Πέμπτη 12 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Οι διεκδικήσεις μας μοναδική λύση για το σήμερα

Τα λόγια περίσσεψαν. Τα χειροκροτήματα κράτησαν λίγα δευτερόλεπτα, ενώ οι οιμωγές των ασθενών όλων των κατηγοριών αυξάνονται. Τι είπε το συνεπές υγειονομικό κίνημα από τις πρώτες μέρες της πανδημίας;

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων. 30.000 τα κενά σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και δομές Πρόνοιας, σε καιρό μη πανδημίας. Αυτό άφησε η λαίλαπα των τριών μνημονίων των κυβερνητικών κομμάτων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ. Επαρκής χρηματοδότηση, που με στοιχεία δικά τους όλο και μειωνόταν. Αμεση ανάπτυξη 3.500 κλινών ΜΕΘ - ΜΑΦ - ΜΕ Νεογνών, που είναι αναγκαίες σε καιρό μη πανδημίας, τη στιγμή που εδώ και δεκαετίες τις είχαν καθηλώσει όλοι τους στις 500 - 600. Επείγουσα ενίσχυση της δωρεάν Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Με δεδομένη την υποστελέχωσή τους μέχρι και 50% και όχι πεσκέσια στις ιδιωτικές διαγνωστικές αλυσίδες. Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ στον πληθυσμό και φυσικά στους υγειονομικούς. Επίταξη - με τη σωστή έννοια - των ιδιωτικών δομών Υγείας, που επί δεκαετίες βυζαίνουν τα ταμεία και τις οικονομίες του λαού. Επίταξη πραγματική, όχι πλουσιοπάροχη επιδότηση στους κλινικάρχες και στις αλυσίδες των διαγνωστικών κέντρων.

Οι κυβερνώντες όχι μόνο δεν μας δέχονταν, αλλά μέσω υψηλόβαθμων κρατικών λειτουργών και φίλα προσκείμενων ΜΜΕ μάς λοιδορούσαν. Η αξιωματική αντιπολίτευση παρακολουθούσε, στην πράξη έκανε ό,τι μπορούσε για να αδρανοποιήσει το κίνημα, με εκείνο το επικίνδυνο αφήγημα «θα λογαριαστούμε μετά». Το συνεπές κίνημα έσπασε απαγορεύσεις, τήρησε τα μέτρα προστασίας (αποκορύφωμα η συγκλονιστική συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς, εικόνα που έκανε το γύρο του κόσμου και συγκλόνισε ψυχές), παρενέβη σε όλα τα νοσοκομεία και στους χώρους εργασίας για μέτρα πρόληψης και προστασίας του πληθυσμού. Δεν σταματήσαμε στιγμή!

* * *

Ατομική ευθύνη λέει η κυβέρνηση! Πάλι φταίμε εμείς για τη διασπορά! Τι λέτε κύριοι; Κάνατε κάτι από αυτά που πρότειναν οι φορείς των υγειονομικών, η ΟΕΝΓΕ, τα πρωτοβάθμια σωματεία και των υγειονομικών και όλων των κλάδων;

Οταν το Δεκέμβρη του 2019 προκηρύξατε 950 θέσεις μόνιμων γιατρών, υπέβαλαν αίτηση 2.500. Οι κρίσεις καθυστερούν, όπως πάντα. Φτάνει η πανδημία το Μάρτη και η ΟΕΝΓΕ λέει το εξής απλό: Διορίστε τους όλους! Υπάρχει ανάγκη! Τότε διόρισαν ελάχιστους επικουρικούς και 8 μήνες μετά μας κάνουν... χάρη και προχωρούν σε κατεπείγουσες προσλήψεις 300 γιατρών για τις ΜΕΘ. Για τους δε 100 από τους 300 η θητεία τους θα είναι για τρίμηνο και δεν διασφαλίζεται ότι θα παραμείνουν στο δημόσιο σύστημα Υγείας!

Στις πρόσφατες τροπολογίες χρησιμοποιούν τη λέξη «επίταξη». Τι εννοούν; Οταν το σύστημα μπουκώσει, θα χρυσοενοικιάσουν ιδιωτικές δομές και αυτό θα το πουν επίταξη! Κάτι παρόμοιο έκαναν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, πληρώνοντας αδρά 1.000 - 1.600 ευρώ τη μέρα στον κλινικάρχη! Ολα τα παραπάνω για να μη θιγούν τα κέρδη των κλινικαρχών, που τους έχει καλοταΐσει χρόνια τώρα η κάθε κυβέρνηση και το ξεζούμισμα των υπαλλήλων τους. Μέσα στην πανδημία δεν ξεχνάνε να στηρίξουν όλα τα πλοκάμια του κεφαλαίου, υπηρετώντας τους πιστά, ως πολιτικό τους προσωπικό.

Κάνουν υποχρεωτικές μετακινήσεις προσωπικού, αποδυναμώνοντας άλλες δημόσιες δομές, αντί να κάνουν χιλιάδες προσλήψεις. Μάλιστα συνοδεύεται η διάταξη με αυστηρές ποινές σε περίπτωση άρνησης. Με αυταρχικά μέτρα δεν αντιμετωπίζεται η πανδημία!

* * *

«Η καλύτερη πρόληψη είναι η πρόσληψη» σε όλους τους τομείς. Αφού από το 2010 όλες οι κυβερνήσεις ανάγκασαν πάνω από 18.000 γιατρούς να πάρουν των ομματιών τους για άλλες χώρες, σε μερικές ειδικότητες (καρδιοχειρουργική, ουρολογία, βιοπαθολογία κ.λπ.) δεν βρίσκουν γιατρούς να καλύψουν βασικές ανάγκες. Εδωσαν στους ειδικευόμενους ένα «τυράκι» για αναγνώριση χρόνου ειδικότητας εφόσον παρουσιαστούν νωρίτερα στα νοσοκομεία επιλογής τους. Προηγήθηκαν βέβαια εκατοντάδες «εντέλλεσθε» σε ειδικευόμενους άσχετης ειδικότητας να καλύψουν ανάγκες κλινικών Covid σε νοσοκομεία. Ο ειδικευόμενος, με τις αμέτρητες εφημερίες και την υπερεργασία, παίρνει μισθό λιγότερα από τα 1.600 ευρώ που δίνει το κράτος τη μία μέρα σε ιδιωτική ΜΕΘ.

Ζήτησαν από ιδιώτες γιατρούς να ενταχθούν σε προαιρετική βάση στο δημόσιο σύστημα και αγνόησαν επιδεικτικά την έκκληση της Επιτροπής Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων - από το Μάρτη - να ενταχθούν μόνιμα με σχεδιασμό στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας. Στην ίδια πολιτική «μπαλωμάτων» εντάσσεται και η πρόβλεψη της τροπολογίας για προαιρετική παραμονή στο ΕΣΥ για 6 μήνες των γιατρών που συνταξιοδοτούνται στις 31/12/2020. Ε! Υψηλά ιστάμενοι: Επιμελητές Α' και Β' θέλει το σύστημα και όχι συνταξιούχους που ο καθένας τους έχει στην πλάτη του πάνω από 2.500 εφημερίες!

Διοικητικούς δεν προσέλαβαν. Τεχνολόγους και παρασκευαστές ελάχιστους. Νοσηλευτές - όλους επικουρικούς, ακολουθώντας συνταγή ΣΥΡΙΖΑ - λένε ότι προσέλαβαν πάνω από 5.000 πανελλαδικά. Να μας εξηγήσουν τότε γιατί στην Α' ΥΠΕ, από τις 1.700 θέσεις νοσηλευτών που ζητήθηκαν, καλύφθηκαν μόνο 1.100; Μήπως συνέβη το ίδιο και στις άλλες ΥΠΕ; Προσέλαβαν ειδικευόμενους νοσηλευτές και μερικούς τους έστειλαν, με μοναδικό εφόδιο το πτυχίο τους, ανεκπαίδευτους, κατευθείαν σε ΜΕΘ Covid. Εύγε!

Κατατέθηκε το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2021. Ολα τα προηγούμενα, μνημονιακά και μη χρόνια, κόβονταν από την κρατική επιχορήγηση των νοσοκομείων εκατοντάδες εκατ. ευρώ κάθε χρόνο. Ο νέος προϋπολογισμός δεν αναπληρώνει ούτε κατ' ελάχιστο τις περικοπές των προηγούμενων χρόνων. Θα μας απαντήσουν γιατί;

* * *

Περιγράφοντας και κυρίως βιώνοντας την πραγματικότητα και στη χώρα μας και στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, δεν χρειάζεται και πολλή σκέψη: Στον καπιταλιστικό κόσμο η υγεία όχι μόνο δεν είναι κοινωνικό αγαθό, αλλά ένας προσοδοφόρος τομέας της οικονομίας. Ακόμα και μέσα στην πανδημία, φαρμακευτικές εταιρείες, όμιλοι βιοϊατρικής τεχνολογίας, βιομήχανοι απλού υγειονομικού υλικού, έχουν πέσει σαν κοράκια για ιλιγγιώδη κέρδη.

Με αυτό το σύστημα δεν υπάρχει ελπίδα. Εδώ και δεκαετίες ο επίλογος όλων των παρεμβάσεών μας παντού, σε συνέδρια, σε ανακοινώσεις, σε αφίσες κ.λπ., ήταν και είναι ότι «παλεύουμε για ένα αποκλειστικά κρατικό, δωρεάν σύστημα Υγείας, χωρίς επιχειρηματική δράση». «Να πληρώσουν το κράτος και οι εργοδότες». «Μόνιμη και σταθερή δουλειά, πλήρης και αποκλειστική απασχόληση». «Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων».

Με αφορμή την πανδημία, είναι τόσο επίκαιρα τα αιτήματα, που πρέπει να γίνουν αιτήματα του λαού.

(Ολόκληρο το άρθρο δημοσιεύεται στο πόρταλ «902.gr»)


Ηλίας Π. ΣΙΩΡΑΣ
Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και Γραμματέας της ΕΙΝΑΠ


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org