Τρίτη 23 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΒΟΥΛΗ
Πάνω απ' όλα η καπιταλιστική κερδοφορία

Τον τόνο της επιτάχυνσης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων σε όλους τους τομείς έστειλαν οι τοποθετήσεις και των υπόλοιπων υπουργών της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδης, προδιαγράφοντας το παραπέρα ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, ανέφερε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αποφασιστική συμμετοχή στη διαπραγμάτευση για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, που είναι σε εξέλιξη, προκειμένου να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για την ενίσχυση της «ευφυούς αγροτικής ανάπτυξης» και της «καινοτομίας», που καμία σχέση δεν έχουν με τους μικροκαλλιεργητές και μικρούς κτηνοτρόφους. Προανήγγειλε νομοσχέδιο που θα βάζει σε τάξη «τη θεσμική εκπροσώπηση» των αγροτών, «με δυο λόγια ποιος θα είναι ο κοινωνικός εταίρος», για να «συνομιλεί η κυβέρνηση» με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τις αγωνιστικές συσπειρώσεις των αγροτών, όπως η Επιτροπή των Μπλόκων. Οσο για το πρόβλημα της μη καταβολής ή καθυστέρησης καταβολής των αποζημιώσεων των αγροτών όταν καταστρέφονται η σοδειά και η περιουσία τους, σημείωσε ότι θα αντιμετωπιστεί «και με τη χρησιμοποίηση της ιδιωτικής ασφάλισης».

Ο υπουργός Τουρισμού Θ. Θεοχάρης ανέφερε τους πέντε άξονες της πολιτικής του υπουργείου, των οποίων το κύριο χαρακτηριστικό είναι «ζεστό» χρήμα και προνόμια, ακόμα και σε βάρος του περιβάλλοντος, προς τους επιχειρηματικούς ομίλους του τουρισμού. Για παράδειγμα, αναφέρθηκε στη «βελτίωση αδειοδοτικού πλαισίου», με στόχο τη διαμόρφωση του «χωροταξικού πλαισίου για να ευνοηθούν οι επενδύσεις με ταχύτερη αδειοδότηση», και στην «προτυποποίηση των περιβαλλοντικών μελετών», που σημαίνει ότι οι μελέτες για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα έχουν οι τουριστικές «επενδύσεις» μετατρέπονται σε τυπική διαδικασία. Εξήγγειλε χρηματοδότηση και κίνητρα για τους εφοπλιστές τουριστικών σκαφών αναψυχής, με στόχο όπως είπε την προσέλκυση 5.000 σκαφών, άμεση μείωση του ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις στον τουρισμό από το 24% στο 13% και σε βάθος 3ετίας στο 10%. Από την άλλη, δεν είπε κουβέντα για την εργασιακή κόλαση που βιώνουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο.

Σχολεία και πανεπιστήμια ακόμη περισσότερο προσδεδεμένα στις απαιτήσεις του κεφαλαίου, με κουτσουρεμένη και διαφοροποιημένη μεταξύ τους κρατική χρηματοδότηση, που θα σπρώχνονται να αναζητούν χρηματοδοτικές λύσεις από την αγορά, θα διοικούνται από στελέχη με κριτήρια «καλού μάνατζερ» και θα αξιολογούνται για τις παραπάνω επιδόσεις τους, προδιέγραψε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Η υπουργός δεν εξήγγειλε τίποτα το συγκεκριμένο για τις τεράστιες ελλείψεις μόνιμων εκπαιδευτικών στα σχολεία, υποσχέθηκε ενίσχυση της επιμόρφωσης και καθιέρωση «αξιολόγησης» για τους εκπαιδευτικούς. Σε σχέση με τα πανεπιστήμια έκανε λόγο για κατάργηση του ασύλου, επαναφορά του ν+2 για την ολοκλήρωση του χρόνου σπουδών και παρεμβάσεις στις διοικήσεις, ενώ εξήγγειλε μια σειρά από μέτρα που ενισχύουν την ήδη υπάρχουσα τεράστια αγορά αγοραπωλησίας τίτλων σπουδών και άλλων εκπαιδευτικών «προϊόντων» από τα ΑΕΙ, μαζί με απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου που αφορά τις μπίζνες των ιδρυμάτων με τις επιχειρήσεις. Τέλος, μίλησε για ενίσχυση της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας (ΑΔΙΠ) στην Ανώτατη Εκπαίδευση και για διαρκείς «αξιολογήσεις», από τις οποίες θα προκύπτουν τόσο τα κλεισίματα, συγχωνεύσεις τμημάτων κ.ο.κ., όσο και το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης για κάθε τμήμα και ίδρυμα.

Την υλοποίηση με ακόμα πιο γοργούς ρυθμούς όσων έχουν συναποφασίσει στην ΕΕ και για τον τομέα του Πολιτισμού υποσχέθηκε η νέα υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον τομέα ως στρατηγικό αναπτυξιακό πόρο» και διατυπώνοντας εκ νέου την αντίληψη του Πολιτισμού ως αναδυόμενου πεδίου καπιταλιστικής ανάκαμψης και ανάπτυξης. Με σύνθημα την «αυτονομία» και πατώντας πάνω στις τεράστιες περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση, εξήγγειλε παραπέρα επιχειρηματική λειτουργία των κρατικών φορέων (π.χ. μουσείων), μέτρα για ακόμα αμεσότερη και μεγαλύτερη διείσδυση του κεφαλαίου σε όλους τους τομείς του Πολιτισμού και προσαρμογή των εποπτευόμενων από το κράτος πολιτιστικών οργανισμών σε νέες τεχνικές «αυτοχρηματοδότησης», μέσα από τον «κοινωνικό εταιρισμό», τη χορηγία και τον εθελοντισμό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ