Τρίτη 23 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ
Εντείνουν τις συνεννοήσεις προς εμβάθυνση της εμπλοκής

Οι Αμερικανοί εκφράζουν την «εκτίμησή» τους στον Τσίπρα για την «πρόοδο» στις διμερείς σχέσεις και καλούν τον Μητσοτάκη να χτίσει πάνω στα τέτοια «θεμέλια»

Εντείνονται οι επαφές της κυβέρνησης με στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης, στο δρόμο που χάραξε προηγούμενα ο ΣΥΡΙΖΑ, δρομολογώντας ακόμα βαθύτερη εμπλοκή του λαού στους επικίνδυνους σχεδιασμούς του ευρωατλαντικού άξονα.

Λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια στην Ουάσιγκτον και τις επαφές του εκεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Μ. Πομπέο και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζ. Μπόλτον, κατέφτασε στην Αθήνα, προς συνέχιση των τέτοιων συζητήσεων, όπως αναφέρουν αρμόδιες διπλωματικές πηγές, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ (και παλαιότερα πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια), αρμόδιος για ευρωπαϊκά και ευρασιατικά θέματα, Φίλιπ Ρίκερ.

Οπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι συναντήσεις του Ρίκερ στην Αθήνα θα έχουν αντικείμενο εμπόριο και επενδύσεις, ασφάλεια και συνεργασία στον τομέα της άμυνας, περιφερειακή σταθερότητα και Ενέργεια. Στο πρόγραμμά του είναι και μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με επιχειρηματίες. Ακολούθως, στη Θεσσαλονίκη συναντάται με στελέχη της Τοπικής Διοίκησης, επιχειρηματίες και «θρησκευτικούς ηγέτες». Κατόπιν μεταβαίνει στα Σκόπια, όπου θα έχει συναντήσεις με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, με βασικό θέμα την ένταξη της χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Σε μια τέτοια βάση, χτες ο Ρίκερ, συνοδευόμενος από τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, συναντήθηκε αρχικά στο ΥΠΕΞ με υψηλόβαθμους υπηρεσιακούς παράγοντες, προκειμένου, κατά πληροφορίες, να προετοιμάσουν την επόμενη φάση του Στρατηγικού Διαλόγου, το φθινόπωρο στην Αθήνα, σε συνέχεια αρχικών συνεννοήσεων που έγιναν την προηγούμενη βδομάδα μεταξύ Δένδια - Πομπέο, ενώ αργότερα είχαν συνάντηση και με τους υπουργούς Χρ. Σταϊκούρα και Αδ. Γεωργιάδη.

«Εκτίμηση» ΗΠΑ αλλά και ΝΔ στις υπηρεσίες ΣΥΡΙΖΑ


Ακολούθως οι Αμερικανοί μετέβησαν στη Βουλή για να συναντήσουν και τον Αλ. Τσίπρα (συνοδευόταν από τους Γ. Κατρούγκαλο και Ν. Παππά), προκειμένου να του εκφράσουν την «εκτίμησή» τους «για την πρόοδο στις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας υπό τη διακυβέρνησή του, καθώς κοιτάμε τώρα να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτά τα θεμέλια και να επιταχύνουμε τη συνεργασία μας», όπως έγραψε σε σχόλιό του ο Πάιατ.

Ακόμα πιο παραστατικά περιέγραψε την εξέλιξη των διμερών σχέσεων ο Πάιατ, μιλώντας στην «Καθημερινή» της Κυριακής: «Είχαμε μια πολύ καλή και δυνατή ελληνοαμερικανική σχέση κατά την περίοδο της κυβέρνησης Τσίπρα. Και νομίζω ότι πρέπει να πιστώσουμε στην προηγούμενη διοίκηση την πρόοδο που είχαμε, για παράδειγμα στη συνεργασία στους τομείς ασφάλειας και άμυνας. Τώρα έχουμε μια καθαρή δέσμευση από τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη και την ομάδα του για να προχωρήσουμε ακόμα πιο γρήγορα».

Ενώ δίνοντας τη βάση στην οποία ετοιμάζεται να προχωρήσει ακόμα πιο γρήγορα η εμπλοκή της Ελλάδας στα αμερικανικά σχέδια, σημείωσε πως «χτίσαμε ένα θεσμικό πλαίσιο για να το κάνουμε αυτό. Το πιο σημαντικό είναι ο Στρατηγικός Διάλογος. Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει, τουλάχιστον ως προς τους βασικούς πυλώνες συνεργασίας», σημειώνοντας πως κατά την επίσκεψη Δένδια στις ΗΠΑ «βασικό κομμάτι αυτών των συζητήσεων ήταν πώς κάνουμε το επόμενο βήμα με τον Στρατηγικό Διάλογο. Ενα χρόνο πριν, δεν υπήρχε αυτό το πλαίσιο. Είμαι πολύ χαρούμενος διότι αυτό που κάνουμε τώρα είναι συνδυασμός αρκετών χρόνων δουλειάς (...) Νομίζω ότι θα κάνουμε σημαντικά πράγματα τους επόμενες βδομάδες και μήνες».

Διόλου τυχαία, και ο Κυρ. Μητσοτάκης, από την πλευρά του, μιλώντας στο CNN, ερωτηθείς για τον «αντιαμερικανισμό» στην Ελλάδα, είπε: «Δεν νομίζω ότι ισχύει αυτό πλέον. Ενα από τα θετικά που έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν άλλαξε την πολιτική για τη στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ. Οι σχέσεις Ελλάδας - Αμερικής βρίσκονται σε άριστη κατάσταση (...) και είναι μια σχέση που μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω», τόνισε.

Μοιράζει «χαρτάκια» στους υπουργούς

Παρέπεμψε, άλλωστε, στις πρόσφατες τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τον Tραμπ και αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Πενς, τονίζοντας ότι «οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ θεμελιώνονται σε πολύ σταθερές βάσεις. Υπό αυτή την έννοια, είμαι πρόθυμος να συνεργαστώ με τον Πρόεδρο Τραμπ για να βελτιώσουμε περαιτέρω την ποιότητα της σχέσης μας», εστιάζοντας μεταξύ άλλων στα «πολλά ακόμα που μπορούμε να κάνουμε, ειδικά στο οικονομικό πεδίο» και «για την προσέλκυση περισσότερων αμερικανικών κεφαλαίων».

Ως προς αυτό, στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ο Τζ. Πάιατ σημείωσε ότι «ο τομέας με τις μεγαλύτερες δυναμικές για ανάπτυξη είναι η ήδη ισχυρή σχέση μας στο εμπόριο και τις επενδύσεις. (...) Το κατάλαβα πολύ καθαρά στις συναντήσεις μου με τους υπουργούς Αδ. Γεωργιάδη, Κ. Χατζηδάκη, Κυρ. Πιερρακάκη, που είναι οι τρεις παίκτες - κλειδί για την οικονομία, την Ενέργεια και την ψηφιακή τεχνολογία».

Στη γραμμή συνέχισης της δουλειάς που ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ, συμπλήρωσε: «Είχα την τύχη την προηγούμενη βδομάδα να έχω μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, στον οποίο και περιέγραψα ορισμένες από τις ευκαιρίες που βλέπω με αυτή την κυβέρνηση, ώστε να χτίσουμε πάνω στο έργο που και ο ίδιος έκανε κατά την τελευταία ΔΕΘ. Ο ίδιος φιλοξένησε τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στη Νέα Υόρκη, γνωρίζει τον νυν πρωθυπουργό Μητσοτάκη πολύ καλά. Οπότε νομίζω ότι βρισκόμαστε στην ιδανική θέση να πάρουμε μια ήδη πολύ καλή ελληνοαμερικανική σχέση και να την αναβαθμίσουμε στο επόμενο επίπεδο».

Παραπέρα, έβαλε ως προτιμητέους τομείς για μπίζνες τους «τομείς τεχνολογίας και startups», και φυσικά την Ενέργεια, όπου επανέλαβε σε σχέση με την υπογραφή για τις έρευνες με «ExxonMobil», TOTAL και ΕΛΠΕ στην Κρήτη την ελπίδα του «ότι η ενεργοποίηση αυτής της συμφωνίας θα είναι από τις πρώτες ενέργειες της νέας Βουλής», ενώ σε σχέση με τις «ευκαιρίες» και στις ΑΠΕ, σημείωσε: «Εχω κάποιες αμερικανικές εταιρείες που θα ενδιαφέρονταν να διερευνήσουν τις ευκαιρίες εδώ και έχω μοιραστεί μια σειρά από διευθύνσεις e-mail με τους νέους υπουργούς, λέγοντας "ακούστε, τώρα είναι η ώρα. Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε"»...

«Καθαρά μηνύματα» για Τουρκία και Β. Μακεδονία

Ερωτηθείς και για τα Ελληνοτουρκικά, είπε: «Η Τουρκία είναι αναπόφευκτη για εσάς όσο και για εμάς. Και όπως έχω συχνά πει, δεν υπάρχουν άλλοι δύο σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ που να είναι τόσο ισχυρά ευθυγραμμισμένοι στο ζήτημα της Τουρκίας όσο η Ελλάδα και οι ΗΠΑ, διότι και οι δύο μας πιστεύουμε ακράδαντα ότι είναι ουσιαστικό για εμάς να εργαστούμε όσο πιο σκληρά μπορούμε, ώστε να διασφαλίσουμε ότι η Τουρκία θα παραμείνει προσδεδεμένη στη Δύση».

«Μιλήσαμε ξεκάθαρα για την προκλητική φύση των γεωτρήσεων που η Τουρκία κάνει στις θαλάσσιες περιοχές ανοιχτά της Κύπρου. Αλλά τίποτα από όλα αυτά δεν αλλάζει το γεγονός ότι εμείς, όπως εσείς, χρειαζόμαστε να βρούμε έναν τρόπο να κάνουμε όλο αυτό να δουλέψει (...) Και η Τουρκία είναι ένας από τους τομείς που θέλουμε να εργαστούμε μαζί. Νομίζω ότι ήταν καθαρό το μήνυμα που ο κ. Δένδιας άκουσε όταν ήταν στην Ουάσιγκτον. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σε αυτό», προεξόφλησε.

Σε άλλο σημείο, άλλωστε, της συνέντευξής του, είπε για τις θαλάσσιες ζώνες και τις αμφισβητήσεις της Τουρκίας, ότι «κανείς δεν αμφισβητεί τη θάλασσα δυτικά της Κρήτης, ή του Ιονίου». Αλλά «τα θέματα γύρω από την Κύπρο είναι ένα διαφορετικό ζήτημα, (...) τα ζητήματα γύρω από τη θάλασσα της Κύπρου είναι σημαντικά, σε όρους αρχής και περιφερειακής σταθερότητας».

Αναφερόμενος παρακάτω στη συμφωνία των Πρεσπών, ξεκαθάρισε ότι οι δυο κυβερνήσεις «είμαστε επικεντρωμένοι στο να στηρίξουμε τη συμμετοχή της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ». «Στηρίζουμε», πρόσθεσε, «το ρόλο που επιφυλάσσει η Ελλάδα για τον εαυτό της στη Βόρεια Μακεδονία. Οπως για παράδειγμα, η εναέρια αστυνόμευση της Βόρειας Μακεδονίας (...) Βλέπω μεγάλες ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις στη Βόρεια Μακεδονία». «Αλλά η εστίασή μας ως κυβέρνηση, ως ΗΠΑ, είναι πώς θα στηρίξουμε τώρα αυτήν τη χώρα να γίνει ένα ισχυρό και αποτελεσματικό μέλος του ΝΑΤΟ» κατέληξε για το θέμα, επαναφέροντας το ΝΑΤΟικό υπόβαθρο της συμφωνίας των Πρεσπών.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org