτηνοτρόφος, αλλά ο μεταποιητής, κάτι που δεν προβλέπεται πουθενά στην ΚΥΑ. Επίσης, δεν προβλέφθηκε από το σύστημα, για κτηνοτρόφους που απεβίωσαν μέσα στο 2020, οι κληρονόμοι τους να έχουν τη δυνατότητα να αιτηθούν ενίσχυσης».

Αντιμέτωποι με καταστροφές, ανεπαρκείς και καθυστερημένες αποζημιώσεις

Την ίδια ώρα, σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως σε Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Κρήτη, Πελοπόννησο, οι αγρότες βλέπουν να μην αποζημιώνονται στο 100% από τον ΕΛΓΑ, για τις ζημιές που προκλήθηκαν στην παραγωγή τους από τις τελευταίες συχνές κακοκαιρίες.

Οπως καταγγέλλουν, οι αλλαγές που φέρνει η πολυδιαφημιζόμενη τροπολογία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν μεταβάλλουν σε τίποτα την ουσία του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ο οποίος διαθέτει μια σειρά από «κόφτες» που θα επιφέρουν μεγάλες μειώσεις σε αυτό που τελικά θα λάβουν οι αγρότες. Ταυτόχρονα, παραμένουν τα προβλήματα με την ανυπαρξία των έργων υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής, την υποχρηματοδότηση του ΕΛΓΑ, τα τεράστια κενά στη στελέχωση του ΕΛΓΑ με μόνιμο, ειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό, με αποτέλεσμα τις μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις στην εκτίμηση των ζημιών και στις αποζημιώσεις.

Παράλληλα, οι αγρότες της Καρδίτσας και των Φαρσάλων καλούνται να διαχειριστούν και τις μειωμένες τιμές που πληρώνονται από τους εκκοκκιστές λόγω της υποβάθμισης της ποιότητας του βαμβακιού. Εκτός των χωραφιών που έχουν υποστεί ζημιά 100%, υπάρχουν και τα αγροτεμάχια τα οποία έπαθαν εν μέρει ζημιά και στα οποία οι παραγωγοί προσπαθούν να συγκομίσουν το λιγοστό βαμβάκι που έχει απομείνει. Τα υποβαθμισμένα αυτά βαμβάκια πληρώνονται από τους εκκοκκιστές από 5 έως 20 λεπτά κάτω από την τρέχουσα τιμή αγοράς.

Στην ίδια μοίρα βρίσκονται και οι παραγωγοί άλλων προϊόντων, όπως για παράδειγμα οι παραγωγοί ελιάς Καλαμών.

Στον οργανωμένο αγώνα η διέξοδος

Οσο και αν η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι λύνει τα προβλήματα, η πραγματικότητα που βιώνουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι στην ύπαιθρο την διαψεύδει. Τα όποια πακέτα ενισχύσεων δεν αρκούν για να αντιμετωπιστούν τα οξυμένα προβλήματα, για να ξεφύγουν οι αγρότες από τη φτώχεια και τη μιζέρια.

Συσπειρωμένοι στους Αγροτικούς Συλλόγους, στις Ομοσπονδίες και την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι μπορούν στις σημερινές συνθήκες, ακόμα και κάτω από τη μάσκα, να βροντοφωνάξουν για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους για μια καλύτερη ζωή. Η συμπόρευσή τους με τους εργαζόμενους μπορεί να δώσει δύναμη στις διεκδικήσεις τους απέναντι στον κοινό αντίπαλο, να φωτίσει την προοπτική. Η πείρα που βγαίνει από το τελευταίο διάστημα, τις κινητοποιήσεις των προηγούμενων χρόνων, το πλαίσιο πάλης που επεξεργάστηκε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και η καθοριστική συμβολή Συλλόγων και Ομοσπονδιών στην οργάνωση της πάλης είναι τα «εφόδια» για τη συνέχεια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ