Τρίτη 23 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΒΟΥΛΗ
Προσήλωση στην εμπλοκή στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Τους στόχους και της κυβέρνησης ΝΔ για γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, μέσα από τη βαθύτερη εμπλοκή στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, περιέγραψε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας.

Αναγνωρίζοντας τη Βαλκανική ως «ενδοχώρα» των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, έβαλε στόχο της κυβέρνησης την ενίσχυση της οικονομικής και πολιτικής παρουσίας της χώρας στα Βαλκάνια, ενώ στο πλαίσιο αυτό υπενθύμισε τη στήριξη της κυβέρνησης στην «ευρωενωσιακή προοπτική» των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, στέλνοντας μήνυμα π.χ. στην Αλβανία, ότι αυτή η πορεία περνά και μέσα από τη συμμόρφωση με τις επιταγές της ελληνικής αστικής τάξης.

Αντίστοιχα, για τη συμφωνία των Πρεσπών είπε μεν ότι έπρεπε να ολοκληρωθεί με «επωφελέστερο τρόπο για τα εθνικά συμφέροντα», τόνισε ωστόσο ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και την πλήρη συμμόρφωση της γείτονος με τους όρους της συμφωνίας, που προεκλογικά η ΝΔ κατάγγελλε, χωρίς φυσικά να θίγει το ΝΑΤΟικό της περιεχόμενο.

Παραπέρα, μίλησε για σημαντικές εξελίξεις στην Ανατ. Μεσόγειο, στα Ενεργειακά και σε άλλα πεδία, που όπως υποστήριξε ενισχύουν τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας, υπερασπιζόμενος στα βήματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τα αμερικανόπνευστα τρίγωνα συνεργασίας με Κύπρο και Ισραήλ (για το οποίο είπε ότι οι διμερείς σχέσεις έχουν αποκτήσει στρατηγικό χαρακτήρα και θα διευρυνθούν και παραπέρα, με στόχο τη «σταθερότητα» της περιοχής) καθώς και με Κύπρο και Αίγυπτο, όπως και άλλα διμερή σχήματα, που όπως είπε «ενισχύουν τις σχέσεις της Δύσης με τις χώρες αυτές», καθώς η ελληνική αστική τάξη λειτουργεί ως «μεντεσές» των ευρωατλαντικών προταγμάτων στην περιοχή.

Αλλωστε, σε μια τέτοια βάση, είπε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε άριστο σημείο, υπογράμμισε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ακόμα πιο στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι το φθινόπωρο θα γίνει στην Ελλάδα η δεύτερη φάση του Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ των δυο κυβερνήσεων. Σημείωσε ότι στη διαδικασία θα συζητηθούν όλα τα θέματα που αφορούν τη διμερή «συνεργασία», άρα και αυτά των επιχειρηματικών συμφωνιών και της Ασφάλειας, όπου προαναγγέλλεται η «εμβάθυνση» της στρατιωτικής συνεργασίας.

Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αναγνώριση, από την κυβέρνηση ΝΔ, του πραξικοπηματία Γουαϊδό ως μεταβατικού προέδρου της Βενεζουέλας, λέγοντας ότι η κυβέρνηση πήρε αυτήν την απόφαση συμμεριζόμενη την άποψη της πλειοψηφίας των κρατών - μελών της ΕΕ και... τα δημοκρατικά δικαιώματα.

Την προσήλωση και της κυβέρνησης ΝΔ στη διαδικασία των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ως «διαύλου επικοινωνίας» με την Αγκυρα - στην πραγματικότητα ως πλατφόρμα, όπου η τουρκική αστική τάξη βάζει όλες τις διεκδικήσεις της στο ευρύτερο ιμπεριαλιστικό παζάρι - επιβεβαίωσε ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, την ώρα που στηλίτευε τις «παραβατικές συμπεριφορές» της Αγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο, που, όπως υποστήριξε, προκαλούν «προβληματισμό» και στους πολυδιαφημισμένους «συμμάχους» της ντόπιας αστικής τάξης στο εξωτερικό.

Εκανε, εξάλλου, σαφές ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα «δυναμικό πολιτικό και γεωοικονομικό περιβάλλον, όπου απαντώνται σχεδόν όλες οι σύγχρονες προκλήσεις ασφαλείας», κατονομάζοντας ως τέτοιες τις «ακούσιες και εκούσιες μετακινήσεις πληθυσμών», την «παράνομη μετανάστευση», την «τρομοκρατία», τον ανταγωνισμό για την αξιοποίηση πλουτοπαραγωγικών πηγών, ιδίως της Ενέργειας, τις κυβερνοαπειλές, την κλιματική αλλαγή, «μερικές μόνο από τις προκλήσεις που απαιτούν εγρήγορση, γιατί μπορεί να απειλήσουν την ασφάλεια της χώρας», όπως είπε, απλώνοντας επικίνδυνα το έργο των Ενόπλων Δυνάμεων σε πολύ ευρεία επίπεδα.

Ταυτόχρονα, τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας - εν είδει ενδυνάμωσης της περιλάλητης αμυντικής διπλωματίας - με το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ, πάνω στο αμερικανοΝΑΤΟικό πλαίσιο, με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις να υλοποιούν παραπέρα στόχους και προτάγματα του ευρωατλαντικού άξονα στην Ανατ. Μεσόγειο και ενώ κλιμακώνεται η ένταση και στον Περσικό.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ