Πέμπτη 12 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των θανάτων στο «δεύτερο κύμα»

Ραγδαία εξαπλώνεται η πανδημία του SARS-CoV-2 σε όλο τον κόσμο, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να προσεγγίζουν χτες τα 52 εκατ. και οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι το 1,3 εκατ., αυξημένοι κατά 54.000 σε μία μόλις βδομάδα.

Στην πρώτη θέση παραμένουν οι ΗΠΑ, με περισσότερα από 10,5 εκατ. και σχεδόν 246.000 νεκρούς, καθώς τα ημερήσια κρούσματα ξεπερνούν κατά μέσο όρο τις 100.000. Στην Ινδία τα ημερήσια κρούσματα ξεπέρασαν χτες τις 44.000 (πάνω από 8,6 εκατ. συνολικά), ενώ 512 πέθαναν σε ένα 24ωρο (πάνω από 127.500). Στη Βραζιλία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 5,7 εκατ. και σχεδόν 163.000 έφτασαν οι θάνατοι.

Στην Ευρώπη, με τη ραγδαία εξάπλωση των τελευταίων βδομάδων, καταγράφονται πλέον ρεκόρ ημερήσιων θανάτων. Η Βρετανία ανακοίνωσε την Τρίτη το βράδυ 532 θανάτους σε ένα 24ωρο, ο υψηλότερος αριθμός μετά τον Μάη. Η Ισπανία ανακοίνωσε 411 θανάτους, ο υψηλότερος αριθμός του δεύτερου κύματος, με τα θύματα να προσεγγίζουν τις 40.000. Στη Γερμανία καταγράφηκε χτες ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων από τον Απρίλη, 261 σε ένα 24ωρο. Τουλάχιστον 300.000 μαθητές και 40.000 εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε καραντίνα, επειδή είτε διαγνώστηκαν θετικοί, είτε έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα. Η Ρωσία κατέγραψε χτες 432 νέους θανάτους, αριθμό - ρεκόρ, ανεβάζοντας τον επίσημο συνολικό αριθμό σε 31.593, ενώ τα κρούσματα ξεπερνούν τα 1,8 εκατ.

Η μάχη των μονοπωλίων για το εμβόλιο

Στο μεταξύ, μετά την ανακοίνωση των «Pfizer» - «BioNTech» για 90% αποτελεσματικότητα του πειραματικού εμβολίου τους, χτες το Ρωσικό Ταμείο Αμεσων Επενδύσεων (RDIF) ανακοίνωσε πως το ρωσικό εμβόλιο «Sputnik V» είναι κατά 92% αποτελεσματικό στην προστασία από την Covid-19, σύμφωνα με ενδιάμεσα αποτελέσματα δοκιμών από 16.000 συμμετέχοντες που έλαβαν και τις δύο δόσεις. Οι δοκιμές θα συνεχιστούν για άλλους έξι μήνες, ενώ ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε πως μέχρι τα τέλη του έτους θα έχουν αρχίσει μαζικοί εμβολιασμοί.

Το RDIF έχει συνάψει αρκετές διεθνείς συμφωνίες εφοδιασμού περίπου 270 εκατ. δόσεων σε άλλες χώρες και αναμένεται ότι θα παραχθούν κατά ένα μεγάλο μέρος στο εξωτερικό. Υπάρχει συμφωνία για την παραγωγή 300 εκατ. δόσεων στην Ινδία, ενώ εκατομμύρια δόσεις θα παραχθούν σε Βραζιλία, Κίνα και Νότια Κορέα. Εξάλλου, η κινεζική φαρμακευτική «Tibet Rhodiola Pharma» ανακοίνωσε ότι έχει αποκτήσει το μη αποκλειστικό δικαίωμα να αναπτύξει, να παράγει, να εισάγει ή να εμπορευματοποιήσει το «Sputnik V» στην Κίνα. Επίσης, η Τουρκία ενδιαφέρεται να παράγει το «Sputnik V» σε εγκαταστάσεις τουρκικών φαρμακοβιομηχανιών, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Υγείας.

Η γερμανική φαρμακευτική εταιρεία «Biontech» δήλωσε χτες πως το εμβόλιο που αναπτύσσει με την αμερικανική «Pfizer» δεν θα διανεμηθεί κατά προτεραιότητα στις ΗΠΑ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η «BioΝΤech» έδωσε έμφαση στην παραγωγή μεγάλου μέρους του εμβολίου στην Ευρώπη. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) πρέπει να διενεργήσει περαιτέρω δοκιμές σχετικά με τη δραστική ουσία και η έγκριση του εμβολίου στην Ευρώπη αναμένεται στις αρχές του 2021.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ