Τρίτη 23 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μετατροπή και με τη «βούλα» σε απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση

Τον «εκσυγχρονισμό» της «Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» προανήγγειλε ο Αμερικανός πρέσβης

Αποκαλύπτοντας τέλος τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιεί σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, ο Αμερικανός πρέσβης, Τζ. Πάιατ, προανήγγειλε - στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου - τον «εκσυγχρονισμό» και τη «διεύρυνση» της «Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας», που διέπει μεταξύ άλλων την παραχώρηση των εγκαταστάσεων της Σούδας, προαναγγέλλοντας τη μετατροπή και με τη «βούλα» όλης της χώρας σε απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση.

Μιλώντας για την πολυδιαφημισμένη «αμυντική συνεργασία», εστίασε στις «διευκολύνσεις που παρέχει η Ελλάδα για αμερικανικές επιχειρήσεις στο ευρύτερο θέατρο της Ανατολικής Μεσογείου, του Αιγαίου της Μαύρης Θάλασσας και των Βαλκανίων», πέρα από το γεγονός ότι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις «είναι ένας ισχυρός και έμπιστος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ».

Εφερε ως παράδειγμα τις υπηρεσίες συνοδείας που παρέχει το ΠΝ στα αμερικανικά αεροπλανοφόρα στην Ανατολική Μεσόγειο, το Γ' ΣΣ στη Θεσσαλονίκη που λειτουργεί ως ΝΑΤΟικό στρατηγείο (NRDC-GR), τις συνεκπαιδεύσεις στο Στεφανοβίκειο και αλλού.

Ενώ σε άλλο σημείο σημείωσε πως «ο ρυθμός της αμυντικής συνεργασίας μας είναι υψηλότερος από ό,τι ήταν για δεκαετίες. Πρόκειται για την πολύ στενή εταιρική σχέση στη βάση της Σούδας, οι σημαντικές επιχειρήσεις με τα MQ-9 στη Λάρισα, ο βηματισμός των στρατιωτικών ασκήσεών μας και οι διεκπεραιώσεις (σ.σ. αμερικανικών δυνάμεων) μέσω Αλεξανδρούπολης και Θεσσαλονίκης, η παρουσία (σ.σ. αμερικανικών) Ταξιαρχιών Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο», προσθέτοντας πως «έχουμε δεσμευτεί σε διμερές επίπεδο αυτή η παρουσία και η συμμετοχή σε ασκήσεις να γίνει ακόμα μεγαλύτερη και πιο ουσιαστική για την επόμενη χρονιά».

Και στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε πως «η Σούδα είναι γεμάτη. Δεν υπάρχει χώρος για περαιτέρω ανάπτυξη (...) Αλλά έχετε από τη γεωγραφία σας πολλές στρατιωτικές εγκαταστάσεις που δεν χρησιμοποιούνται τόσο, όπου εργαζόμαστε μαζί. Και αυτή είναι μια από τις προτεραιότητές μας, όσο οι ειδικοί μας εργάζονται πάνω στη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA, του 1990). Η τρέχουσα Συμφωνία κατονομάζει τρεις εγκαταστάσεις. Μια από αυτές είναι το Ελληνικό, που, προφανώς, είναι ανεπίκαιρη. Η μόνη που παραμένει επίκαιρη είναι η βάση της Σούδας. Οπότε συμφωνήσαμε (στο Στρατηγικό Διάλογο) ότι χρειάζεται να εκσυγχρονίσουμε σε πολιτικό επίπεδο τη Συμφωνία. Τώρα οι ειδικοί εργάζονται για τις διατυπώσεις», κατέληξε, προϊδεάζοντας για επέκταση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ορμητήριο φονιάδων επ' αόριστον όλη η Ελλάδα, στόχος των ανταγωνισμών ο λαός(2022-05-06 00:00:00.0)
«Μίτινγκ» των Αμερικανών με κατασκευαστικές για βάσεις ανά την Ελλάδα(2022-01-18 00:00:00.0)
Μέσα στο δίμηνο η νέα Συμφωνία με τους Αμερικανούς(2021-05-13 00:00:00.0)
Το κείμενο υπογραφών(2019-09-17 00:00:00.0)
Ανεβάζει ταχύτητα η ΝΔ στο στρωμένο έδαφος του ΣΥΡΙΖΑ(2019-08-22 00:00:00.0)
«Μαγνήτης» μεγάλων κινδύνων...(2019-07-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ