Πέμπτη 12 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΙΓΥΠΤΙΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
«Συνεργασία» για τις διευθετήσεις υπό ευρωατλαντική εποπτεία

Eurokinissi

Ευκαιρία να δώσει εκ νέου διαβεβαιώσεις για τη στοίχιση της κυβέρνησης στον επικίνδυνο αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό στην Ανατολική Μεσόγειο και πέραν αυτής, όπως περνά μέσα και από τους περιλάλητους άξονες και τα τρίγωνα συνεργασίας, είχε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του δεύτερου στην Αθήνα.

Η συνάντηση έγινε λίγες μόλις μέρες μετά την εκλογή Μπάιντεν στις ΗΠΑ, όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας την «προσδοκία» του ότι οι διμερείς ελληνοαμερικανικές σχέσεις, «αν και είναι ήδη πολύ ισχυρές, στο εξής θα γίνουν ακόμα ισχυρότερες σε όλα τα επίπεδα». Εγκωμιάζοντας τις επεμβάσεις των ΗΠΑ στην περιοχή, πρόσθεσε ότι ο Μπάιντεν «θα συμβάλει στην αποκατάσταση των ισορροπιών συλλογικής ασφάλειας στην ευαίσθητη περιοχή μας» και «καλωσόρισε» «την επιστροφή των ΗΠΑ στον κεντρικό ρόλο τους ως ηγετικού παράγοντα του ΝΑΤΟ». Διαβεβαίωσε ότι Ελλάδα και Αίγυπτος «θα υποδεχτούν με θετική διάθεση την αποφασιστικότερη συμβολή της Αμερικής στα δρώμενα της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου», προβάλλοντας και εδώ το ίδιο το πρόβλημα ως λύση.

Σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις, στάθηκε στη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου που υπογράφτηκε τον περασμένο Αύγουστο, διαβεβαιώνοντας για την κοινή τους πρόθεση να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις «ώστε η συμφωνία αυτή να επεκταθεί». Παραπέμποντας και στην αντίστοιχη συμφωνία με την Ιταλία, όπως και σε αυτή με την Αλβανία για προσφυγή στη Χάγη προς οριοθέτηση ΑΟΖ, που στρώνουν το έδαφος για ευρύτερες διευθετήσεις, όπως με την Τουρκία, και για επώδυνους συμβιβασμούς για τους λαούς, είπε ότι «δημιουργούν κεκτημένα ειρήνης και συνεργασίας στην ταραγμένη περιοχή μας».

Αναφέρθηκε επίσης στο σχήμα «ενεργειακής συνεργασίας» East Med Gas Forum, που στήθηκε υπό την «αιγίδα» των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι «είναι πάντα ανοιχτό σε νέους εταίρους», αφού «κάθε χώρα της Ανατολικής Μεσογείου - επί της αρχής - πρέπει να είναι ευπρόσδεκτη και να συμμετέχει σε αυτήν την καινοτόμα ενεργειακή σύμπραξη». Ξεκαθάρισε ότι αναφέρεται «φυσικά στην Τουρκία», υπό την προϋπόθεση να απέχει από προκλήσεις και «να σέβεται τη διεθνή νομιμότητα».

Ο Σίσι, αποφεύγοντας να κατονομάσει την Τουρκία, είπε πως οι «διαβουλεύσεις» τους «εστίασαν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, δεδομένης της πρόσφατης κλιμάκωσης στο πλαίσιο των προκλήσεων και των μονομερών ενεργειών που παραβιάζουν τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου». «Συμφωνήσαμε πως θα συνεχίσουμε να επιδεικνύουμε αλληλεγγύη μεταξύ μας, μαζί με όλες τις φιλικές μας χώρες, με στόχο να αντιμετωπίσουμε όλα όσα θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια, επιδιώκοντας να παρεμποδίσουμε την επιβολή εχθρικών θέσεων. Διατηρούμε τις συνθήκες εθνικής ασφάλειας από τη μία, και από την άλλη επωφελούμαστε των διαθέσιμων φυσικών πόρων», πρόσθεσε, βάζοντας έτσι το «ψητό» του κεφαλαίου στο επίκεντρο.

Προηγουμένως ο Σίσι συναντήθηκε και με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία στις δηλώσεις τους μπροστά στις κάμερες σημείωσε ότι στη μεταξύ τους συνάντηση επρόκειτο να αναφερθούν «διεξοδικά στην παρούσα συγκυρία, που χαρακτηρίζεται από την έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας και παραβατικότητας». Ο Σίσι αρκέστηκε να δηλώσει ότι «η Αίγυπτος θα σταθεί δίπλα στην Ελλάδα και υπέρ της Ελλάδας για τα δικαιώματά της για οποιοδήποτε θέμα που αφορά την ασφάλεια της χώρας και τα θαλάσσια σύνορα».

Ετοιμοι για «διερευνητικές επαφές»

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προσπαθεί να διατηρεί ανοιχτό έναν δίαυλο για συνεννοήσεις με την Αγκυρα, ώστε να «τρέξουν» οι επικίνδυνες διευθετήσεις. Ενδεικτικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, μιλώντας χτες στην ΕΡΤ, χαρακτήρισε «ενθαρρυντικό» το γεγονός ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου πήρε τηλέφωνο τον Ελληνα ομόλογό του Ν. Δένδια για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Αν το «Ορούτς Ρέις» φύγει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, συνέχισε, «εμείς είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές».

Ταυτόχρονα, κλιμακώνοντας την επιχείρηση της κυβέρνησης για δημιουργία προσδοκιών από την εκλογή Μπάιντεν και επιβεβαιώνοντας το ρόλο των ΗΠΑ ως επιδιαιτητή στα Ελληνοτουρκικά, είπε ότι ο νέος Πρόεδρος «είναι ένας βαθύς γνώστης των θεμάτων της Ανατολικής Μεσογείου και των Ελληνοτουρκικών, αλλά και των ζητημάτων που αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι ένας άνθρωπος που είχε πάντα μια θέση πιο κοντά στην Ελλάδα». Ισχυρίστηκε επίσης, συνεχίζοντας την καλλιέργεια αυταπατών για το ρόλο των Αμερικανών, ότι «οι καλές σχέσεις που έχουν διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα και η εγκατάλειψη, από τις ΗΠΑ, της πολιτικής των ίσων αποστάσεων θα συνεχιστεί, θα ενδυναμωθεί».

Στον ίδιο καμβά, από την κυβέρνηση παρουσιάζουν ως θετική εξέλιξη το γεγονός ότι το κόμμα των Πρασίνων κατέθεσε σχέδιο ψηφίσματος της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής με το οποίο ζητείται από τη γερμανική κυβέρνηση να διακόψει την παράδοση στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία.

Η απάντηση της Αγκυρας στα παραπάνω, πέρα από τη Νavtex για συνέχιση των παράνομων σεισμικών ερευνών του «Ορούτς Ρέις» την περίοδο 11 έως 23 Νοέμβρη σε περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, ήταν υπέρπτηση από 2 τουρκικά «F-16» πάνω από τις Οινούσσες. Συνολικά χτες 8 τουρκικά μαχητικά παραβίασαν 13 φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο και καταγράφηκαν 4 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση.

Σε αυτό το φόντο, ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος μεταβαίνει σήμερα στην Κύπρο, όπου θα συμμετάσχει στην 3η τριμερή συνάντηση υπουργών Αμυνας Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Βράζει» από τους ανταγωνισμούς και τα ιμπεριαλιστικά παζάρια(2022-12-15 00:00:00.0)
Εκτίμηση για τις ΝΑΤΟικές συνεισφορές και «διαχείριση διαφορών»(2021-11-02 00:00:00.0)
Μεγαλώνει το αμερικάνικο «αποτύπωμα» με το κέντρο «Cyclops»(2021-06-04 00:00:00.0)
Επιστρατεύει κάθε εργαλείο, με το βλέμμα στην όξυνση του παζαριού(2020-08-25 00:00:00.0)
Σταθερά με προκλήσεις και ...εκκλήσεις ευρωΝΑΤΟικού διαλόγου(2020-08-19 00:00:00.0)
Σταθερά στη χρεοκοπημένη γραμμή των «ισχυρών συμμάχων» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ που σπρώχνουν σε «διευθετήσεις» και συνεκμετάλλευση(2020-08-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ