Τρίτη 23 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΒΟΥΛΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Εδωσε «σήμα» αντιλαϊκής επίθεσης και επιτάχυνσης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων

INTIME NEWS

Ολη την αντιλαϊκή ατζέντα της κυβέρνησης ανέπτυξε ο Κυρ. Μητσοτάκης, ανοίγοντας, με την ομιλία του στη Βουλή το Σάββατο, τη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, η οποία ανταποκρινόμενη στις δεσμεύσεις της ΕΕ και στα αιτήματα των επιχειρηματικών ομίλων, πατώντας πάνω σε όλο το αντιλαϊκό έργο που διατήρησε, συνέχισε και επέκτεινε ο ΣΥΡΙΖΑ, φέρνει με τη σειρά της νέα προνόμια στο κεφάλαιο, ιδιωτικοποιήσεις, με ταυτόχρονη ένταση της καταστολής.

Συγκεκριμένα, στη γνωστή λογική της «συνέχειας του κράτους» και στην κοινή στρατηγική βάση που ενώνει τα αστικά κόμματα, ξεκαθάρισε ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. «Στον προϋπολογισμό για το 2020 δεν θα διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία ούτε θα αμφισβητηθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων της προηγούμενης κυβέρνησης. Επιτυγχάνοντας ωστόσο τους στόχους, θα δοθεί η δυνατότητα η κυβέρνηση να διεκδικήσει μέσα στην επόμενη χρονιά τη μείωση των πλεονασμάτων», είπε, προκειμένου να δημιουργηθεί επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για το κεφάλαιο.

Δίνοντας το στίγμα της «επιτάχυνσης» σε όλα τα μέτωπα και με πρόσχημα ότι «η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να σώσει τη ΔΕΗ», ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «όπου απαιτείται θα ιδιωτικοποιηθούν δίκτυα» και «αφού εξυγιανθεί η επιχείρηση, θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής». Είπε επίσης ότι πωλείται το 30% του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» και ιδιωτικοποιούνται τα Ελληνικά Πετρέλαια, πως «αξιοποιείται η περιουσία του Δημοσίου, ενώ για τις ιδιωτικές επενδύσεις, τα γραφειοκρατικά εμπόδια που τις καθηλώνουν θα σαρωθούν. Η επένδυση στο Ελληνικό θα ξεκινήσει άμεσα και θα γίνει το σύμβολο της νέας Ελλάδας».

Δεσμεύτηκε ότι μειώνεται ο φόρος στις επιχειρήσεις στο 20%, σε δύο φάσεις: Το Σεπτέμβρη θα ψηφιστεί η μείωση από το 28% στο 24% για τα εισοδήματα του 2019, και για τα μερίσματα από 10% σε 5%. Αναστέλλονται ο ΦΠΑ στην οικοδομή και ο φόρος υπεραξίας σε αγορές και πωλήσεις, με στόχο την «τόνωση του κλάδου». Σταδιακά μειώνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές, από 20% στο 15%, και ο ΦΠΑ περιορίζεται από το 13% στο 11% και από το 24% στο 22%.

Ανακοίνωσε, εξάλλου, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά από φέτος τον Αύγουστο, με το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την επόμενη βδομάδα (ακολουθεί και δεύτερο μετά τη διακοπή του Αυγούστου), με στόχο και εδώ - όπως είπε - την «τόνωση της αγοράς ακινήτων». Με το ίδιο νομοσχέδιο βελτιώνεται, όπως υποστήριξε, και η ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές στο Δημόσιο, με βασικό στόχο να προσέλθουν περισσότεροι στο ταμείο, τονίζοντας ωστόσο ότι θα είναι η τελευταία φορά που γίνεται τέτοια ρύθμιση.

Κλίνοντας την επιχειρηματικότητα σε όλες τις πτώσεις και αναζητώντας νέα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο παντού, είπε ότι «σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα θα καλύπτονται όλες οι ανάγκες των πρωτοβάθμιων μονάδων Υγείας», ότι «η Παιδεία συνδέεται με την οικονομία», ότι τα πανεπιστήμια θα ιδρύουν νέα ξενόγλωσσα τμήματα προς προσέλκυση φοιτητών - πελατών, και για την παραπέρα προώθηση της επιχειρηματικής δράσης πως «το άσυλο της ανομίας και της παραβατικότητας καταργείται άμεσα», με το πρώτο τους νομοσχέδιο, που αναμένεται τις αμέσως επόμενες μέρες στη Βουλή, παραδίδοντας τα ΑΕΙ στην «ασυλία» της αγοράς.

Ειδικά για την «ασφάλεια», υποστήριξε ότι «επιστρέφει και πάλι στις γειτονιές. Ο νόμος επιβάλλεται παντού. Αίρονται αμέσως προβληματικές διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα. Αποτρέπεται η αποφυλάκιση δολοφόνων ισοβιτών και τρομοκρατών. Ιδρύονται φυλακές Υψίστης Ασφαλείας τύπου Γ. Προσλαμβάνονται άμεσα 1.500 αστυνομικοί». Εκανε δε σαφές πως έρχεται ακόμα πιο σκληρό ανθρωποκυνηγητό στα σύνορα, λέγοντας ότι «η ανεξέλεγκτη μετανάστευση παραμένει ασύμμετρη απειλή».

Από το «μενού» δεν έλειψε και η παρότρυνση «να αξιοποιήσουμε με ενότητα τη γεωστρατηγική θέση της χώρας, με πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική», για τους στόχους και την «αναβάθμιση» της ντόπιας αστικής τάξης, την οποία διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα επί ημερών του δεν θα ανήκει «απλά» σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, αλλά θα εμπλακεί ακόμα πιο βαθιά στους επικίνδυνους σχεδιασμούς τους, «αναβαθμίζοντας» εκεί την παρουσία της, στα βήματα της προηγούμενης κυβέρνησης, με προτάσεις όπως για εκπαίδευση πιλότων ελικοπτέρων της ΕΕ στο Στεφανοβίκειο, στο πλαίσιο της PESCO κ.λπ.

Για τα Βαλκάνια είπε ότι προτεραιότητά του μένει η «άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών της συμφωνίας των Πρεσπών», την οποία κατά τ' άλλα θα εφαρμόσει, ενώ για την Τουρκία, επιβεβαιώνοντας το πολυεπίπεδο παζάρι σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο το οποίο οδηγεί σε επικίνδυνες «διευθετήσεις», είπε ότι πυξίδα του για τις διμερείς σχέσεις είναι το Διεθνές Δίκαιο και «η διάθεση καλής συνεργασίας». Κάλεσε μάλιστα τον Ερντογάν να επιχειρήσουν «μια αμοιβαία προσέγγιση, να κάνουμε ένα τολμηρό βήμα μπροστά», λέγοντας ότι «η αχρείαστη ένταση και οι κούρσες εξοπλισμών στερούν και από τις δύο χώρες πολύτιμους πόρους».

Και όλα τα παραπάνω με σταθερή αστική εξουσία, εξ ου και υπογράμμισε ότι θα επιδιώξει σταθερούς εκλογικούς κύκλους, με αποδέσμευση των πρόωρων εκλογών από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και νέο εκλογικό σύστημα αντί απλής αναλογικής, ενάντια στην «ακυβερνησία».

Ολα για την «ομαλότητα» του κεφαλαίου

Κλείνοντας χτες το βράδυ τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων, ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να παίξει το ρόλο του στη δικομματική κοκορομαχία και στην αντιδικία με τον Αλ. Τσίπρα, κατηγορώντας τους ΣΥΡΙΖΑίους ως «ψεύτες» και «λαϊκιστές». Σημείωσε πάντως ότι για πρώτη φορά στα 15 χρόνια που βρίσκεται στο κοινοβούλιο παρατήρησε ένα «πιο θετικό κλίμα» μεταξύ των βουλευτών - βασικά τη σύμπλευση των αστικών πολιτικών δυνάμεων στα βασικά του κεφαλαίου.

Επέμεινε για συνταγματική αναθεώρηση και ένα νέο εκλογικό νόμο, ώστε να εξασφαλίζονται η «ομαλότητα» και «κυβερνησιμότητα», ενώ σημείωσε ότι η μείωση των περιλάλητων πλεονασμάτων «θα είναι εφικτή όταν αποδείξουμε τη μεταρρυθμιστική μας δυναμική», προϊδεάζοντας για νέο γύρο καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και αντιλαϊκών μέτρων, που θα παρουσιαστούν ως εχέγγυο στους δανειστές στο εξωτερικό για να ωφεληθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι στο εσωτερικό.

Προανήγγειλε 10 νομοσχέδια μέχρι το τέλος του χρόνου, με τα πρώτα 3 (για επιτελικό κράτος, 120 δόσεις και ΕΝΦΙΑ, κατάργηση ασύλου, «κυβερνησιμότητα» δήμων κ.λπ.) να κατατίθενται εντός των επομένων ημερών και να ψηφίζονται μέχρι 10 Αυγούστου.

Ενώ για τη ΔΕΗ, περιγράφοντας με όσο πιο μελανά χρώματα μπορούσε την οικονομική της κατάσταση, επανέλαβε ότι «αν χρειαστεί να πουληθούν μερικά περιουσιακά στοιχεία της για να σωθεί η ΔΕΗ, θα το κάνουμε», για να σώσει - όπως είπε με θράσος - τις δουλειές των εργαζομένων της και να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας.

Σε ευρύτερο επίπεδο, θέλοντας να αποσιωπήσει τις σχέσεις εκμετάλλευσης στον καπιταλισμό και την ανάγκη του αγώνα για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και του λαού, είπε ότι ένας τέτοιος λόγος «ανήκει σε άλλες εποχές». Κάλεσε μάλιστα σε «ενότητα», με «σχέδιο, κανόνες και δουλειά», υποταγή του λαού στα προτάγματα του κεφαλαίου και δουλειά του αστικού πολιτικού κόσμου για να υπηρετηθούν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ