Πέμπτη 12 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εκτεθειμένοι και απροστάτευτοι υγειονομικοί και ασθενείς, με ή χωρίς Covid

Νοσοκομεία «μίας νόσου», τα οποία όμως αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες της πανδημίας που καλπάζει

MotionTeam

Στη Θεσσαλονίκη και ευρύτερα στη Βόρεια Ελλάδα, η προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει για τη «θωράκιση» του δημόσιου συστήματος Υγείας καταρρέει μπροστά στην οδυνηρή πραγματικότητα της εκθετικής αύξησης των αναγκών νοσηλείας και της αδυναμίας των νοσοκομείων να ανταποκριθούν, λόγω της εγκληματικής - όπως αποδεικνύεται - πολιτικής υποστελέχωσης και εμπορευματοποίησης της Υγείας.

Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης όλες σχεδόν οι δημόσιες ΜΕΘ μετατράπηκαν σε ΜΕΘ Covid. Οι κλινικές η μία μετά την άλλη (κυρίως χειρουργικές) κλείνουν ή συγχωνεύονται, αδειάζουν από ασθενείς ή μεταφέρονται μαζί με τους ασθενείς τους σε άλλα νοσοκομεία, προκειμένου να εξασφαλιστούν κλίνες Covid.

Το Νοσοκομείο «Αγιος Παύλος» και με τη βούλα μετατράπηκε σε «μίας νόσου». Οι υγειονομικοί, λόγω της διαχρονικής υποστελέχωσης, είναι εξαντλημένοι, ενώ μετρούν μεταξύ τους και εκατοντάδες κρούσματα. Τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) «βουλιάζουν» στις εφημερίες, με το χρόνο αναμονής των ασθενών να έχει ξεπεράσει κάθε όριο.

Οι ασθενείς άλλων νοσημάτων εξαναγκάζονται να καταφύγουν στον ιδιωτικό τομέα, αφού έκλεισαν τακτικά ιατρεία, χειρουργεία, τακτικές εξετάσεις στα διαγνωστικά εργαστήρια, με κίνδυνο για την υγεία τους. Τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία συρρικνώνονται ή κλείνουν, αφού από τις ήδη υποστελεχωμένες δομές αντλείται προσωπικό για την ενίσχυση των νοσοκομείων.

Χαρακτηριστικά, στα Κέντρα Υγείας τόσο μέσα στην πόλη (Τούμπα κ.α.) όσο και στους γύρω δήμους (Θέρμη, Μηχανιώνα) δεν υπάρχουν μια σειρά από ιατρικές ειδικότητες, λείπει νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, όπως και ο απαραίτητος σύγχρονος εξοπλισμός.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΝΙΘ, «οι μόνες κλίνες ΜΕΘ που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της πανδημίας είναι οι 17 του ΑΧΕΠΑ, χωρίς πρόσληψη προσωπικού μέχρι σήμερα». Οι επιπλέον ΜΕΘ, με 86 κλίνες που λειτουργούν σήμερα για ασθενείς Covid και άλλες 18 από επεκτάσεις στα νοσοκομεία της πόλης, έχουν προκύψει από μετατροπές των ΜΕΘ και ειδικών μονάδων, όπως η Μονάδα Αντιμετώπισης Αναπνευστικής Ανεπάρκειας στο «Παπανικολάου» και η Μονάδα Καρδιοχειρουργικής στο ΑΧΕΠΑ, σε ΜΕΘ Covid.

Είναι τέτοιες οι ανάγκες της Θεσσαλονίκης, που, όπως αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης», χωρίς καμία προηγούμενη προετοιμασία - εκπαίδευση στα βασικά, γιατροί και νοσηλευτές στέλνονται στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η διοίκηση του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» προχτές εξέδωσε «εντέλλεσθε» για την αξιοποίηση όλων των γιατρών, ειδικών και ειδικευόμενων όλων των ειδικοτήτων, για περιστατικά κορονοϊού στις κλινικές, με μόνο έναν επιβλέποντα ειδικό παθολόγο ή πνευμονολόγο. Στην ίδια κίνηση προχώρησε χτες και η διοίκηση του ΑΧΕΠΑ, ενώ ξεκίνησαν και μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού από νοσοκομείο σε νοσοκομείο (10 νοσηλευτές από το Θεαγένειο που μετακινούνται στο Ιπποκράτειο).

«Βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις»

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» η Ελένη Μπακιρλή, νοσηλεύτρια, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΑΧΕΠΑ και των ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ και της ΑΔΕΔΥ, σημείωσε ότι τον τελευταίο καιρό οι υγειονομικοί βιώνουν πρωτόγνωρες καταστάσεις.

«Υπάρχει πολύ μεγάλη προσέλευση στα νοσοκομεία, ανθρώπων όλων των ηλικιών, που μέσα σε συνθήκες συνωστισμού καλούνται να περιμένουν μέχρι και 4 ώρες για να εξεταστούν και να κάνουν το τεστ. Για όσους βρίσκονται θετικοί ακολουθεί η εισαγωγή σε κλινική, όπου νοσηλεύονται απομονωμένοι από τους δικούς τους ανθρώπους, νιώθουν ανασφάλεια και φόβο.

Το μόνο στήριγμά τους είναι οι υγειονομικοί, που όμως είναι ήδη εξουθενωμένοι, και από την προηγούμενη φάση της πανδημίας και εξαιτίας των πολιτικών υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, που είχαν ως αποτέλεσμα τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και την εντατικοποίηση της εργασίας. Ηδη ένας πολύ μεγάλος αριθμός είναι σε ηλικία όπου και οι ίδιοι έχουν υποκείμενα νοσήματα ή ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Μόνο στο ΑΧΕΠΑ περίπου 150 εργαζόμενοι είναι θετικοί στον κορονοϊό και σε καραντίνα, με αποτέλεσμα οι αυξημένες ανάγκες να πρέπει να καλύπτονται από ακόμα λιγότερους. Ετσι, φτάσαμε στο σημείο να δουλεύουμε αδιάκοπα ακόμα και με υποψία Covid, μέχρι να βγούμε θετικοί ή να εμφανίσουμε συμπτώματα.

Σταδιακά το ΑΧΕΠΑ μετατρέπεται σε νοσοκομείο "μίας νόσου" και καλούνται γιατροί άλλων ειδικοτήτων να συνδράμουν στην αντιμετώπιση των ασθενών, χωρίς να έχουν την ανάλογη εμπειρία και καμία προετοιμασία. Το ίδιο συμβαίνει και με το νοσηλευτικό προσωπικό, που ρίχνεται στη μάχη χωρίς να του έχουν δείξει ούτε καν πώς φοράνε την ειδική στολή.

Επειδή τον τελευταίο καιρό ακούγεται ότι πρέπει να δούμε τι κάνουμε σήμερα, εμείς επιμένουμε ότι το χτες δεν μπορεί να αποσυνδέεται από το σήμερα. Το ότι τα νοσοκομεία με την έναρξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας έφτασαν στα όριά τους είναι ευθύνη όλων των κυβερνήσεων που πέρασαν και δεν φρόντισαν να θωρακίσουν το ΕΣΥ, και ακόμα και τώρα κάνουν ελάχιστες προσλήψεις, κυρίως συμβασιούχων, που όμως αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ