Τρίτη 23 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ θα φέρει στη Βουλή τις διεκδικήσεις του λαού

Η δευτερολογία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, στη συζήτηση στη Βουλή

Το ΚΚΕ προεκλογικά έλεγε ότι η κυβερνητική εναλλαγή δεν θα σημάνει και ουσιαστική αλλαγή πολιτικής, αλλά απλή αλλαγή σκυτάλης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.

Πλέον, μετά και αυτήν τη διήμερη - και όχι τριήμερη επί της ουσίας - συζήτηση εδώ στη Βουλή, υπάρχουν πολλές περισσότερες όχι απλά ενδείξεις, αλλά και αποδείξεις για την ορθότητα αυτής της εκτίμησης. Και ούτε θα αλλάξει αυτήν την εκτίμηση μια πιθανή κοκορομαχία, σήμερα, αύριο, μεθαύριο, που συνήθως στήνεται για ξεκάρφωμα, για αποπροσανατολισμό του λαού. Αλλωστε, στο άμεσο μέλλον μάλλον θα υπάρξουν ακόμη περισσότερες τέτοιες αποδείξεις.

Η νέα κυβέρνηση είναι ήδη έτοιμη να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, της ΕΕ, για νέα, πιο δραστικά μέτρα στήριξης της κερδοφορίας και εφαρμογής του σκληρού προγράμματος των περιβόητων «θεσμών».

Η κυβέρνηση της ΝΔ θα ακολουθήσει με συνέπεια την ίδια πολιτική προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων

Η κυβέρνηση της ΝΔ θα ακολουθήσει, κατά συνέπεια, την ίδια πολιτική σε όλους τους βασικούς άξονες.

Η ενεργή συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, με τις επικίνδυνες δεσμεύσεις στο ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ, καθώς και η λήψη νέων αντιλαϊκών οικονομικών μέτρων με βάση τα «μεταμνημονιακά» προαπαιτούμενα, δεσμεύσεις στις οποίες έχουν συμφωνήσει, θα επιδεινώσουν την κατάσταση σε όλους τους τομείς της ζωής του λαού μας.

Αλλωστε και οι υπουργοί της νέας κυβέρνησης της ΝΔ είναι στην πλειοψηφία τους γνωστά, δοκιμασμένα στελέχη στην υλοποίηση αντιλαϊκών πολιτικών. Σήμερα επανέρχονται, βρίσκοντας στρωμένο το έδαφος με αντιλαϊκούς νόμους και αποφάσεις από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ άλλοι διετέλεσαν στελέχη του ΣΕΒ και άλλων μεγάλων εργοδοτικών οργανώσεων.

Το νέο, πιο τεχνοκρατικό μοντέλο διακυβέρνησης, που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης, ουσιαστικά προωθεί την επιτάχυνση και τον πιο αποτελεσματικό έλεγχο στο αντιλαϊκό έργο που παραδίδει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Για παράδειγμα, η υπαγωγή του τομέα της μεταναστευτικής πολιτικής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αποδεικνύει ότι και η νέα κυβέρνηση θα συνεχίσει και θα εντείνει την αντιμετώπιση των προσφύγων και μεταναστών με όρους καταστολής.

Γιατί τι άλλο πέρα από καταστολή είναι τα στρατόπεδα συγκέντρωσης τύπου Μόριας, τα οποία πρέπει να κλείσουν αμέσως; Οπως είναι επίσης η απαγόρευση των προσφύγων να πάνε στις χώρες προορισμού τους, αφού οι άνθρωποι αυτοί δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα. Οπως είναι οι καθυστερήσεις στις διαδικασίες χορήγησης ασύλου και άλλα αρκετά, που η προηγούμενη κυβέρνηση υλοποίησε στο πλαίσιο της αντιδραστικής συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, και η σημερινή απ' ό,τι ακούσαμε πιστά συνεχίζει, παρά κάποιες φραστικές διαφοροποιήσεις.

Τι άλλο εκτός από καταστολή είναι η προώθηση της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου, που πάει χέρι - χέρι με ένα «πανεπιστήμιο - επιχείρηση» που προώθησαν σταδιακά όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, τις οποίες συνδράμουν οι διάφορες ομάδες, τα διάφορα κυκλώματα, ως ενεργούμενα διαφόρων μηχανισμών, προκειμένου να παίρνονται νέα μέτρα καταστολής και περιορισμού των πραγματικών λαϊκών ελευθεριών;

Και την ίδια στιγμή, όλοι αυτοί που έχουν στοχοποιήσει το άσυλο, ανάμεσά τους - εκτός από τους κυβερνητικούς βουλευτές - και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, δεν λένε κουβέντα για ολόκληρες περιοχές της Αθήνας, της Αττικής, όλης της Ελλάδας, με έξαρση της εγκληματικότητας, στις οποίες περιοχές ούτε πανεπιστημιακά ιδρύματα υπάρχουν, ούτε πανεπιστημιακό άσυλο.

Η κάθε επόμενη κυβέρνηση «χτίζει» πάνω στο αντιλαϊκό έργο της προηγούμενης

Φυσικά, από τις προγραμματικές εξαγγελίες της κυβέρνησης δεν θα μπορούσε να λείψει και η αναφορά στην περιβόητη στρατηγική συμμαχία Ελλάδας - ΗΠΑ, αν και στον τομέα αυτό, όπως και σε άλλους, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη.

Εκείνοι που μέχρι χτες υποτίθεται πως «σκοτώνονταν», αφού τάχα τους χώριζε «χάος», είδαμε εδώ μέσα να ανταλλάσσουν αβρότητες για το «σημαντικό έργο» που παραλαμβάνουν και παραδίδουν, για την ανάγκη «εθνικής» συνεννόησης στα «μεγάλα και κρίσιμα» που «δεν προσφέρονται για κομματικές αντιπαραθέσεις», λένε, και άλλα τέτοια αγαπησιάρικα.

Η φράση που ακούγεται μετεκλογικά περισσότερο από τους υπουργούς της ΝΔ, ότι «δεν ήρθαμε για να γκρεμίσουμε, αλλά για να χτίσουμε πάνω στα θετικά» της προηγούμενης κυβέρνησης, δίνει και το στίγμα τους:

Το «κοντέρ» όχι μόνο δεν μηδενίζει για τα λαϊκά στρώματα, τα προβλήματα με την κυβερνητική εναλλαγή, αλλά η κάθε επόμενη κυβέρνηση έρχεται να «χτίσει» πάνω στο αντιλαϊκό έργο της προηγούμενης, να σηκώσει ακόμα ψηλότερα το αντιλαϊκό οικοδόμημα, με βάση το ίδιο «αρχιτεκτονικό» σχέδιο, των επιχειρηματικών ομίλων και της άρχουσας τάξης, στο όνομα της «συνέχειας - υποτίθεται - του κράτους».

Την επόμενη μέρα, λοιπόν, είναι εδώ πρώτα απ' όλα ο καπιταλιστικός ανταγωνισμός, η εκμετάλλευση, δηλαδή όλα αυτά από τα οποία απορρέουν και τα μνημόνια διαρκείας, οι ευρωενωσιακές αντιλαϊκές δεσμεύσεις, που οδηγούν μόνο σε μεγαλύτερη χρεοκοπία το λαό.

Αυτήν τη στρατηγική έχουν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, μαζί με τα υπόλοιπα κόμματα, που ετοιμάζονται να παίξουν το ρόλο συμπληρώματος, αρωγού σε πιθανές δυσκολίες που θα έχει το δίπολο, αφού πρώτα βέβαια έπαιξαν έως ένα βαθμό επιτυχημένα το ρόλο του αναχώματος στη γνήσια ριζοσπαστικοποίηση, στην πραγματική πρόοδο, στην πιο μεγάλη δηλαδή ενίσχυση του ΚΚΕ.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σταθερά στο πλευρό του αγωνιζόμενου ελληνικού λαού

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ βρίσκεται σταθερά στο πλευρό του λαού με αποκλειστικό κριτήριο την υπεράσπιση των συμφερόντων του, την πραγματική ανακούφισή του, την αλληλεγγύη, την ανάκτηση απωλειών που είχε ο λαός μας στη διάρκεια της κρίσης, τη διεκδίκηση σύγχρονων αναγκών.

Θα συνεχίσουμε μέσα στους καθημερινούς αγώνες, στις μάχες που έχουμε μπροστά μας, έτσι ώστε μέσα από αυτήν την προσπάθεια να αυξηθούν οι εστίες αντίστασης και αντεπίθεσης, ριζωμένες σε κάθε χώρο δουλειάς, να αναπτύσσεται η κοινωνική συμμαχία των μισθωτών εργαζομένων, των αυτοαπασχολουμένων αγροτών και ΕΒΕ, επιστημόνων, καλλιτεχνών, ανθρώπων από το χώρο της Εκπαίδευσης, της Υγείας, του Πολιτισμού, του Αθλητισμού, να αγκαλιάζει πιο πλατιά αυτό το κίνημα τις γυναίκες και τους νέους, τις νέες.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ θα φέρει στη Βουλή τις διεκδικήσεις όλων αυτών. Με συνέπεια αυτό θα κάνουμε, όπως κάναμε και όλα αυτά τα τέσσερα χρόνια με δεκάδες τροπολογίες και προτάσεις νόμου, τις οποίες απέρριπταν χέρι - χέρι ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, την ώρα που ψήφιζαν το ένα μετά το άλλο τα δωράκια για τους λίγους.

Με νέες προτάσεις νόμου και τροπολογίες το ΚΚΕ θα συνεχίσει να διεκδικεί μέτρα προστασίας των ανέργων αλλά και:

-- Σταθερή δουλειά με δικαιώματα, κατάργηση ελαστικών εργασιακών σχέσεων, όρους υγιεινής, ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

-- Κατάργηση όλων των νόμων που απελευθερώνουν τις απολύσεις, καταργούν την κυριακάτικη αργία, απελευθερώνουν το ωράριο.

-- Κατάργηση του νόμου που βάζει εμπόδια στο δικαίωμα της απεργίας. Και όχι διεύρυνση των εμποδίων, κάνοντας μάλιστα και ηλεκτρονικό φακέλωμα των συνδικαλιστικών οργανώσεων και όσων ψηφίζουν, όπως ξεδιάντροπα εξήγγειλε η κυβέρνηση διά του αρμόδιου - γνωστού και μη εξαιρετέου - υπουργού της. Υπενθυμίζω ότι μόλις τον Μάιο, το ΚΚΕ είχε καταθέσει τροπολογία για την κατάργηση της διάταξης που χτυπά το δικαίωμα στην απεργία και μαζί όλοι σας, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, την είχατε απορρίψει.

Ιδιαίτερα για τους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους, το ΚΚΕ θα απαιτήσει την ανακούφισή τους από τη θηλιά των χρεών και των πλειστηριασμών.

Για τους αγρότες κρίσιμο ζήτημα για την επιβίωσή τους είναι:

-- Η μείωση του κόστους της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, με μείωση δαπανών για το πετρέλαιο κίνησης, για άρδευση, άλλων δαπανών για υποδομές, με κατώτατες εγγυημένες τιμές,

-- Η προστασία της παραγωγής από κάθε καταστροφή και πλήρη αποζημίωση στους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Το ΚΚΕ ιεραρχεί ως ξεχωριστό ζήτημα τη διεκδίκηση δημόσιας καθολικής υποχρεωτικής Κοινωνικής Ασφάλισης, όπου κανένας εργαζόμενος δεν θα είναι ανασφάλιστος.

-- Απαιτεί την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, πάνω στον οποίο πατά η κυβέρνηση της ΝΔ για τις νέες αντιασφαλιστικές της πολιτικές.

-- Την αποκατάσταση του ΕΚΑΣ, των συντάξεων χηρείας επίσης και άλλα.

Η άγρια φορολογία έχει γονατίσει τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, γι' αυτό και μέσα στη Βουλή η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα θα επιμείνει σε όσα είπαμε αναλυτικά στην πρωτολογία μας.

Για το χώρο της Υγείας, της Πρόνοιας, η θέση μας για δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, παροχή υπηρεσιών Πρόνοιας, σημαίνει πρώτα απ' όλα:

-- Μόνιμη, πλήρης και αποκλειστική απασχόληση του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

-- Ταυτόχρονα διεκδικούμε αύξηση των δαπανών για την Πρόνοια, τα επιδόματα και τις συντάξεις αναπηρίας.

-- Δουλειά για όλους τους ικανούς προς εργασία αναπήρους. Πλήρεις και δωρεάν θεραπείες, φάρμακα, εξετάσεις, τεχνολογικά βοηθήματα για όλους τους αναπήρους χρόνια πάσχοντες. Δημόσιες και δωρεάν δομές διάγνωσης, εκπαίδευσης και αποκατάστασης των παιδιών με αναπηρία και μαθησιακές δυσκολίες.

-- Διεκδικούμε παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά με κατάργηση τροφείων.

Στον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας όλες μας οι διεκδικήσεις συμπυκνώνονται στο εξής:

-- Ολοκληρωμένη μόρφωση για όλα τα παιδιά, σε όλες τις βαθμίδες, αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν, σε σχολεία και σχολές, χωρίς καμία επιχειρηματική δραστηριότητα, πλήρως στελεχωμένα με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει αυτές τις ανάγκες.

Δεν ανεχόμαστε να υπάρχει κανένα κενό σε εκπαιδευτικούς σε όλες τις βαθμίδες.

Διεκδικούμε άμεσες προσλήψεις, με μόνιμο προσωπικό, ώστε να καλύπτονται όλα τα κενά σε σχολεία, πανεπιστήμια με το απαιτούμενο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.

Τα ζητήματα της προστασίας της ανθρώπινης ζωής βρίσκονται ξανά δυστυχώς με τραγικό τρόπο στην επικαιρότητα. Ηταν η Χαλκιδική, χτες το Μάτι και η Μάνδρα, αύριο δυστυχώς κάτι άλλο. Η κλιματική αλλαγή δεν μπορεί να γίνεται άλλοθι για να κρυφτούν οι τεράστιες ευθύνες για την έλλειψη των αναγκαίων μέτρων και υποδομών, με βάση τις δυνατότητες που παρέχει η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας για να προστατευτεί η ζωή του λαού μας.

Οπως και στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, έτσι και σε αυτή, το ΚΚΕ θα εναντιωθεί σε κάθε προσπάθεια περιορισμού των λαϊκών ελευθεριών, των κοινωνικών δικαιωμάτων. Θα καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις για τη διεύρυνσή τους.

Ταυτόχρονα, θα συνεχίζουμε με όλους τους τρόπους να αντιπαλεύουμε τον ρατσισμό απέναντι στους πρόσφυγες, τους μετανάστες, αλλά και σε όλους τους ανθρώπους που κάνουν διαφορετικές επιλογές στη ζωή τους. Το θετικό γεγονός ότι η ναζιστική Χρυσή Αυγή έμεινε εκτός Βουλής, δεν θα πρέπει να οδηγήσει τη Βουλή σε υποτίμηση του φασισμού, όπως επίσης και το γεγονός ότι ένα ποσοστό της μετακινείται σε άλλα αστικά κόμματα και σε συγγενείς ιδεολογικά και πολιτικά χώρους της ακροδεξιάς.

Ενόψει των αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα, ζητάμε να επανέλθει το προηγούμενο αυστηρότερο πλαίσιο ποινής για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, που σχετίζεται και με τη δίκη της ΧΑ και που τη μείωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι η αυτή η ζημιά ήδη έγινε και οι ναζιστές εγκληματίες θα κριθούν με απαράδεκτα ευνοϊκότερους όρους.

Στη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και θα επιμείνει γιατί είναι προτάσεις που προστατεύουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, διευρύνουν τα κοινωνικά, συνδικαλιστικά και πολιτικά δικαιώματα.

Οι προτάσεις του ΚΚΕ αφορούν - εκτός των άλλων - στην κατάργηση προνομίων όπως αυτά που έχει το εφοπλιστικό κεφάλαιο, στην προστασία του φυσικού πλούτου και των κοινωνικών αγαθών με την απαγόρευση εκχώρησης της ιδιοκτησίας τους σε ιδιώτες. Αφορούν επίσης υπερώριμα αιτήματα, όπως η πλήρης κατάργηση του άρθρου 86, ώστε να μπορεί να διώκονται οι υπουργοί όπως όλοι οι πολίτες, όπως και το να μη διορίζεται η ηγεσία των ανώτατων δικαστηρίων από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Το επεξεργασμένο σχέδιο του ΚΚΕ το μόνο που συμφέρει το λαό

Ολα τα παραπάνω είναι ένα μικρό δείγμα όσων θα παλέψει το ΚΚΕ, μέσα και έξω από τη Βουλή, στους δρόμους του αγώνα. Αυτή η συνεπής στάση του ΚΚΕ δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε «εκ του ασφαλούς», όπως λένε άλλα κόμματα.

Η εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση του ΚΚΕ είναι πολύ σύνθετο καθήκον, απαιτεί μεγάλες θυσίες και ευθύνες. Αυτή είναι, όμως, η μόνη στάση που μπορεί να ασκήσει πίεση με θετικά μέτρα για το λαό, να βάλει εμπόδια σε αντιδραστικά μέτρα της κυβέρνησης, των μηχανισμών της μεγαλοεργοδοσίας, που μπορεί να ανοίξει τελικά το δρόμο ριζικών αλλαγών και ανατροπών.

Και ας μη μας λένε πού θα βρούμε τα ισοδύναμα, από πού θα αντληθούν οι πόροι για να γίνουν όλα αυτά:

  • Μειώστε τις δαπάνες για τις επιχειρησιακές ανάγκες και μόνο του ΝΑΤΟ. 4 δισ. κάθε χρόνο πάνε όχι για την άμυνα της χώρας, αλλά για πολεμικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ. Χώρια οι συνεχείς στρατιωτικές ασκήσεις, οι υπερπτήσεις για την «προστασία» τάχα της γείτονος Βόρειας Μακεδονίας, μετά τη ΝΑΤΟικής έμπνευσης συμφωνία των Πρεσπών, με τεράστιο καθημερινό οικονομικό κόστος.
  • Φορολογήστε τους εφοπλιστές που δεν πληρώνουν ουσιαστικά τίποτε, όπως και άλλα τμήματα του μεγάλου κεφαλαίου. Αφήστε τους χωρίς δωράκια και θα βρεθούν και κάποια λεφτά για το λαό, για να μην παριστάνουν κιόλας, εκ του ασφαλούς, όλοι αυτοί και τους φιλάνθρωπους χορηγούς σε αυτά που έχει υποχρέωση να κάνει το κράτος.
  • Διεκδικείστε επιτέλους τις γερμανικές επανορθώσεις, αυτά που ζητάνε όλοι, που παλεύει η επιτροπή για τις γερμανικές αποζημιώσεις και επανορθώσεις, μην τα χαρίζετε στους Γερμανούς καπιταλιστές - ιμπεριαλιστές.
  • Διαγράψτε μονομερώς το δυσβάστακτο χρέος, για το οποίο δεν ευθύνεται καθόλου μα καθόλου ο ελληνικός λαός, αλλά οι πολιτικές σας, η ευρωπαϊκή σας πειθαρχία και εποπτεία, ο ευρωατλαντικός σας προσανατολισμός και μια σειρά τόσα άλλα που τα ξέρετε και τα ξέρει και ο ελληνικός λαός.

Το ΚΚΕ έχει επεξεργασμένο σχέδιο και για το σήμερα και για το αύριο. Κυρίως όμως πρέπει να συμφωνήσουμε στο ότι η Ελλάδα έχει έμπειρο εργατικό, τεχνικό, επιστημονικό δυναμικό. Εχει τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες στον βιομηχανικό και τον αγροτικό τομέα, που μπορούν να εξασφαλίσουν λαϊκή ευημερία, ικανοποίηση σύγχρονων αναγκών.

Αυτές, όμως οι δυνατότητες, σήμερα, παραμένουν αναξιοποίητες, γιατί δεν αποτελούν βλέπετε «συγκριτικά πλεονεκτήματα», δεν προσφέρονται, δηλαδή, για το μεγάλο και γρήγορο κέρδος. Αυτές οι δυνατότητες υπονομεύονται και από τους ευρωενωσιακούς περιορισμούς και καταμερισμούς.

Αυτό είναι το βασικό πολιτικό πρόβλημα της χώρας και μπορεί να λυθεί κατά την άποψή μας με την κοινωνική ιδιοκτησία, με τον κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό στην οικονομία και τις υπηρεσίες, με την πραγματική εργατική - λαϊκή συμμετοχή στα όργανα διεύθυνσης και εξουσίας, την αποδέσμευση από ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και την ισότιμη συνεργασία σε όλους τους τομείς, με όλους τους λαούς και όλες τις χώρες του κόσμου. Κι αυτό το σχέδιο είναι το μόνο που πραγματικά συμφέρει το λαό, γιατί μπορεί να ικανοποιήσει αυτές τις ανάγκες του.

Για όλους, λοιπόν, αυτούς και άλλους λόγους που σας αναπτύξαμε αυτές τις μέρες, το ΚΚΕ δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτή την κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ