Πέμπτη 12 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
99 υγειονομικοί σε καραντίνα στον «Ευαγγελισμό»!

Μεταξύ αυτών, οι 26 βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό

Τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης για τα ανεπαρκή μέτρα προστασίας στα δημόσια νοσοκομεία, όπως και τις σοβαρές συνέπειες από την τραγική υποστελέχωσή τους, αναδεικνύει η καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στους υγειονομικούς, με πιο χαρακτηριστική εξέλιξη το γεγονός ότι 26 εργαζόμενοι του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό και άλλοι 73 τέθηκαν σε καραντίνα, σύνολο 99!

Οπως καταγγέλλουν μάλιστα οι υγειονομικοί στον «Ευαγγελισμό» και σε άλλα νοσοκομεία, οι αποφάσεις για να βγουν σε καραντίνα όσοι έχουν εκτεθεί είναι πλέον πιο περιορισμένες... Πληθαίνουν οι καταγγελίες για περισσότερες στενές επαφές των κρουσμάτων από υγειονομικούς του νοσοκομείου, οι οποίοι λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό δεν υποβάλλονται σε τεστ, δεν μπαίνουν σε προληπτική καραντίνα, καλούνται να εφημερεύσουν... Οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού» εκφράζουν την ανησυχία τους για τη μετατροπή του νοσοκομείου σε υγειονομική βόμβα.

Τα στοιχεία για τη διασπορά στον «Ευαγγελισμό» δόθηκαν χτες στους διευθυντές των κλινικών από τη διοίκηση του νοσοκομείου, όταν κλήθηκαν για να ενημερωθούν για την ανάγκη πιο αυξημένων μέτρων προστασίας, για τον περιορισμό του επισκεπτηρίου κ.λπ.

Οπως επισημαίνει ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και γραμματέας της ΕΙΝΑΠ, «το ερώτημα είναι πώς θα λειτουργήσουν τα τμήματα αυτές τις μέρες, με τι προσωπικό, αφού οι εφεδρείες είναι ελάχιστες. Ταυτόχρονα διαπιστώνονται και νέα σποραδικά κρούσματα σε ασθενείς και υγειονομικούς, κι επιπλέον οι έλεγχοι με τεστ, αλλά και η απόφαση να βγει σε καραντίνα προσωπικό που εκτέθηκε, είναι πλέον πιο περιορισμένοι, με απόφαση της Επιτροπής Λοιμώξεων του νοσοκομείου. Η πληρότητα σε απλές κλίνες και σε ΜΕΘ Covid αγγίζει το 100%. Πού θα οδηγήσει αυτή η κατάσταση; Αν δεν έρθει τώρα επαρκές μόνιμο προσωπικό και όχι με εξευτελιστικές 3μηνες συμβάσεις, αλλά κι αν δεν γίνει επίταξη πραγματική, κι όχι κάλπικη και με αποζημίωση, ιδιωτικών δομών Υγείας, τότε το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας θα έχει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας, πολύ πιο σοβαρά από τα σημερινά».

Προσθέτει ότι «το μόνο θετικό που προέκυψε από την ενημέρωση είναι αυτό που επίμονα ζητούσαμε από το Μάρτη: Να γίνεται τεστ σε όλους τους εισαγόμενους ασθενείς ανεξαρτήτως ειδικότητας, ανεξαρτήτως αν είναι επείγουσες ή τακτικές εισαγωγές».

Αυξάνονται τα κρούσματα και σε εργαζόμενους στο ΠΑΓΝΗ

Παράλληλα, μέσα σε 15 μέρες 8 εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ έχουν νοσήσει με κορονοϊό. Το τελευταίο κρούσμα εντοπίστηκε σε γιατρό ο οποίος την ίδια μέρα, πριν διαγνωσθεί, πραγματοποίησε τακτικό χειρουργείο, ενώ τις τελευταίες δύο μέρες είχε εξετάσει δεκάδες ασθενείς στο εξωτερικό ιατρείο και είχε κάνει επίσκεψη σε νοσηλευόμενους της κλινικής του.

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ,«λίγοι εργαζόμενοι βγαίνουν σε καραντίνα σε σχέση με αυτούς που εκτίθενται, αφού (βάσει οδηγιών του ΕΟΔΥ) η έκθεσή τους δεν θεωρείται υψηλού κινδύνου, αν φορούσαν μόνο απλή μάσκα χωρίς λοιπό προστατευτικό εξοπλισμό (οφθαλμική προστασία, ποδιά) κατά την επαφή με κρούσμα (ακόμη κι αν το κρούσμα δεν φορούσε μάσκα κατά την επαφή)». Επιπλέον, «ακόμη και όσοι επαγγελματίες Υγείας βγαίνουν καραντίνα μετά από υψηλού κινδύνου έκθεση επιστρέφουν στην εργασία (εφόσον είναι ασυμπτωματικοί και το τεστ είναι αρνητικό) μετά από 7 μέρες, ενώ για τις στενές επαφές στον υπόλοιπο πληθυσμό συνιστάται από τον ΕΟΔΥ καραντίνα 14 ημερών».

«Η πραγματική αιτία για την παραμονή στην εργασία υγειονομικών που είναι στενές επαφές κρουσμάτων είναι οι χρόνιες σοβαρές ελλείψεις προσωπικού», τονίζει το Σωματείο. «Π.χ. στο ΠΑΓΝΗ οι κενές θέσεις προσωπικού ξεπερνούν τις 600, ενώ τα κενά σε όλες τις δημόσιες δομές Υγείας της χώρας ξεπερνούν τις 30.000. Λόγω υποστελέχωσης, η απουσία υγειονομικών με αναρρωτικές άδειες, καραντίνα, άδειες ευπαθών ομάδων, ρεπό κ.ο.κ. αυξάνει την εντατικοποίηση της δουλειάς των υπόλοιπων εργαζομένων και προκαλεί διαταραχή ή και κίνδυνο αναστολής της λειτουργίας ολόκληρων τμημάτων».

Το Σωματείο, μεταξύ άλλων, διεκδικεί: Να βγαίνουν σε 14ήμερη καραντίνα και να υποβάλλονται σε μοριακό τεστ όλοι οι υγειονομικοί που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα. Να γίνονται μαζικοί περιοδικοί μοριακοί έλεγχοι των εργαζομένων στις δομές Υγείας. Να υποβάλλονται σε τεστ όλοι οι ασθενείς κατά την εισαγωγή τους στις κλινικές. Να γίνουν άμεσες προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Να γίνεται άμεση απολύμανση των χώρων όπου εντοπίζεται κρούσμα. Να εξασφαλιστεί επάρκεια σε Μέτρων Ατομικής Προστασίας. Ενταξη στα βαρέα ανθυγιεινά επαγγέλματα όλων όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ